A COVER DANCE ALAPJAI I. RÉSZ || KPOP VENDÉGPOSZT

És el is érkeztünk a blog egy igazán nagy mérföldkövéhez, amikor is "hivatalosan" megkezdődnek a vasárnapi kpop vendégposztok. Re...

És el is érkeztünk a blog egy igazán nagy mérföldkövéhez, amikor is "hivatalosan" megkezdődnek a vasárnapi kpop vendégposztok. Rengeteg nagyon jó írást kaptam, nagyon különböző emberektől, akik Magyarország különböző pontjain élnek, más-más életkorral és tapasztalatokkal, de egy bennük és bennünk közös, mind szeretjük a kpopot. c:
A vendégposztok lényege, hogy valami érdekes olvasmányt, ajánlót, ismeretterjesztőt nyújtsanak az olvasóknak, lehetőleg olyan tartalmakat, amik magyarul még nem jelentek meg.
Így jött Zsófi ötlete is, aki a tapasztalatait vetette papírra a kpop cover dance műfajáról. Igazán hiteles, hiszen ő is táncol, már több éve. A csapatának (Blondies) csatornáját ITT érhetitek el.


Nem mindenkinek mond sokat a cover dance kifejezés, amíg meg nem ismerkedett azokkal az előadókkal, akiknek rajongói, kifejezve imádatukat ezáltal is, előszeretettel készítenek ilyen típusú megmozdulásokat. A cover dance nem csak a hallyu előadók rajongói csapataiban található meg elsősorban, azonban erről szeretnék most beszélni.
Számtalan cover csapat létezik napjainkban. Vannak, akik a népszerűségért csinálják, vannak, akik a k-popot akarják vele népszerűsíteni, van, akinek ez csak otthoni hobbi.
Napjainkban sokan kértek tanácsot csoportokban facebookon, nem tudva, mit is válasszatok, hogyan is csináljátok. Bátorkodtam hát ehhez a témához nyúlni.
Ezzel a pár sorral a kezdő, nem kezdő coveresek pár hibájára szeretnék nektek rávilágítani, hogy a jövőben bölcsebben tudjatok választani, könnyebben érhessetek el sikereket, zsebelhessétek be az elismerést.


A BESTEST dance crew 4minute covere, megfelelő megvilágítással, videó és hanganyaggal, megfelelően megválasztott tánccal. De hogyan is jutunk el ide?

Az első és legfontosabb alapszabály: Mindig húzz cipőt a tánchoz! (kivéve, ha az előadó mezítláb, vagy zokniban ropja) Mindig kényelmes, biztonságos lábbeliben táncolj, amiben magabiztosan és stabilan mozogsz, tartja a lábad, nem csúszol el!
A megfelelő koreográfia választás
Bátorkodom kijelenteni, hogy sok, kifejezetten sok csapat, formáció, trió, duó, szóló bukik el már ezen az első fontos ponton. 
Sikeresek ugyanis csak akkor lehetünk, ha olyan koreográfiát választunk, melyet szeretünk. A zenéje megkapó volt, láttunk minden fellépést róla, és ha az utcán sétálva ez szól a fülünkben, megbotránkoztatva a közelünkbe merészkedő civileket, azonnal eszünkbe jutnak a tánc kiemeltebb, látványosabb elemei. Vagy éppen annyira megtetszett nekünk a dal, a tánc, a koncepció, hogy első látás után már emlékezünk a nekünk tetsző pontokra.
Ha csapatban dolgoztok, győződjetek meg róla, hogy mindenkinek annyira megragadható a tánc, mert ez tényleg egy igazán fontos alapkő.


A Heaven Dance team 4minute covere. Bár az együttmozgás megfelelő, a koreográfia nem, a láthatóan fiatal csapat tagjainak.
Táncosként és coveresként jól ismerem az érzést, mikor nem tudunk megtanulni valamit, akármennyire akarjuk. Személy szerint gyorsan és módszeresen tanulok, azonban hiába vagyok elvetemült EXO rajongó, egyetlen koreográfiát sem voltam képes megtanulni a History óta. Pedig igyekezetem volt hozzá. Ha nem megy, ne erőltessük. Ez a példa tanulsága. Csak felgyűlik a düh, a csalódás érzete, elhitetjük magunkkal, hogy ez bizony nem a mi műfajunk és feladjuk. Pedig olykor csak a választás rossz.
A választás azonban nem csak zene és tetszés függő.
Hiába rajongsz a VIXX Voodoo doll sikerszámáért, ha egyedüli táncos vagy. Természetesen, ki lehet hozni a legjobbat belőle csapat nélkül is, de a választás második fontos pontja maga a koreográfia.
Ha egy tánc különleges, akrobatikus elemekre épül, mint a GOT7 Girls girls girls debüt száma, vagy a csapatmunka az alapja, mint a VIXX sikeres táncainak is, egyedül, vagy akrobatikai tudás nélkül kár belevágni, mert elveszti az ízét, a látványosságának alapját. Így például olyan táncot sem hasznos egyedül táncolnod, ahol túlzottan megoszlik a csapatok tagjai közt a munka. Egy kicsit ez, egy kicsit az, jó példa a Nine Muses Drama című dala, csapatban látványos, azonban egyénenként elenyésző. Ilyen, teljes csapatmunkára, munkamegosztásra, különleges elemekre épülő számot tehát csak tudás, avagy csapat tekintetében éri meg választani.


A Deli Project Twice – Ohh Ahh covere. Kellő csapatmunkához kellő létszámmal, összehangolva, megfelelő táncot választva mindenkinek.
Számításba kell azonban venni a koreográfia nehézségét is. A nem minden arany, ami fénylik mondást tekintetbe véve, a koreográfiák sem egyszerűek vagy éppen nehezek, akármilyennek is látszanak. 
Tűnhet valami pofonegyszerűnek, gyakorlott táncosként tudom, sokszor a legkönnyebbet a legnehezebb megjegyezni és a legegyszerűbb elfelejteni. Jó példa a fent említett Drama című szám. A legkönnyebb koreográfiák közé sorolnám első ránézésre, mégis, a BTS Fire című, új keletű dalát mindössze háromszor két órámba és nagyjából négy bögre kávémba került megtanulnom. Mert nem minden olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Feszes, gyors, látványos, de nem nehéz. 
Ezért nem feltétlen kell feladni csupán, mert elsőre olyan nehéznek tűnt a csapatot látva.
A tanulás folyamata
Soha, de soha nem szabad csodákat várni a tanulástól. Ha nem vagy a legtehetségesebb táncos, csupán coverek előadásával nem is leszel. A lépések megragadnak majd, némi kreativitással akár saját koreográfiákat is fel tudsz majd építeni, de ha komolyan veszed a táncot, nem árt a cover mellé keresni egy tánciskolát. Ha pedig megfelelő helyen tanulsz, felismered később kedvenceid táncaiban a tanult stílusokat. a 4minute és f(x) táncaiban megjelenő wacking és vogue elemeket, megtanulod, hogy a BTS lehetetlennek tűnő koreográfiái a new style kategóriába sorolhatóak, vagy éppen szinte minden lánybanda előszeretettel alkalmazza a ragga jam nőies, szexualitásra épülő elemeit.


[U.N.I.Q] csapat f(x) – 4walls covere, Vogue stílus.
Sophie

Remélem tetszett az első része a posztnak, és szeretném nagyon megköszönni Sophienak, hogy megírta.:) Mindenképp nézzetek föl a csatornájára! Nemsokára pedig érkezik a következő, és egyben befejező része is a cover dance alapjainak, és jön a következő téma, egy újabb vendégíró tollából.:) 
(Nina)

You Might Also Like

0 komment