KIK AZOK A TOMBOYOK? || ABOUT TOMBOYS

Talán sose volt olyan nehéz elkezdeni egy cikket, mint most. Kényes téma, nehéz rendesen definiálni, jellemezni és körbejárni, én mégis megpróbálom, pont azért, mert még sehol sem sikerült tökéletesen, főleg nem magyar nyelven. Szóval ebben az írásomban szeretném bemutatni a tomboyokat, azokat a lányokat, akik fiúsan, fiúnak néznek ki, de...De? Miért? Hogyan? 
Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, önmagamban, másoktól, tomboyoktól, hozzátartozóktól. Nem titok, hogy ezen apró csoportot én is erősítettem egy ideig, így részben saját tapasztalatokból is írok, de mégis mindenkinek annyira mást jelent, hogy egyszerre kell általánosítanom és részletekben beszélnem. Ennek a posztnak a megírásában több volt és jelenleg is tomboy leányzó segített, szóval szeretném nekik itt az elején megköszönni a válaszokat!



Kezdjük a legelején. Itt egy lány, akiről csak sokadik ránézésre állapítod meg, hogy nem a férfi wc-be fog berohanni, még véletlenül se, de akkor ő most leszbikus? Vagy csak biszex? Miért változtatná meg egy lány a külső nemi jegyeit, ha ugyanúgy a fiúkat, férfiakat kedveli. Mégis melyik fiú nézne így rá potenciális barátnőként, párként?
"Nem éreztem jól magam a bőrömben, úgy éreztem kell egy kis változatosság és hát sosem voltam az a kimondottan nőies típus..."
Rengeteg a kérdés és még ennél is több a válasz. Mindenkinek megvan a maga indoklása. "Még kicsi vagyok, nem akarok pasizni."/ "Ez a stílusom, ezt kell elfogadni." / "Biszex vagyok, így nem zavar ez a része."
De a vége mindig ugyanaz. Ezzel a kinézettel érzi jól magát, így a kényelmes. Ebből viszont rögtön következik, hogy akkor most miről is beszélünk? Ez egy életstílus vagy csak szimpla öltözködési irányzat. Erről lehet vitatkozni órákig, sőt napokig, de talán mindkét félnek igaza van. Életstílus, hiszen beolvad egy-egy szubkultúrába és végül is önmagának is kialakít egy sajátot, ez csak időtől és helytől függően változik, mennyire összetartó és mennyire látható.



Viszont rengetegen veszik fel, mint divatirányzat és trendkellék. Erre jó példa a kpopperek körében kialakult őrület, amit Amber Liu, az F(x) rapperlánya váltott ki. Fiatalként mindenki (legalábbis nagyon sokan) szeretne hasonlítani a kedvenceire, így itt Magyarországon is egymás után lettek a lányok tomboyok, mert ismerőseik, barátaik is így tettek, na meg ott volt a nagy kedvencük.

"A motivációt igazából Amber-től kaptam. Mikor jobban elkezdtem foglalkozni az F(x)-el nagyon megtetszett a stílusa. Úgy ereztem, hogy nekem is ki kell próbálnom."

Ebben az időben váltam azt hiszem én is teljes értékű tomboyjá. Maga a szó, bármilyen meglepő is, angol eredetű és ha megpróbáljuk lefordítani vagy csak megnézzük az urban dictionary magyarázatát, egyértelműen megkapjuk, hogy az 1000 meg 1 értelmezések egyikében bizony ott van, hogy ez a szó, melléknév, nem takar többet, mint egy fiús lányt, aki kedveli a közösség által "fiúsnak" megítélt dolgokat. (Autók, keményebb sportok, videojátékok és így tovább.) Az ilyesmi dolgok rengeteg lányra jellemzőek, köztük rám is, mégse mondjuk magunkról, hogy tomboyok vagyunk.
Éppen ezért megint ott tartunk, hogy vajon mi vezet odáig, hogy tudatosan tomboyjá váljon egy lány és mégis mit jelent a tudatos tomboyság.



Magyar berkeken belül, én az animés és kpopos társaságok között leltem rá azokra az emberekre, akik tudatosan tomboynak mondták magukat és ez a hely nem volt más, mint az ask.fm. Most rengetegen húzhatják a szájukat, fintoroghatnak és tehetnek fel téves elképzeléseket ezeknek az embereknek az értelmi szintjéről, de őszintén, én úgy gondolom, hogy ez csak egy egyszerű előítélet, aminek van alapja, csak mégis, ha azt nézzük, hogy mekkora a felhasználói köre az oldalnak, márpedig nagyon nagy, akkor nem vehetünk ilyen egyszerű kijelentéseket igaznak és egyértelműnek.

Furcsa, de itt nagyon könnyen lehet ismerkedni. Veszélyes-e? Lehet, de mindenki úgy ugrik neki, hogy ő biztos okosabb, mint a többiek és nem fog hülyeséget csinálni. Éppen ezért én is belevetettem magam és igyekeztem a legszimpatikusabb tomboyokkal jóban lenni, na meg gyűjteni pár rajongót, akik szerint "cuki" vagyok. 
Itt könnyen felvállalhatod magod, ha akarod... De lehetsz akár valaki egészen más. Így persze rengeteg a kamu profil, de legalább ugyanennyi a boldog fura és más ember, akik itt végre önmaguk lehetnek és olyan embereket találhatnak, akik hozzájuk hasonlóak. Mint például a melegek.

