Stardew Valley || Ajánló

 Talán merész egy egész posztot egyetlen videójátéknak szentelni, de mostanában annyire beleszerelmesedtem, hogy úgy érzem, muszáj, hogy írj...

 Talán merész egy egész posztot egyetlen videójátéknak szentelni, de mostanában annyire beleszerelmesedtem, hogy úgy érzem, muszáj, hogy írjak róla. Igazából magam sem tudom, miért nem terjedtek el a "játékos posztok", hiszen szinte minden blogon találni szórakoztató tartalmakról szóló ajánlókat, mint könyvek, filmek, sorozatok... 

Lehet, még mindig túl fiús témának érezzük ezt, mi lányok, így inkább nem is írunk róla, hiszen az olvasóink nagyja is lány, úgyse érdekelné őket... Vagy mivel minden lány "csak Simsezik", arról úgy érezzük felesleges is lenne írni, hisz mindenki ismeri. Ennek ellenére én már régóta tervezek egy amolyan "én és a Sims" posztot, hiszen elég jelentős szerepe volt az életemben, ami viccesen hangozhat, de például az első weblap, amit csináltam, is a Sims-ről szólt. De erről majd egy külön bejegyzésben. Most a farmszimulátorok gyöngyszeméről szeretnék mesélni, azaz a Stardew Valley-ről.

A játék története azzal kezdődik, hogy főhősünk örököl egy elhagyatott tanyát egy kisváros mellett, és úgy dönt, odamenekül a nagyvárosi sivár irodapatkányság elől. A játék alapvetően erősen sandbox, szinte mindenhol építhetünk-pusztíthatunk, azaz a fákat nem csak a tanyánk területén tudjuk kivágni, hanem akár az erdőkben és egyéb játszható területeken és szinte a város közepén is felhúzhatunk egy veteményest.
A játék alapvető célja, hogy a tanyánkat minél jobban fejlesszük, legyenek állataink, különböző terményeink és egyéb kézműves termékeink. Emellett a városlakókkal is meg kell ismerkednünk, illetve segítenünk őket egy multicég ellen, aki fel akarja vásárolni az egész városkát, ezzel ellehetetlenítve az ottlakók életét. 
A játék felépítése nagyon hasonlít a minecraftra olyan szempontból, hogy lehet craftolni, van külön horgászós minigame és bányászni is lehet, sőt muszáj, ha az ember egyről a kettőre szeretne jutni a játékban. Emellett a veteményesünket is ápolgatnunk kell, illetve az állatainkat is, de mindegyik tevékenység mechanikája szerintem nagyon hasonló a mincraftbelihez.

A pontos stílus megnevezése open-ended country-life RPG. Tehát a játék a végtelenségig játszható, ha sikerült kiűznünk a multi céget a kisvárosból, még utána is kapunk kisebb-nagyobb küldetéseket, és bőven lefoglalhatjuk magunkat egyéb tevékenységekkel, mint minden létező múzeumi tárgyat megtalálni és leadni a múzeumban, vagy megtanulni és megfőzni a játékben fellelhető összes receptet, vagy csak az összes létező halfajtát kifogni...

Azt hiszem érezhető, hogy egy végtelenül relaxáló és kellemes játékról van szó, ahol nem nagyon van ok az idegeskedésre, ugyanakkor egy-egy jól sikerült betakarítás, vagy halászat után, olyan szintű elégedetetség érzet kaphatja el az embert, ami egyetem alatt csak egy sikeres félév végén érezhető. Azt hiszem, ez megmagyarázza, miért is szeretek mostanában ezzel a játékkal kikapcsolódni. 

Amit külön érdemes megjegyezni, hogy az egész játékot egyetlen fejlesztő készítette, a dialógusoktól kezdve, a karakterek ábrázolásán keresztül a zeneszerzésig, minden-mindent ő csinált teljes egészében. (Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy ez főleg számomra, aki valami informatikusszerűnek tanul, mennyire hatalmas szó és mennyire inspiráló.)

Emellett fontos beszélni a játék grafikájáról is, mert azt hiszem mostanság már igazán elszoktak a legtöbben a pixelcsodáktól. Igen, a Stardew Valley egy 2D-s pixel art játék, tehát nem a legújabb és leglélegzetelállítóbb grafikával rendelkezik, szóval ne is várjunk tőle Cyberpunk szintű magasságokat. De az a helyzet, hogy így szerethető. Nekem borzasztóan tetszik ez a megoldás, megvan a maga varázsa és feelingje, ami nélkül már nem lenne ugyanolyan a játék. Így, ha elsőre nem is tetszik, mindenképp azt ajánlom, adj neki még egy esélyt, mert egyszerűen csak bele kell rázódni, és az ember seperc alatt megszokja. 

A nem játszható karakterek rendkívül részletesen ki vannak dolgozva, no nem grafikailag, bár a dialógusok megjelenő képeikből van egy rakat, mindig a megfelelő érzelmeket ábrázolva... Viszont a háttértörténetük, a többi NPC-hez való hozzáállásuk és különböző kapcsolataik egy nagyon szerethető és életszerű kisvárosi közösséget varázsol a játékba, aminek hála egyszerűen jó olvasni a különböző beszélgetéseket, nem úgy mint pár másik játékban, ahol ezeket jószerivel skippelik az emberek, csak hogy pörögjön a játék. Nos, a Stardew Valley nem erre lett kitalálva, itt nincsenek túl nagy akcióhelyzetek, mégis a napok úgy telnek el, hogy mindig van valami dolgod és vagy épp a város másik végébe rohansz a kovácshoz, vagy igyekszel még két szinttel lejjebb jutni a bányában, még mielőtt beesteledik... 

Egy szó, mint száz, egy remek farmos RPG játék, rengeteg apró kiegészítéssel és easter egg-gel, amik az amúgy is szórakoztató játékmenetet még jobban feldobják és megszínesítik. Mindenképp ajánlom mindenkinek, aki kedveli az Animal Crossing, Harvest Moon, HayDay, Farmerama, Sims és Mincraft közül bármelyiket is, hihetetlen kikapcsoló és flow élményt adó játék, amit egyszerűen csak ajánlani tudok. A multiplayer módot pedig már úgy érzem nem is kell említenem...

Ti ismertétek már a Stardew Valleyt? Játszottatok már vele? Szerintetek ez alapján nekem milyen játék tetszene, mit ajánlanátok nekem? :)

You Might Also Like

2 komment

  1. Szia! Nagyon tetszett a bejegyzés, meghoztad a kedvemet a játékhoz! Én most a My Little Terrarium-ra vagyok ráfüggve. :) Ha érdekel, írtam róla ajánlót is!

    https://fotoszintezisdolgok.blogspot.com/2021/07/my-little-terrarium-miniajanlo.html

    Egyetértek, több játékos poszt kellene! Elhanyagolt egy szeglete ez a blogposztoknak.

    További szép napot! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Hát ez a játék hihetetlenül cukinak tűnik, szóval már el is olvastam a a bejegyzést és töltöm is le az appot. Alig várom, hogy nekikezdjek!
      Köszi az ajánlást! <3

      Törlés