Filmek, amik segítenek kivárni a Lázadó hullámok következő részét || Blogturné klub

 Amikor az ember befejez egy könyvet, sokszor úgy érzi, egy darabot kitéptek belőle, főleg, ha egy fantasy kötetről van szó. Bármilyen dráma...

 Amikor az ember befejez egy könyvet, sokszor úgy érzi, egy darabot kitéptek belőle, főleg, ha egy fantasy kötetről van szó. Bármilyen drámaian is hangzik ez, egyszerűen igaz és így van: Rettentő rossz érzés egy hosszas képzeletbeli kaland után visszatérni a valóságba és elengedni egy egész világot, ami előtte fogvatartott minket és felfogni, hogy nincs tovább. 
Szerencsére a Lázadó hullámok esetében ez nem a teljes igazság, hisz egy duológiáról beszélünk, tehát nem kell elengednünk az első könyv végén egy egész világot, benne megannyi szereplővel, viszont itt egy másik nehézségbe ütközünk: ki kell várni a második rész fordítását és megjelenését. 
Ha az ember lánya, vagy éppen fia nehezen bírja a várakozással töltött napokat, heteket, hónapokat, itt egy remélhetőleg tetszetős gyűjtés, milyen témába illő filmekkel tudjuk csillapítani a kalózos ábrándképeink hiányát. 

Ha kalózos filmek, akkor Karib-tenger kalózai. Azt hiszem, csak ezért az egy filmsorozatért meg se érné megírni ezt a cikket, és mikor úgy gondoltam, hogy belevágok, meglepődve konstatáltam, hogy az elmúlt időszakban tényleg kalózokról szóló mozifilm alig készült. Ennek ellenére egy kicsit hibrid listába mégis összegyűjtöttem a saját kedvenceimet, remélem ti is találtok olyat közöttük, amit még nem láttatok, vagy éppen már el is felejtettétek, olyan rég láttátok. 

Karib-tenger kalózai 

A XVII. században a Karib-tenger a kalózok birodalma volt, akik megfélemlítették az angol királyi flottát is. Elizabeth Swannt, az angol kormányzó lányát elrabolja a rettegett kalóz, Barbossa kapitány. A lány gyerekkori barátja és szerelme, Will Turner Elizabeth megmentésére indul, és ebben szándéka ellenére is a kalózok segítségét kell kérnie. Jack Sparrow, a kalózok vezére felfedi Barbossa és társai titkát. Will és Jack megkísérlik a lehetetlent: megszerezni a Fekete Gyöngyöt, megmenteni a lányt és mellesleg megszerezni a világ legdrágább kincsét.

Így indul az első film, majd ezt követi további négy, melyek leginkább ott kapcsolódnak össze, hogy mindben Jack Sparrow kalandjait követhetjük nyomon. Ha valaki kalózos filmet szeretne nézni, és rögtön a Karib-tenger kalózai felé nyúl, jól teszi: rettentően szórakoztató és hasonlóan jó program végigmaratonozni mind az öt részt, mint a Harry Potternél vagy éppen a Gyűrűk Uránál, főleg őszi borongós hétvégéken.


Pán Péter

London egyik téli éjszakáján a kis Wendy a legendás kalóz, Hook kapitány történeteivel szórakoztatja testvéreit. A mesemondásnak Wendy apja vet véget, és másnap a szigorú Millicent néni gondjaira bízza a kislányt, akinek eltökélt szándéka, hogy ifjú hölgyet farag belőle. Csakhogy Wendy történeteit öccsein kívül Pán Péter is élvezettel hallgatja, aki az éjszaka közepén megjelenik a gyerekek hálószobájában, és magával viszi őket a csodálatos Sohaországba. A Hook kapitányról és Pán Péterről szóló történet valósággá válik, és a gyerekek a mesében találják magukat.

Az első Karib-tenger kalózai 2003-ban jelent meg. Ugyanebben az évben megjelent egy élőszereplős verzió a Pán Péterből is, amiről bár lehet, nem sokan tudnak, de akárkivel is beszéltem eddig, aki kiskorában látta még, szinte mindenkinek az első szerelme a Pán Pétert játszó színész volt. 
Azt hiszem ritka, ha egy Disney filmről elmondhatjuk, hogy készült belőle jó élőszereplős változat, így már csak ezért is mindenképp érdemes megnézni.


Szindbád - A hét tenger legendája

Fürge vitorlás szeli a végtelen habokat. Rajta a kalózok utolsó nagy fogásukra készülnek. Vezérük, Szindbád, a legendás hajós és tolvaj azt ígérte: ha sikerül elrabolniuk a Béke Könyvét, szögre akaszthatják szablyáikat, tőreiket, mordályaikat, falábukat és irány egy trópusi sziget, az örök nyaralás! Csakhogy a Könyvet nem más őrzi, mint Szindbád gyermekkori barátja, Próteusz. És hogy a helyzet még zűrösebb legyen, a tengerből hatalmas szörny bukkan fel, akit Erisz, a viszály istennője küldött hőseink nyakába.

Ez a film volt az egyik kedvencem kisebbként. Azt hiszem, nem kapta meg anno azt a figyelmet, amit megérdemelt volna, mert egy rettentően értelmes és intelligens gyerekfilm. Ha a te gyerekkorodból kimaradt, mindenképp ajánlom bepótlásra, hiszen tökéletes egy késő esti gyors és nyugis filmnézésre, ráadásul kortól függetlenül élvezhető animációs film.


Jégkorszak 4: Vándorló kontinens

Az idő a jégkorszakban sem áll meg: minden változik, és mindig jöhet néhány vad meglepetés. A táplálkozási láncra fittyet hányó három jó barát, Manny, Diego és Sid (a mamut, a kardfogú tigris és a lajhár) kénytelen újból vándorútra indulni: egy óriási földmozgás leszakít a kontinensről egy szigetet, és elválasztja őket a hordától. Jobb híján egy úszó jéghegyre költöznek és új, hófehér hajójukon igyekeznek partra vergődni. A trió a nyílt tengeren sem hazudtolja meg önmagát: a jég hátán is megélnek, és fura tengeri lények, új földrészek és őskalózok között vágják keresztül magukat, miközben egy percre sem veszítik el a humorérzéküket. Még a motkány is viszontlátja imádott makkját – igaz, olyan körülmények között, amire még egy motkány sem készülhet fel.

Furcsa dolog kiragadni egy rajzfilmsorozat egyetlen részét, mégis, egy aranyos kalózos témát feldolgozó alkotásról van szó, ami a többi részben nem jelenik meg, így úgy döntöttem jó helyen van ő itt egy filmsorozat egyetlen részeként, a többi film között. 


One Piece

A világon valaha élt legszabadabb ember kétségkívül nem más, mint Gol D "Gold" Roger vagy ahogyan manapság emlegetik a kalózkirály. A kivégzése napján az összegyűlt tömegből valaki kikiabált és megkérdezte, hogy hova rejtette el a legendás kincsét a One Piece-t. Erre ő így felelt: "A kincseimet akarjátok? Keressétek meg! Mindet egy helyen hagytam." Az emberek, hogy az álmaikat és vágyaikat beteljesítsék elindultak a Grand Line felé. Ezzel elkezdődött a Kalózok Kora.
Egy kis faluból a 17 éves Monkey D. Luffy is útnak indult egy csónakkal azért, hogy megszerezze a volt kalózkirály kincsét a One Piece-t és, hogy beteljesítse az álmát, ami a kalózkirállyá válás. Az útja során szegődnek hozzá a legénysége tagjai akiknek mind van egy-egy céljuk, amit el akarnak érni. 

Igen, a One Piece nem egy film, sőt még csak nem is egy klasszikus értelemben vett sorozat, hanem egy manga, aminek van animációs adaptációja, tehát egy animéről beszélünk. Viszont, ha az ember igazán hosszasan szeretne belemerülni a kalózok világába, akkor nincs jobb választás a számára a One Piece-nél, hiszen jelenleg már túl van az 1000. részen és még mindig nincs vége. (Ez jelenleg 14.8 nap folyamatos sorozatnézést jelent, tehát egy átlagos néző számára több évig is tarthat, tehát valószínűbb, hogy kijön a Lázadó hullámok második része, mintsem, hogy az ember lánya vagy fia befejezze ezt az animét.)


Nyereményjáték:
A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Sara Raasch legújabb sorozatának a kezdő kötete, amiben egy herceg, egy katona és egy kalóz szövetkezik, hogy megakadályozzák a mindent elpusztítónak ígérkező háborút. Tartsatok bloggereinkkel ezen a blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy lelkes olvasónk a turné végén meg is nyeri a Lázadó hullámokat! 

A Lázadó hullámokat Szabó Krisztina fordította, aki több más könyvet is fordított már a Könyvmolyképző kiadónak. A feladatotok az, hogy kitaláljátok azoknak a regényeknek a címét, amelyikből az egyes állomásokon idéztünk. 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

“A szépség tényleg felületes dolog. Lehet, hogy Wesley Rush úgy néz ki, mint valami görög isten, de hogy a lelke olyan sötét és üres, mint az én ruhásszekrényem, az tuti.”

További állomások:
12 - Ambivalentina (extra)
18 - Ambivalentina 
21 - Sorok között
24 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
27 - Hagyjatok! Olvasok! 

You Might Also Like

0 komment