"Hát, vannak tomboyok akik igen, biszexek, leszbikusok és a többi. Összefügghet sok esetben ezzel is. De nem egy, nem kettő hetero tomboy van. Úgyhogy, valahol összefügghet a szexualitással, viszont szerintem nem feltétlenül."

A személyes tapasztalatom az volt, hogy szinte az összes tomboy ismerősöm egy idő után kipróbálta, hogy milyen is a saját nemével, majd sokak lettek biszexek és egy páran rájöttek közbe, hogy leszbikusok. De! Ugyanígy voltak, akik ezekkel egyáltalán nem próbálkoztak, így igazából nem sok köze van az LMBTQ közösségnek a tomboysághoz, max annyi, hogy mindkét csoport tagjai szimpla emberek, akik szeretnének önmaguk lenni és nyilván a társadalom ezt úgy ahogy elítéli (vagy nem). 



De ha valaki tomboy és leszbikus, akkor ő igazából transznemű? Ez a kérdés szinte automatikusan ötlik föl az emberekben, sosem látott logikai gyorsasággal. Akármennyire is egyértelműnek tűnik, hogy bizony az, sajnos a válasz: nem.

"A tomboy meg van elégedve a biológiai nemével, ő teljes mértékben lánynak vallja és érzi magát csak fiús. A transzneműek rossz testbe születtek, tehát ő egy fiú aki lány testbe született."
Szóval igen, ez csak egy érzés, egy stílus, amit vagy magunkba fojtva élünk meg, esetleg kiegyensúlyozottan, de ki is mutathatjuk a világ felé. Hiszen mindenki ismeri azt a lányt, aki kiskorában is mindig a fiúkkal játszott, sárosan jött haza és nem barbizott. :) Ő pont ugyanannyira tomboy, mint az a lány, aki levágatta a haját és tele van a facebookja róla készült szelfikkel, amiken úgy néz ki, akár egy szépfiú. A tomboy csak egy összefoglaló név, mert szeretünk a dolgoknak nevet adni, na meg társaságokba, csoportokba gyűlni és ha egyszer ez tud minket összekötni, akkor miért ne kössön? 
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

4 megjegyzés:

  1. Csak szeretném megjegyezni, hogy Ruby Rose (legelső képen) genderfluid, tehát nem tomboy.
    Továbbá, nem hiszem, hogy az emberek "logikusan" a transzneműekre asszociálnának a maszkulin lányokról, hiszen a legtöbben azt se tudják az mit jelent.
    (Megj.: a bejegyzésben amúgy is a transzszexuálist kéne használni, a transznemű többet takar, nem csak a női és férfi nemet, ezt is figyelmedbe ajánlom, mert az egyik idézetnél is hibásan van feltüntetve a magyarázat.)

    "[...] boldog fura és más ember, akik itt végre önmaguk lehetnek és olyan embereket találhatnak, akik hozzájuk hasonlóak. Mint például a melegek."
    Lehetőleg ne beszélj úgy a melegekről, mint furák/mások, mert ez minden kontextusban sértően jön le, lehet nem így szántad, de az eredmény ez lett.

    Nem árt jobban utánajárni a topikoknak, amiket belefűzöl a posztod főtémájába. Az, hogy fiatal, hasonló stílusú emberektől kérdezel körbe, nagyon sok téves információt fog szülni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké először is 1-0 neked, Ruby Rose csak azért került oda, mert a kép jó és fiúsan néz ki, ami nyitóképnek jónak tűnt, mivel őszintén alig találtam képanyagot a cikkhez. Viszont tudom, hogy ez nem mentség és igen, nyomós az érv.

      Az idézetekhez nem nyúltam, mivel ugye idézetek más emberektől és az ő gondolataikat tükrözik, ettől függetlenül köszi, hogy szóltál, átírom, ahol lehet. Igyekeztem minél jobban belemászni a témába, de nyilván nem sikerült teljesen tökéletesen. :) Szóval köszi.

      Ahogy a posztból is lejöhetett, messze áll tőlem, hogy furának tituláljam a nem heteroszexuálisokat. A mondat második felét, azaz a mást értettem a melegekre és azt azért ismerjük el, hogy a nagy átlag nem valami elfogadó és "furának találja", illetve ha a melegséget másságnak is nevezzük, akkoör ne haragudj, de nem értem, hogy miért sértő, ha azt mondom, hogy egy meleg ember más. Más mint az átlag. Ennyi, de ebbe semmi sértőt nem szánok belevinni és én nem is értek.

      Amennyire tudtam utánanéztem és utánaolvastam ennek a témának, illetve az én saját tapasztalataimat is belevittem, de nyilván nem sikerült tökéletesre.:)
      Mindenképpen szerettem volna tomboyok saját véleményét és gondolatait is belevinni, így megkérdeztem azokat, akiket én ismertem és találtam. Így idősebb és fiatalabb is került a szórásba, ahogy különböző stílusukból is bőven volt.:)

      De mit lehet tenni, ha maga a tomboy mond önmagáról téves információt, egyáltalán hol szabjuk meg, hogy mi reális és mi nem, nem tudom mennyire érted mire gondolok, de ez így egy picit ördögi kör számomra. :)

      De köszönöm a kommentedet! ^-^

      Törlés
  2. Én szívesen találkoznék egy meleggel, szerintem menők ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Szia, ha komolyan gondolod, szívesen találkozom Veled. 😊

      Törlés