SHOW ME THE MONEY 5 || KPOP VENDÉGPOSZT

 Először is szeretnék bocsánatot kérni, mind tőletek, olvasóktól, mind a kedves írótól, Zsófitól. Már májusban elkészült ez a cikk és egysz...

 Először is szeretnék bocsánatot kérni, mind tőletek, olvasóktól, mind a kedves írótól, Zsófitól. Már májusban elkészült ez a cikk és egyszerűen imádtam, de addig halogattam a publikálását, míg aktualitását vesztette, de így utólag is szeretném megmutatni nektek, hiszen mint egy SMTM magyarázó és bemutató is remekül megállja a helyét. Szóval ezúttal nézzünk bele a dél-koreai hiphop világába! 




Idén ötödik alkalommal gyűltek össze március közepén, Szöulban az ország gyakorlott és kevésbé gyakorlott, de mindenképpen lelkes rapperei, abban a reményben, hogy Dél-Korea első (és immáron nem is az egyetlen) hip-hop tehetségkutatójának, a Show Me The Money-nak a nyertesei legyenek.
A rendszer nagyon egyszerű: van sok száz versenyző és négy, producerekből álló csapat, akik az első körben ezt a rengeteg jelentkezőt egyesével meghallgatva kiválasztják azokat, akik ütős soraikkal meg tudják győzni őket a tehetségükről és akik megkaphatják az első nagy mérföldkövet jelölő, egyébként valóban mérföldkőnyi, arany medált.  Innen még sok sok megpróbáltatáson kell keresztülmennie mind a producereknek, mind a később általuk mentorált előadóknak, hogy végül megtalálhassák az ország legrátermettebb rapperét.
A műsor ugyan sok kritikát kapott az évek alatt (különösen tavaly), de ahhoz kétség sem férhet, hogy nagy szerepet játszott és játszik ma is a koreai hip-hop kultúra felemelkedésében és elterjedésében. Így valósulhatott meg az is, hogy az idei évadban már nem csak Koreában, de Amerikában is tartottak válogatót, ahol a nyugati hip-hop híres alakja, Timbaland is tiszteletét tette. (A tavalyi évadban pedig Snoop Dogg segédkezett az egyik koreai fordulónál.)
Az amerikai válogató és Timbaland hírét talán csak az idei évadban szereplő producerek bejelentése tudta felülmúlni, vessünk is hát rájuk egy pillantást. 


Dok2&The Quiett (Illionaire Csapat):  

Bár már az új évad bejelentésétől kezdve voltak pletykák arról, kik lesznek idén a producerek, az első hivatalosan is bejelentett csapat a 3. évad győztes párosa, az Illionaire-es Dok2 és The Quiett lett. Mindketten fiatalon kezdték a pályafutásukat és szárnypróbálgatásaik alatt több csapatnak és cégnek is tagjai voltak. Végül 2011-ben alapították meg közös ügynökségüket, az Illionaire-t (vagy 1llionaire), aminek később Beenzino is a tagja lett és kétség sem férhet hozzá, hogy a koreai hip-hop terén ők bírnak az egyik legnagyobb befolyással és rajongótáborral. Dok2 és The Quiett is hatalmas sikereket tudhat magának, mind rapperként, mind producerként és ketten együtt több százszor kollaboráltak más híres előadókkal, mint az Epik High, Verbal Jint, Soulja Boy, Double K illetve a többi producercsapat tagjaival is. Több, mint 10 év tapasztalattal és olyan slágerekkel a hátuk mögött, mint az I’mma Shine (Dok2 ft. Mr. Grodo, 2008), a Be My Luv (The Quiett, Quiet Storm: A Night Record, 2010), a 2 Chainz&Rolliez (The Quiett ft. Dok2, Illionaire Records, 2013) és a YGGR (Illionaire, 11:11, 2014) ez a csapat pontosan tudja, mi tesz valakit sikeres rapperré és mindent megtesznek azért, hogy csak az igazán rátermettek jussanak tovább. Ez a mentalitás teszi őket az eddig látottak alapján az idei évad legszigorúbb (és leginkább idő-hatékony) zsűritagjaivá, ugyanakkor mindenképp ki kell emelnünk, hogy mind a ketten nagyon jól viselték az első forduló kellemetlenkedőit, illetve, hogy Dok2 külön hangsúlyt fektetett a fiatal versenyzők bátorítására, mivel ő maga is tinédzserként (13 évesen) került bele ebbe a világba. Szakmai tudásuk mellett humoruk, és a tetkók, sapkák és aranyláncok alatt megbújó gyermeki bájuk teszi őket igazán szerethetővé.


Simon Dominic&Gray (AOMG Csapat):

Több oka is van annak, hogy sokan meglepődtek, mikor az Mnet bejelentette, hogy az AOMG előadói az idei évadban is feltűnnek majd a Show Me The Money képernyőjén. A cég tavaly képviseltette magát először a versenyben a producerek között, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója, Jay Park, illetve a műsor első évadának győztese, Loco személyében. Előbbit saját elmondása szerint a műsor kezdetétől próbálták beszervezni a rendezők, sikertelenül. A negyedik évadra pedig igent mondott ugyan, azonban az évad vetítése közben is többször is kritizálta a műsor felépítését és szerkesztését (valljuk be, nem teljesen alaptalanul). Mivel úgy tűnt a cég többi tagja is osztja a nézeteit, első kieső csapatként nem volt valószínű, hogy az AOMG vissza tervez térni a műsorba.
Különösen igaz ez a cég másik vezérigazgatójára, Simon Dominic-re, aki még a Show Me The Money 3. évada idején egy fellépésen elmesélte a rajongóinak, hogy világosan megmondta az Mnet-nek, hogy soha nem fog a Show Me The Money-ban részt venni, mert nem szorul rá a pénzre, amit ezért kapna. Emiatt persze sokan hipokritának titulálták, mikor kiderült, hogy idén mégis igent mondott az ajánlatra, de ő a műsor első részében azt nyilatkozta, hogy fel van készülve a szidalmakra és meg is érti azokat, akik így gondolkodnak róla.
SimonD egyébként K-Outa néven jelent meg először a koreai hip-hop világában 2007-ben, csak akkor vette fel mostani művésznevét és vált híressé, mikor E-Sens-szel együtt megalakították a Supreme Team nevű rapper duót 2009-ben. A duó felbomlása után nemsokkal, 2014-ben társult Jay Park-kal az AOMG megalapításában, aminek céljául a hip-hop kultúra kevésbé ismert tehetségeinek felkarolását tűzték ki.
SimonD nevéhez egyébként többek között olyan jól ismert számok fűződnek, mint a Ddaeng Ddaeng Ddaeng [땡땡땡] (Supreme Team, Spin Off, 2010), a Cheerz [짠해] (Simon Dominic, SNL League Begins, 2011) és a Won&Only (Simon Dominic ft. Jay Park, 2015). Ezeken kívül pedig ő is sok más előadóval dolgozott együtt az évek során.
Gray-t talán többen ismerik producerként, mint előadóként, hiszen 2011-es debütálása óta csak egy mini albumot, a Call Me Gray-t adta ki, illetve több számot albumon kívül. Valamint többször kollaborált más előadókkal, mostanában főleg az AOMG többi tagjával. Ha a hangját nem is, szerzeményeit azonban annál többet hallhatjuk, ugyanis sok más mellett olyan dalokért felelős, mint a No More (G-Mix) (Dok2 ft. Loco, Crush, Ruthless, The Album, 2013), a Without You (Infinite H ft. Zion.T, Fly High, 2013), a RESPECT (Loco ft. Gray, Awesome, 2015) és a Mommae (Jay Park ft. Ugly Duck, Worldwide, 2015).
A műsorban a kezdeti negatívumok ellenére mindketten hamar belopták magukat a nézők szívébe, ugyanis Simon Dominic mindenkinél több tanácsot és bátorítást adott a kiesett versenyzőknek, Gray pedig többeket is teljesen ellágyított címlapra való megjelenésével és kenyérre kenhető személyiségével.



