Cameron Post rossz nevelése || Blogturné Klub

Elsőnek a könyvből készült film trailerért láttam és már akkor úgy éreztem, hogy ez valami olyan, amire kíváncsi vagyok. Ezután felfedeztem, hogy az Athenaeum kiadó gondozásában most fog megjelenni, ráadásul pont ők adták ki a Szólíts a nevedent is, ami hatalmas kedvencem volt tavaly, így alig vártam, hogy kézbe vehessem a kötetet és olvashassam. Különösen azért érdekelt a téma, mert egy nagyon érzékeny és érdekes helyzetet jár körül,  homoszexualitás és a keresztény vallás, illetve kivételes módon egy leszbikus lány történetünk főszereplője, ami igazán ritka, mert bár hiába jelenik meg egyre több LMBTQ+ témájú könyv, a legtöbb fiatal lányoknak szól, így teljesen más megközelítésből tálalják a témát, ráadásul természetesen helyes és cuki fiúkkal... Így alig vártam, hogy valami újat olvashassak.


Fülszöveg:
Amikor ​a tizenéves Cameron Post szülei autóbalesetben váratlanul meghalnak, a lány első, sokkoló reakciója a megkönnyebbülés. Az suhan át az agyán, hogy hála az égnek sosem fogják megtudni, mit tett pár órával korábban: a legjobb barátnőjével csókolózott a szénapadláson. 
Cam a szülei halálát követően a mélyen vallásos nagynénjéhez és jó szándékú, de reménytelenül régimódi nagyanyjához költözik. Tudja, hogy attól kezdve egészen más lesz az élete. A Montana állambeli Miles Cityben a túlélés két legfőbb alapszabálya: olvadj be, és hagyj békén másokat! Cam mindkettő tökéletes szakértője lesz – de az érzéseit és vágyait nem tudja magában elfojtani. 
Egy napon a kisvárosba költözik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl, aki az iskola legmenőbb srácának a barátnője. Coley és Cam között váratlan, intenzív barátság alakul ki, amely, úgy tűnik, akár több is lehet, mint barátság… 
De amikor ez már-már reális lehetőséggé válik, Cameront hideg zuhanyként éri a felismerés: csúnyán elárulták. Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy „helyrehozza” az unokahúgát – az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt. 
A Cameron Post rossz nevelése egy felejthetetlen regény önmagunk felfedezéséről és arról, hogy találjuk meg a bátorságot ahhoz, hogy a saját szabályaink szerint éljük az életünket. 
A regényből Chloë Grace Moretz főszereplésével Sundance-nagydíjas film is készült.

Én és a könyv:
Az előzetesből kiindulva, meg voltam róla győződve, hogy a könyv nagyobb része a megkédőjelezhető intézményről fog szólni, azaz a homoszexuálisokat átnevelő iskoláról. Ezzel szemben a történet az alig 12 éves Cameron szemszögéből indul, és eljut egészen a 17-18 éves, már majdnem felnőtt leányzóig, így nagyjából a teljes kamasz korát végigkövethetjük a könyvben.
Őszinte leszek: Totálisan beszippantott. Annyira filmszerűen és hangulatosan voltak leírva az apróbb és jelentősebb életképek egészen kicsi korától kezdve, hogy alig bírtam elszakadni a történettől, egészen az átnevelő iskolába való kerüléséig.
Valamiért annál a résznél éreztem egyfajta törést, mintha hirtelen egy másik könyvet olvastam volna. Mintha Cameront hirtelen új személyiséggel ruházta volna fel az írónő...

