Lázadó hullámok || Blogturné klub

 Már kiskoromban kialakult egy megmagyarázhatatlan vonzódás bennem a kalózos történetek iránt, és úgy tűnik, hogy éppen reneszánszát éli nál...

 Már kiskoromban kialakult egy megmagyarázhatatlan vonzódás bennem a kalózos történetek iránt, és úgy tűnik, hogy éppen reneszánszát éli nálam ez a téma. Amióta Könyvmolyképző kiadó elkezdett ilyen típusú könyveket kiadni, egyszerűen borzasztóan hálásnak érzem magam, hiszen eddig nem gyerekkönyvként kalózokról olvasni szinte lehetetlen volt. Nem hiszitek? Nézzetek rá molyon! 

Anno az egyik első Blogturnés bejegyzésem is egy ilyen témájú kötetről szólt, így azt hiszem feleslegesen magyarázom tovább, mindenki számára tiszta, hogy szeretem ezeket a történeteket és nyilvánvalóan mindig kíváncsian figyelem a témábavágó új megjelenéseket. A Lázadó hullámokról is hamarabb hallottam, minthogy megjelent volna magyarul, így nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy a magyar közönség számára is nemsokára elérhető lesz, sőt már elérhető is. 
A legutóbbi kalózos könyvem nem nyerte el teljes mértékben a tetszésemet, habár mint élmény, hozta az elvárt színvonalat, így kifejezetten kíváncsi voltam mit tud nyújtani ez az új sorozat és mennyire lesz hasonló az előző kettővel: itt a fantasy melyik vonala fog érvényesülni?

Fülszöveg:

Egy ​lázadó. Egy kalóz. Egy herceg.

Harcba kell szállniuk az országukért, a családjukért, saját magukért – különben olyan háborúval néznek szembe, ami elpusztíthatja a világot.

Adeluna katona.

Öt évvel ezelőtt segített felszabadítani Szent Loray mágiával teli szigetét Argrid országának zsarnoki uralma alól. Csakhogy nem volt könnyű visszailleszkednie a háború után. Amikor egy argridi küldött eltűnik Szent Loray új tanácsának béketárgyalásai során, az ország véres igazságszolgáltatást követel. Lu úgy sejti, veszedelmes erők munkálkodnak a háttérben.

Devereux kalóz.

A Szent Lorayen portyázó folyami kalózok egyikeként abból él, hogy a sziget mágikus növényeit árulja a feketepiacon. Miközben Argrid a kalózokat gyanúsítja küldöttük elrablásával, Vex célponttá válik. Gyakorlott hajósként beleegyezik, hogy segít Lunak előkeríteni az eltűnt argridit. De amire rábukkannak, sokkal veszedelmesebb lehet bármilyen háborúnál.

Benat eretnek.

Ben, Argrid koronahercege titokban Szent Loray tiltott mágiájának megszállottja. Amikor apja, a király megbízza őt a meghökkentő feladattal, hogy oszlassa el Argrid mágia iránti félelmét, Ben kénytelen feltenni magának a kérdést, vajon megváltoztathatja-e egy herceg egy egész ország hitét, vagy valójában a saját máglyáját építi.

Lu, Vex és Ben vajon meddig hajlandó elmenni a béke érdekében?

Az is kiderül, hogy miféle fából faragták őket…

Én és a könyv:

Mindenre számítottam, csak arra nem, amit ettől a könyvtől kaptam. Nem tudom szerencsés-e az első három mondatban lelőni a történet pozitívumait és különlegességeit, de muszáj ezt tennem, hiszen olyan szinten más ez a világ, mint az eddigi kalózos megoldások, amik a Könyvmolyképző gondozásában megjelenetek.... Nem, most nincsenek szirének, se sellők, se lényegében semmiféle varázslatos fantázialény, mégis ugyanúgy egy fantasy kötetről beszélünk. Nem tisztán kalózos, vagy legalábbis nem a szó klasszikus értelmében. Nem vitorlásokkal, hanem gőzhajókkal közlekednek és nem elrejtett kincsek után kutatnak, hanem növényekkel kereskednek. Igen, növényekkel, méghozzá mágikus növényekkel.

