MIÉRT ÉRDEMES NÉMETET TANULNI? || 5+1 INDOK

Lassan tíz éve próbálom ezt a gyönyörű torokkaparó nyelvet elsajátítani és őszintén, bár még mindig nem megy tökéletesen, de azt hiszem elmo...

Lassan tíz éve próbálom ezt a gyönyörű torokkaparó nyelvet elsajátítani és őszintén, bár még mindig nem megy tökéletesen, de azt hiszem elmondhatom, hogy már tudom használni a tudásomat és látom a kisebb-nagyobb pozitívumait annak, hogy én ezt a nyelvet választottam.

Őszintén szólva az osztálytársaimon kívül nincs olyan ismerősöm, aki nem második nyelvként kezdett foglalkozni a némettel, így az átlagos esetben az ember fia vagy éppen lánya az angol nyelv elsajátítása után feledkezik bele a cikk témájaként megnevezett németbe. 
Éppen ezért elsőre sok meglepő, ismeretlen és idegesítő nyelvtani és egyéb dolog tűnhet fel, melyek rögtön el is ijesztik az embert, no de éppen ezért íródik ez a cikk, hogy megnézzük, mégis miért éri meg németül tanulni?



Itt van a szomszédban
Bár igaz, hogy sokszor az angol nyelvtudásunkkal is ellehetünk olyan országokban, ahol az embereknek nem is az az anyanyelvük, azért mégis hosszabb távon érdemes azt a bizonyos anyanyelvet elsajátítani. Főleg, mert a legelső "menekülési lehetőség" lehet ez a nyelvtudás a számunkra. 

Ingyenes a felsőoktatás 
Ki ne gondolt már arra, hogy itt hagyja az ismert városát, országát és szerencsét próbál külföldön. Azért igazán messzire menni sokszor nem érdemes, na meg nem is telik rá, így mindenképpen érdemes elgondolkodni a német és ausztriai egyetemeken. Több szak, több lehetőség, ráadásul az ember kipróbálhatja magát külföldön. Ráadásul Bécsbe csak két óra a vonat út, így az ember simán haza is pöföghet hétvégére. 

Kinyílik a világ
Akárhogy is nézzük, az, hogy valaki német enyhe túlzással lassan azt is jelenthetné, hogy amerikai az illető, főleg a nagyvárosokban. Ezzel azt próbálom éreztetni, hogy a világ minden tájáról költöznek oda különböző világfelfogású, hitű és kinézetű emberek, így igazán színes, egyszerűen multikulti az egész. 

Angolul mindenki tud
Lassan ki lehet nyugodtan jelenteni, hogy angolul mindenki tud, az angol tudás elvárás, így mikor az idegen nyelvek ismeretéről beszélünk, sokkal szerencsésebb, ha az ember lánya vagy fia egy másik nyelvet is beszél, itthon pedig egyértelműen a leghasznosabb második nyelv a német. 

Ha ezt megtanultad, bármit megtanulsz
No, talán ez egy kissé túlzás, mégis a német nyelvtan piszkosul logikus és ha az ember egyszer megérti ezt, akkor bármilyen más nyelvet kezd is el tanulni (mint mondjuk ritka esetekben az angolt), nyugodtan lehet támaszkodni a német nyelvtan tudásunkra, max kicsit bonyolultabb vagy könnyebb lesz az épp tanult, de a logikát mindenképp át tudjuk emelni. 

Hasonlít a magyarra
Észre se vesszük, mennyiszer használunk olyan szavakat, amiket a németektől vettünk át, vagy éppen szólásokat, közmondásokat, amiknek a tükörfordításuk egy és ugyanaz, de emellett a ragozásunk, vonzataink is hasonlóak, így megkönnyítik a tanulást.
Ide tartozik még a kiejtés is, ami szerintem igazából csak pár betűnél tér el, így az angolhoz képest  például sokkalta könnyebb és hajaz a magyarra. 

Összességében én az évek alatt megszerettem ezt a nyelvet, a maga "erőszakos hanghordozásával" és idegesítő apró nyelvtani szabályaival. Onnantól, hogy az ember eljut arra a szintre, hogy beszélgetni tud ezen a nyelven vagy éppen könyvet olvasni, karikacsapás az egész, ha az ember belefekteti a kellő időt és energiát. 

You Might Also Like

4 komment

  1. Szia! :)
    Nagyon tetszett ez a bejegyzés, örülök, hogy végre olvashatok a német pozitívumairól. Mármint, mindenki annyira szidja szerencsétlen nyelvet, pedig nem is annyira szörnyű. Én nagyon bírom a nyelvtanának logikáját (KATI szórendért egyenesen odavagyok), és a hangzását is.

    Remélem, másokat is sikerül egy kicsit motiválnod ezzel a kis listával! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Örülök, hogy ezt hallom végre valakitől, hisz tényleg folyamatosan csak szidják szegény német nyelvet, pedig szerintem az egyik leglogikusabb nyelvtanú és kiejtésileg is könnyű nyelv. ^-^

      Törlés
  2. Én horvátot tanulok és azt is sokan megszolják, hogy milyen csúnya meg nehéz nyelv. Pedig én ezt egyáltalán nem így gondolom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a lényeg, hogy te szeresd! A többiekkel meg nem kell foglalkozni ;)

      Törlés