Ázsiai ízek || Blogturné Klub

Meglepek még bárkit azzal a kijelentéssel, hogy imádom az ázsiai konyhát? Nos, szerintem se. Nem ez az első távol-keleti receptekkel foglal...

Meglepek még bárkit azzal a kijelentéssel, hogy imádom az ázsiai konyhát? Nos, szerintem se. Nem ez az első távol-keleti receptekkel foglalkozó kötet a blogon, mégis más, mint az eddigiek. Ez nem csak egy receptkönyv, sokkal inkább egy étterem könyvbe foglalása mellékelt receptekkel. Mindenképpen érdekes koncepció, így nézzük is meg, hogyan is működik a valóságban.


Fülszöveg:
Egy fiatal házaspár kalandja, akik sok év világjárás után hazatérnek Magyarországra, hogy vietnami éttermet nyissanak Budapest belvárosában. Némi nehézséget jelent, hogy étteremben addig csak vendégként jártak, hogy Magyarországon akkor még ismeretlenek a vietnami ételek, és hogy az üzletépítés kellős közepén babájuk születik Az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy be kell bizonyítaniuk: magyarként is lehet autentikus ázsiai, vietnami konyhát vinni.
Az étterem nevét viselő Funky Pho-könyv azonban nemcsak a kalandos vállalkozásról szól, hanem egy gasztrostartup elkezdéséhez is praktikus tanácsokat ad, és persze tele van jónál jobb receptekkel méghozzá nemcsak Ázsiából, hanem a világ minden tájáról, ahol Éva és András megfordult.

Én és a könyv:
Mikor megláttam a listán, rögtön lecsaptam a könyvre, hisz elég volt csak a címet elolvasnom, tudtam, hogy ez bizony nagyon is nekem való darab lesz. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire, hisz csak mikor itthon kinyitottam és elkezdtem volna lapozgatni, vettem észre, hogy bizony mi, azaz én és a kötet, már találkoztunk.
Én balga, nem néztem tüzetesebben utána a dolognak, így fogalmam sem volt róla, hogy az Ázsiai ízek igazából a Funky Föő című receptkönyvet takarja, a szó legszorosabb értelmében, hisz csak egy új borítót kapott. (Meg azért egy új címet is.) 

Ennek ellenére rettentően örültem a turnénak, hisz még sose olvastam végig a kötetet, pedig mint már a bevezetőben is említettem ez nem egy egyszerű receptkönyv, sokkal inkább egy teljes étterem története, amibe persze szervesen beletartoznak a receptek, ételek is. 

Felépítés szempontjából nagyon tetszett, hogy minden egyes receptnek megvolt a maga kis története, amiből nem csak a származás és a basic tudnivalók derültek ki, hanem a szerző páros, Szabolcs András és Szabolcs-Gyuris Éva kapcsolata is az alább olvasható recepttel. 

A receptek különböző blokkokba voltak összerendezve, közöttük pedig különböző beszámolók, egyéb érdekességek kaptak helyet. Így például megismerhettük nem csak a szerzők életét, hogy hogyan is jutottak el egy étterem megnyitásának az ötletéig, hanem a körülöttük sürgölődő csapatot is, külön-külön bemutatva, képpel és érdekességekkel ellátva. 
Egyszerűen annyira barátságos és szuper csapatképet festettek magukról, hogy az embernek már csak miattuk is a könyv végére csak az az egy gondolat jár a fejében, hogy hol is van ez a Funky Pho, muszáj ellátogatnom. Na jó, talán a receptek és a képek is hozzátettek a dologhoz.

És ha már képek... Egyszerűen gyönyörűek, csak úgy, mint eddig bármelyik  általam olvasott Boook kiadós kötetben. Rettentő igényes a szerkesztés, élmény fellapozni a könyvet és csak gyönyörködni a fotókban vagy az egész kötet grafikai megoldásaiban. (Az utóbbi egyszerűen perverzióm, amióta photoshoppal is foglalkozom.) 

Amit viszont sajnálok, hogy bár a tápióka puding évek óta az étlapon van nálunk, de így külön a turné keretei között egyszerűen nem jutott időm egy receptet sem kipróbálni, pedig már előre bejelöltem azokat, amiket mostmár tényleg nagyon-nagyon el szeretnék készíteni itthon is, de sajnos pont a kisérettségik időszakára esett a turné, így elhalasztódott a konyhánk felrobbantása a részemről. 

Ennek ellenére igyekeztem áttanulmányozni a recepteket, és bár sok a nehezebben beszerezhető alapanyag, mégis a könyv hátuljában lévő segítség alapján ezek is könnyen beszerezhetőnek tűnnek. (Bár nem tudom minden egyes felsorolt üzlet/piac működik-e még, mert nekem gyanús, hogy egy-kettő már nem üzemel. )

Összességében egy gyönyörű és hasznos kötetet kaptunk, aminek a hatására mindenki beleszeret a Funky Pho hangulatába, illetve magyar konyhára és szájízre optimalizálva megtalálja a legnagyobb klasszikusok receptjeit, kezdve a pho levestől, egyészen a ramenig vagy onigiriig. 

Nyereményjáték:
Bloggereink kitalálták, hogy kipróbálják az ázsiai konyhát, és a méltán híres Funky Pho elnevezésű étterem tulajdonosai által kiadott Ázsiai ízek (korábbi nevén: Fánki Főö) című szakácskönyvvel vágtak bele a nagy kalandba. Tartsatok velük, hogy megtudjátok hogyan született meg a Fánki Főö étterem, és megismerjétek a legkedveltebb japán, kínai, illetve vietnámi fogásokat. A BOOOK kiadó jóvoltából a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!
Bár az Ázsiai ízek című könyv nem csupán egy átlagos receptkönyv, hiszen kalandos élettörténeteket is tartalmaz, most mégis az a feladatotok, hogy rájöjjetek, melyik a receptkönyvben is megtalálható ételre gondoltunk! Segítségképpen nem csak egy képet kaptok a keresett ételről, de a bejegyzéseinkben el is rejtjük a nevét! Keressétek meg a kiemelt betűket, és a helyes megfejtést írjátok be a megfelelő rubrikába a rafflecopterben.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
         
a Rafflecopter giveaway

További állomások: 
03. 25. - Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 27. - Hagyjatok! Olvasok!
03. 29. - Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment