RAMEN || RECEPT

Talán a sushi után ez az egyik legismertebb japán étel, hisz elég csak egyetlen Naruto részt elcsípni, vagy csak rászokni az instant tésztá...

Talán a sushi után ez az egyik legismertebb japán étel, hisz elég csak egyetlen Naruto részt elcsípni, vagy csak rászokni az instant tésztákra és máris tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, mi az a ramen.
Régebben már írtam erről a szuper leversről, hisz Budapesten több helyen is lehet már kapni, bár nekem továbbra is a legnagyobb kedvencem a Ramenka, ahol bár erősen nyugatias ízvilágra hangolták a dolgokat, mégis baromi finom és laktató az ő változatuk. Ha még a házi kotyvasztás előtt megkóstolnád a profikét is, akkor itt megtalálod mit is írtam róluk


A receptet egyébként nosaltyn találtam, de utána nézve a youtubeon és egyéb blogokon, arrra jutottam, hogy viszonylag autentikusnak minősíthető, ráadásul elkészítés után teljes mértékben meggyőzött az alaplé: teljesen mindegy, hogy ez ramen vagy sem, annyira piszkosul finom, hogy muszáj megkóstolni. Ilyet pedig ritkán mondok, mert nem éppen vagyok leveses.
Fönt belinkeltem az eredeti receptet is, ugyanakkor mi változtattunk egy-két dolgon, így én ezt a verziót szeretném bemutatni nektek.
Hozzávalók: 
2 ek szezámolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk előre őrőlt és szárított gyömbér 
30 g szárított shiitake gomba
250g csirkemell filé
2 húsleves kocka
5 ek szójaszósz
1 teáskanál cukor
só ízlés szerint
1 db instant ramen tészta (de udon tésztával is finom)
2 db újhagyma
2 db tojás (opcionális)

A legtöbb hozzávalót be lehet már szerezni nagyobb boltokban, mint a Tesco vagy Auchan, általában nekik van nemzetközi konyha részlegük, ahol biztosan találni shiitake gombát, szezámolajat és ramen tésztát is, ugyanakkor én azt javaslom, hogy a tökéletes ízélményért szerezzetek be valódi instant ramen tésztát. A már sokszor emlegetett Ázsiacenterben és K-martban biztos találtok, lehet kapni egy sárga zacskóban csak tésztát, szóval nincs hozzá plusz ízesítő por. Mi is ezt használtuk és így egy picit autentikusabb is lett. :)

A lépéseket a nosaltyn talált linken is eléritek, ide is azt másoltam át, de igyekeztem a mi tapasztalatainkat is beleír, így talán részletesebb lett ez a verzió.


1. Első lépésként a shiitake gombákat beáztatjuk egy liter langyos vízbe. Ha ez kész, akkor a gombákat érdemes csíkokra vágni, mert így sokkal könnyebben fogyaszthatóvá válnak, illetve a vizet tartsuk meg, mert ez lesz az alaplevünk.

2. Vegyünk elő egy lábost, és a szezámolajon pároljuk meg a fokhagymát, illetve a gyömbért. (Mi fokhagymából általában szárított fokhagmyapelyheket használtunk, azzal is nagyon finom lesz.)

3. Az vizet, amiben a shiitake gombák áztak, szűrjük át, majd öntsük a lábasba és adjuk hozzá a leveskockákat és gondosan keverjük el. Ha nagyon erősnek érezzük, higítsuk fel még egy kevés vízzel.

4. A csirkemellet vágjuk fel kisebb csíkokra és a már előre felszeletelt gombával együtt adjuk a leveshez. Forraljuk fel és főzzük. (Ha nagyon zavart és habos lenne a levesünk teteje, távolítsuk el kanállal a habot. Bár velünk ez még nem történt meg.)

5. Egy másik edényben forraljunk vizet, tegyük bele a tésztát és várjunk pár percet, amíg megfő. A 2 tojást tegyük forrásban lévő vízbe és 7 percig hagyjuk benne, vágjuk félbe, és tegyük félre ezt is. (Mi ezt a lépést eddig mindig kihagytuk, hisz tojásmentesen étkezem. Nyugi, az íze így is piszkosul finom.)

6. A levesünkhöz adjuk hozzá a szójaszószt és a cukrot (kóstoljuk meg és ha nagyon erősnek éreznénk a szójaszószt, még egy pici cukrot adjunk hozzá).

7. A tésztát tegyük tálba, és merjünk rá a levesünkből. Tálaljuk felkarikázott újhagymával megszórva, és egy fél főtt tojással díszítve.

Mint láthatjátok, nagyon egyszerű és egészen gyors is ez a recept, ráadásul meglepően kevés nem szokványos hozzávalót tartalmaz. (Ezekből viszont remekül be lehet spájzolni!)
Remélem ti is elkészítitek!♥

You Might Also Like

0 komment