Petőfi? Csak nyugi || KPOP #7

Alighogy hazaértem, a telefonom őrült pittyegésbe kezdett, hisz végre wifi-t érzékelt.. Így már nem tartott soká, hogy velem is szembejöjjön a PetőfiLIVE videója, mely kpop földön (ami Buda Márton szerint nem is létezik) igen nagy port kavart. Most jöhetnék itt a felháborodott szövegeléssel, hogy mégis micsoda dolog az, hogy így leszólják ezt a műfajt, japánoknak és megkülönböztethetetleneknek nevezik őket, de ennek így nem sok értelme lenne, hisz a válasz egy sablonszöveggel elintézhető "Kis 16 éves lelki világa most összetört, brühühü, az imádott sztárjai, brühühühü"...

Szóval ennek elkerülése végett szeretném jobban körbejárni a témát. Elsőnek is itt van maga a videó. Valószínűleg semmit nem tudtak a kedves nézők róla, csak leültek és elkezdték nézni az EXO (nem egzo) majdnem legújabb klippjét és mondták ami eszükbe jutott. Ezzel magyarázhatóak azok a mondatfoszlányok, amikor a japán one direction-ként definiálták őket. Bár az egész videó címe, KPOP Made in Korea, de feltehetőleg ezt ugye csak utána csapták hozzá. 

A kezdeti hümmögés után viszont jön a feketeleves. Ne értsetek félre, nekem nincs bajom azzal, hogy nem bírják ezt a fajta zenét és stílust, de az a mondat, hogy "mind ugyanúgy néz ki" egy felnőtt ember szájából, aki állítólag művelt, nos hát igen furán hat. Konkrétan rasszista. Szóval kedves Juhász Bálint, ha te összeállnál még 8-9 magyar sráccal egy fotó erejéig, akkor hidd el, egy koreai emberke is azt mondaná, hogy hát bakker ezek tök egyformák... szóval akkor ez most, hogy is van? 
Egyébként pedig már rég betört a piacra a KPOP, az egy dolog, hogy mint ahogy az egyik hölgy is megfogalmazta, ez már nem a videóban szereplő arcoknak készül, így honnan is tudnák, hogy működik ez a dolog. Tény és való, hogy tényleg egy afféle tömegcikkről beszélünk, mégis a kpop messze inkább szubkultúra, mint egy egyszerű zenei irányzat és tényleg. Egyetlen klippel nem lehet belőle sokat mutatni és így érthető, hogy ez, a nézőközönség számára, mint egy "kínai másolatként" jött le az itt befutott fiúbandáknak. 
Példa itt, hogy említve lettek a hátul táncoló arcok, akik valószínűleg ugye csak a pénzt kapják. Nos egy jóravaló kpopper ugye a kpop bandák felépítésének tudatában áll, így tudja, hogy először is nem is igazán fizetik ki őket.. khm khm... illetve valószínüleg azért táncol hátul az arc, mert nem annyira jó táncos, viszont jól rappel vagy énekel. (Lásd: Rap Monster - BTS) Meg hát ha van elől, akkor van hátul is...
Viszont ami még személyes kedvencem volt és kifejezetten tetszett, hogy a végén fölmerült a kérdés, hogy Európában és Amerikában mégis lenne e kereset erre a kpop-izére és természetesen a kérdés válaszra is talált, miszerint abszolút nem. Számomra ez azért volt érdekes, hisz ez is csak azt mutatja, hogy mennyire vagyunk még mindig abban a hitben, hogy itt... vagyis hát kicsivel nyugatabbra találjuk meg a világ közepét, pedig mennyire nem.. Honnan vannak a ruháid, a telefonod? (jó oké a bútorok az Ikeából...) de azért mégis a legtöbb cucc nem Amerikából jön. És hol élnek igazán többen, mint itt? Hm? Szóval igen, valahogy így jött le nekem ez a videó és akkor az "ezek lányok vagy fiúk" részt ki is hagytam. 

Nade! Kommentben várom a ti véleményeteket, az én véleményemmel és videóval kapcsolatban is. c:
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

12 megjegyzés:

  1. Érdekelne, hogy pontosan miről van szó, mert abból, amit írtál számomra nem derül ki. Küldenél valami linket a videóról, vagy arról, amin felháborodtál? Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) A poszt második bekezdése ezzel kezdődik, de itt a link: http://www.petofilive.hu/video/k-pop-johet/ ^-^

      Törlés
  2. Szerintem az, akinek fogalma sincs erről a világról, nehezen mondaná azt, hogy fuh, ez de menő dolog. Tény, nem pont az Ő korosztályukat célozza meg a K-Pop, de ez azért van, mert az összes Kpop banda kábé 18-24-5 évesekből áll. Én személy szerint Japán rockot hallgatok, de emellett bőven elfér a B.A.P., BTS, EXO is..Azt is hozzáfűzném, hogy itt az emberek nem valami nyitottak ezekre. Mindenki : Amerika! *-* Az is pont ugyanolyan hely a világon mint mondjuk Tokyo vagy Szöul. Annyi a különbség hogy máshol van, de ott is emberek élnek (Jó, néhány Kpop tag tutira Ufo, de csak azért túl tehetséges, hogy földi szavakkal el lehessen mondani :') ) . Meg az is, hogy a fizetség sem úgy van, mint mondjuk Amcsiéknál..hogy van teszem azt három énekes meg három háttértáncos aztán ennyi. Pl a B.A.P.-ben Yongguk nem egy olyan nagy szám a táncban de rohadtul jól rappel és énekelni is tud..az meg hogy ha valaki hátul van, akkor elöl valaki énekel vagy rappel vagy valamit csinál. Aztán fordul a kocka és már mindjárt mások állnak hátul...szóval szerintem ez nincs meghatározva mint máshol..érted:D Ahj...nem tudok igazán értelmes összefüggő szöveget mondani, de ennyi tellett tőlem:D
    u.i.: Az meg hogy nem ismerik és nem is nyitottak a keleti dolgokra, az ő bajuk:)
    u.u.i.: A bejegyzésbe tett képekről annyit, hogy abszolút igazak:D főleg az utolsó ;)
    ~Destiny.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg ritka, hogy valaki elsőre azt tudja mondani a kpopra, hogy "ó ember, miért nem hallottam én erről eddig?" és abban is igazad van, hogy én is mostanában kezdtem el azon szörnyülködni, hogy lassan a most debütáló bandák tagjai fiatalabbak lesznek mint én és ez furi.. :'D Bár oké ez most más téma... Szóval igen én teljes mértékben megértem, hogy nem az ő világuk, csak azok a megjegyzések és mondatok tudtak kicsit megbökdösni, amiket a bejegyzésben is kiemeltem.
      Amúgy szerintem ez valami átok a rappereken, hogy nagyon ritka, hogy egy igazán jó rapper jól táncoljon.
      Igen, alapvetően az egész csapat felépítése speciális és teljesen más (szerintem) mint az amcsiéknál. Hisz vannak táncosok, rapperek és énekesek és ennek az egész keveréke egy show, míg amcsiban tényleg helyes fiúk énekelnek stb stb :)
      u.i.: pedig igazából ha kicsit túl sokat megyünk nyugatra, akkor is "keletre" jutunk ;)
      u.u.i.: GD megmondja! :D örülök, hogy tetszenek, sokat válogattam :'D

      Törlés
    2. Igen, azok a mondatok eléggé zavaróak voltak...bár inkább elengedtem a fülem mellett azzal a mondattal kísérve, hogy : Tudatlanok..:D és jót mosolyogtam magamon:) De azért ha nagyon belegondolsz, Zelo nagyon jó rapper és nagyon jó táncos:D Szóval van ilyen, csak szegény Yongguk nem kapott mindenből ugyanannyit:) És egyébként igen, tök más, de ettől olyan izgi ^^ (főleg pl. az EXO-nál..elsőre azt hiszed hatan vannak, meg utána is, és you just realise that 12-en vannak..[már csak 9-en tudtommal, de a lényeg megvan.] )
      u.i.: és igen!:D De lehet kelet felé indulva könnyebb:')
      u.u.i: tudom:D és ezért olyan jók:D
      ~Destiny.