Teljesen más koncepció, mint az eddig megszokott, de személy szerint, én rendkívül élveztem. A történet három szálon fut, három teljesen eltérő életű és helyzetű karaktert ismerhetünk meg, akiknek a történet előrehaladtával egybefonódik az útja, bár erről nehéz spoiler nélkül beszélni.

A kalandozások helyett sokkal nagyobb teret kap itt a politika, a kitalált világ társadalmi berendezkedése és az elvakult vallásimádat megítélése különböző körökben. Ilyen szempontból számomra kicsit meglepő is, hogy vörös pöttyösként lett kategorizálva, hiszen például a vörös pöttyösökre egyik legjellemzőbb dolog szinte meg sem jelenik benne, ami nem más, mint a szerelem. Igen, nincs benne egy igazán erős szerelmi szál, vagy legalábbis borzasztóan lassan és finoman bontakozik ki, szinte lényegtelennek is vehetnénk. 
Bár, mivel egy duológiáról van szó, ezért várhatóan a következő részben ebből már egy sokkal nagyobb adagot kapunk és az első rész egyfajta felvezető volt.

A duológiánál tartva: nagyon furcsa felbontást kapott a kötet, úgy látom mostanában borzasztóan divatos függővéggel zárni a történetet... valahol megértem, mert tényleg nem szerencsés egy 800 oldalas kötetet kiadni, de így lényegében pont akkor lett vége a könyvnek, amikor elkezdődott volna az izgalom és túlléptünk volna a felvezetésen. 
De lényegében ez az egyetlen dolog, amit fel tudok róni negatívumként. Nagyon élveztem, hogy egy másfajta megvilágításba helyezte a kalózos mizériát az írónő és a szívügyeknél fontosabb dolgokkal is foglalkozott, keverte a szálakat, mindenkibe rakott egy kicsi jót és egy kicsi rosszat is. Az egyetlen, amire még mindig borzalmasan kíváncsi vagyok, az maga a király motivációja és gondolkodása, ott még mindig vannak bőven kérdéseim, de nagyon remélem, hogy a következő kötetben erre is fény derül, és ahogy minden vörös pöttyös könyvben az szokott lenni, végül győznek a jók. 

Ha úgy érzed A kalózkirály lánya és az Egy birodalom végzete a te világod volt, és már rongyosra nézted a Karib-tenger kalózai filmeket is, akkor mindenképpen neked való ez a könyv is, ráadásul biztosan nem a lerágott csont kliséket fogod megtalálni benne, így a tényleg régi motorosoknak is csak ajánlani tudom.

Nyereményjáték:
A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Sara Raasch legújabb sorozatának a kezdő kötete, amiben egy herceg, egy katona és egy kalóz szövetkezik, hogy megakadályozzák a mindent elpusztítónak ígérkező háborút. Tartsatok bloggereinkkel ezen a blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy lelkes olvasónk a turné végén meg is nyeri a Lázadó hullámokat! 

A Lázadó hullámokat Szabó Krisztina fordította, aki több más könyvet is fordított már a Könyvmolyképző kiadónak. A feladatotok az, hogy kitaláljátok azoknak a regényeknek a címét, amelyikből az egyes állomásokon idéztünk. 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

“– Mi van Athalarral? – kérdezte Ruhn.
– Semmi – felelte Bryce, és megdörgölte a szemét. – Nem az esetem.
– Az érdekelt volna, hogy ő miért nincs ott, nem az, hogy jártok-e, de azért jó tudni.” 

További állomások:
18 - Ambivalentina 
21 - Sorok között
24 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
27 - Hagyjatok! Olvasok! 

You Might Also Like

0 komment