HATÉKONY TANULÁSI MÓDSZEREK

Bár sulikezdéskor ezer és egy ilyen poszt jelenik meg, azt hiszem, így újév tájékában sem árt egy ilyen rövid bejegyzést megejteni a témában, hisz lehet, hogy valaki pont most szánta rá magát a keményebb és becsületesebb tanulásra. Személy szerint én sose voltam kiemelkedő, kitűnő tanuló, de az évek alatt egész sok praktikát kifejlesztettem, amivel az átlagomat erősen 4.5 fölött tudom tartani. c: Remélem tudok nektek is segíteni ezekkel!
Az első, és egyben az egyik legnehezebb lépés szerintem az, hogy rájöjjünk, mégis mit akarunk magunkkal kezdeni, vagy legalábbis belegondoljunk a lehetőségeinkbe. Ez durván hangozhat elsőre, de had magyarázzam el. Az én történetem ott kezdődik, hogy anno hetedikes koromban rábukkantam egy idézetre, valamelyik blogon; "Sok ember már 25 évesen meghal, de csak 75 éves korában temetik el. " - (Benjamin Franklin) Ezen az egy mondaton igen sokáig gondolkodtam, és rettentő igaznak találtam, hisz 25 éves korunkban kerülünk bele a tényleges mókuskerékbe, ami szépen meg is tudja ölni az álmainkat. Olyan ez, mint amikor a kislány rájön, hogy sose lesz belőle hercegnő, csak talán kicsit jobban fáj...



Nekem ez a gondolat adta meg azt a löketet, ami rettentően fölhúzta a jegyeimet, hisz csak gondoljuk végig a dolgokat. Minél jobban tanulok, minél jobban teljesítek, annál több lehetőségem van, annál biztosabb, hogy be tudok kerülni egy jó egyetemre, egy jó életet tudok összehozni magamnak és így tovább. Itt pedig bejön a gondolat, hogy oké, de azt se tudom mit kezdjek magammal. Én sajnos imádom a felvi.hu-n nézegetni a különböző szakokat, de lehet, hogy ebben van valami pozitív is. Ha tudod, hogy mit szeretnél, tudod miben kell jól teljesítened és ez már egyfajta biztonságérzetet ad, és ami a legfontosabb; MOTIVÁCIÓT.

Ha pedig eljutottunk a kellő lelkesedésig, jöhetnek is a tippek, amikkel kifejezetten könnyen a fejünkbe tudjuk verni azokat a rémes évszámokat, neveket és képleteket.

#1 Jegyzet 

Az órai jegyzetelés fontos, ez az alapja az egésznek, hiszen a tanár a saját szavait fogja visszakérdezni, és a legtöbb tankönyv szinte használhatatlan.
Ha a tanár körmölős, akkor is figyelj a le nem írt gondolataira, és a füzet szélébe jegyzeteld le a rövid megjegyzéseit.


#2 Használj szövegkiemelőt!

Bár nem sokaknak gusztusa a neon színben tündöklő füzetlapok látványa, mégis rettentő sokat tudnak segíteni. Persze itt fontos, hogy tényleg a lényeget húzzuk ki vele, hisz pont az a lényege a dolognak, hogy egyből, ahogy ránézel a lapra, rögtön látod a fontos adatokat és összefüggéseket. Szóval fontos az automatikus mérlegelés a fontos és kevésbé fontos feljegyzések között. 

#3 Alpontok és nyilak 

Ha adsz az egésznek egy egységes kinézetet, sokkal könnyebben tudod megjegyezni, hogy mi hova tartozik. Nekem nagyon sokat segít, ha pl. tudom, hogy hány alpont van, így könnyebben jegyzem meg őket, hisz egy rendszerbe kerülnek be az újabb tények. (Pl.: Az ókori olimpián négy sportág volt, harmadiknak pedig további három alpontja van. ) A nyilakkal pedig a következtetéseket, következményeket tudjuk leírni.
Illetve a gondolattérkép is egy hatásos módszer, ezzel a vizuális beállítottságúak tudnak nagyon könnyen sok adatot befogadni. 


#4 A jegyzet jegyzete

A nagyobb TZ-knél érdemes külön lapokra kijegyzetelni a téma fontosabb adatait, tényeit és definícióit. Én ilyenkor pl. törinél csinálok külön az évszámoknak egy cetlit és fizikánál pedig az egyenletek kapnak apró magyarázó post-it-et.
De a legjobb, ha megpróbálod megírni a legtökéletesebb puskát, amivel biztos, hogy tökéletes lesz a dogád. Általában, ha tényleg rákoncentrálsz, ezzel meg is tanulod az anyagot. 


#5 Legyél offline!

Ha már otthon ülsz le és nem az iskolapadot koptatod, fontos, hogy kicsit elzárkózz és akár egy randin, csak édes kettesben boldogítsátok egymást az aktuális tananyaggal. Ez azt jelenti, hogy semmi Tv, semmi telefon, semmi tablet és zene is csak talán. 

#Ne hazudj magadnak!

Döntsd el, hogy x órát leülsz és tanulsz. Ne csapd be magad, hogy öt percenként ránézel a facebookodra, inkább megnézed van-e valami nasi itthon, vagy elgyönyörködsz az asztalod apró kiegészítőiben. (Itt fontos megjegyeznem, hogy az eredményes tanulás érdekében tüntessétek el az összes tükröt a közeletekből!) Ha becsületesen végigcsinálod a magadnak megígért időt, észre se fogod venni, és rettentő gyorsan el is telik. c: 

#Keresd a logikát, összefüggéseket!

Ez fizikában segít a legtöbbet. Ha megérted, hogy mi hogyan függ össze, a képleteket nem kell egyszerűen megtanulnod. Persze ez se mindig működik, mégis, azzal ha mindig csak magolod az anyagot, sose fogsz semmire jutni, mert másnap már semmit se fogsz tudni a témáról.


#Az egész egy mese

Ezt leginkább irodalmon és történelmen lehet használni. Dalokat és történeteket milyen könnyen megjegyez az ember, nem? Igazából az egész egy mese, csak a felfogáson kell változtatni és rögtön könnyen megjegyezhetőek az események és élettörténetek. 

Remélem tudott segíteni nektek ez a rövid poszt. Még egy részt mindenképp szeretnék írni, amiben kiemelten a nyelvtanulásról lesz majd szó. c: További kellemes tanulást és kitartást! Kommentben pedig várom a ti trükkjeiteket és praktikáitokat!
((A képek tumblr-ről studyblr címszó alól valók.))
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jók ezek a tippek! Mellesleg szuper a fejléced ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon hasznos tippeket hoztál! (: S szeretem is ezeket olvasni, mert évvégere mindig szeretem feljebb javítani a jegyeimet. Most is van javítani, meg fent tartani pár ötöst. :D

    VálaszTörlés
  3. Most írok én is egy hasonló bejegyzést éppen, nekem is hasonló praktikák jöttek be, jól összeszedted a dolgokat :D
    Niki

    VálaszTörlés