      Törlés
    3. c: persze, igazából nincs értelme ezen fölkapni a vizet, hisz a tudatlan muglik (ha szabad így fogalmaznom, hisz hát a kpop világa maga a varázsvilág...:D) úgyis csak legyintenek, hogy nyomi fan, szóval csak feleslegesen fölidegesíti az ember önmagát.
      Zelo drága az egyik első biasom volt, nem tudom hogy nem ugrott be egyből :'D de amúgy Jungkook is elég jó, ha már BTS - B.A.P ^^
      Az EXO-nál érdekesebb talán csak a Super Junior lehet... na ott mondd meg hogy ezek hányan vannak? :'D

      Törlés
  3. Szia :)
    Úgy örülök neki, hogy valaki végre értelmesen reagál rá, és nem csak kifejezetten szidja őket! :D
    Nos, én nem találtam kifejezetten semmi sértőt benne (a végét leszámítva), sőt, szerintem a két hölgy egész szépen beszélt róluk! ^.^
    Az "ugyanúgy néznek ki" résznél felhördültem, hogy hogy mondhatnak ilyet, aztán eszembe jutott, hogy először én id azt hittem a Girls Generationra és az Infinite-re is, hogy klónok. :D Bár ha az ember kicsit figyelmesebben megnézi őket, látni, hogy különböznek.
    A lejapánozós részen én nem akadtam fenn, az ilyesmi kifejezetten soha nem izgatott. :D >.<
    A végén viszont felháborodtam! :D El se tudnák képzelni, mennyi rajongójuk van külföldön! Bár szerintem ebben az is benne van, hogy nem pont egy Exo video az ideális első k-pop video, ilyen szempontból. Mert tény, nem csinálnak benne mást, csak táncolnak. :P Véleményem szerint egy BigBang videorol jobb, de legalábbis kicsit intenzívebb véleményt mondtak volna - hogy is mondjam, sokkal karakteresebb és érdekesebb videóik vannak, mint az Exonak (nem sértés). Vagy ha csak mondjuk egy Epik high dal audioját, vagy akár a teljesen angol szövegű Spica I did itet hallgatták volna, nem vagyok benne biztos, hogy megmondják, hogy az nem amcsi, hanem koreai.
    Hát azt hiszem ennyi. :D

    Flora

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      "Köszönöm" az értelmes jelzőt, én is összefutottam a facebookon meg itt-ott igen érdekes fanreakciókkal, szóval ez tényleg jól esett, mert bevallom, kissé féltem, hogy még így is megkapom ezt a fajta támadást, hogy elfogult vagyok a kpop-pal szemben (ami valljuk be, egy kicsit talán igaz is) :)
      És tény, hogy mai napig úgy állok egy-egy új banda előtt, hogy "úristen, sose fogom megtanulni a neveket és hozzájuk csatolni az arcokat", de mégis ez szerintem más, mint azaz átlag mondat, hogy "höhö ázsiaiak, csont ugyanúgy néznek ki"
      Nekem az első kpop vidim a Bigbang- Fantastic Baby volt és azt kell, hogy mondjam ez a videó foglalja számomra a mai napig a legjobban össze, hogy mégis mi ez és miért is olyan jó. Színes, vidám, érdekes stb ^-^

