Tippek és hasznos linkek matekérettségihez!

Lassan én is a részese lehetek ennek a csodálatos eseménynek, ami lezárja gimnáziumi éveimet és úgymond, éretté nyilvánít, legalábbis remél...

Lassan én is a részese lehetek ennek a csodálatos eseménynek, ami lezárja gimnáziumi éveimet és úgymond, éretté nyilvánít, legalábbis remélhetőleg. Részben ennek is köszönhető, hogy a blog tavaly ősz óta kicsit üres, kevés az új bejegyzés, ráadásul, ha van, az is könyves és ráadásul blogturnés, mert ezekhez kötelező publikálási időpont is társul....
Lényeg a lényeg: Egyelőre úgy érzem, még nyeregben vagyok, sőt még tippekkel és tanácsokkal is tudok szolgálni, már így az esemény lezajlása előtt is.
Szóval drága sorstársaim, illetve mindenki, aki a matekérettségitől már előre retteg, ezek a sorok nektek íródnak. Remélem, legalább egy icipicit tudok segíteni!♥


A közép szintű matematika érettségi igazából meglepően könnyű, ha mondjuk, összevetjük az emelt verziójával. Milyen pompás, hogy nekünk csak a kisebbik "rosszat" kell átélnünk, haha.
Viccet félretéve, szerencsére a matek egy olyan tantárgy, amit nem kell bemagolni.
Nem igényel mást, csak gyakorlást és koncentrációt, ami ha belegondolunk, igazából egészen kellemes: ha csak két-három órát ennek szentelsz egy-egy kellemes vasárnapi napodon, mert hát ez a gimnazisták tanulós napja, egy jó tea/kávé és háttérzene mellett igazából meglepően jó szórakozás is lehet.
Bizarrul hangzik? Oké, tudom...
Lássunk inkább pár teljesen konkrét weboldalt és tippet, ami megkönnyítheti az életünket:

Ha úgy érzed, bizonyos témakörök magyarázatra szorulnak: mateking.hu

Erre a weboldalra egyik osztálytársam talált rá, és rögtön be is került a leghasznosabb linkek közé, legalábbis nálam. Egyszerűen és szórakoztatóan, lépésekben veszik végig a teljes középiskolai anyagot, ráadásul szétbontva külön anyagrészekre, majd azoknak is a különböző apró szegmenseit elkülönítve megtalálhatjátok.
Az én "sikersztorim" ezzel az oldallal maga a matek fakultációhoz való csatlakozásom, hisz fél év magyar fakt után jöttem rá, hogy engem inkább a matek vonz. (Jó perverz dolog, mi?) Így a teljes féléves anyagot pár hét leforgása alatt sajátítottam el "magamtól", vagyis a mateking segítségével. (Határérték, deriválás, stb.) 
Emellett egyetemistáknak is segítenek, külön tárgyakra és egyetemekre lebontva, talán sokkal inkább ez a rendes profiljuk, de középiskolások is bőven jól tudják használni.
Fontos, hogy nem teljesen ingyenes, de a lényeget bérmentve meg tudjátok tekinteni, illetve fel tudjátok mérni, hogy megéri-e nektek azt a tényleg csak pár ezer forintot az egy évi tagság, vagy sem. 


Ha úgy érzed, gyakorolni szeretnél: oktatas.hu

Biztos sokszor találkoztatok már az elmúlt egy évben ezzel a zseniális oldallal. Nem csak az eddigi matematika érettségik, hanem az összes tantárgy összes 2005-ig visszamenő érettségije letölthető innen, így akár kinyomtatva, akár csak a képernyőről/telefonról nézve is eljátszhatjátok a konkrét vizsgaszituációt és próbálgathatjátok, mennyire tudtok ugrálni a különböző témakörök között, illetve hogy megy a feladatok megadott időre való megoldása. 
Szerintem érdemes a lehető legtöbbet megpróbálni megoldani. Tavaly az informatika érettségim előtt nagyjából 18-19-et megcsináltam az akkori 26-27-ből. (Ezek ugye a középszintű őszi és tavaszi infóérettségik voltak. ) Ennek köszönhetően kiismertem a típusfeladatokat és tényleg "rutinosnak" éreztem magam az éles vizsga közben. (Ráadásul jól is sikerült, szóval tényleg megéri gyakorolni. Ráadásul a matek tényleg egy gyakorolható tantárgy.)
Ha úgy érzed, témák szerint kéne gyakorolnod: studiumgenerale.net 

