INTERRAIL TIPPEK ÉS TRÜKKÖK || UTAZÁS

Az utazás, főleg fiatal korban óriási álom, ugyanakkor általában elérhetetlen is az óriási költségek miatt. Többek között ezért is szuper l...

Az utazás, főleg fiatal korban óriási álom, ugyanakkor általában elérhetetlen is az óriási költségek miatt. Többek között ezért is szuper lehetőség az Interrail, azaz "Európa bérlet", amivel megadott ideig oda mész vonattal, ahova csak akarsz. Hatalmas kaland, melyben nemrég egy barátomnak, Árpinak is része volt, így őt faggattam ki tapasztalatairól. c:



De mi is az az Interrail? 
Ez egy olyan vasúti bérlet, ami majdnem egész Európában érvényes, így megvásárlása után, több napig szabadon utazhat az ember országból országba, avagy csak városból városba. Persze ez csak egy nagyon tömör összefoglaló, így ha esetleg felkeltette az érdeklődésedet, itt tudsz utánaolvasni (árakkal és egyebekkel együtt).

Ami rögtön felmerülhet az emberben, hogy ez biztosan rettentően drága mulatság, és főleg a fiatalok igen nehézkesen engedhetik meg maguknak, de azt hiszem ezt pont Árpi cáfolta meg számomra, bár hozzá kell tennem, hogy én nem feltétlen tudnám utána csinálni és ez egy rendkívül szélsőséges megoldás. De mégis miről beszélek? Parkban alvás, meleg és szűrt vonatos-víz ivás, üveg visszaváltás és kukázás... Azt hiszem a legjobb lesz a történetet az elején kezdeni. 

A keletiből indultak, majd Bécsbe érkeztek (itt fontos megjegyezni, hogy itt ellenőrizték őket először és utoljára az út alatt), innen rögtön mentek tovább Amszterdamba, amire általában mindenki felkapja a fejét.

Amszterdam
"-Na jó, beszéljünk Amszterdamról, úgyis mindenkit az érdekel.
-Nem is, a tanárom ott mondta, hogy fejezzem be a beszámolót, amikor mondtam, hogy ott is voltunk....ez mondjuk kellemetlen volt mert ez volt az eleje az egésznek."
Legális füvezés, Anne Frank, tulipánok, legális füvezés, piros lámpás negyed, Van Gogh és legális füvezés. Ugye, hogy izgalmas és főleg a fiataloknak egészen érdekes látnivalókkal találkozhatunk itt?
Persze abba a vitába nem szeretnék belemenni, hogy akkor a magyar állampolgár hivatalosan ténylegesen legálisan nyúlhatna ott kint ilyen dolgokhoz, hisz nem egy vitába belefutottam már emiatt, így ugorjunk inkább a konkrét tapasztalatokra; milyen is Amszterdam?
Az étel drága, a szörp olcsó és pocsék, ha bármilyen tudatmódosító szert veszel, használati utasítást kapsz mellé... De miért is jó az olcsó, de pocsék szörp?
A vonatokon nem iható a víz, ugyanakkor, ha az ember visz magával egy mostanában amúgy is divatos szűrőt és még egy kis szörpöt is hozzáönt, egy egészen kellemes folyadékot kap, amit szomjoltásra természetesen tökéletesen alkalmazhat. Persze ez nagyon kacifántosan hangozhat elsőre, mégis remek spórolási lehetőség. 
Amire viszont érdemes áldozni a félretett pénzből, az a májkrém, bagett és a sajtok. A városban pedig nem igazán szükséges konkrét látnivalókat kiválasztani, a hangulatot jobb átérezni, ezt pedig leginkább egyszerű sétálgatással és bolyongással lehet elérni.



Stockholm
"Svédia a kedvenc országom, komolyan." 
Öt napot töltöttek el itt a fiúk és ahogy a beszámolóból éreztem, egyértelműen a csúcspontja volt az utazásuknak. De lássuk, miért is:
Stockholm legszélén aludtak, az óriási Haga Parkban, ahol kivételesen teljesen legálisan függőágyaztak (ugyanakkor itt lettek volna a legdrágábbak a szállások, illetve kempingezésre se sok lehetőség volt), így nem is zargatták őket. A vásárlást visszaváltott üvegekért kapott pénzzel oldották meg, amiket sétálás közben gyűjtöttek össze, majd adtak le egy-egy boltban. Ez persze remek spórolási módszer volt, nem beszélve arról, hogy a múzeumok ingyenesek voltak.
Ez az üveg- és flakon-visszaváltás elméletileg Németországban is működik, bár ott gyorsnak kell lenni, ha az ember ezzel akar spórolni, mert a hajléktalanok beelőznek.
További fontos információ, hogy az Aldi a legolcsóbb bolt, így érdemes az ő üzleteit keresni, na meg a svéd sajtok is nagyon finomak.



Berlin
Eredetileg ketten indultak neki az útnak, de Árpi már egyedül érkezett Berlinbe. (Drága barátja addig elugrott egy német kisvárosba az egyetemi felvételijére.) Itt nem sok érdekesség maradt meg benne a városról, ámde egy édes orosz kalauz annál inkább.
Kétség kívül a legmacerásabb és legdrágább plusz költség a szállás egyes városokban, megállókban. Erre persze több alternatívát is ki lehet találni, mint amiket Árpiék eddig alkalmaztak, parkban vagy éppen kempingben alvás sátorral és függőággyal, de a kevésbé extrém turisták kipróbálhatják az éjszakai vonatozást, amikor is egészen kényelmesen elméletileg ki is tudják magukat pihenni, miközben eljutnak a következő megnézendő városukba, vagy éppen csak random valahová egy kis alvás érdekében.
Berlinben ezt az opciót választotta Árpi, így bátran fel is ült egy teljesen random kisvárosba tartó vonatra, csak hogy, kifogott egy németül vagy éppen angolul nem igazán beszélő orosz kalauzt, aki egyre csak fölkeltette, néha tévesen, néha csak úgy, mindig vidáman és mosolyogva, így az ember nem mondhatott nagyon semmit, bár úgyse értette volna, de kellően feldobta az estéjét Árpinak, aki ezután természetesen hulla fáradt volt.



Prága
"Magyar szemmel nem túl izgalmas város, meg drága a sör is...persze a külföldieknek olcsó, de nekünk drága."
Elég volt egy napot ott töltenie, megnézte a híres dolgokat, de állítása szerint ez pont elég is volt. Bár volt egy egészen érdekes fal, a Lennon fal, ami eredetileg a méltán híres John Lennon halála után az arcképével lett díszítve, majd egyre csak gyűltek rajta az idézetek, képek, szimbólumok és egyszerű graffitik. A mai napig turisták és fiatalok díszítgetik, így időnként muszáj lefesteni. 
"Vettem sajtot is, basszus rohadt drága volt, csak mikor hazaértem, anyám azt hitte megromlott, így kidobta."
Így utólag viszont Árpi szeretné az olvasókat megszólítani, hisz nem sikerült megkóstolnia a híres cseh sajtot, tehát ha valaki esetleg próbálta már, kommentben várjuk a tapasztalatait. 

Mit vigyél magaddal egy budget interrail túrára?
Avagy tippek, amik bármikor jól jöhetnek!
  • övtáska - ha kénytelen vagy esetleg vonaton vagy éppen állomáson aludni, tedd bele a legfontosabb dolgaidat, majd csatold magadra a pólód alatt.
  • vízszűrő - az ivóvíz fontos, de sajnos sok helyen egészen drága, így bármikor jól jöhet.
  • gázfőző - ha tényleg minél kevesebbet szeretnél költeni,  igazán megéri ezt is bepakolnod.
  • zacskós leves és kaják otthonról - persze csak olyanok, amik sokáig elállnak.
  • akciók - a boltokban érdemes ezeket keresni, persze mindenképp nézzétek meg, hogy tényleg jobban jártok-e ha ezt a terméket veszitek meg.
  • minél északabban vagy, annál jobbak a vonatok, sínek, stb
  • jobb többen menni - egyrészt nagyobb kaland is, másrészt veszélytelenebb, így ha az egyik alszik, addig a másik tud "őrködni" és így tovább
  • a helyjegy foglalásokat próbáljátok minél hamarabb elintézni!


Remélem tetszett nektek ez a rövid beszámoló és ti is kedvet kaptatok ahhoz, hogy kipróbáljátok az interrailt, persze nem feltétlenül ennyire spórolósan. Ha van bármi tapasztalatotok ezzel kapcsolatban, akkor azt írjátok meg mindenképp kommentben! ♥

You Might Also Like

7 komment

  1. Izgalmasan hangzik, habár én nem hiszem, hogy nekiindulnék egy ilyen túrának, akármilyen kalandos is lenne. :D

    Niki

    VálaszTörlés
  2. Mi tesómmal voltunk Interraillel 3 évvel ezelőtt, végigjártuk Európát, és megkockáztatom, hogy ez volt a legjobb dolog, ami valaha velem és a személyiségemmel történhetett. Csodás, izgalmas, totálpara kaland, de ha hozzám vágnának most egy interrail jegyet, azonnal ülnék fel a vonatra. :)
    Mondjuk Prága "leszólása" kicsit meglep, szerintem aki tényleg meg akarja nézni a várost, annak három nap is kevés (saját tapasztalat), de persze ettől még nagyon jó érzés volt más kalandjait is olvasni, tetszetős bejegyzés, no :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ízlések és pofonok, személy szerint egyszer voltam Prágában, de sajnos alig emlékszem rá. :c
      Én így a meséltek alapján ezt az interrail dolgot meghagyom másoknak... de ígérem, ha hozzám vágnak egy jegyet, rohanok hozzád, hogy odaadjam! ;) :D

      Törlés
  3. Én is nézegettem az ilyen vonatos lehetőséget is... és meglepődtem rajta, mert viszonylag drágának találtam.

    Nyáron tervezek egy kis kiruccanást és keresem a legjobb megoldásokat. (eddig a fapados repcsi nyert) Viszont elvágyna a szívem egy ilyen kis vonatos kiránduláshoz is. Olyan nagy a világ. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fapados repcsi jó ötlet (ha nem hosszú az út), én is általában ezt a megoldást találom a legolcsóbbnak (néha akár 5000 Ft alatti jegyeket is lehet találni oda-vissza, ami meg eszméletlenül szuper) c:
      Sok sikert! ♥

      Törlés
  4. A férjemmel és én körülbelül 10 éve házasok vagyunk. Két gyermek, egy fiú és egy lány boldogan házasodtunk össze. 6 hónappal ezelőtt elkezdtem észrevenni a furcsa viselkedését, és néhány héttel később rájöttem, hogy a férjem lát valamit. Későn hazaért a munkából, alig érdekelne engem vagy a gyerekeket. Időnként elmegy, és még 2-3 napig sem tér vissza haza. Mindent megtettem, hogy megoldjam a problémát, de feleslegesen. Nagyon izgatott voltam, és segítségre volt szükségem. Egy nap az interneten böngészés közben találkoztam egy weboldalakkal, amelyek azt sugallták, hogy a Dr.Pellar segíthet a családi problémák megoldásában, a megszakadt kapcsolat újjáépítésében és hasonlókban. Szóval úgy éreztem, meg kellene próbálnom. Felvettem a kapcsolatot, és ő varázslatot tett nekem. Két nappal később a férjem felkeresett és bocsánatot kért a hibákért, és megígérte, hogy soha többé nem hagy el. Azóta minden normalizálódott. A családom és én újra boldogan élünk. Köszönöm, Dr.Pellar. Ha olyan helyesíróra van szüksége, amely valóban működő helyesírást képes kiejteni, azt javaslom, vegye fel a kapcsolatot vele. Nem fog csalódást okozni téged. Ez az ő e-mailje. E-mail: drpellar@gmail.com

    VálaszTörlés