LEOPÁRD GEKKÓ || én kicsi házikedvencem.

Azt hiszem már valaki érdeklődött nálam, hogy ugyan "nálatok laknak-e állatok?", de az is lehet, hogy egy random tényezős poszt...

Azt hiszem már valaki érdeklődött nálam, hogy ugyan "nálatok laknak-e állatok?", de az is lehet, hogy egy random tényezős posztban én magam árultam el eme titkot. 
Szóval igen, laknak, méghozzá ketten is. Felhő és Gofri a két leopárd gekkó.

Történetük visszanyúlik még általános iskolás koromba, pontosan az utolsó alsós évem karácsonyára. Akkor kaptuk öcsivel őket a kereszt szüleinktől. Nos, rólam tudni kell, hogy abnormálisan imádom a hüllőket. Furcs vagy sem, de nagyon sokáig inkább kergettem a kertben fali gyíkokat, minthogy a szomszéd macskáját simogassam (más kérdés, hogy nem is volt neki). Szóval igen, szeretem a gyíkokat, a gekkókat a kígyókat, a békákat és egyik barátom megfogalmazása szerint, mindent amitől más ember undorodik. Haha, azért nem egészen. 

Lényeg a lényeg, hogy szerelem volt első látásra a két kis töpörtyű. Felhő hivatalosan öcsié és nem hivatalosan a lány, Gofri pedig az enyém és nem hivatalosan ő a fiú. Még sose vittük őket senkihez, aki meg tudta volna a nemüket állapítani, de nem lehetnek mindketten fiúk (mert különben már régóta csak egy gekkóval gazdálkodnánk....), de még sose raktak tojásokat se (sajnos), minden esetre Felhő farkából hiányzik egy kevés, feltehetőleg Gofri harapta le, így ő a dominánsabb szerintem. 
Alapvetően nem valami "megszokott" házikedvencek, ezért is gondoltam, hogy írok róluk, mert igazán aranyosak, kis helyen elférnek, nincs szőrük, nem különösebben büdösek (tényleg nem) viszont boldogságot tudnak az ember életébe vinni. No meg, nagyon sokáig kibírják etetés nélkül, így az utazásoknál nem kell senkire se különösebben bízni őket és ilyen szempontból igen "gyermekbarátak".


Ha elgondolkodtál azon, hogy magad mellé veszel 1-2 ilyen cukiságot, akkor itt egy egyszerű gyorstalpaló, hogyan legyünk kedvelt szülei négylábú barátainknak illetve pár érdekesség meg miegymás. 
Tehát, alapvetően terráriumban élnek, amit fontos kiegészíteni egy itatótállal, búvóhellyel, lámpával (bár ez általában beépített)  és mászófa se árt. Továbbá talajnak a homok a legalkalmasabb számukra. 

Etetni 2-3 naponta kell őket, de nem akárhogy. Ha úgy döntesz gekkót tartasz, akkor számolnod kell azzal is, hogy heti  20 tücsök is veled együtt fog élni (esetleg lehet adni nekik még lisztkukacot, de a mieink nem annyira szeretik, vagy szopós egeret, de ahhoz nincs szívem). A tücsköket állatkereskedésben lehet beszerezni és egy kis dobozban tartani. Az ő dobozuk kialakításáról röviden:  tojástartó darabok széttépkedve, egy petpalack kupakban víz és karikákra vágott sárgarépa darabok mindenhol. 
Emellet szükség lesz még egy csipeszre, amivel kivadásszuk a dobozból a tücsköket, és egy fehérje/vitamin porra, amibe az elfogott tücsköt belemártogatjuk. Ezután a gekko elé (látómezejébe) dobjuk a terráriumban a tücsköt ő pedig elkezdi rázni a farkát, majd az áldozatára vetődik. 2-3 tücsköt érdemes adni fejenként a gekkóknak 1-1 etetésnél. Egyébként ez elég menő látvány szokott lenni. ;) 

Más dolgunk nem nagyon van velük. Amikor etetünk, akkor érdemes (ha nem hamarabb) összeszedni az ürüléküket, ami általában a terrárium legelejében helyezkedik el (mindig ugyanott). Ehhez a művelethez egy műanyagkanálra és egy zsepire van csak szükség. 
Néha továbbá érdemes a homokjukat átmozgatni, illetve kivenni a csöppségeket és nagy figyelmemmel játszani velük. Ha a kezedben tartod sokáig, akkor érzi a szívverésed úgymond, a hőmérsékleted és így képes beazonosítani, mint gazdát. Persze, ehhez szükséges, hogy sokat foglalkozz kedvenceddel, különben félni fog tőled és folyamatosan menekül. 

Érdekesség, hogy magasat ugranak és néha képesek a kezünkből is random kiugrani. Ilyenkor furcsa mód a padlóra az oldalukkal lefelé esnek és mint egy gumilabda pattannak vissza. Minden esetre, ezt nem kéne kipróbálni a megszerzett kedvencekkel.... 
Nem nőnek meg túl nagyra, a max méret egy felnőtt tenyér hossza kb., viszont sokáig élnek 10-15 évig is akár. Emellett érdekes lehet még, hogy ugye a színük egyre-egyre halványul, mert ugye vedlenek, de ezzel se kell foglalkozni, miután megeszik az önmaguk levedlett bőrét ami csöppet sem furcsa vagy undi, szinte nem is látunk belőle semmit.
A farkuk pedig egyedi, úgymond szerintem nektek is föltűnt a képeken, hogy milyen hihetetlen vaskos. Ugyanis ők itt tartalékolják a "zsírjukat".

Szóval ők lettek volna röviden Felhő és Gofri, illetve a fajtájuk, maga a leopárd gekkó. Mit gondoltak, aranyosak, vagy inkább hozzájuk nem érnétek? 

You Might Also Like

13 komment

  1. Fú nagyon gyönyörűek! Mindenképp megtapiznám! :D Nekünk kígyónk volt, annak sem ilyen gusztustalan síkos a bőre, mint ahogy egyesek hiszik és gekkót még az életben nem tartottam a kezemben. Ez az ugrálós dolog kicsit ijesztő :D félnék, hogy baja esik vagy úgy elszalad utána, de amúgy szuper kis állatka, ha lenne rá lehetőségem egyszer mindenképp tartanék. :) Jó hogy nem akkora méretre mint egy leguán, így azért kevésbé félek, hogy lekapja az ujjam vagy hasonló. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj a bőre olyan cuki, mintha mindig kirázná a hideg. Egyébként egyáltalán nem harapnak, foguk sincs úgymond, és ha nagyon "belenyomod" a kezed a szájukba még akkor is inkább rángatják a fejüket, de véletlenül se harapnak. c:

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Mekkora aranyos *-*
    Nincs bajom a hüllőkkel, de a kígyókat nem csípem annyira.
    De ezek nagyon cuki állatok, azt Hallottam már én is, hogy felismeri a gazdáját. Sok érdekeset tudtam meg róluk:)

    VálaszTörlés
  3. nagyon aranyosak :) nekem kígyóm volt, de aztán eladtam... már nem volt szívem etetni :(
    nagyon cukik a gekkók viszont :)

    VálaszTörlés
  4. Én már tartottam gekkót a kezemben, és irtó cuki volt. Hihetetlen aranyosak, és olyan, mintha állandóan mosolyognának. Tiszta optimisták. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ebben van valami, bár az enyémek folyton nyalogatják a szájukat, de olyankor meg mondhatjuk, hogy vigyorognak.

      Törlés
  5. A barátnőmnek is van két gekkója. Emma és Cleo. :D Szerencsétlen nagyon nagy H2O fan volt, így 9 évesen ezt a nevet adta nekik. :D
    Mi mindig azzal 'hülyéskedtünk', hogy át lehet nézni a fülükön. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jesszus, mi se voltunk valami zseniálisak nevek terén. Felhő= fel has, mert mindig nagyon magasan tartotta a testét... míg Gofri= gokart, mindig a földön kúszott szinte :'D
      Az hagyján, hogy a fülükön, a testükön is lényegében...:D

      Törlés
  6. Anno én is gondolkodtam gekkón, vagy bármi "cukiságon", végül nem szereztünk be, de én is imádom a különleges állatokat, ők meg olyan "faszák" :D :D Nagyon tetszett a poszt, ennyire nem másztam bele anno a dolgokba, mindenképpen hasznos volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, elég menő volt anno német-kezdőben a háziállatos témánál előállni azzal, hogy gekkókat tartok. :DD
      Egyébként nagyon örülök, ha hasznos volt! ^-^ Végül is az ilyen posztoknak csak így van értelmük c:

      Törlés