A címben szereplő linkre kattintva már láthatjátok is a különböző témaköröket, mind közép, mind emelt szinten. Nem csak a feladatlapok érhetőek el, de a magoldólapok is ott vannak mellettük (csakúgy, mint az oktatas.hu esetében). Ami lényeges, hogy a feladatlapokon sötétszürke háttérszínnel találjátok azokat az általában részfeladatokat, amik nem tisztán ahhoz a témakörhöz tartoznak. A gyűjtés az eddig megjelent érettségikből van, szimplán csak szisztematikusan témakörökre szétválogatva, ami baromi hasznos tud lenni, akár még most, év közben is egy-egy témazáró előtt. (Bár azt hiszem, lassan mindenki befejezi az utolsó anyagrészeket is nem marad más, csak gyakrolás, gyakorlás, gyakorlás.)
További hasznos oldalak, könyvek és appok:

- Függvénytáblázat: Minél hamarabb szerezd be, ha még nincs. Érdemes már most elkezdeni ismerkedni vele, átnézni, mit hol találsz meg, hogyan van felépítve. Az én példányom egy könyvtárból elhozott kiselejtezett darab, kicsit szakadt, na meg tele van firkálva és régi, így én a könyvtárból tervezek minél hamarabb egy újabb példányt kikölcsönözni. Ezt tudom mindenkinek javasolni, akinek nincs saját példánya. Az iskolai könyvtárban biztos van még pár darab, csak gyorsnak kell lenni. 
(Jó, ha leellenőrzöd a képleteket még érettségi előtt, mert előfordulhat, hogy félre van valami nyomtatva, el van írva, stb.)

- Wolfram calculator: Ez egy ingyenes online számológép, ami ismeretlenekkel is tud számolni, tehát tökéletes ellenőrzésre, vagy ha nagyon elakadtál. Sajnos a lépésről-lépésre megoldás bemutató funkció fizetős, de akár többen összeállva ezt a problémát is át lehet hidalni, illetve az ingyenes verzió is teljesen jól használható.

- Photomath: Azt hiszem, ezt az applikációt már szinte be se kell mutatnom. Mindenki találkozott már vele. Egyszerűen csak le kell fotóznunk a feladatot, majd a képernyőn meg is jelenik a levezetett megoldás. Bevallom, én sose használtam igazán.

- Geogebra: Nagy segítségére lehet az embernek, ha függvényekről van szó. Ez egy függvényábrázoló app, letölthető telefonra, de böngészőből is jól használható. Jól lehet vele szemléltetni a különböző függvénytranszformációkat, nem mellesleg az eredmények ellenőrzésére is jó. 

- Khan Academy: A mateking angol megfelelője, nagyobb tudástárral, ugyanakkor angol nyelven elérhető csak, így első körben én a matekinget javasolnám. 

- Számológép: Bár ez nem közvetlenül az érettségi előtt beszerzendő tétel, de hátha már pár évvel előtte álló olvasói is vannak a posztnak. Érdemes nem a legolcsóbbat venni, és remek ötlet még vásárlás előtt megkérdezni a matektanárt, matekos ismerőst, hogy ő milyet javasol, mert rengeteg kis funkciógomb hiányozhat egy "rossz vétel" után, ami rettentően megkönnyíteni az életünket.
(Például: Szerencsés, ha nem csak tizedes törtet, hanem normál tört alakot is tud ábrázolni, vagy nem csak tízes alapú logaritmussal tud számolni, hogy csak párat említsek.) 

- Szókártyák: Bármelyik telefonra letölthető szókártya alkalmazás jó választás egy kis matekozásra. Egyszerűen a nyelvtanulás helyett, most képleteket kell elsajátítani. Már a bevitel általi piszmogás és pötyögés jó mód arra, hogy az ember a fejébe verje ezeket a formulákat, ráadásul bárhol és bármikor elő tudod venni, így a tömegközlekedéssel töltött holtidőt is kihasználhatod.