Karakterek:
Alapvetően nem sok szereplővel operál az egész könyv, mégis, aki egyszer megfordul Cameron életében, az többnyire egy összetettebb karakter, sőt még a háttérsztoriját is megismerhetjük, ami például a kötet második felében kifejezetten érdekes volt. Több diák is részletesebben megjelenik az intézet falai között, ráadásul a legkülönbözőbb háttérsztorikkal és problémákkal.
Cameront nagyon gyorsan megszerettem. Könnyű volt számomra azonosulni vele, mert bár sok eltéréssel, de sok olyan kiskori élményéről mesélt, amik velem is megtörténtek. (Mint mondjuk a folyamatosan fiúkkal lógás és a random elhagyatott helyek felkeresése.) Ezek az apró élmények nem speciálisak. Azt hiszem, a legtöbbünkkel ugyanúgy megtörténtek, így egyrészről baromi nosztalgikus és jó hangulatú a könyv, a másik oldalról viszont végig ott van a feszültség, ami Cam egyre inkább kibontakozó mássága jelent.
Emellett pedig odáig voltam azért, ahogy az írónő árnyalta Cameron személyiségét és hozzácsapott egy enyhe kleptomániát. Jó volt látni, hogy a melegség kérdése nem csak egy jelző lett, ami meghatározta a főszereplőnk jellemét, hanem csak egy nagyobb puzzle a többi közül. (Bár tény, hogy ez inkább a meleg srác, mint legjobb barát klisénél szokott a legerősebben kijönni.)
Cameron nagynénje és egyben nevelője is számomra egy árnyaltabb személyiséget kapott, miközben ismerős is volt. Azt hiszem mindannyian ismerjük azt a nőt, akinek egyszerűen szüksége van valamilyen külső erő vezetésére. Könnyen befolyásolható, egyszerűbb, de alapvetően csak jót akarna. Más kérdés, hogy a jót akarásával csak mégjobban roncsolta Cameron lelkét.

Sztori:
Ugye a történet a 12 éve Cameronnal kezdődik, majd 17 éves kora környékén köszönünk el tőle. Ez az időszak elég szépen felölei az énkeresés időszakát, így igazából gondolhatnánk, hogy egy elég tipikus, amolyan Love, Simon féle történetet kapunk, de azzal, hogy ennyire a kezdetektől kezdve látjuk az apró jeleket és különböző emlékképekből áll össze a történet, így Cameront is egyre közelebb érezhetjük magunkhoz, ráadásul egy egészen új és érdekes élményt nyújt a könyv. Mert mint azt már mondtam, itt nem az erotikára helyezte az írónő a hangsúlyt, sokkal inkább a lelki kérdésekre koncentrált. (Amiért továbbra is odáig vagyok. )
Nekem iszonyatosan tetszettek a gyermeteg első képek, a kórházba való betörés, lógás a fiúkkal...Annyira hangulatfestő jelenetek voltak ezek, hogy legszívesebben ki is hagytam volna azt a részt, ami miatt egyébként megfogott a történet és az előzetes. Azaz Coley és Cameron összekavarodását, majd azt a zseniális intézményt...

Összességében azt tudom mondani, hogy ez számomra tipikusan az a fajta könyv volt, ami egyszerűen beszippant. Alig bírtam letenni, és ez egyszerűen szuper élmény volt. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek, aki picit is nyitott a témára, mivel végre valahára tényleg egy olyan LMBTQ+ regényről beszélhetünk, ami az identitáskeresés folyamatát hivatott bemutatni, és nem kéjálmokat igyekszik kielégíteni. 

Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 440
Fordító: Todero Anna
ISBN: 9789632932132

Nyereményjáték:
Az Athenaeum Kiadó gondozásában idén februárban megjelenő Cameron Post rossz nevelésében egy igen erőteljes új LMBTQ-regényt üdvözölhetünk. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és ismerjétek meg ti is Cam-et! Ha pedig mellette velünk játszotok, akkor a könyv egy példánya is a tiétek lehet!

Cam életében és önmaga megismerésében meghatározó szerepet játszanak a filmek. A VHS-korszak korlátai mára eltűntek, így ha Cam ma lenne fiatal, sokkal több lehetősége adódna a különböző LMBTQ-témájú filmek megtekintésére. Minden állomáson találtok egy olyan filmből kivágott képet, ami ezt a témát dolgozza fel. A feladat egyszerű, ismerjétek fel, hogy melyik filmben látható a kép és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

További állomások:
02. 19. - Könyv és más
02. 21. - Ambivalentina
02. 23. - Hagyjatok! Olvasok!
02. 25. - Kelly és Lupi olvas
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése