Szerelmes pillanatok || Blogturné Klub

Régóta tervezek írni egy bejegyzést az instagram használatáról. No, nem azt akarom elmagyarázni, hogyan posztoljunk képeket és szerezzünk s...

Régóta tervezek írni egy bejegyzést az instagram használatáról. No, nem azt akarom elmagyarázni, hogyan posztoljunk képeket és szerezzünk sok követőt. (Ennek a titkát én sem tudom.) Sokkal inkább arról szeretnék egyszer írni, hogy hogyan lehet ezt az appot úgy használni, hogy ne az irigység, szomorúság és beletörődés árasszon el minket a megnyitása után, meglátva, hogy másoknak milyen szép képei vannak a legutóbbi utazásukról, a macskájukról vagy éppen az extra egészséges ebédjükről, amit valami luxushotel éttermében fogyasztottak el.


Arról szeretnék írni, hogy hogyan lehet ezt a platformot jól használni, kiket érdemes követni, és ehhez a témához szervesen kötődik a mai könyvünk, a Szerelmes pillanatok, amiben egy instagrammos webcomics rajzoló leányzó munkáit gyűjtötték csokorba.
Mindegyik képregény (szinte) a párkapcsolatok különös, furcsa és édes sajátosságait mutatja be, amiről csak úgy írni igazán nehéz, sokkal inkább látni kell, de azért tegyünk egy próbát.

Fülszöveg:
Ami spontán, alkalmi firkálgatásnak indult, az igazi szenzációvá vált, amikor a barátja felrakta Catana Chetwynd rajzait az internetre. Most a Catana Comics képregényei olvasók millióit érintik meg édes humorukkal, amivel könnyű azonosulni. A Szerelmes pillanatok pontosan az, amire a címe utal: egy kapcsolat legjobb pillanatai.

Én és a könyv:
Hatalmas rajongója vagyok az ilyen "szerelmes pillanatokat" (haha) megörökítő rövid kis képregényeknek. Több alkotót is követek közülük instagrammon, de barátommal egyértelműen Catana képeit szoktuk a legtöbbszőr egymásnak átküldeni. 
Olyan jó, amikor egy-egy ilyen képes üzenet vár a párodtól, főleg, hogy ezek egyszerre aranyosak és viccesek. Nem az a csöpögős "rád gondolok életem szerelme" érzést kelti, sokkal inkább egy amolyan inside joke kettőnk között, amikor ráeszmélünk, hogy mi is ilyen furák vagyunk és erről senki se tud (többnyire), mégis van valahol egy másik pár, akik ezt megosztják és ők is ugyanilyenek.
(Az meg mindig jó érzés, amikor realizálod, hogy nem vagy egyedül.)

Catana könyvét egyébként már lassan egy éve megkaptam az eredeti angol verziójában. Persze ki mástól, mint a barátomtól? Ez egyszerűen egy ilyen könyv. Az ember nem magának veszi. Viszont, az egyik legtökéletesebb ajándék a párodnak (bármikor, nem csak így, Valentin nap alkalmával), már ha úgy érzed ti is hasonlítotok Catanára és Johnra.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha már olvastam angolul, miért éreztem szükségét, hogy a magyar kiadásról is írjak? Ez egészen egyszerű: borzasztóan örülök, hogy magyar nyelven is elérhetővé vált a könyv. Sokszor elfelejtjük mi, az internet világában felcseperedett igen kis százalék, hogy mennyien nem tudnak angolul, mennyi emberhez nem jutnak el ezek a gyöngyszemek, még akkor sem, ha beszélnek angolul, mindössze nem ilyen bennszülöttek, mint mi, bloggerek és blogolvasók.
Ráadásul nagyon kíváncsi voltam a magyar fordításra is, de erről majd később.

Karakerek:
Mint már említettem, baromi fontos, hogy tudj azonosulni ezzel a párossal, hisz csak így lesz tényleg hatalmas az élmény. Bár tény, hogy már barátom előtt is követtem Catanát, és baromi aranyosak tartottam már akkor is a képeiket, mégis az igazán nagy élmény ezekben a képsorokban az, amikor magatokra ismersz és ezt valakivel meg is tudod osztani.
Ilyen szempontból nekem az egyik kedvenc típusom, a feldolgozott témák közül (a párkapcsolaton belül) a magasságkülönbség. Csakúgy, mint John, az én párom is két méter körül van, ami az én kemény, alig 170 centimmel elég komoly szintkülönbség. Így az ilyen helyzetekből születő képsorok igazán szórakoztatnak, hisz totálisan átérzem általában.


Sztori:
Mint már fentebb említettem, csak apró pillanatok vannak megörökítve, véletlenszerű sorrendben, a kötetben, így nincs semmilyen "összefüggő" történet, de ez egyáltalán nem is hiányzik. 
Amire viszont leginkább kíváncsi voltam, és már említettem is, az a fordítás. 
Röviden, teljesen jó lett. Hosszabban pedig néhol túl angolos maradt, pl. a testi kontaktus helyett sokkal jobban hangzott volna a testi érintés, vagy már maga a cím, Little Moments of Love, sokkal jobban hangzott volna (szerintem!) A szerelem apró pillanatai-ként. (Illetve az is furi volt elsőre, amikor Catana elkér az egyik képen egy inget Johntól, majd a következőn egy pólóban álldogál, szóval a "shirt" alatt itt inkább egy felsőt érthetett...)
Persze ezek csak az én gondolataim. A magam B2-es angoltudásával továbbra sem gondolom, hogy akkora szakértője lennék a műfordításnak. Ráadásul ezek az apróságok igazán nem rontanak az élményen, amit a képsorok nyújtanak. 

Összességében egy tökéletes ajándékkönyv jelent meg a Könymolyképző Kiadó gondozásában, ami tényleg jól passzol szinte az összes párhoz. Ugyanakkor a romantikus lelkületűeknek is jó választás, hisz ki ne szeretne elmerengeni a szeretet apró megnyilvánulásain, amik nem csak a párunk felöl érkezhetnek felénk.
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 160
Fordító: Benedek Dorottya
ISBN: 9789634575665
Sorozat: -


Nyereményjáték:
Catana rövid kis képregényei szinte vírusként terjednek a neten, nem véletlenül: aranyosak, szeretnivalóak és tutira mindenki tud velük azonosulni.
A Könyvmolyképző Kiadó most elhozza nekünk az ezekből a cukiságból összeállított gyűjtemény, a legjobb szerelmes pillanatokkal. Mi jobb is kellene Valentin-napra?

Úgyhogy most a Blogturné Klub is beleveti magát Catana és párja hétköznapi boldog pillanataiba, mint egy puha felhőbe. Tartsatok velünk Ti is!
Mostani játékunk természetesen a szerelem jegyében telik! Összeszedtük nektek kedvenc párosaink nevét különböző könyvekből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik könyvben szerepeltek - és beírni a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Elio és Oliver

További állomások: 
02.08 - Deszy könyvajánlója
02.09 - Nem félünk a könyvektől
02.10 - Ambivalentina
02.11 - Angelika blogja
02.12 - Sorok között
02.13 - Hagyjatok! Olvasok! EXTRA
02.14 - Never Let Me Go
02.15 - Ambivalentina EXTRA
02.16 - Always Love a Wild Book
02.17 - Spirit Bliss Sárga könyves út
02.18 - Deszy könyvajánlója EXTRA
02.19 - Hagyjatok! Olvasok!

You Might Also Like

0 komment