Gill&Mad Clown:

Talán a legmeglepőbb páros az idei évadban a hip-hop legenda, a Leessang-os Gill, illetve a sikeres szóló előadó és korábbi Show Me The Money versenyző, Mad Clown. Nem is a személyválasztás maga volt meglepő, hanem, hogy ők ketten egy csapatot fognak alkotni. Ugyanis semmi nem árulkodik arról, hogy ők korábbról jó viszonyt, vagy egyáltalán bármilyen viszonyt ápolnának, míg eddig az volt a bevett szokás, hogy olyan producerek kerültek egymás mellé, akik jól tudnak együtt dolgozni. Az azonban a műsorban is jól látszott, hogy Mad Clown és Gill egyelőre nem igazán vannak egy hullámhosszon, az interjúik alatt gyakran kínos a légkör. Okozhatja ezt közöttük az is, hogy a hip-hopnak teljesen más generációjához tartoznak.
Gill még 1997-ben kezdte meg karrierjét az X-Teen nevű csapatban, aztán a Honey Family-ben folytatta, amiből végül, 5 tag távozása után megalakult a Gary-vel közös duójuk, a Leessang. Egyedi stílusuk, tehetségük és szorgalmuk miatt mind a Honey Family-t, mind a Lessang-ot ma is a legjobb koreai hip-hop csapatok között tartják számon. Gill ezek mellett még az Infinity Challange rajongóinak is ismerős lehet, amiben 5 éven keresztül, 2009-től 2014-ig vett részt, amikor is, egy ittas vezetési ügy miatt Gill ideiglenesen nem kerülhetett képernyőre. Ezt a hiátusát szakíthatja most meg a Show Me The Money-ban való szerepléssel, mint a legtöbb tapasztalattal rendelkező zsűritag. Híresebb dalai többek között a Rush (Leessang ft. Jung In, Leessang of Honey Family, 2002), a The Girl Who Can't Break Up,The Boy Who Can't Leave [헤어지지 못하는 여자, 떠나가지 못하는 남자] (Leessang ft. Jung In, Hexagonal, 2009) és a Kaleidoscope [주마등] (Leessang ft. Miwoo, 2015).
Mad Clown 2008-ban adta ki első albumát, a Luv Sickness-t, azonban igazán ismert akkor lett, mikor ő maga is részt vett a Show Me The Money 2. évadában. Azóta sikeres szóló előadóként tartják számon és két másik műsorban, a No Mercy-ben és a Show Me The Money testvérműsorában, az Unpretty Rapstar-ban is szerepelt már zsűritagként. Ezekben a műsorokban azonban nem kapott túl jó kritikát a nézőktől és sokan azóta is rossz szemmel néznek rá a nyers kommentjeiért. Bár ebből a karakteréből Show Me The Money-s producerként eddig nem sokat mutatott, többen is már előre elégedetlenségüket fejezték ki, mikor kiderült, hogy Mad Clown is ilyen pozíciót tölt majd be. Emellett mind a közönséget, mind a többi producert láthatóan megosztja az a sajátos értékelési szempont, hogy Mad Clown nem veszi olyan nagy hibának, ha a versenyzők közül valaki elfelejti a szövegét, mivel ez vele is gyakran előfordult a színpadon. Persze tény, hogy maga Mad Clown még így is képes volt olyan sikeres számokat kiadni, mint a Stupid in Love (Mad Clown ft. Soyou, 2013), a Without you (Mad Clown ft. Hyorin, Fierce, 2014) és a Fire (Mad Clown ft. Jinsil, Piece of Mine, 2015).


Kush&Zion.T (YG Csapat):

Az előző két évadban szereplő Tablo&Masta Wu és a Tablo&JinuSean csapatoktól eltérően ennél a párosnál többeket meglepetésként érhet, hogy ők bizony a YG képviseletében vannak jelen a műsorban.
Zion.T az első albuma, a 2013-as Red Light óta tör felfelé a ranglistákon, ám hivatalosan 2011-ben debütált, amikor még más előadókkal, köztük SimonD-vel, Primary-ver, Crucial Star-ral és Dok2-val kollaborált, illetve első saját száma is ekkor jelent meg, a Click Me, szintén Dok2 közreműködésével. Albuma nem jött ki több, azonban továbbra is sok saját számot ad ki, illetve dolgozik együtt más neves énekesekkel és rapperekkel. Tavalyi nagy slágere a Yanghwa BRDG tette őt igazán híressé, de ezen kívül olyan dalokban is hallhattuk, mint az I’m Da One (Jokwon ft. Zion.T, 2012), a Go Hard (The Quiett ft. Zion.T, 11:11, 2014), Déjà-Boo (Jonghyun ft. Zion.T, Base, 2015), Just [그냥] (Zion.T ft. Crush, 2015) és a Still On My Way (Dok2 ft. Zion.T, MULTILLIONAIRE, 2015). Bár számaiban Zion.T többnyire énekel, az Infinity Challange-ben elmondta, hogy eredetileg rappelni is tanult, zeneszerzőként pedig többször bizonyított már, így a műsorban való szereplésének megkérdőjelező kommenteket nagyjából egy az egyben alaptalannak is tekinthetjük. Emellett pedig többnyire visszafogott, de udvarias karakterével igazi színfolt a nagydumás rapperek között.
Azonban míg Zion.T az elmúlt években egyre híresebb lett, csapattársát, Kush-t a versenyzők és a nézők nagy többsége nem is ismerte. Ez persze nem meglepő, hiszen Kush jó ideje inkább a háttérben tevékenykedik csak a YG-nél, olyan slágerek szerzőjeként, mint a 2NE1-tól az I don’t care, a Lonely vagy a Clap your hands, Taeyang-tól a Make Love, illetve ő volt a producere a Zion.T-t olyan ismertté tevő Yanghwa BRDG-nek is. (Szerzeményeinél néha az e.knock művésznevet használta.) Egyébként 2003-ban debütált a Stony Skunk nevű reggae duó tagjaként, ami azonban 2008-ban feloszlott. Épp itt hát az idő számára, hogy név szerint is ismertté tegye magát a nagyközönség előtt.

Most, hogy megismertük az idei évad producereit, ideje beszélni kicsit a műsor további főszereplőiről: a versenyzőkről!

A nagy visszatérők:
A Show Me The Money-hoz hasonló tehetségkutatókban nem ritka, hogy az előző évadok vesztesei újra és újra felbukkannak, hogy újra próbálkozhassanak. Nincs ez másképp itt sem. Az egyik ilyen versenyző a tavalyi évad cypher küldetésekor szerzett hírnevet és rengeteg rajongót magának. Seo Chulgoo (서출구) nyíltan kritizálta a műsor rendszerét és a cypher káoszában inkább átadta másnak a szereplés lehetőségét, ahelyett hogy magához ragadta volna a mikrofont, ahogy mindenki más próbálta. Így viszont kiesett a versenyből, anélkül, hogy abban a fordulóban igazán megmutathatta volna, mit tud. Idén viszont visszatért, méghozzá azzal a versenyzővel együtt, akinek tavaly segített és aki szintén kiesett, Yang Hongwon-nal (양홍원).
Hasonlóan nagy szeretetnek örvend egy másik korábbi versenyző, BewhYis, aki szintén a tavalyi évad egyik kiesője volt, ő a páros rapcsatáig jutott el, ahol Microdot ellen vesztett. (Idén viszont végül ő nyert.) Azóta egyébként például a JYJ-s Junsu-val is dolgozott együtt a Silk Road (비단길) című számon.
De nem csak az előző évadból tértek vissza ismerős arcok. Még az első évadból is volt, aki újra próbálkozott. Jin Doggae (진돗개) egészen az élő fellépésekig eljutott, még a későbbi győztest, Loco-t is legyőzte egyszer, mégis úgy érezte, többre hivatott, így ismét elment a válogatóra.
Hasonló a helyzet a harmadik évad egyik szereplőjével, CJamm-mel is. Leszámítva, hogy ő nem volt képes nyerni az évad győztese, Bobby ellen, épp ezért is kellett távoznia a műsorból. Azóta egyébként ő is szép karriert futott be, tavaly első albuma is megjelent, a Good Boy Doing Bad Things.
Szintén a harmadik évad egyik versenyzője volt Snacky Chan, aki már akkor is ismert volt a hip-hop berkein belül, mivel együtt debütált az Uptown nevű bandában Swings-szel (aki egyébként a Show Me The Money második évadában versenyző, a harmadikban pedig producer volt). Snacky Chan előző szereplésekor a YG csapatába került, ahonnan viszont hamar kiesett. Azonban szerencsére ő sem tűnt el teljesen, több száma is jött ki azóta, például a Dummy For My Daughter (딸바보), amiben volt Show Me The Money-s mentora, Tablo is közreműködött.
Pusztán személyes megítélésem szerint már kevésbé pozitív visszatérője a műsornak Jung Sangsoo (정상수), aki mind a harmadik, mind a negyedik évadban jelentkezett már. A harmadik évadban YDG csapatába került és még az élő előadásokig is eljuthatott volna, azonban a döntést megelőző héten nem lehetett elérni és nem jelent meg a próbákon. Ezzel a hanyag viselkedéssel pedig elérte, hogy YDG egyből őt küldje haza. A negyedik évadban már csak a második fordulóig jutott, ahol egy perce lett volna meggyőzni a producereket a képességeiről, de ők úgy döntöttek, hogy Sangsoo nem elég jó a továbbjutáshoz. Az idei évadban pedig újra megjelent és Kush személyében új rajongóra is lelt. Úgy tűnik, nem fogja feladni addig, míg legalább az élő műsorba be nem jut. A tehetsége megvan, ez biztos, a kérdést inkább a személyisége és a hozzáállása jelenti.
Két fontos visszatérő versenyző még a tavalyi évad két idol rappere, a volt 1Punch tag, One és a volt Co-ed School, illetve SPEED tag, Woo Taewoon (우태운). Többen is úgy gondolták, hogy ők ketten túl hamar estek ki a negyedik évadban, így pozitívum, hogy most mindketten újra próbálkoznak, ezúttal talán nagyobb sikerrel.
Mindig dicséretes, ha valaki képes összeszedni magát és újra nekifutni valaminek.

Idolok és hírességek:
Ha már szóba kerültek az idol rapperek, nézzük, melyik idol csapatok tagjai jelentkeztek az idei Show Me The Money-ra!
Az iKON tag B.I és Bobby sikeres szereplése után a harmadik évadban, több idolnak is megjött a kedve, hogy kipróbálja magát a műsorban. Nagy is volt az elégedetlenkedés a negyedik évad előtt, mikor kiderült, milyen sok idol jelentkezett a válogatóra. Még rosszabb volt, mikor kiderült, hogy jó páran tovább is jutottak közülük. Annyian utálkoztak az idol rapperekre, hogy az a gondolat is felmerült, hogy a végső döntőben MINO csak azért vesztett, mert idol volt, nem pedig azért, mert rosszabb képességei lettek volna, mint a nyertes Basick-nek.
Idén talán valamivel kevesebb idol jelentkezett és a műsor szerkesztői sem helyeztek olyan nagy hangsúlyt rájuk, így nem váltak annyira a gonosz hozzászólások célpontjává. A már említett One és Taewoon mellett a Topp Dogg 3 tagja is ott volt a válogatón: Yano másodszor, Jenissi és A-tom pedig először próbálták ki magukat. A UNIQ legfiatalabbja, Seungyoun és az ASTRO-s Jinjin is ott voltak, illetve a No Mercy-ből kiesett Sharp Gun, akit az unokatestvére, a tavalyi második helyezett, a WINNER-es Song Minho is elkísért és támogatott a válogatón.
Nem igazán idol, de szintén énekes körökből érkezett a Phantom tagja, Sanchez, aki pedig a tavalyi évad egyik sikeres szereplőjének, Microdot-nak a testvére.
Aki azonban majdnem mindőjük elől ellopta a rivaldafényt, az kétségkívül Jung Junha, akit a legtöbben az Infinity Challange-ből ismerhetnek és, aki a műsor tavalyi koncertjén hirtelen azt a vágyát fejezte ki, miszerint szeretne belekóstolni a rap világába. Az ottani sikeres szereplése után most MC Minzy (MC민지) néven eljött a Show Me The Money-ba is, és bizony sokaknak elállt a szája, mikor hallották őt az első fordulóban.
Mindent egybevetve, ha konkrét eredményeket nem is említünk, mindenképp el kell ismernünk, hogy idén valóban nincs miért szidni a versenyben indult hírességeket.

