Hosszú az út lefelé || Blogturné Klub

Anno 2015 környékén találkoztam elsőnek a slam poetry műfajával. Szerelem volt első látásra, vagyis inkább hallásra, hisz itthon leginkább slam estek formájában terjed, na meg videókon. Lényeg a lényeg, hogy sokat hozzátesz maga a felolvasó. A megjelenése, a mimikája, a hanghordozása, azaz ahogy előadja a nagy művet. Éppen ezért lepődtem, meg, amikor szembe jött velem a Hosszú az út lefelé című kötet, melynek a műfaja nem más, mint slam poetry. (Az meg vajon hogy nézhet ki, gondoltam magamban, így neki is ültem ennek a rövidke kötetnek.)


Fülszöveg:

Ha egy szerettedet
megölik,
találd meg
a tettest
és
öld meg!
Tilos sírni!
Tilos besúgni!
Állj bosszút!
***
A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját.
Stukker.
Célszerszám.
Flinta.
Gyilok.
Csúzli.
Köpködő.
Zsebágyú.
Acélmaris.
Vas.
Eszköz
a 3-as Számú SZABÁLYHOZ.
Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?.
A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes.

Sztori:
Ha már furcsaságokról beszélünk, így a könyv kapcsán, nem szabad elfelejteni, hogy young adoult besorolású, mégis egy igen komoly aktuális témát boncolgat, ami túlmutat az átlag és sablonos tiniproblémákon, mégis, lépten-nyomon belefutunk.
Persze, főleg Magyarországon, azok, akik a kezükbe fogják venni ezt a kötetet, valószínüleg nem igen találkoznak úgymond "élesben" vagy a "valóságban" ezzel a témával, mégis, nem szabad ekfelejtenünk, hogy jelen van, szóval nem csak jó, ha tudunk róla, hanem tudnunk is kell róla.

Őszintén maga a könyv számomra nem volt akkora élmény. De ez nem a helyes megfogalmazás. A könyv olvasása maga nem volt akkora élmény, mert ebben a kötetben nem ez a lényeg. Nem olvasás közben fog letaglózni vagy éppen fejbe vágni, nem fogod a falat kaparva várni a végét, egyszerűen csak végigolvasod, majd leteszed és a gondolatok megjelennek a fejedben. El fogsz kezdeni kattogni, rá fogsz pörögni a témára, és ez ennek a könyvnek az erőssége. Furcsa, hiányosnak érzed, sokszor nem is igazán érted, de az érzelmek és a gondolatok átjönnek.

Lényegében az egész történet csak egy liftezés, amíg Will, a főszereplő lejut a földszintre. Mikor belépett a liftbe, még egyértelmű volt számára, mi fog történni az elkövetkező egy órában, mert nem is gondolt rá, hogy kiléphetne a mókuskerékből. Abból a mókuskerékből, amit már a fülszövegben is megismerhet az olvasó, azaz a szabályok mókuskerekéből. 
Aztán jönnek az emeletek, a többi liftben utazó és szép lassan megismerjük a múltat, a miérteket és végül megszólal az a pici hang is, hogy mi lenne, ha máshogy lenne, egyáltalán lehetne-e máshogy... Végül pedig Will kilép a liftből.
Az olvasó pedig ottmarad a gondolataival.


Amiben viszont biztos vagyok, hogy akármilyen jól is lett fordítva, mégis biztos, hogy angolul ezerszer ütősebb és megragadóbb ez a történet, dehát örüljünk, hogy egyáltalán lefordították, így pedig még több emberhez juthat el Will története.

Nyereményjáték:
Hamarosan érkezik magyarul Jason Reynolds díjnyertes könyve, a Hosszú az út lefelé, ami egy szívszorító történet, verses formában elmesélve. Az extra-hosszú turnén a Blogturné Klub bloggerei mesélnek a könyvről, egy szerencsés pedig három példányt nyerhet meg a kötetből.

A könyv komolyságára való tekintettel most rendhagyó nyereményjátékot hirdetünk. Mindössze egyetlen kérdésünk van: melyik a kedvenc versesköteted?
A válaszod írd be a rafflecopter dobozba, a kitöltők között pedig három példányt sorsolunk ki a Hosszú az út lefelé kötetből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
További állomások:
10.18. - Sorok Között
10.22. - Spirit Bliss
10.28. - Csak olvass!
11.01. - Ambivalentína blog
11.03. - Deszy könyvajánlója
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése