5 könyv, amivel fel lehet idegesíteni

Nemrég beszélgettem egy kedves barátommal, aki azt hiszem egész rendszeresen követi a blog életét, és ő említette meg, hogy túl jószívű vag...

Nemrég beszélgettem egy kedves barátommal, aki azt hiszem egész rendszeresen követi a blog életét, és ő említette meg, hogy túl jószívű vagyok a könyvek csillagozását/értékelését illetően, hisz 3 szivecske alá még sose értékeltem. Valamilyen szinten úgy érzem, hogy ez így a jó, hisz mégis csak inkább ajánlókkal foglalkozom, mintsem konkrét könyvkritikákkal, hisz az utóbbihoz vajmi keveset konyítok, mégis megragadt bennem a gondolat, így elhatároztam, hogy mutatok nektek öt darab olyan kötetet, amit én személy szerint egyetlen szivecskével/csillaggal jutalmaznék.


Alapos kétely
Ha van könnyen elrontható műfaj, akkor az erotikus, illetve az ifjúsági romantikus egyértelműen az élbojba tartozik. Sokan elvből megvetik, főleg az előbbit, mégis egyértelműen hatalmas kereset van rá és nem egy tényleg jó darab jelent már meg kishazánkban, vagy legalábbis került a bűnös élvezetek listájára. (Mint nálam az Off-campus vagy A Royal család sorozata.)
Mégis, a fönt megnevezett kötet a legkevésbé sem tartozik közéjük. A legprimitívebb, karakterekkel operál (pedig elméletileg az egyik magasan képzett ügyvéd) és egy olyan kapcsolatot mutat be, ami minden, csak nem szerelmi vagy, ami fontosabb, egészséges.
Az izgalmasnak szánt jelenetek egy idő után egymás után következnek miközben bármilyen lelki fejlődés nuku és így nem csak, hogy enyhén hányingerkeltő, de még unalmas is.
Pedig a molyon remek értékeléseket kapott....Vajon velem van a baj?

A dzsihád jegyese
Egyértelműen sokkal többet ígér a fülszöveg, mint amennyit a történet elmesél és ténylegesen az olvasó elé tár. Emellett száraz, mint a kéthetes harci zsömle, így nem hogy beleélni nem tudja magát az ember, de még csak megérteni sem, amit át szeretne adni, azaz hogyan kerülnek a megtért európai nők az Iszlám Állam kezébe és egyáltalán miért térnek meg.
Az elbeszélés alapján az európai lányok a totális naiv ködben élnek és olyan könnyen teszik magukávé az Iszlám Állam eszméit, mint a helyi busz menetrendjét, márpedig azt a legtöbb fiatal igen hamar betéve tudja.
Hiányzott a részletesebb körbejárása a témának, a bővebb okfeltárás, az egyébként biztosdan izgalmas kísérlet elbeszélése mellett, aminél meg azon csodálkozom, hogy mehetett ez ennyire gördülékenyen.
Bár itt tény, hogy lassan 4 éve olvastam ezt a kötetet, így lehet ma már más lenne a véleményem, de nem fűlik a fogam hozzá, hogy megint kézbe vegyem. Számomra csak egy épp divatos hullámot meglovagoló üres történet lett.

Fallen - Kitaszítva
Ékes példája annak, milyen egy rosszul sikerült YA fantasy történet, ami ráadásul valamiért annyira bejön az embereknek, hogy még filmet és készítenek belőle. Az alapsztori még érdekesnek indul, de aztán jönnek a főhősnő szokásos és kibírhatatlan hisztijei, a megmagyarázhatatlan szerelem a suli legmenőbb és legtitokzatosabb srácába, miközben természetesen megjelenik egy másik fiúcska is, csak hogy teljesítsük a szerelmi háromszög listapontját.
Aztán a feje tetejére áll minden és nagyjából 6-7 tizenéves megküzd a kollégium mellett, nem másért, hanem az egész világért, mert jaj, ha a gonoszok győznek, itt akkor bizony világvége lesz.
Lezárásként pedig elreptett minket a történelem tanárunk valami távoli helyre....  Akönyvtárosnőről meg szinte kiderül, hogy az egyik főgonosz. Iskolába járni - ebből is látszik - nem biztonságos.
Ha ez nem lett volna elég, van ennek a sorozatnak egy második része is, amin szintén végigszenvedtem magam (mazochista vagyok, egyértelmű) és a lehető legtalálóbb magyar címet kapta meg: Kín. Kell itt még bármit is magyarázni?

Vidd hírét az igazaknak
Az itt felsorolt könyvek közül ő a második, amelyiket nem olvastam végig. Egyszerűen túlzottan felhúzott már az elején, így pedig a legegyszerűbb megoldást választva, inkább félre raktam (a lehető legmesszebbre).
A kötet főszereplője egy amerikai orvosnő, a maga legamerikaisabb klisés mivoltában. Egyszerűen idegesítően azt a vígjátékokból ismert szőke nő szerepét húzta megára, aki annyira urbanizált divatmaca, hogy a túrafelszerelésről még távolról sem hallott, meg amúgy is milyen elfajzott népek ezek a bennszülöttek... Pedig az alapsztori több, mint izgalmas: Egy ausztrál törzs vándorútjába nyerhetünk betekintést (én meg csak nyerhettem volna), melybe mindenféle misztikum és bölcs meglátás is belekeveredett. Izgin hangzik, de egyszerűen felhúzott az elbeszélő és nem tudtam tolerálni.


Zabhegyező
A mai napig nem olvastam végig, pedig tudom, hogy alapmű, és szinte minden harmadik magát értelmiséginek tartó ember top 3 kedvence között ott van. Mégis, csak úgy, mint a Vidd hírét az igazaknak esetében, a főszereplő és neki is leginkább a szóhasználata idegesített fel. Minden harmadik mondatát ugyanazzal a kiegészítéseel toldotta meg, ami olyan nemtörődöm és flegma érzetet keltett, na meg felpumpálta az agyvizemet, hogy egy idő után úgy éreztem, legszívesebben a földhöz vágnám a kötetet... (A könyvrongálást egyébként borzasztóan elítélem.)
Mindez több, mint 5 éve történt, azóta se próbáltam újra, de a listából talán ő az egyetlen, akit a későbbiekben tényleg végig szeretnék olvasni.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy ezek feltétlenül mindenki számára borzalmas kötetek lennének. Egyszerűen csak nekem személy szerint nem jöttek be... Ez viszont nem zárja ki azt, hogy valakinek meg pont ezek a valaha olvasott legnagyobb kedvencei. Különbözőek vagyunk és ez így a jó.:)

Mindenesetre, nekem jól esett picit a rossz könyves élményeimről is mesélnem, habár nem ez volt az első ilyesmi posztom.
Nektek mely sorozatokkal/kötetekkel gyűlt meg a bajotok? Van író, akit esetleg nem tudtok megkedvelni? Titeket melyik könyvvel lehet kiüldözni a világból?

You Might Also Like

3 komment

  1. Úristen, végre valaki, akinek nem tetszik a Zabhegyező! :D Én kiolvastam, mert ahogy te is mondtad, alapmű, de őszintén nem értettem meg, mi olyan nagy szám ebben. Nagyon idegesített a főszereplő a döntésképtelenségével, a csapongásával, és úgy egyáltalán a létezésével xD Lehet, hogy híres kötet, de szerintem nagyobb a füstje, mint a lángja, mindenesetre egyszer nem halál bele az ember :D

    VálaszTörlés
  2. Szia! A Zabhegyező.. Azt hittem velem van a baj, ami így se kizárt, de ez a könyv szerintem semmilyen szinten nem alap.. Trixa

    VálaszTörlés
  3. Ebből a listából még egyiket sem olvastam, de ez alapján elkezdtem félni a Zabhegyezőtől.. :/ Én személy szerint egyébként a Leiner Laura könyvektől kaparom a falat, főleg a Bábeltől és az Akkor szakítsunktól.

    VálaszTörlés