Csokis csábítások || Blogturné Klub

Stahl Judit édességekkel teli könyvei voltak a kedvenceim gyerekkoromban. Remek időtöltés volt nézegetni, majd pedig rávenni anyát, hogy c...


Stahl Judit édességekkel teli könyvei voltak a kedvenceim gyerekkoromban. Remek időtöltés volt nézegetni, majd pedig rávenni anyát, hogy csinálja is meg valamelyiket, na meg lehetőleg vonjon be ebbe a procedúrába minket is. 

Úgy látszik, ezeknek a napközis foglalkozásoknak meg is lett a hatása, hisz most itt ülök és a második saját Stahl kötetemről pötyögöm a soraimat, a konyhában pedig csoki illat terjeng, hisz úgy az igazi egy receptkönyv értékelése, ha ki is próbáljuk. Egy igazi klasszikusra, az amerikai csokis sütire esett a választásom, de erről később, nézzük először magát a könyvet. 


Fülszöveg:
Szereted a gyors csokis-mogyorós kekszet? Akkor próbáld ki azt is, amikor egy-két plusz hozzávalóval sütés nélküli, villámtempós banánlepény lesz belőle! Megkóstolnád a fekete-erdei palacsintát? Akkor biztos érdekel, hogyan készül az alkotóelemeiből a fekete-erdei császármorzsa. Vagy kipróbálnád, miként változik át a kávés krémmel töltött marcipános fatörzs fenséges párizsi rakott piskótává? Itt az alkalom!
Stahl Judit új szakácskönyvsorozatának különlegessége, hogy alapul veszi a Stahl magazin legnépszerűbb receptjeit, és mindegyikhez kínál egy-egy vadonatúj, szellemes variációt. Nem más ez, mint ötletadó gasztronómiai barangolás, gondolatébresztő főzőiskola – telis tele sokszoros tesztelt, garantáltan működő receptekkel.
Az is szeretni fogja, aki már ismeri, és az is, aki most találkozik először Stahl Judit konyhájával.

A könyvről:
Mikor megérkezett a két kötet, a Csokis csábítások, illetve a már kivesézett Ázsiai kalandok, (részletes értékelés róla, itt!) volt bennem egy minimális félelem, hogy mennyire is lesznek ezek a kötetek mentes-barátok, azaz én, aki nem fogyaszthat tejtermékeket és tojást, mit is tud majd kezdeni a receptekkel, mennyire lesznek könnyen átalakíthatóak. 
Hisz szinte minden meg lehet oldani, csak az a kérdés, hogy hogyan és ez a metódus mennyire bonyolult vagy körülményes. Alapvetően így szoktam hozzáállni az étkezésemet illető problémákhoz, így hatalmas pozitív csalódás volt, amikor az Ázsiai kalandok köszöntőjében rögtön az első sorokban ott állt feketén-fehéren, hogy figyeltek a különböző diétákkal megáldott drága olvasókra. 

Ez után persze szomorúan konstatáltam, hogy a Csokis csábításokban ez nincs így, bár igaz, főleg az édességek terén egy sokkal speciálisabb hozzávalólistát szokott igényelni egy-egy finomság. Ugyanakkor az egyik legnehezebben helyettesíthető elem, a tojás, szinte mindegyik receptben benne volt, a 100-ból, ami egyértelműen nem túl jó arány, de nyilván nem az én "fajtám" itt a célközönség. 

Az átlagos és normál magyar háztartásokban, azt hiszem, szinte minden egyes felsorolt hozzávaló megtalálható, így tényleg jól használható, nem kell rákészülni különösebben, így a "gyorsan valami finomat" elv nagyon jól működik. (Haha.) 
Felépítésre hasonló az Ázsiai kalandokhoz, itt is csoportosítva van mind a 100 recept, egyébként logikus módon, édesség típus szerint, azaz kekszek, tepsis sütik és így tovább. 
Ami kifejezetten tetszett, hogy nem csak hangzatos és esztétikailag szép, na meg gusztusos receptek kaptak helyet a kötetben, hanem a régi klasszikusok is kaptak egy-egy oldalt, így a csokis bejglitől kezdve, az amerikai csokis sütin keresztül egészen a csokis mézeskalácsig mindent megtalálhatunk. 
A lényeg, hogy legyen benne csoki, ami szinte már garantálja is, hogy egy szuper és finom édesség lesz nemsokára születőben, a konyhában. 

Így azt hiszem itt az ideje, hogy megosszam a saját tapasztalataimat az én választottammal, azaz az amerikai csokis sütivel.
Recept próba:
Elöljáróban szeretném még megjegyezni, hogy már van egy jól bevált receptem itthon, valahonnan az internet legmélyebb bugyraiból ástam elő már évekkel ezelőtt, így kifejezetten kíváncsi voltam, vajon ez a változat jobb lesz-e.

A tészta bekeverése, majd a sütés nem vett el az életemből egy órát se, szuper gyorsan készen lett és már ehettük is. Ráadásul a csokidarabok még rettentő gusztusosan olvadtak is voltak, így tényleg kész ízorgazmus volt az első pár falat. Ízre nekem a Subway-es csokiskekszre hasonlít a leginkább, így mondhatni kifejezetten autentikus, főleg, hogy az én receptemmel ellentétben, egy szépen szétfolyik és a csokidarabok úgy ágaskodnak ki belőle, mint a stilizált képeken is. 
Ugyanakkor nekem picit túl édes, de ezt nem hinném, hogy bárki más tapasztalná, ugyanis mostanában picit elszoktam a cukortól.

A receptet igyekeztem a lehető legpontosabban követni, de őszintén, én az a fajta ember vagyok, aki képtelen betartani a pontos mértékeket és időtartamokat, egyrészt mert elfelejtem. (Így történt, hogy az öt perces robotgépes keverés helyett végül nyolc lett belőle.) Illetve általában úgyis muszáj vagyok változtatni a recepten, így előfordul, hogy más mennyiségű liszt/vaj arány szükségeltetik az én változatomban. (Most is elfogyott a vaj, szóval kipótoltam margarinnal, illetve három különböző étcsoki maradék tette ki a receptben meghatározott mennyiséget.) De általában így is jól sikerülnek a sütik, szóval aggodalomra semmi ok, ez a recept is egészen bomba biztos. Hiába változtattam, ott ahol csak tudtam (nem szándékosan, persze), így is szuper íze és állaga lett. c:


Nyereményjáték:
Talán nincs is olyan ember a földön, aki ne vágyna néha-néha (vagy épp gyakran) valami csokis finomságra. Stahl Judit Csokis csábítások című receptkönyvében mindenféle édesség megtalálható, mi szem-szájnak ingere, torta, kuglóf, forró csoki, fagylalt, palacsinta, és még sorolhatnánk. A könyvről és a receptekről most a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
Ezúttal alap csokoládéfajtákat kell kitalálnotok a blogjainkon található leírások alapján. Csak írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott leírás mely csokifajtához tartozik.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésükre, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, különben automatikusan újat sorsolunk.

Magasabb kakaóvaj-tartalmú csokoládé, ami a kenhetőséget segíti, de a zsírtartalma ezáltal magasabb. Keserű, tej- és fehér változata is létezik.

További állomások:
01. 31. Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment