mentesreceptek
VEGÁN TÚRÓTORTA || GASZTRO
19:41
Szóval az egész úgy indult, hogy találtam egy amolyan sajttortaszerű képet az egyik vegán csoportban facebookon. Ez furcsának tűnhet, hisz nem vagyok vegán, mégis iszonyatosan boldoggá tesz, hogy egyre elterjedtebbek az ilyen étrendhez igazított éttermek, termékek és így tovább. Ennek köszönhetően például már tudok inni egy jó lattet, anélkül, hogy totál hülyének néznének (pár éve még ez volt) vagy ahogyan most is, olyan sütiket süthetek, amiket 100%-ban fogyaszthatok és finom is. Mert bizony az ilyen sütikhez való összetevők néha egészen meghökkentőek és sajnos nincsenek minden egyes kisboltban.
Bár ez a süti nem a legszebben néz ki, arról mindenkit biztosíthatok, hogy rendkívül finom és piszkosul jó illatot varázsol az egész konyhába vagy akár lakásba, már főzés közben is. Ízre és állagra pedig kifejezetten hasonlít a túróra és az egész sütinek van egy kicsi almás beütése (pedig nincs is benne) így számomra egy kicsit olyan "őszies, de tavaszias süti".
Hozzávalók:
♣ margarin - 220g
♣ darált háztartási keksz - 300g
♣ rum/rum aroma
♣ köles - 1 csésze/bögre
♣ víz - 4 csésze/bögre
♣ fahéj - 1tk
♣ vanília cukor - 1 csomag
♣ porcukor - 6ek
♣ citrom/lime - 2 db
♣ tofu - 120g
♣ szója joghurt - 4ek
♣ + hulala
Ez az egyszerűbb része a dolognak. Viszonylag sok receptből lehet ismert a metódus, de ha mégse így lenne, akkor sem kell megijedni, hisz a süti, azaz az alap elkészítése nagyjából elronthatatlan. A margarint érdemes egy kicsit megolvasztani, hogy könnyebb legyen vele a munka (pl a sütőben, amit légkeverésen 185°C-on érdemes előmelegíteni). A margarint egyszerűen összekeverjük a háztartási keksz darával és hozzáadunk nagyjából 6cl rumot, de igazából tetszés szerint "ízesítjük".
Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kör formájú, sütőpapírral kibélelt tepsibe szétnyomkodjuk, kézzel, úgy, hogy az oldalára is jusson, így pedig medencét alkosson a majd belekerülő krémnek. Ezután 16 percig süssük az előmelegített sütőben.
A túró/krém:
Egy közepes edénybe öntsünk három csészényi/pohárnyi/bögrényi vizet és a kölest. Tegyük hozzá még a fahéjat, vaníliás cukrot és az egyik citrom levét és lereszelt héját. Adjunk hozzá még két evőkanálnyi porcukrot és így főzzük a kölest puhára. Ha ez készen van, akkor egy másik tálban keverjük össze a 4ek porcukrot a másik citrom levével és lereszelt héjával, majd késszel jó alaposan morzsoljuk bele a 120g tofut. Ezután keverjük össze a kölessel és mehet is rá a már megsült sütire. Az egészet együtt még nagyjából fél órát sütjük légkeverésen és 185°C-on.
Ha kész, hagyjuk kihűlni egy rácson és fogyaszthatjuk is. Magában is rettentő finom, de egy kis tejszínhab bármikor feldobja, amit a legkönnyebben a hulala felverésével lehet előállítani.
Remélem elkészítitek ezt a sütit, hisz rendkívül finom és igazán egyszerű recept! ♥ Ha bármi kérdés merülne fel bennetek az elkészítése során, nyugodtan írjatok ide kommentben és igyekszem majd segíteni. Ha pedig esetleg ismertek ehhez hasonló finom és könnyű recepteket, akkor azt se tartsátok magatokban, jöhet az önreklám!♥
0 komment