      Törlés
  4. Szia!^^
    A bejegyzés felkerüléséhez képest igen későn írok hozzá, de nem érdekel.owo Igazából szerintem én vagyok az egyedüli személy, aki ebben a témakörben mozogva még mindig nem látta azt a bizonyos videót. Sokszor jött velem szembe, de mindig azzal a gondolattal léptem át rajta, hogy "Ne foglalkozz vele, csak felb*szna* [elnézést a nagyon szép szóért]. És ez tényleg így lenne, főleg a leírásaid alapján. Hirtelen haragú vagyok ezzel kapcsolatban, ráadásul úgy élem mindennapjaimat, hogy még a körülöttem élők [értem itt anyámat, öcsémet, nővéremet, stb.] is rosszindulatú megjegyzéseket tesznek. Persze amikor akarnak valamit tőlem - mert miért is ne -, akkor normálisan viszonyulnak a dolgokhoz. De a lényeg, hogy nekem minden egyes nap úgy telik el, hogy folyamatos ellenszenves megjegyzések jönnek arra, amit szeretek.
    Bár más szemszögből nézve ez már istenes, ahhoz képest, amikor még tömény j-rock vett körül. Most a k-pop előadókat legalább füles nélkül is hallgathatom.
    És bár nem láttam a videót, azért véleményem nekem is van ezekről a megszólalásokról. Tény és való, hogy bosszantó, amikor pl. japánra vagy koreaira is benyomja az ember, hogy "fúj kínai", de igazándiból az ázsiaiak sem tudják az európaiakat megkülönböztetni. De ez nemzetiségtől független, hisz mikor barátnőmmel beültem a McDonald's-ba, akkor is leszólított egy kislány [tök aranyos volt, azt hittem megzabálom], hogy mi ikrek vagyunk-e. Többen jegyezték meg, hogy nagyon hasonlítunk, de szerintem egyáltalán nem.:D Annyi hasonlóság van, hogy mindketten októberiek vagyunk, s ugyanabban az éveben is születtünk.:D Sőt egy nappal vagyok nála idősebb, de semmi több.:') Még az is a mai napig bennem van, mikor a Bazilika körül jártunk egyet, és a kislány odaszólt az anyukájának [alig öt éves lehetett], hogy "Nézd mami, két ugyanolyan néni!". Bár akkor még nagyjából az öltözékünk is ugyanolyan volt.xD Na de erről ennyit, én ezen annyira nem háborodok fel.
    Az meg, hogy leszólják a k-pop-ot mind azt bizonyítja, hogy számukra az ázsiai kultúra semmit sem jelent, pedig ahogy te is említetted: rengeteg mindent köszönhetünk nekik. Persze ehhez némi kulturális tudat is szükséges.
    Viszont én mindig is úgy voltam vele [legfőképp mikor még a csapból is j-rock folyt], hogy jobb és tisztességesebb addig a dolog [ahogy néhányan nevezik:fanatizmus. A szóval soha nem értettem egyet, de ebbe most nem megyek bele.], míg csak azok élnek ennek a stílusnak, akik igazán át tudják érezni a dolog nyitját. Semmi értelme divatpicsákat toborozni, ami mostanság a k-pop világban marha nagy erővel folyik [vegyük itt példának a sok "BTS fan-t", akik a War of Hormone MV-jének megjelenésével marha nagy kpoperek lettek, holott a srácok neveit sem óhajtják megtanulni]. Szerintem mindig is az érzelem volt a fontos minden j-rockernek és k-popernek. Személy szerint én a j-rock világnak köszönhetem a minimális önbizalmamat, amit sikerült összekaparnom, majd a k-pop világ még adott hozzá. Szóval én érzelmileg kötődök hozzájuk, ami szerintem sokkal fontosabb annál, hogy népszerűvé váljon ez a kultúra. Felőlem lehetünk akárhányan, kevesen vagy épp sokan, de azok igazán érezzék át, hogy mi is ennek a lényege, és ne csak azt mondják, hogy igen, jrocker, avagy kpoper vagyok.
    Fuhh hát nem is akartam ennyit írni, szóval nem ragozom tovább.:') Még annyit, hogy én nagyon szívesen olvasnám a véleményedet a tiszteletről, ami Ázsiában még mindig szerepet kap a rendszerben.:) Valamint kíváncsi vagyok az ázsiai ételekről való véleményedre.:D
    Valamint szeretném megjegyezni, hogy eszméletlen vagy. A korodhoz képest nagyon sok mindenről van véleményed, és szépen is fogalmazol, ami mostanság nem épp mondható el a legtöbb tinilánynál.xD
    Ohh és remélem azért annyira nem értelmetlen, amit írtam, nem szoktam "megnyilvánulni" sehol...:')

    ßrigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Először is mindenképpen nagyon meg szeretném köszönni a kommentedet, mert nincs jobb érzés, mint amikor egy olvasó reagál, ír szóval bármiféle visszajelzést ad. Az pedig egyenesen a legjobb érzés, amikor ilyen hosszan, szóval nagyon köszönöm, feldobtad a napom (maradék 23 percét)! c:
      Igen, ahogy nő az ember, én is egyre inkább észreveszem magamon, hogy egyszerűen tudom, hogy van amivel nem szabad vagy nem kell foglalkozni, mert felesleges és csak a saját hangulatomat rontom el vele.
      Igazából vicces, mert nem is maga a video inspirált ezen poszt megírására, hanem a feldühödött kpopperek akik elkezdték a Petőfit szidni. (Innen jött a cím is c:)
      Egyébként a nyugati emberek hasonlóságában van valami, bár azért tegyük hozzá, hogy itt azért "színesebb" a közeg, már csak a szemszínek és hajszínek miatt is.
      Erről a divat kpopperségről pedig folyton csak hallok, de nem találkoztam még ilyen arcokkal, körülöttem mindenki elítéli, vagy szimplán rossz véleménnyel van róla. Vicces, nekem a szüleim a j-rock-ot jobban bírják, a One Ok Rock-ot kifejezetten szeretik. c:
      Amúgy én ezt az önbizalom dolgot annak tudom be, hogy hihetetlen sokat számít, hogy az ember tartozhat valahova. Tartozol egy fandomba, körülvesznek emberek akik ugyanazt szeretik mint te és van egy közös pont, a zene és az a pár arc, akik ezt a zenét csinálják. A kpop egyszerűen minden nyugati zenefajtánál összetettebb, ezt különösen szeretem benne amúgy, és nem tagadom, nekem is rengeteg önbizalomlöketet ad nap mint nap ez a zene, a közösség és az idolok. És ha valaki egyáltalán nem érti meg, hogy miért hallgatom, mindig végül csak annyit tudok mondani, hogy mert boldoggá és vidámmá tesz, és ez a legfontosabb, nem? Szerintem az életnek boldogság nélkül nem sok értelme van.
      Hmm a tisztelet egy érdekes téma, köszi, hogy írtad, feljegyzem! c: Az ázsiai ételeket nagyon szeretem (tegnap ebédre is egy "kínai tésztát" dobtam össze), bár a mochi kifogott rajtam.
      Köszönöm a dicséretet, bár szerintem mindenkinek van véleménye (legalábbis abban a hitben él), de szóval köszönöm és igen... értem mire gondolsz.
      Még egyszer nagyon köszönöm, hogy írtál, tényleg nagyon jól esett, remélem a jövőben is megtisztelsz egy-egy ilyesmi kommenttel~ ;)

      Törlés
    2. Hát... gondolkodtam rajta, hogy reagáljak-e még erre, vagy sem, de amint láthatod itt vagyok.xD
      Én szerencsére nem futottam össze egyetlen rosszindulatú poszttal sem, ami a Petőfi rágalmazásáról szólt, de szerintem ez azért van, mert kerültem a témát.
      A divat kpopperséget leginkább tényleg a BTS fandomában lehet megtalálni.:) És őszinte leszek veled: nem vagyok túlzottan oda a magyar kpop fandomokért. Néhányuk elég érdekesen viszonyulnak a dolgokhoz, vehetjük itt példának akár a BTS-t, de ott van az EXO is. Fergeteges, amit néhányan leművelnek, csak mert ők "futószalagon gyártott robotok" [egy igazán megbecsülendő EXO-L-től idéztem... haha, jó vicc volt.]. Én lettem volna a legboldogabb ember, ha anyám elfogadta volna a jrock korszakomat.:') De örömmel tölt el, hogy vannak még szülők, akik nem kimondottan ítélik el ezt a fajta zenei stílust.:)
      Ahogy fent is említettem, nem túlzottan vagyok oda a fandomokért, szóval az önbizalmam nem a köreik miatt nőtt meg szerintem.:) Már csak azért sem, mert míg j-rocker voltam, addig egy csoportban sem voltam benne, barátnőmmel éltük ki magunkat feléjük nézve, ez pedig egy oldal létrehozásához vezetett. Szóval a fandomok csatlakozása a k-pop világgal jött, pontosabban a BTS-el.:')
      Biztosra mondhatom, hogy rendszeres olvasód leszek, valamint lehet lesz még pár téma, ami kíváncsiságból adódóan jön majd.:') És köszönöm, hogy ennyire örültél a kommentemnek.OwO

      ßrigi

      Törlés
    3. Szia ismét :)
      Kezdem érteni, bár lehet én pont azért nem találkoztam ezzel a divat kpopperséggel, mert én debüt előtt kezdtem el őket (a BTS-t) figyelni, majd az O!RUL8,2? után ignoráltam mindennemű kpopot a sok negatív dolog miatt, ami miatta ért. Persze, mint láthatod itt vagyok, hallgatom és a lelki állapotom is remekül van, de azt a szünetet valahogy nem bánom. c:
      Persze most, hogy elkezdtem visszakapcsolódni néha engem is erősen lesokkol, hogy mi minden zajlik egy-egy ilyen csoportban, bár csak a ficisekben vagyok igazán aktív, illetve mostmár pont elég, hogy az xy hungary-t belákolom, aztán az úgyis mindig értesít mindenről. :'D
      Amúgy én is unokatesómmal fanoltam át nyarakat ( és ha végre megint találkozunk akkor idén is így lesz ez ^^).
      És köszönöm, hogy írtál... ma valahogy nem megy ez az összefüggő beszédnek nevezett akármi :'D Kérlek nézd el nekem!

      Törlés