BLOG VAGY VLOG? || kávémelletti

Valószínűleg minden régebbi olvasómnak feltűnt (akik meg újak itt, azoknak most mondom), hogy ez évben erősen elhanyagoltam a blogot, alig ...

Valószínűleg minden régebbi olvasómnak feltűnt (akik meg újak itt, azoknak most mondom), hogy ez évben erősen elhanyagoltam a blogot, alig vannak posztok, bármilyen frissítés vagy éppen életjel és ez nem véletlen. Karácsony óta aktívan vezetem a blog youtube csatornáját, ami rengeteg elfoglaltságot jelent, munkát, ötletelést és időt, amit eddig jószerivel a blogba öltem bele. Szóval mostanában értem el arra a pontra, hogy jó lenne egy picit beszélni erről, megosztani a tapasztalataimat, életjelet adni és egyszerűen csak megvitatni a blog vs vlog témát, hiszen a legtöbb blogger életében felmerül ez a kérdés és nem véletlenül. 



Amióta a számítógépet használni tudom, nagyjából azóta szerkesztek weblapokat is. Nyilván ennyi év lefolyása alatt kipróbáltam már rengeteg témát, így folyamatosan megújult számomra a bloglás, a weblapozás fogalma, de talán most értem el odáig, hogy valahogy már nem a kreativitást és lehetőségeket látom az írás ezen formájában, hanem a muszájt, a kötelezettséget. Állandó a fejemben az az apró gondolat, hogy: "Eddig sokat dolgoztál vele, nem adhatod fel most."
De erről szó sincs, ez nem egy búcsúbejegyzés. 

Vlogolni eleinte egyáltalán nem akartam, a többiek mondták folyamatosan, hogy meg kéne próbálnom, több embert érhetnék el vele és végül találtam pár olyan poszt-témát, amit könnyebb lett volna videóban kivitelezni és így született meg az ambivalentina csatornája. Ahogy telt az idő, egyre jobban megtetszett a műfaj, egyre jobban feloldódtam a kamera előtt és ma már alig várom, hogy leülhessek egy kicsit és önmagammal beszélgessek egy tök üres szobában, nagyjából akkora lelkesedéssel mint anno, amikor elkezdtem az ambivalentina blogját.



Tény és való, videókon keresztül messze több embert lehet elérni. Egyszerűen senki sem szeret igazán olvasni, viszont mindenki mindennapos rutinjában ott van a reggeli/vacsora mellé nézett youtube videó vagy fiatalabbaknál a suli utáni pihenős feliratkozások átpörgetése.
Ugyanakkor tényleges állandó és kommentelő követőket szerezni sokkal nehezebb, mint egy blog esetében. Ahogy a videó előállítása is (amennyiben adunk a minőségre) sokkalta nehezebb, mint egy blognál. 

Blogolni bármikor lehet. A bejegyzés elejét elkezdheted a buszon ülve is bepötyögni, de betegen, pizsamában és kivörösödött orral is még mindig megválthatod a világot a klaviatúra mögül és ahogy az idő telik, bele-bele nyúlhatsz, javítgathatod, kicserélheted a képeket. 
A videózásra rá kell készülni. Eleinte (azaz amikor még futócipőt veszel softbox helyett) figyelni kell, hogy legyen fény, azaz megadott x órád van a napból arra, hogy videózz, közben fontos, hogy a szomszéd baba épp ne ordítson és a mosás se épp melletted bontsa a házat, arról nem is beszélve, hogy jobb ha te magad is összeszeded magad és legalább deréktól felfele úgy nézel ki, mint aki most megy suliba/munkába, különben rengeteg édes troll küldi majd a kéretlen véleményét a nemtörődömségedről és higiéniai hiányosságaidról. De igazából te magad sem szeretnéd, hogy az emberek zsíros hajjal és kinyúlt pólóban nézzenek a képernyőiken, főleg, ha a munkatársak/osztálytársak és barátok is tudják, hogy videózol. 



Itt elkanyarodhatnánk arra a részre, hogy mennyire igaziak azok a képek, amiket a youtubeosok magukról mutatnak, a kinézetükről, a napi rutinjaikról és viselkedésükről. Őszintén biztosan mondhatom, hogy mindenkiről torz tükör ez, főleg a női youtuberekről, de talán erről majd egy következő bejegyzésben. 

Eleinte a világon a legkínosabb érzésnek éreztem és érzi mindenki azt, hogy egyedül ül szemben egy kamerával és beszélnie kell. Nem tudod hova nézz, mit csinálj a kezeiddel, hirtelen minden olyan értelmetlen, esetlen és indokolatlan lesz, mígnem eszedbe nem jutnak a sablonos (túlzó) beauty-guruk által használt olaszos kézlegyintések és érzéki gügyögés a semmibe, majd rájössz, hogy valamit nagyon elszúrtál. 
Ezután jön a következő process, azaz a videóvágás, ami nem gyerekjáték elsőre. Persze, azt könnyű megtanulni, hogy hogyan lehet magát a vágást végrehajtani, de rögtön jön a kérdés, hogy oké, de mit vágjak ki? Minden olyan fontosnak tűnik, minden annyira lényeges.... pedig nem, egyáltalán nem. 
Nem is beszélve a félperces öööö-zésekről, amiktől egy átlag néző egyszerűen megőrül, de sokszor ha megpróbálod kivágni, a végeredményben olyan robotmozgásos epilepsziás rohamot láthatsz a képernyőn viszont, hogy igazán használhatatlanná válik a kész anyag. Az elrontott fókuszról meg a fel nem vett hangról nem is beszélve.



És mit kap az ember ezért a sok munkáért? A legtöbb esetben megjelenik pár helyesírási hibáktól hemzsegő 4 szavas komment, ami épp csak a bal füled fülcimpájának pirosságának miértjét firtatja, vagy csak közli: ez szar. Igen, igen a trollokról beszélek, amik persze blogger körökben is megfordulnak, de mégis jóval kisebb számban, mint a youtubeon.

Mert valljuk be, nagyon-nagyon erős szűrő az, hogy ki hajlandó 3 mondatnál többet elolvasni és ki szórakoztatja ezzel magát szabadidejében. Ezért sose fognak Magyarországon annyian egy blogot olvasni, mint amennyien egy-egy videó csatornát követnek. 

Összességében én személy szerint mindkettőt imádom, csak most a videózás újabb, több lehetőséget és kreativitást, na meg kihívást látok benne, de igyekszem megtalálni a tökéletes egyensúlyt a kettő között.
Ha pedig véletlen te, kedves olvasó, azon gondolkoznál melyikbe kezdj bele, azt javasolnám, hogy ha ez egyáltalán kérdésként merül fel benned, akkor mindenképp először blogolj. Könnyű kipróbálni, elkezdeni, aztán meglátod tetszik-e vagy sem, míg a videózás sokkal összetettebb sajnos. Bár először tény és való, hogy a legjobb, ha megtalálod A Témádat (igen, így nagy betűkkel) és abból következően rögtön tudhatod, hogy melyik platform felel meg jobban neked.



Ezek a sorok csak úgy kikívánkoztak már belőlem a felgyülemlett idő alatt, amikor a ezen a megfelelő egyensúlyon gondolkodtam. Szóval nem kell félnetek, az ambivalentina blog nem zárja be még a kapuit és egy hosszú ideig nem is fogja. 

You Might Also Like

9 komment

  1. Én már blogolok nagyjából négy éve, még vannak ötleteim és az általam választott téma eléggé kimeríthetetlen. A helyzet az, hogy mostanában kezd ismertebbé válni a blogom, de egy ideje gondolkodom rajta, hogy megmutassam magam a közönségemnek. Szerinted érdemes-e úgy belevágni, hogy a bejegyzéseimet csak párszázan nézik meg, vagy inkább várjak, míg ez a szám feljebb megy? Bizonytalan vagyok, nem csak a nézőszám miatt, hanem a veled ellentétben nem túl vonzó külsőm miatt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszinte leszek, az én bejegyzéseimet is a legtöbbször nem olvassák többen 600-nál, így nyugodtan állíthatom, hogy bőven bele lehet kezdeni, főleg, hogyha belegondolsz ez csak egy plusz. Hiszen az olvasóid automatikusan klikkelni fognak, míg a többi kezdő youtube-osnak már ezért a kezdetleges párszázért is meg kell dolgoznia. c:

      Aranyos a megfogalmazás, de szerintem ezzel nem kell foglalkozni. Ha egyszerűen tisztában vagy az értékeiddel és önmagaddal, akkor nem fognak meghatni a trollok (csak trollok maradnak), de szerintem főleg fiúknak sokkal kevesebben szólnak be. Ezen felül meg ha a tartalom érdekes, akkor miért ne néznének? :)

      Törlés
  2. Szia :-) Megkérdezhetem, hogy egy kezdő vlogger milyen kamerát használjon? Mert van aki Iphonról videózik, de úgy vélem, azért kell egy profi gép ehhez a hobbihoz :-) Szerinted mennyire számít a külső egy videósnál (pl: egy duci, molett lányt szerintemm több troll megtalálna? Igazából ezért sem merek belekezdeni ebbe.

    További sok sikereket kívánok neked, és köszönöm szépen, ha válaszolsz kérdéseimre :-)
    #egybarát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén a mai telefonok már bőven használható videókat tudnak felvenni, amennyire én ezt tapasztaltam, illetve én nem vagyok sajnos ebben eléggé otthon.
      Amit én használok, az egy DSLR fényképezőgép, ami videót is tud felvenni, de érdemesebb profibbakhoz fordulni. c:

      Rengeteg ducibb, az általános szépségideálnak nem megfelelő vlogger/videós van a világon. Amennyiben te tisztában vagy önmagaddal és az értékeiddel, akkor nem érdemes ettől tartanod, mert egy troll csak egy troll marad, rólad pedig lepereg. Nem mondom, azért erősnek kell lenni, hogy azt a sok hülyeséget, amit a youtubeon kapni tudsz kibírd. De azt hiszem megéri. :) És a külső egyáltalán nem minden. Ha van mondanivalód, érdekes a videó, akkor ugyan miért a kinézeteden állnának le az emberek?

      Törlés
  3. Szia, Nina! Már régebb óta követem a tevékenységedet a Youtube csatornádon és a blogodon egyaránt, viszont eddig nem volt lehetőségem megjegyzést írni. Most viszont, hogy van úgy döntöttem megírom ezt a kis kommentet, ami valószínűleg eltörpül majd a többi mellett, de ez kevéssé veszi el a kedvemet.
    Te voltál az, aki inspirált a blogolásra, és a mai napon ki is tettem az első posztomat. Nem fűzök nagy reményeket az ismertséghez, de ez valószínűleg kitartás kérdése. Igazából még szeretném köszönni neked, hogy inspiráltál - bár erről neked fogalmad sem lehetett. Tehát köszönöm szépen, és további sok sikert. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hanna!
      Őszintén megkönnyeztem a kommentedet, annyira boldoggá tettél vele. El se tudom mondani, mennyit jelent nekem csak ez a pár sor, amit ide leírtál. :) Nagyon köszönöm, hogy követsz és annyira örülök neki, hogy inspirálólag hatott rád.
      Nagyon kíváncsi vagyok a blogodra, esetleg belinkelnéd? :)
      Csak a motiváció, lelkesedés és kitartás kérdése egy blog sikeressége, hiszen az egész egy folyamatos fejlődési folyamat. ^^

      Törlés
    2. https://semishigure.blogspot.hu/
      Remélem nem okozok csalódást a blogommal, ha már megríkattalak. :3

      Törlés
  4. Mit tudnál tanácsolni, hogyan kezdjem el a vlogolást? Eddig kb annyi fogalmam van az egészről, hogy kell egy kamera, egy vágó program, hangfelvevő eszköz meg youtube fiók, különösebb tudásom még nincs a dologgal kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  5. Most találtam a blogod, és hihetetlen, mennyire egyet értek a fent írtakkal, kb. 1 hónapja kezdtem csak úgy saját szórakoztatásra vlogolni, de már látom a pro-kontra részét. Nagyon jó és összeszedett írás, örülök, hogy rátaláltam a blogodra, csak így tovább :)

    VálaszTörlés