Ahol a folyami rákok énekelnek || Blogturné Klub

Talán az idei nyár legfelkapottabb címe az Ahol a folyami rákok énekelnek. Már megjelenés előtt ráugrottunk a BTK-s bloggerekkel, szinte m...


Talán az idei nyár legfelkapottabb címe az Ahol a folyami rákok énekelnek. Már megjelenés előtt ráugrottunk a BTK-s bloggerekkel, szinte mindenkinek első olvasásra bejött a "Lápi Lány" története. Persze, ekkor még mind csak a fülszöveget ismertük. 
Azt hiszem mindannyiunkban van egyfajta vonzódás a túlélő-történetek felé. Nem véletlenül volt olyan sikeres Bear Grylls sorozata sem, na meg ott van ezer és egy film, könyv és sorozat, melyeknek a természetben egyedül maradt ember az alapszituációja.

Én egyértelműen odáig vagyok az ilyen történeteketért, így mindenképp olvasni szerettem volna Delia Owens regényét, ahol is a téma egy krimisebb köntösbe lett csomagolva. Izgalmasan és érdekesen hangzik, nemdebár?


Fülszöveg:
Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.

A biológus Owens első regénye egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza. Nem véletlenül került a New York Times bestsellerlistájának első helyére, s vezeti az Amazon sikerlistáját is. Bár csak tavaly ősszel jelent meg, már több mint 1 millió példány kelt el belőle, Reese Witherspoon is beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, sőt: a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

Sztori:
A történetben egészen sok klisé jelenik, mégse zavaróan, és ez egyértelműen a történet mesélőjének köszönhető. Az egész megfogalmazása, amire fekteti a hangsúlyt, egyszerűen elfeledtetik azokat a kliséket, mint a falu által kitaszított lány, a köztiszteletben álló gazdag család egyetlen fia, vagy éppen a halász fia, aki jószívű és segítőkész, de nem olyan jómódú, de akár még a (fekete) jótündér keresztanya és keresztapa megjelenését is ide sorolhatjuk. 

Mégis, olvasás közben ezekbe az ember bele sem gondol, csak viszi őt a könyv és kíváncsian figyeli, hogy az alig 6 éves főszereplőnk, Kya, hogyan növekszik fel egy kietlen vidéken és szereti meg azt. 
Őszintén, nagyon rég olvastam ennyire természetközeli történetet. Nagyon tetszettek a leíró részek, a láp és mocsár leírása, a különböző állatok megjelenése. (Főleg a madaraké. Magam sem tudom miért, de imádtam, hogy annyi különböző faj megjelent Kya környezetében.) 

A történet elején tényleg komoly szerepet kapott a túlélés és a gyermeki találékonyság, így a már fentebbi sorokban említett Bear Grylls hangulatot is megkaptam, de igazán mégse erről szólt a kötet, sokkal inkább az emberi kapcsolatokról, a magány feldolgozásáról és a természethez való kapcsolódásról. 

Éppen ezért eleinte nagyon nem kedveltem a folyamatosan fel-felugró krimiszálat. Alapvetően a könyv két idősíkban játszódik. Az egyik akkor kezdődik, amikor Kya 6 éves és a mamája elhagyja a családjukat, a másik viszont akkor, amikor főhősünk már 23-24 közötti felnőtt nő és egy váratlan, meglepő és gyanús haláleset történik a kis falu életében. 
Az idősíkok szerencsére csak fejezetenként változtak, és mindenhol fel volt tüntetve az éppen aktuális évszám, így kavarodás nem volt a fejemben, de azért nagyon sokáig nem igazán mozgatott meg a kirimis része a sztorinak. Persze, én nem vagyok amúgy sem túl nagy krimi fan, szóval ez lehet az én részemről hibás csak, de azért lényegesen izgalmasabb volt sokáig Kya cseperedése és szerelme, mintsem a gyilkosság felderítése.

Karakterek:
Kya karakterfejlődésére épül igazából az egész könyv, és ez egy jó könyv, szóval ebből azt hiszem a kedves olvasó következtethet arra, hogy igen szépen lett ábrázolva és éreztetve az kötet oldalain a folyamatos változás, melyen főszereplőnk átment. Ugyanakkor rajta kívül nem éreztem nagyobb fejlődést egy szereplőnkön sem, ráadásul még csak azt se tudnám mondani, hogy mélyebb karaktereket kaptunk. 

Mint már fentebb is említettem, sok tipikus klisé jelenik meg, de egyik sem zavaró, valahogy pont odaillik és szükséges is, mégis a motivációjuk, viselkedésük nincs árnyalva vagy megmagyarázva, éppen csak annyit kapunk, hogy ő és ő azért ilyen, mert ebbe a karaktertípusba tartozik. Itt a környék legmenőbb srácára lehet gondolni, a szegény gyermek jótündér keresztanyjára, vagy éppen a kezdetektől szerelmes szomszéd srácra. 

Összességében egy jó élmény volt az Ahol a folyami rákok énekelnek című kötetet elolvasni, és tudom ajánlani azoknak, akik már amúgy is krimirajongók, vagy éppen vonzást éreznek a túlélős történetetk iránt, ugyanakkor kellemes puhatolózás lehet azoknak is, akik a krimik felé még csak most nyitnak és ismerkednek vele. Ráadásul egy tipikusan anya-lánya kötet, ami esetemben annyit jelent, hogy ugyanúgy tudják felnőtt nők, anyukák is élvezni, mint a koromberi leányzók, akiknek még a ott a tojáshéj a hátsójukon. :) 

Nyereményjáték:
Delia Owens biológusnő első regényében, az Ahol a folyami rákok énekelnekben szívszorító s egyben izgalommal teli módon jelenik meg az ember és természet egysége; a lápi növényzet és a madarak szárnyának csapkodása közt pedig egy krimi és egy szerelmi történet szálai fonódnak össze. Nem csoda, hogy a mű rohamosan bestsellerré vált - ahogy az sem, hogy a Libri Kiadó jóvoltából végre megérkezett a magyar olvasókhoz, köztük a Blogturné Klub tagjaihoz is, akik most egy hat állomásos turné keretein belül számolnak majd be a tapasztalataikról. Tartsatok velünk, hogy ti is megismerjétek Kya Clark, a “Lápi Lány” magával ragadó életét, s végül gazdagabbak lehessetek a regény egy példányával!

A szerző, Delia Owens természettudományos érdeklődésének és jártasságának a regényében is teret enged, ebből ered a főszereplő, Kya egyik hobbija is: a lány a lápi területen talált madártollakat gyűjti és rendszerezi. Nyereményjátékunk épp ehhez fog kapcsolódni: a turné valamennyi állomásán elbújtak egy-egy könyvben feltűnő madárfaj nevének betűi: a ti feladatotok az lesz, hogy megtaláljátok és helyes sorrendbe rendezzétek a betűket, az így kapott madárnevet pedig beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! A helyes megfejtők közt gazdára lel majd a regény egy meseszép példánya, sok sikert!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway
További állomások:
07.27. Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment