A KPOP CSAK A TINIKÉ?

Sokan gondolhatják úgy, hogy a kpop fiú- és lánybandái, amerikai testvérükhöz hasonlóan egy tinikre épülő és csakis tinikre figyelő médiafo...

Sokan gondolhatják úgy, hogy a kpop fiú- és lánybandái, amerikai testvérükhöz hasonlóan egy tinikre épülő és csakis tinikre figyelő médiafogás. Ebből pedig következik az a tévhit, hogy nagyon furcsa és ritka eset, ha esetleg a felnőtt vagy már az idősebb korosztályban találkozunk rajongókkal és az irányzatot kedvelőkkel.
Bevallom, ez a gondolat tőlem is nagyon sokáig nem akart elszakadni, hiába láttam, hogy a koreai filmfesztiválon mennyire vegyes volt a közönség, de mégis, mennyire inkább az idősebb korosztályra épült. 
Azt gondoltam, hogy ők csak a doramák, sorozatok és filmek világát élvezik a hallyu-n belül, de nem is tévedhettem volna nagyobbat.



Pár napja röppent föl egy Koreával és Japánnal foglalkozó csoportban a kérdés, hogy esetleg az idősebb tagok közül ki hallott már a kpopról, hallgat-e egyáltalán valaki kpopot vagy mi a véleménye róla, ha ismeri. Ebből rögtön látható, hogy maga kérdező is igen pesszimistán állt a felröppent gondolat elé, de ahogy legörgettem a megannyi hozzászóláshoz, egyszer csak megdobbant a szívem. Két óra alatt több, mint húsz hozzászólás érkezett és mindegyikben egyhangú volt a válasz, OST-k (azaz a sorozatok és filmek betétdalai) minden mennyiségben (ezek sokszor kpop dalok), de a nagy többség tényleg hallgat szisztematikusan is kpopot, azaz vannak kedvenc együttesei, akik általában a régebbi, ikonikus bandák, mint a BIGBANG, CNBLUE és az F.T. Island, de a felsoroltak között ott volt pár frissebb és kisebb banda is, mint a Vixx, Block B vagy a Girls Generation.

Persze azzal nem lőttem nagyon mellé, hogy ebben a korosztályban inkább a doramák és koreai filmek a felkapottabbak, hiszen a nagyobb kedvencek között egy-egy tag vagy éppen előadó, mint Kim Hyun Joong vagy Rain már színészi pályán is brillírozott.
De mindenképpen érdemes kiemelni, hogy itt is pozitív, hogy doramákon és barátnőkön keresztül ismerkedtek meg a műfajjal és nem a gyerekektől, tiniktől vették át, mint ahogy ezt általában a nyugati pop esetében tapasztalhatjuk.



Ami viszont még érdekes, hogy nagyon sokan a tinikhez hasonlóan szinte teljesen elhagyták a többi zenei műfajt és vagy csak kpopot, vagy megint csak a tinikhez hasonlóan a távol-keleti trendekhez hasonlóan még jrockot és anime betétdalokat hallgatnak. Ez egyébként már csak önmagában is érdekes számomra, hogy míg a kpop az amerikai popból gyökeredzik, addig a hallgatóközönség számára egy szinte teljesen független műfaj, a jrock, társul mellé és az amerikai testvérét teljesen el is felejti. 

Viszont ami közös ebben a két műfajban, az a látványvilág. Feltűnő, extrém és egyáltalán nem szokványos. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ehhez az idősebb hallgatók hogyan is viszonyulhatnak, hiszen mindenkiben él a kép, ahogy az anyukák és nagymamák szörnyülködve nézik a fiatalokat a buszon és sopánkodnak, hogy "Bezzeg az én időmben....". 
Mellette pedig felmerült a kérdés, miszerint nem gondolják-e melegnek őket vagy nem zavarja-e őket, hogy olyan "melegesen" néznek ki. Ezek a gondolatok persze abból indulnak ki, hogy az átlag nyugati ember egyszerűen ezt gondolja az idolokról, metroszexualitásuk, azaz megjelenésük igényessége miatt. 
Meglepő volt a válasz, mert bár a legtöbbeknek eleinte furcsa volt, de mára teljesen megszokták, sőt egyenesen szeretik és nem egy kommentelő emelte ki G-Dragon stílusát, amit kedvencként is megjelöltek. Mindenki számára hatalmas pozitívum, hogy ennyire fontos a kpop iparában a show, a látvány és éppen ezért sokan említették, hogy szívesen elmennének koncertre is, esetleg barátnőik (akik hasonló korúak) már voltak is. 



Személy szerint én, mint már mondtam, nagyon meglepődtem, de hihetetlen pozitív dologként tudom felfogni, hisz ez is bizonyítja számomra, hogy ez az egész hallyu, azaz koreai hullám egy olyan szubkultúrát épített ki kis hazánkban is, ami nem csak határokon, de korosztályokon is átível és összetart. 

You Might Also Like

13 komment

  1. 30-as kpoper :) Hát nem mondanak tininek, és mégis...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jó zene az jó zene kortól és nemtől függetlenül. :)

      Törlés
  2. Nem is kell tagadni vagy lenézni. Én büszke lennék ilyen emberekre hiszen a szüleink korosztálya is lehet ilyen "lázadó" :) Nem egyszer volt hogy bent maradt az album és végig hallgathatták.. Ha tagadják is :D Sose lehet késő megismerni ilyen remek tehetséges embereket és munkájukat.

    VálaszTörlés
  3. Én sem vagyok már tini mégis imádom a kpopot rendszeresen hallgattatam a citromrádiot és Rozs Gyöngyi youtubos műsorát rengeteg letöltésem van és Koreaban a kpop ház egy fantasztikus élmény volt újra fiatalnak éreztem magam szóval imádom a zenét legyen az ost vagy kpop

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a kpop ház annyira jól hangzik, de nem nagyon találtam még semmi infót róla. :c Pedig engem is nagyon érdekel. :)

      Törlés
  4. Szerintem egyeltalán nem meglepő, hogy az idősebbek is hallgatják és szeretik a kpoppot, elvégre egyeltalán nem új keletű dolog hazánkban sem ^^ aki mondjuk bármilyen apropó kapcsán pl 10 évvel ezelőtt futott beléjük Youtube-on vagy bárhol, volt mondjuk 17-24 éves és megkedvelte őket, az már most a harmincas évei körül jár, és aki egyszer megszerette, azt tényleg nehezen ereszti :D (bár igazából fogalmam sincs milyen idős korosztályra gondoltál ^^")

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg már egészen "öreg műfaj" a kpop, de én itt tényleg az igazán idős, azaz nem felnőtt, hanem akár már nyugdíjas vagy ahhoz közelebbi emberekről írtam inkább. :)

      Törlés
  5. Akkor megnyugodtam, mert már kezdtem öregnek érezni magam :) 20 évesen hallottam először kpop-ot, azóta "nem ereszt". Ez már 10 éve :) Nem tudom elképzelni, hogy majd nagymamaként ne ezt hallgassam...

    VálaszTörlés
  6. Nekem például vegyesen vannal barátaim akik hallgatnak K-POP- ot vannak 16-tól 30 éves korosztályig
    Animéket néznek és betétdalaikat hallgatják lazán 30 felett is. Pl
    Minkahelyemen a csopvez nagy Dragon-ball fan a gépbeállítonk nagyon SAO meg Tokyo Ghoul fan. Sőt egy munkatársammal is szoktam K-POP-ot hallgatni először féltem mikor megkérdezte mit hallgatok. Attól hogy mit reagál nem azért mrt szégyenlem 3 vagy 4 éve ez a legjobb ami történhetett velem, hogy a Teen Top magával ragadott a K-POP világba. Nagyon szeretem. Azt mondta szívesen meghallgatná ezt a k-pop- ot meg is mutattam neki és minden műszak előtt meghallgatunk 1 számot vagy megmézük annak a klippjét.

    VálaszTörlés
  7. Hát én sem vagyok egy mai eresztés (közeledek a bűvös 30-hoz, jaj nekem...), de kb. 8 éve imádom a kpop-ot és nem tervezem abba hagyni :) Emlékszem anno kifejezetten üdítő volt a sok nyugati zene után rátalálni az első kpop előadókra, akik egy teljesen más hangzásvilágot képviseltek, akik bátran keverték a zenei műfajokat és mégis ki tudtak belőle hozni egy harmonikus egyveleget :) Pont ezt az üdítő frissességet szeretem bennük ^^ Mondjuk a közvetlen környezetemben nem ismerek idősebb kpop rajongókat, de simán el tudom képzelni, hogy a régebbi korosztályok is hallgassák, hiszen olyan széles skálán mozog ez a műfaj, hogy mindenki tud magának találni neki valót benne :)

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok! Ha valaki a tavasszal hozzászólók közül még idetéved, és kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az idősebbek között is akad kpop rajongó, akkor megnyugtatom bizony vannak. Én idén töltöttem a 46 évet és kb. 7 éve kedvelem a koreai popzenét. Nagyon széles skálán válogathatunk a különböző stílusok között.��

    VálaszTörlés
  9. Bár már nem mai a poszt de egy kis újabb megerősítés. 4 hónapja mesélt róla 21 éves unoka hugi, azóta teljes rákattanás. Kb 1500 dalt hallgattam meg és kb 500-at töltöttem le. Kb a fele a k-pop a másik fele k-hiphop és rnb. A srácok kinézete a klipekben egy kicsit erős, de a zenék annyira zseniálisak hogy már nem érdekel. A női előadók dalai sokáig nagyon nem tetszettek, de az utóbbi találtam egy-két egész jót. Szóval ajánlom mindenkinek kortól és nemtől függetlenül így 41 éves férfi fejjel.

    VálaszTörlés