HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A TANULÁSRA?

Én hiszem, meg azt hiszem minden egyes tanár és szülő is, hogy a gyermekében ott lakozik a tanulni vágyása, csak valami gát, valami megfogh...

Én hiszem, meg azt hiszem minden egyes tanár és szülő is, hogy a gyermekében ott lakozik a tanulni vágyása, csak valami gát, valami megfoghatatlan erő a markában tartja, így hiába az elhatározás, a késztetés, nem ér semmit, míg nem ez a gát át nem szakad, meg nem törik az uralma. Szóval a lustaságot hogyan is lehet legyőzni? Őszintén nem tudom pontosan, hisz rajtam is sokszor felülkerekedik, de mégis, van pár ötletem és tippem, amiket most szeretnék is megosztani veletek. c: 

Rengeteg poszt születik a témában, de azt hiszem elnagyzolt back to school lendületükben nem elég részletesek, vagy éppen lényegre törőek, na meg egy bizonyos sablonra épülnek. :) Bár én magam is olvastam már nem egy jót, valamikor régebben, így most nem tudom linkelni. 




Na de, kezdjünk is bele. Az első és legfontosabb, hogy hiába gondoljuk azt, hogy ágyban, kádban, kényelemben tudunk mi igazán tanulni, ez mind hülyeség, mivel ezek a dolgok mind elvonják a figyelmünket, a koncentrációt, na meg azt a "legyünk már túl rajta" érzést. Szóval épp ezért mindenképp üljünk az asztalhoz. És itt fontos megemlíteni az időpontot. Az okosok szerint a legjobb, ha rögtön suli után egy 1-2 óra után már neki is ülünk...minden esetre én is valami hasonló időpontot mondanék, egyrészt, hogy minél hamarabb túl legyünk rajta, másrészt pedig ekkor még fog az agyunk, nem úgy, mint este 10-kor. Persze vannak, akik azt mondják nekik ez pont az optimális időpont, de bizonyítékot, még nem nagyon láttam rá. c: Minden esetre érdemes kitapasztalni, hogy kinek hol és mikor a legcélravezetőbb. 

Következő lépés, hogy szépen tegyünk rendet (jobb esetben nem csak) az asztalon, ekkor nekem jól esik egy kis zene hallgatás, a lényeg, hogy pont annyira kikapcsoljam az agyam, hogy ne pörögjek olyan dolgokon, mint hogy mi van a bloggal, és vajon ezt a posztot olvasni fogja-e még valaki, hisz már olyan rég volt friss. 
Nem mellesleg a további koncentráció elősegítésére is tökéletes a majdnem üres asztal, hisz nincs mit birizgálnunk, rácsodálkoznunk, hogy eddig is itt volt-e... A tükröket, elektronikus kütyüket és sminkcuccokat ajánlom a lehető legtávolabb rakni.

Ha megvan a rend, akkor érdemes kipakolni a táskánkból, megnézni mire lesz szükségünk holnap is, illetve, miből mikor várható doga. Szerintem általánosságban az időrendi sorrend a legjobb, így érdemes a legközelebbi dogák anyagait elővenni, átnézni... a konkrét hatékony tanulási módszerekről már itt írtam.



A telefonokat, ahogy azt mindenhol hallani lehet, érdemes arrébb tenni, de tényleg. Ha közbe messengeren beszélgetsz, az egész "tanulás" egy negyedannyira sem hatásos, mint lehetne. Sőt mondjam, hogy konkrétan egyáltalán? 

Sokan mondják, hogy csak zenével tudnak tanulni, de én itt is inkább javasolnám az instrumentális számokat, szóval azokat, amelyekben nincs semmiféle emberi hang, így ez se tudja elvonni a figyelmünket.



Más tanácsom nem igen van, igazából ténylegesen az a lényeg, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy meg akarjuk-e tanulni (szóval jó jegyet szeretnénk-e) vagy sem. Ha igen, akkor pedig tudjuk mind, hogy senki se fogja helyettünk megtenni, viszont ha mér időben nekikezdtünk, akkor összességében sokkal kevésbé érezzük meg a belefektetett időt és energiát, hisze elég naponta fél órát rászánni. Egyébként sem egészséges 3 órát egyhuzamban ugyanazzal tömni az agyunkat, ráadásul tudva, hogy másnap írunk belőle.

Hajrá! c: 

You Might Also Like

8 komment

  1. Mindenképpen bevetem ezeket a tippeket májusban és júniusban majd...a mi sulinkban szokás, hogy 10. végén magyaarból, töriből és matekból vizsgáznunk kell ez úgymond egy "felkészítő" az érettségire. Nagyon nagyon félek tőle, összesen 60 tételt kell tudnunk, plusz még a matek szóval néha már szétmegy a fejem.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! Nagyon szurkolok. c: Nekem tavaly volt ilyesmim, igaz csak németből és csak 10 tétel c:

      Törlés
  2. Nagyon hasznos a bejegyzés, nagyon tetszik ahogy irsz, a stilusod és a személyiséged. Megkérdezhetném hogy milyen szerkesztővel szerkeszted a blogodon a fejlécet illetve a menupontokat? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm ♥ Minden adobe photoshop cs6-al csinálok c:

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm a válaszod :)

      Törlés
  3. Szia, hidd el van olyan, aki este tud csak tanulni. Én pl délután négytől hajnali kettőig vagyok aktív :D, délelőtt 10kor kelek és négyig szenvedek, hogy tanulnom kellene :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D hát ha te mondod c:
      én még nem nagyon találkoztam ilyennel, akinek ez hatékony is lett volna, ugyanakkor egyáltalán nincs kizárva ^^

      Törlés
  4. Csatlakozom az este tanulókhoz. Ugyan az én agyam mindig fog, de a lustaságom is sajnos. Viszont lefekvés előtt öt perccel már nincs rá esélyem, hogy ne tanuljak, ha másnap pl doga. Ilyenkor 5 perc alatt megtanulom azt, amit más 2 óra alatt, és van hogy jobban mint a két órás.
    Persze ez adottság is, hogy könnyen tanulok, de hazaérek három körül, utána legalább 5 órát nem csinálok semmi fontosat, és utána jön az öt perc.

    VálaszTörlés