Jóbarátok - A hivatalos szakácskönyv || Blogturné Klub

Régóta nem írtam recepteskönyvről, de amikor szembe jött velem a 21. század kiadó új megjelenése, a Jóbarátok hivatalos szakácskönyve, egybő...

Régóta nem írtam recepteskönyvről, de amikor szembe jött velem a 21. század kiadó új megjelenése, a Jóbarátok hivatalos szakácskönyve, egyből tudtam, hogy erről bizony fogok. Persze, nem szeretek annyira a konyhában varázsolni, mint Monica, de a sorozat rengeteg mosolygós pillanatot szerzett nekem a karantén alatt. Igen, én még egészen friss rajongó vagyok, és a COVID-nak hála vettem rá magamat, hogy belekezdejek ebbe a kicsit sem rövid darabba, amit azt hiszem már mondanom sem kell, hogy egyeltalán nem bántam meg. Nagyon élveztem a rövid szórakoztató részeket és az évadok alatt nagyon hozzámnőttek a karakterek, így elég szomorú voltam, amikor leszedték a Netflixről.
Kíváncsi voltam, hogy mennyire lesznek tényleg "friendses" receptek, mennyire lesz közük a sorozathoz és elöljáróban elmondhatom, hogy a legszükségesebbek és legemlékezetesebbek mindenképp megtalálhatóak benne. Ezt azt hiszem az is jól mutatja, hogy a könyv külön fejezetet szentel a szendvicseknek. 


Fülszöveg:
„A ​kőkemény Jóbarátok-rajongóknak muszáj beszerezniük!” – POPSUGAR

Trombitáld össze a jóbarátokat, és üdvözöljétek együtt ezt a több mint 100 receptet („Na, mi a helyzet?”), amelyet hőn szeretett tévéműsorotok ihletett.

Akár minden hájjal megkent chef vagy, mint Monica Geller, akár most indítasz catering céget, mint Phoebe Buffay, vagy régi vágású haspók vagy, mint Joey Tribbiani, a Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő chefeknek.

Előételek, főfogások, italok és desszertek – minden egyes fejezet olyan ikonikus csemegéket tartogat, mint Monica Hálabarát Lakomája, Rachel Hagyományos Angol Rakott Krémdesszertje, a Sült Krumpli – csakis Joeynak, a Chandler-féle „Tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Hidratáló Szendvics.

Ez az elbűvölő szakácskönyv színes fotókat tartalmaz több mint hetven receptről, hasznos segédlet azoknak, akik otthon főzőcskéznek, és vicces homage a tévésorozatnak, amelyre mindig számíthatsz.


Én és a könyv:
Ahogy az a receptkönyves turnéknál szokott lenni, most is mind kiválasztottunk egy receptet, amit még a turnéállomásunk előtt megvalósítottunk, ezzel is tesztelve, mennyire használható funkciója szerint a kötet. Sajnos én itt egy icipicit csaltam, mert nem egy igazán nehéz darabot válaszottam. Sajnos az egyetemi kötelezettségek igen sokat kivettek az energiámból és időmből, így azt hiszem nem is meglepő, hogy a választott receptem Gunther cold brew kávéja lett. Az elkészítés piszok egyszerű volt, ám a pihenőidő 12 óra, így nem egy gyorsan összedobható recept, de nem igényelt különösebb hozzávalókat. Ezzel szemben, ahogy végiglapoztam a könyvet, a legtöbb recept igen. Szinte mindben volt 2-3 alapanyag, ha nem több, ami egy átlagos háztartásban nem található meg, így mindenképp rákészülést igényel egy komolyabb recept megvalósítása.

A könyv több recepttípusra van osztva, így reggelitől kezdve, koktélokon keresztül mindent megtalálhatunk benne. Akár egy egész háladás napi ebédet elkészíthetünk a segítségével, bár ezt azt hiszem a magyar közönség nem igazán fogja megtenni. Ami nekem nagyon tetszett, hogy minden egyes recepthez van egy rövid bevezető, ami leírja, hogy hogyan kapcsolódik a sorozathoz. Emellett minden recepthez meg van adva, hogy hanyadik évad hanyadik részéhez kapcsolódik, ami szerintem egy szuper ötlet volt. Néhány recepnél még megjelenik Monica megjegyzése is, amik apró változtatások és tálalási ötleteket tárházát rejti, ami nagyon hasznos tud lenni. A fent már emltett hozzávalós problémát is igyekeztek kiküszöbölni, hiszen a hozzávalólistán sok összetevő mellett megjelenik zárójelben, ha igazából elhagyható vagy helyettesíthető mással is. Ennek nagyon örültem, mert amikor egy ételhez 3 különböző speciális szószt kell beszerezni, amikből csak 1-1 evőkanál kell, akkor azt hiszem sokan döntenek úgy, köztük én is, hogy csak ezért a próbáért nem éri meg mindegyiket levadászni és megvenni, hisz valószínűsíthető, hogy egészen aranyárban is mérik őket. 

Ami viszont kifejezetten nem tetszett a könyvben, hogy nem minden recepthez volt mellékelve kép. Sőt, relatíve kevés recept mellé került kép, sok helyen inkább idézet kapott helyet. Személy szerint egyszerűen nem készítek el olyan receptet, amiről nincs egy referenciaképem, mégis hogyan is kéne kinéznie. Így persze sokkal több recept kapott helyet, mint az egy oldal kép, egy oldal recept felosztással, viszont sajnos, ez így nem túl kifizetődő, hogy ha az emberek nem is próbálkoznak a pluszba kapott receptekkel. Remélem ezt csak én látom így.

Összességében egy olyan szakácskönyvet rejt a borító, ami jogosan mondhatja magát a hivatalos szakácskönyvnek, hiszen minden ikonikus étel és ételhez köthető jelenet megjelenik valamilyen módon benne, így a rajongóknak ténylegesen egy kötelező darab. A későbbiekre már több receptet is kinéztem, így például az unagi ihlette poke tálat alig várom, hogy kipróbálhassam!

Nyereményjáték:
Mindig is arra vágytatok, hogy megkóstoljátok Rachel különleges desszertjét, vagy a világ legfinomabb sajttortáját? Kíváncsiak vagytok hogyan készül Joey paradicsomszósza és Ross szendvicse? Akkor ezt a könyvet nektek találták ki! A könyvben különböző előételek, főfogások, italok és desszertek szerepelnek, melyek jól ismertek már a rajongók számára. Tartsatok velünk, legyetek részesei a különleges turnénak, ismerjétek meg velünk közösen a szakácskönyvet , és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyeremény könyvet. 

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Jóbarátok sorozatot. Minden állomáson találtok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy kitől hangzik el az adott mondat a sorozatban. A játékban megtalálható egy bónusz kérdés is, ennek megválaszolásával tovább növelhetitek a nyerési esélyeteket a játékban. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Janice: Milyen kis világ.
……….: És mégsem futottam össze soha Beyonce-val.”

További állomások:
12.14.: Dreamworld 
12.20.: Csak olvass!
12.22.: Sorok között
12.23.: Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment