A sasíjász legendája - Hős születik || Blogturné Klub

Igen, ismét valami távol-keleti, hisz már ismertek: ezzel a témával totálisan meg lehet fogni. Kicsit félve fogtam bele a kötetbe. Rég olva...

Igen, ismét valami távol-keleti, hisz már ismertek: ezzel a témával totálisan meg lehet fogni. Kicsit félve fogtam bele a kötetbe. Rég olvastam igazi fantasyt, ráadásul ez a sorozat megkapta a "kínai Gyűrűk Ura" címkét, és bár imádom az eredeti történetet, mégis féltem. Egyrészt, mert nem akartam megtudni, hogy 20 oldalon keresztül hogyan lehet jellemezni a kínai lembas kenyeret, másrészt pedig féltem, hogy valami koppintásról lesz szó.... Harmadrészt pedig félek belekezdeni iylen hosszú és vaskos sorozatokba. (Hisz egy rosszabb könyvnél azért könnyen végigszenved az ember 200 oldalt, de 400-500 oldal környékén már igazán sírós-nyafogós tud lenni a helyzet.) 
Szerencsére viszont totálisan pozitívan csalódtam és már előre muszáj elárulnom: Alig várom az új rész megjelenését!


Fülszöveg:
A 12–13. században a dzsürcsi Csin és a kínai Szung birodalom harcban áll. Tomboló Menny Kuo és Vasszívű Jang fogadott testvérek, és szívből gyűlölik az északi, dzsürcsi betolakodókat. Asszonyaik gyermeket várnak, a férfiak pedig megesküsznek, hogy gyermekeik egy életre összetartoznak majd.

Egy, a kormány embereivel vívott harc közben Tomboló Menny Kuo meghal, Vasszívű Jang pedig eltűnik. Kuo fia, Kuo Csing Mongóliába kerül, ahol Dzsingisz kán védőszárnyai alatt cseperedik fel. Kiváló íjász lesz, aki egyszer egy nyílvesszővel két sast is lelő – így lesz a neve Sasíjász. Bosszút akar állni apjáért, és fel akarja szabadítani hazáját a Csin birodalom igája alól. Jang Kang a Szung birodalom katonája, majd árulója lesz. A két fiú, akit szüleik testvéreknek szántak, egymással szemben találja magát.

A Sasíjász legendáját, a „kínai Gyűrűk Urát” eddig több mint 300 millióan olvasták világszerte, a regényciklusból számos mozifilm és tévésorozat készült.

Sztori: 
Történetünkbe nem kerültek igazán különös lények, a Földön itt is többnyire egyszerű emberek élnek, így a mi két főhősünk is amolyan egyszerű halandó. Mint az már a fülszövegből is kiderül, a két fiú két ellentétes oldalon cseperedik fel, noha már születésük előtt szüleik testvéreknek szánták egymást.
Ennél többet igazán nehéz spoilerezés nélkül elmesélni, mégis megpróbálkoznék vele. 
Többnyire Kuo Csing útját kísérhetjük végig, aki jellemileg szinte teljesen a tipikus animés hősöknek felel meg. (Nem akarom keverni a dolgokat, mégis teljesen egyfajta "naturos" érzésem volt nála végig.) Egy tisztaszívű, egyenes és alázatos fiú, aki ugyanakkor olyan egyszerű tud lenni, mint egy faék. Nekem nagyon tetszett ez a fajta "klisé", nálam teljes mértékben működött. 
A történet egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam, rengeteg mellékszereplő jelent meg már a legelején, akik kedvükre alakították főhőseink sorsát. 
Sokáig csak a mongol hódítások és törzsek történetét ismerhettük meg, szinte szó sem esett a kung furól, vagy bármiféle harcművészetről. De ez egyáltalán nem volt unalmas.
Még ha sokszor nem is értettem, hova is tart a történet, egyszerűen magával ragadott a kalandozás Kuo Csinggel és a különcökkel. A leírások, a történetmesélés egyszerű volt, nem volt benne sok részletezés, igazán semmilyen helyszínt vagy karaktert nem taglalt részletesen, mégs mindenkiről kialakult egyfajta illusztráció a fejemben, ezálrtal pedig rettentően filmszerű lett az egész. Komolyan, néha úgy éreztem, mintha valami saját kis animém lenne a fejemben és ezt rettentően élveztem. Úgy száguldoztam át az oldalakon, hogy alig 3-4 nap elég is volt, hogy a végére érjek és találkozzak azzal az óriási csavarral, amire egyáltalán nem számítottam, és bár belegondolva lehetne klisés és amolyan deus ex machina megoldás, mégsem az. Teljesen hatásos volt, így pedig mégjobban várom a második részt, mert úgy érzem ez az első kötet igazából csak egyfajta bevezető volt a tényleges történésekbe. 
                             

És hogy miért kínai Gyűrük Ura ez a kötet? Nos, történetileg és karakterileg semmiben sem hasonlítanak Bár fantasy mindkettő, ez a kötet sokkal közelebb áll a valós történelmünkhöz. Nem jelennek meg különböző lények és fajok, sokkal inkább a harcművészetekhez társítanak egyfajta misztikus, természetfeletti képességet, ami által az egyszerű emberek olyan nagyszerű dolgokra lesznek képesek, mint valakinek a koponyájának elporlasztása egyetlen kézzel. (Hát nem nagyszerű?)
Talán amiben hasonlítanak úg yigazán, az a jelentősége. Bár ez ma még itt nyugaton nem érezhető, mégis rettnető népszerű és ismert sorozatról beszélünk, így a fantasy műfaján belül egy olyan lélegzetvételü darab lehet, mint számunkra a Gyűrűk Ura. 

Karakterek: 
Bár én hozzá vagyok szokva a különlegesebb, keletiesebb nevekhez, ráadásul a Kőgazdag ázsiaiak után már a 30 szereplős regényektől sem riadok vissza, sokaknak nehezen kezelhető lehet ez a helyzet.
Ugyanakkor van egy hatalmas szerencse a kínaiaknál, illetve magában a fordításban: Sokak neve van lefordítva teljesen magyarra, a név jelentése szerint. Így pedig rögtön közelebb érezhetjük magunkhoz a drága szereplőinket , na meg a neveiket is könnyebben meg tudjuk jegyezni. 


Összességében nekem nagyon is tetszett az első rész, rettentően pozitívan csalódtam, aminek nagyon örülök. Azt hiszem ez az a fajta kötet, amit bátran a tizenéves srácok kezébe lehet adni, hisz filmszerű, tele van akcióval és izgalommal... Egyszerűen tényleg nincs unalmas része, amit legszívesebben átlapozna az ember, mindig történik valami.
Remélem nektek is megjött a kedvetek a sorozathoz. Ha igen, akkor lejjebb görgetve mindenképp jelentkezzetek a nyereményjátékunkra, ugyanis egy példányt sorsolunk ki a Hős születikből!


Nyereményjáték:
A Blogturné Klub tagjai keleti utazást tettek a nemrég megjelent Hős születik című kötettel, ami a már Kínában rendkívül sikeres és kultikus A sasíjász legendája címet viselő sorozat első része. Sokan egyenesen a “kínai Gyűrűk Uraként” emlegetik Csin Jung fantáziavilágát, így minden BTK tag igazán kíváncsian vette kezébe a kötetet. Ha neked is felcsillant a szemed a fönt emlegetett mű miatt, vagy csak érdekelnek a harcművészeti fantasyk, tarts velünk a turné mind az öt állomásán és nyerj egy saját példányt! 

Mivel a teljes sorozat a harcművészetek körül forog, így a nyereményjáték során is ennél a témánál maradunk. A feladat nem más, mint megnevezni a rafflecopter megfelelő rublikájában a származási országát a megadott harcművészeti irányzatoknak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Taekwondo
a Rafflecopter giveaway

További állomások:
2019.07.26. - Ambivalentina
2019.07.28. - Spirit Bliss Sárga könyves út
2019.07.30. - Kelly és Lupi olvas

You Might Also Like

0 komment