Összességében annyit tudok mondani, hogy egyáltalán ne izguljatok! Ha egy kis energiát ráfordítottok a készülésre, akkor biztosan jól fog sikerülni. Csak gondoljatok bele, mennyien túlestek már rajta jobbnál-jobb eredményekkel (pedig sokszor sokkal rosszabbat feltételeznénk egyesekről). 
A matek nem harap, ráadásul tényleg begyakorolható és "elfelejthetetlen", hisz még csak a képletek többségét se kell a fejetekben tartani a függvénytáblának köszönhetően. (Nem úgy, mint a kronológia mentes atlaszoknál törin...)

Remélem, tetszett nektek ez a bejegyzés és hasznos is volt számotokra. A jövőben szeretnék a többi tantárgyról is írni, így fenn áll a kérdés, melyik jöjjön legközelebb? (A válaszokat várom lent kommentben, vagy akár facebook-on hozzászólásban.) 
Ha pedig úgy érzed, kihagytam valamit a cikkből, esetleg személyes tapasztalataid alapján tanácsolnál valamit, kérlek, írd meg kommentben! ♥

You Might Also Like

11 komment

  1. Huh, ez nagyon jól jött, hiába nem idén érettségizek, azért sajnos vizsgám az így is lesz a tárgyból tavasszal. Köszönöm a linkeket, érzem, hogy sokat fognak segíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Remélem jól sikerülnek a vizsgáid, és a linkek is a hasznodra válnak! c:

      Törlés
  2. Szia! Igaz én még messze állok az érettségitől (Bár a történelem tanárom már szembesített bennünket hogy így 10.-es fejjel ne gondoljuk hogy messze van :D ) de már így is sokat segítettek a tippjeid. Függvénytáblázat szinten pedig szerencsém va, ugyanis mi a tankönyvosztáskor két példányt is kaptunk belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Jaj, a tanárok valamiért nagyon szeretik ezt hangoztatni. Már egészen 9. óta azt halljuk, hogy alig pár pillanat és itt az érettségi.
      Örülök, hogy tudtam segíteni és szuper, hogy kaptatok függvénytáblát. :O Még nem hallottam ilyenről... Nálunk az első fizika dogák környékén derült ki, hogy ez egáltalán létezik és használhatnánk... :D Mázlisták vagytok!

      Törlés
  3. Hova, milyen szakra mesz majd tovabbtanulni?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Első körben a BME mérnökinfóját jelöltem meg, de majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. :)

      Törlés
  4. Szia!
    Annyit szeretnék több éves tanítási és egyetemi tapasztalattal hozzáfűzni, hogy a matek begyakorlása és függvénytábla ismerete tényleg CSAK annak javasolt, aki ABSZOLÚT NEM tervezi egyetemen folytatni a matekot. Nem a matek begyakorlása az első lépés, amit meg kell tenni. Nem begyakorolni kell a feladatokat, hanem megérteni. Aki egyetemre megy, attól ugyanis nem a feladatok, típuspéldák megoldását fogják számon kérni (főleg, hogy évről évre általában más-más tanár viszi a matekos kurzusokat, akiknek mind-mind más a stílusa, prioritása), és közel sincs olyan egységes keret vagy hangulat, mint az érettségin. Azt fogják kitapogatni, megértetted-e, amiről beszélsz (általában pont ezért a példák és zh feladatok nem konkrét számokkal, csak paraméterekkel vannak feladva).
    Van egy kis mondása a legtöbb egyetemi tanárnak, amikor először beülnek az emberek a padba az első előadásra több száz fő. „Nézz jobbra, és nézz balra. Akiket magad mellett látsz, már nem lesznek ott következő félévben.” Iszonyú nagy a lemorzsolódás, iszonyú sokan hagyják abba, és csúsznak éveket, amik az átalakuló szabályok miatt évről évre nagyobb (köztük anyagi) terhet is ró a nyakukba. :(((( Ennek pedig a legfőbb oka a botrányos érettségi követelmény, ami szinte semmit sem mér, de egy középszintű 90+%-os érettségitől már azt hiszik a delikvensek szeptemberben (a legtöbb reál képzés során van egy 0. zárthelyi dolgozat év elején, hogy felmérje, ki milyen szinttel érkezik), hogy akkor nekik jó alapjaik vannak. Tekintve a számon kért anyagot, körülbelül annyira sem elég, hogy egy hónapig kihúzzák. Persze vannak azok a ritka szívós és jó agyú emberek, akik még így is (esetleg segéd, úgynevezett Bevezető matematika c. plusz tárgyak felvételével – ami amúgy a kreditrendszerben azért átgondolandó) talpon maradnak.
    Mindezzel együtt tisztában vagyok vele, hogy az egyetemre be is kell jutni, hogy a fentebbi problémák egyáltalán felmerülhessenek. És hogy az „én időmben” ez könnyebb volt, ezt is lehet mondani. Az egyetem viszont nem változott. (Nem is fog, pedig mi is küzdünk itt bent érte, hogy változzon.) Tőletek, az évek múlva érkezőktől is ugyanazt fogják várni, ez már dinoszaurusznyi idők óta így van, tehát jobb felkészültnek lenni. Nem a képletet ismerni, hanem, hogy miért az a képlet. Mellesleg, így egy trükkösen megfogalmazott kérdés sem ugrathat be senkit.
    Egyébként egy hasznos tanács: évről évre több a valószínűség számítási feladat az érettségin. Lassan már egy laza trigonometrikus egyenlet mellé is beteszik b) feladatnak, szóval azt érdemes minél alaposabban érteni. Aki pedig tényleg ott teszi le a lantot ebből a tárgyból, amikor megírta a matek érettségit, annak a fent sorolt oldalak (mateking, khan academy, studium generale) kifejezetten hasznosak. Amit pedig említettél, azt én is hangsúlyoznám: az oktatás.hu-ról letöltött korábbi évek érettségi feladatsorainak időre történő megoldása. Tipikusan nem a matek érettségi fő problémája, de sokszor nem is gondolnánk, mennyire kevés tud lenni az idő, és lehet, hogy mindent tudunk, de emellé olyan lassúak vagyunk, hogy nem érünk a végére… Aki pedig tervez vele valamit, ne ringassa magát abba az álomba, hogy bármire is elég, a középsulis szint. Nyilván alapvetően itt is meg fognak tanítani dolgokat: de az alapokat soha még egyszer. Arra az egyetemek konokul úgy tekintenek, hogy az a középiskolák dolga. És az egyetemek fogalma az alapokról nem ugyanaz, mint a középiskoláké. Az övéké valahol az, ami húsz évvel ezelőtt volt.
    Szeretném névvel is vállalni a véleményemet (Anna), és nem szeretnélek megbántani, a cikk nagyrészével teljesen egyetértek, csak ez a "begyakorlás" sántít picikét a szememben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon köszönöm a hozzászólásodat, nagyon örülök, hogy rátaláltál a cikkemre.
      Először szeretném azzal kezdeni, hogy egyáltalán nem bántottál meg. Én is csak egy diák vagyok a sok közül, aki próbál rájönni arra, hogyan is lehetne az előtte álló akadályt megugorni és ebben segíteni a többieknek.
      Amit viszot szeretnék még egyszer leszögezni: Ez a cikk leginkább azoknak a barátaimnak íródott, akik, mint ahogy te is mondtad, az érettségi után leteszik a lantot, azaz erősen humán irányban tanulnak tovább, nem terveznek semmit se a matekkal. (Legalábbis nem tudatosan, mert ugye a statisztika valahogy mindenki órarendjében megjelenik szinte.)
      Egyetértek veled, hogy a legjobb az lenne, ha az ember tudná, miért az a képlet, ami. Viszont a saját bőrömön tapasztalom folyamatosan, hogy egyszerűen erre nincs idő. Most is, lassan el kéne kezdenünk ismételni, mégis, még két témát át se vettünk.
      A régebben érettségizettekről pedig az általános vélemény mostanság sokkal inkább az, főleg matekból, hogy sokkal nehezebb volt. :)

      A magam részéről igyekszem felkészülni az egyetemre és nem csak az érettségire. Ezt leginkább az emelt matek érettségire való felkészüléssel próbálom elérni.
      Viszont, ha van bármilyen ötleted, hogyan és miként lehetne ténylegesen felkészülni, akkor arra kifejezetten vevő lennék!

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  5. A BME mérnökinfóján tanulok. :)
    Melyik az a két témakör, amit még egyáltalán nem vettetek? (Amúgy ez elég durva... Mindjárt érettségi... :O ).

    VálaszTörlés
  6. Én az anyagrészek megértésére még a Zanza.tv-t használom, szerintem ők is nagyon alaposan és érthetően el tudják magyarázni az anyagot.

    VálaszTörlés