NAP NAP UTÁN || KÖNYVES

Sokaknak csenghet ismerősen a cím, hisz a könyvből készült film nemrég került a mozikba, de sajnos egyelőre még nem láttam, így a mostani bejegyzésben a film alapjául szolgáló kötetről lesz szó, melyet volt szerencsém elolvasni, hála a Maxim Kiadónak.
Szeretem előre leszögezni, hogy melyik posztom "támogatott" és melyik nem, bár ez a történetről alkotott véleményemen vajmi keveset számít, mégis szerintem ezt jó már az elején tisztázni.

Őszintén sokáig kerestem a könyvesboltokban a Nap nap utánt, de a három felkeresett boltból egyikben sem volt kapható, egyszerűen mindenhol elfogyott, így gondolhatjátok mennyire iszonyatosan kíváncsi voltam, hogy mégis mit tud ez a könyv, hogy ennyire kapkodják, viszont a választ...nos nem is tudom, hogy megtaláltam-e.

Fülszöveg:
„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

A sztori:
Mint már említettem, nagyon érdekelt a kötet, na meg "A", hogy mégis milyen egy ember test nélkül, hogyan birkózik meg az író ezzel a zseniális, -mert mondjuk ki, tényleg zseniális- és nagy ötlettel. Amit fontos tudni rögtön az elején, én viszont egészen a légvégéig nem realizáltam: ez nem egy egykötetes csuda. Már magyarul is megjelent a második része, míg eredeti nyelven, azaz angolul már a harmadik, illetve egy "nulladik" részt is megjelentette David Levithan, író.
Ez pedig igen jól megmagyarázza, hogy mégis miért éreztem a végén (SPOILER, de úgyis tudjátok mi jön:) ennek itt még nincs vége, sőt alig indult még csak be. Mert tényleg így volt. Az egész kötet csak egy felvezető, egy hosszabb előjáték az igazi lényeghez, ami remélhetőleg a következő részben tényleg kibontakozik.

A szereplők:
Viszont mint minden jó felvezetőben (SPOILER VÉGE), itt is egész jól megismerhettük főszereplőinket, akikből annak tudtában, hogy "A" folyamatosan testet vált, mondhatnánk, hogy egész sok volt. 
Kezdjük a legelején (az ábécének, haha). Szóval "A" karaktere elsőre elég zűrös volt számomra. Nem tudtam igazán eldönteni, hogy fiú-e vagy lány, mennyire önmaga maga a szereplő, vagy egyszerűen csak egy "massza", akit az író újból és újból egy klisékarakterbe bújtat. A könyv végére viszont egy jobban körülrajzolódott bennem a karaktere és nem utolsó sorban a motivációja is. Ugyanakkor a motivációjának miértje továbbra is kissé rejtély, bár megértem, hogy a szerelmen nincs nagyon mit magyarázni. 


Itt pedig muszáj elmondanom, hogy én annyira szerettem volna szeretni "A" karakterét és szurkolni azért, hogy boldog legyen Rhiannonnal, de valahogy a kötet vége felé túl akaratos és megrögzött lett számomra. Néha már úgy éreztem ez nem is szerelem, hanem függőség és megrémisztet "A" karaktere. Ugyanakkor sajnos Rhiannon sem lopta be magát a szívembe. Egyszerűen nem tudtam megérteni a lányt, még úgy sem, hogy én is voltam már zátonyra futó és egészségtelen kapcsolatban... Persze valahol meg iszonyatosan örültem, hogy egy ilyen karaktert is beletett Levithan.

Miért? Mert bár kicsit sokat akart a szarka, de minden egyes nap "A" mutatott valamit a világból, ahogy Rhiannon is. Az író próbált tanítani, rávilágítani a fiatalokat érintő problémákra és azoknak a kezelési módjára. Nyilvánvalóan ezt egy 314 oldalas romantikus-fantasy YA kötetbe nehéz igazán átfogóan és célravezetően belepréselni, de mégis, valamennyire sikerült, és ennek nagyon örültem. 
Szinte minden második karakter élete gondolatokat ébresztett bennem, ráismertem pár már megtanult leckére, no nem feltétlen a saját életemből és ami a legjobban működött: az író testközelbe hozta ezeket a problémákat, egy egészen új perspektívába helyezte őket és azt hiszem, ez igazán számít. 

Ugyanakkor, mint ahogy már említettem, az író számomra túl sokat akart belezsúfolni ebbe a kötetbe. Olvasás közben végig az a gondolat járt a fejemben, hogy oké, ez most mind szép és jó, de mégis hova tart ez a sztori? Melyik szál a tényleges lényeg? 
Persze a kötet végére nagyjából letisztázódott, így pedig nagyon kíváncsian állok a második kötet előtt, mert az első rész végére sikerült egy bár enyhén sejthető, de jónak tűnő csavart beletenni és mit ne mondjak, igazán érdekel, még a negatívumok ellenére is, hogy hogyan folytatódik "A" és Rhiannon kalandja.

Összességében tehát ajánlom azoknak, akik nem félnek belevágni egy újabb sorozatba és érdeklődnek a történet, na meg a film iránt. Bár, mint egyetlen könyv nem igazán állja meg a helyét számomra, de mint egy sorozat darabja annál inkább. Romantikus, könnyed és fiatalos.
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése