4 könnyed könyv a nyárra

Lassan egy hete mondogatják a szüleim, hogy ideje lenni valami színt szereznem. Igazából sose érdekelt a napozás és a szép aranybarna bőrszín, ráadásul jelenleg tökéletes indokkal el is kerülöm ennek a lehetőségét a "Japánban a fehér bőr a divatos" mondatommal, ami után rendszerint elnevetem magam, csak hogy ne nézzenek halálosan hülyének. Mindegy is, lényeg a lényeg, ma nagy csoda folytán kezembe kaptam Murakami Haruki - A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei könyvét és egy pohár kávé társaságában kiültem az erkélyre, csak hogy örüljenek a népek.
Így jött az ötlet, hogy igazából én úgy terveztem nyáron visszatérek könyvmoly énemhez és behozom a rengeteg olvasmányokbeli lemaradásom és hogy erre rá is hangolódjak... itt ez a poszt, egy könyv ajánló, mely olyan darabokat taglal melyeket nagyjából bármely korombeli fiatal kikapcsolódás gyanánt magához kaphat egy rövid napozás erejéig. c: 
Szóval ez körülbelül annyit jelent, hogy nincsenek világmegváltó és túl mély gondolatok benne, mégis kellemes kikapcsolódást nyújthat, mert hát végül is ilyesmi ez az ifjúsági irodalom.

Elsőnek jöjjön a húzóerő, John Green, akitől mily meglepő a Csillagainkban a hiba-t olvastam elsőnek. Nem tetszett, mai napig fogalmam sincs, mi foghatta meg az embereket ebben a könyvben, hogy ennyire istenítették. Az író maga ezzel a könyvvel vált ugye ismerté, amit én nagyon sajnálok, hisz volt szerencsém olvasni tőle az Alaska nyomában-t, ami ezerszer jobb könyv egyszerűen, mint a fönt említett, így engedjétek meg, hogy ajánljam. A fülszöveg ITT OLVASHATÓ.
A személyes véleményem pedig itt: Ez a könyv kissé emlékeztetett a kezdeti felépítésében az Egy különc srác feljegyzéseire, meg talán icipicit a Zabhegyezőre is, de azt nem volt szerencsém végigolvasni. Az alapfelállás ugye a fura lány akibe mind tudjuk, hogy bele fog szeretni a nyomi srác, ez egy elég egyszerű egyenlet, így a könyvtől akkora gondolatokat ne várjon senki, viszont izgalmasan és élvezetesen lett megírva, így mindenképp ajánlani tudom ha valami könnyűre vágyik az ember. 


Másodiknak mindenképp egy olyan könyvet szeretnék mutatni, ami nem igazán ismert, pedig igazán lehetne, emlékszem egy balatoni nyaralóban találkoztam vele és a déli nagy melegben el is olvastam, ha már úgyse tudtam mit csinálni internet hiányában. Ez a könyv nem más, mint Anna Gavalda - 35 kiló remény rövidke kötete, ami az előző könyvhöz hasonlóan egy igen fiatal fiú szemszögéből olvasható. A fülszöveget ITT TALÁLJÁTOK.
Talán azért áll hozzám olyan közel ez a könyv, mert kissé öcsémre emlékeztet, annyi különbséggel, hogy a mi életünkben sajnos az a bizonyos nagyapa nem játszik szerepet, márpedig a könyv egy igen szép szála a fiú és a nagypapa közti kapcsolat, ami azt hiszem igen reális, hisz nem egy fiútól lehet hallani, hogy mennyire szereti és tiszteli a nagyapját, de mi lányok valahol ezt nehezebben érthetjük meg, nem? Talán ez a könyv segít. ;)  Mindenképp ajánlani tudom, mert valamilyen szinten mindenki azonosulni tud azt hiszem a főszereplővel és egy izgalmas rövidke történet, amit mindenképp érdemes elolvasni. 

Azt hiszem ha nem lenne édesanyámnak enyhe pipacsmániája, kezembe se vettem volna a könyvet. No, azért nem ítélek ennyire a porító alapján, de tény és való, hogy anno a vörös pöttyös korszakomban az arany pöttyös egyáltalán nem érdekelt és ez azóta is kissé így van, csak most már a vörös pöttyös is beletartozik, bár vannak kivételek, de értitek mire szeretnék kilyukadni. Mindegy is, lényeg a lényeg, hogy a következő könyv egy igen kellemes és élvezetes történet, amit bár rég olvastam, de azt hiszem biztosan mondhatom, hogy rengeteget nevettem rajta. A címe nem más, mint Ha a helyén van a szíved és az írót Carolyn Jourdan-ként szokták emlegetni. A fülszöveget ITT OLVASHATJÁTOK. Személyes véleményem pedig, hogy aranyosan gondolkodtat el a könyv minket, miközben szórakoztat, hogy mikor is leszünk "valakik" és mitől. Hiszen mindenki vágyik rá talán, hogy pótolhatatlanná váljon (ne csak az édesanyja számára), így csak ajánlani tudom. 


Nem sokszor olvasok újra egy könyvet elejétől a végéig, de ez a kötet nem tudom hányszor járhatott már a kezeim között. Valahogy szeretek visszatérni minduntalan a világába. Egyszerű amerikai tanmesének is hívhatjuk, egy szerencsétlen srácról szól akinek a neve Stanley... így a könyv címe, ami a Stanley, a szerencse fia-t kapta, eléggé ambivalens az alaphelyzethez képest. Egy igen egyszerű és kalandos történet, számomra hihetetlenül inspiráló és szórakoztató. Vannak benne gonosz, nagyon gonosz felnőttek, egy elkeseredett és beletörődött főszereplő (akivel könnyű azonosulni), egy jó barát és egy munkatábor, na meg egy régi-régi történet. A konkrét fülszöveg ITT OLVASHATÓ. Azt hiszem ez az első könyv, amit nyugodt szívvel ajánlok bárkinek, fiúknak és lányoknak egyaránt, de talán a fiatalabb korosztálynak vagy olyannak, aki még csak most barátkozik a könyvekkel, de erről majd később egy másik bővebb posztban. Ide csak annyi tartozik, hogy egy nagyon szépen összerakott regény, ami kiskorom óta nagy kedvencem és nem egyszer sikerült már véletlenül hasonló novellát vagy történetet összeeszkábálnom, szóval igen. Hatással van az emberre, mégis egyszerűnek és könnyűnek tudom titulálni. 

Szóval igazából ennyi lenne. Nem lett valami hosszú lista, de azt hiszem egészen minőségi és minden fejben felállított kritériumomnak megfelel, tehát vidám, könnyű, izgalmas és egy részes. A jövőben tervezek további ehhez hasonló listákat összerakni a blogra, talán a legesélyesebb egy "könyvmolyosító lista", mint az utolsó könyvnél is említettem. Ti ismeritek ezeket a könyveket? Miket vennétek föl még erre a listára? c: 
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

6 megjegyzés:

  1. Ebből mindegyik érdekel. Na majd megpróbálom Rukkolán.

    VálaszTörlés
  2. A 35 kiló reményt körülbelül 2 hete olvastam, egyszerűen imádtam, megkönnyeztem a végét :) Elgondolkodtató. John Green Csillagainkban a hiba könyvét én is végigszenvedtem, nekem sem tetszett, és nem is sírtam a végén... Viszont a Papírvárosok jónak ígérkezik, remélem nem fogok benne csalódni. Jó kis könyveket szedtél össze, remélem lesz még ilyen poszt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. c: Megértem, számomra egy nagyon szép történet.
      Igen, valaki írta is facebookon, hogy ő még azt is fölvenné a listára, szóval mindenképp neki fogok ülni, mert hát "haladni kell a trenddel" c:
      köszi és én mindenképp lesz, én élveztem írni és kaptam pozitív visszajelzést is, ennél több nem kell ahhoz, hogy úgy érezzem megéri ^^

      Törlés
  3. A Csillagainkban a hibát el szeretném majd olvasni mindenképpen, mert nagyon kíváncsi vagyok rá!
    Én most nem tudom mit olvassak, mert valami újat szeretném, de nincs konkrét, és olyan határozott ember vagyok ám. xDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azt nem fogom mondani, hogy "ajánlom" azt a könyvet, minden esetre olvasd el, mert talán te megérted, mit imád benne a fél tini közösség (ha nem több)... c:
      Hmm.. valami új... őszintén itt gondolkozok egy ideje, de semmi nem jut az eszembe, viszont Celia Rees regényeit bármikor nyugodt szívvel tudom ajánlani ^-^

      Törlés