Női versenyzők:
Bizony, vannak! Igaz, az idei sem az az év lesz, mikor a műsor áttörést fog elérni a női rapperek népszerűsítése szempontjából. Azért valljuk be, mi lányok, hogy nem ugyanaz egy külön csak nőknek rendezett versenyben (Unpretty Rapstar) győzedelmeskedni, mint megmutatni, hogy igenis, ebben a műfajban is vagyunk pont olyan jók, mint a férfiak! Eddig azonban nem sok sikeres női versenyzőről beszélhetünk a műsor történetében. Persze az is tény, hogy tényleg nem volt egyikük sem olyan jó, hogy nyerjen, de mivel nőként a hip-hop világában sem könnyű érvényesülni, ne csodálkozzunk, hogy sokan inkább feladják az álmaikat e téren, így pedig eleve jóval kevesebb a női előadó, mint a férfi. Ez persze azt is jelenti, hogy igazán tehetséges is kevesebb van közöttük.
Így is minden tiszteletet megérdemelnek azon lányok és nők, akik legalább az első válogatóra elmennek és vállalják magukat. Persze talán kivéve azokat, akiknek elég volt Gray félmosolya ahhoz, hogy vörös arccal vihorászva a földre hulljanak.
Pontos adatot nem találtam, hány női versenyző jutott tovább a második fordulóba, de a bevágott jelenetekben a váróteremben nagyjából 7-9-et számoltam össze, az összesen 83 továbbjutóból. A következő körbe pedig 37 ember jutott el és amennyire láttam, egy nő sem volt már köztük. Úgyhogy, hacsak az amerikai válogatón nem szerepelt kiemelkedően egy női versenyző, akkor már most biztosan kijelenthetjük, hogy idén sem lesz női nyertese a műsornak.
Persze, ahogy már mondtam, ez a helyzet messze nem a producerek hibája. Az eddig legtovább jutó Cheetah és Yook Jidam mára ugyan remek előadók lettek, de az akkori képességeikkel nem lett volna ésszerű továbbjuttatni őket. Ugyanakkor sokan kérdezik, miért ne lehetne végre női producer a műsor egyik csapatában? Hiszen még az Unpretty Rapstar-ban is kizárólag férfiak zsűrizték a versenyzőket. És tényleg, miért ne, Mnet? Miért ne?

Öreg motorosok:
Nálunk talán szégyen lenne valakinek, aki sok sok éve van a szakmában, elmenni egy tehetségkutatóba. Nem úgy a dél-koreai rapperek között, akik közül többen is feltűntek már a műsor válogatóján, annak ellenére, hogy minden más versenyző jól ismerte őket és a munkásságukat. Nem ritkán még maguk a producerek is rajongói ezeknek az előadóknak.
Idén ilyen volt például a 18 éve debütált Business (비즈니스, nem találtam hivatalos angolos átírást) is, akinek a csapata, az Infinite Flow egy időben próbált meg érvényesülni a MC Sniper-rel és a Leessang-gal, azonban alul maradtak a versengésben és 2 album után feloszlottak. Előtte viszont még többek között Dok2-val és SimonD-vel is felléptek egy színpadon.
Hasonló volt G2 helyzete, is, aki az egyik tavalyi producer, Paloalto által alapított ügynökségnél (Hi-lite) debütált már jó pár éve (jó, nem annyi, mint Business, de azért jó pár) és a versenyzők között rengetegen rajonganak a dalaiért. A producerek is egyetértettek abban, hogy G2 esélyes lehet akár nyertesnek is.
Azonban azt is be kell látnunk, hogy az eddigi évadokban az efféle tapasztalt motorosok sosem tudtak a győzelemig eljutni (Vasco, Outsider), sőt, néha meglepően hamar kiestek (P-Type).
Zsófi

Remélem tetszett nektek ez a cikk, és talán még utólag is visszanézitek a műsort! c: Nektek ki a kedvenc hiphop előadótok? Nekem mostanában Beenzino, a legutóbbi albumját rettentően megszerettem.:)
Nina

You Might Also Like

0 komment