Mindenmentes || Blogturné klub

Annyira hihetetlenül boldoggá tesz, hogy szép lassan eljutunk odáig, hogy teljesen megszokottá válik, ha valaki nem fogyaszt tejtermékeket,...

Annyira hihetetlenül boldoggá tesz, hogy szép lassan eljutunk odáig, hogy teljesen megszokottá válik, ha valaki nem fogyaszt tejtermékeket, tojást, valamilyen diéta szerint él vagy esetleg vegán. Persze, szomorú, hogy egyre többen élünk ezzel a problémával együtt (gondolok itt a hozzám hasonlókra, nem a vegánokra, haha), mégis hatalmas a fejlődés ezen a téren kis hazánkban.

Ma már nem meglepő, ha valamilyen alternatív tejjel iszod a kávédat vagy éppen gluténmentes pizzát keresel a sarki pizzázóban. Ettől függetlenül, nehéz átállni és nehéz megalkotni azokat az egyébként borzasztóan finom dolgokat, amiket étrendváltásunk előtt fogyasztottunk. Persze, van megoldás: ezer és egy videó, blog és fórum foglalkozik különböző alternatív receptekkel, de azt hiszem belénk van nevelve, hogy mégis csak a nyomtatott anyagoknak, egy gasztró újságnak vagy receptkönyvnek sokkal szívesebben hiszünk.
Éppen ezért voltam kifejezetten kíváncsi Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes kötetére.


Fülszöveg:
A ​Boook Kiadó eladási listákat vezető szakácskönyve, a Viszlát cukor és fehér liszt! és a Viszlát laktóz! után hamarosan megjelenik a kiadó egészségtudatos sorozatának harmadik tagja, a Mindenmentes, amelynek szerzője Dr. Andrási Nóra, eredetileg gyógyszerész, kutató, a Nóri mindenmentes konyhája blog írója.
Napjainkban egyre több információ áll rendelkezésünkre arról, hogy a mindennapi étkezésünk és életmódunk mekkora hatással van az egészségünkre, ráadásul egyre többeket érint a különböző alapanyagoktól, élelmiszer-összetevőktől mentes étrend. A teljes értékű táplálkozás érdekében azonban nem mindegy, hogy az ételek egyes összetevőit hogyan, mivel helyettesítjük.
Ez a különleges gyűjtemény 70 olyan receptet ismertet meg az Olvasóval, amely valamennyi étel esetében cukor-, glutén-, tejtermék, és tojásmentes, a 160 gramm szénhidrátos diétába illeszthető, és vegán is egyben. A Mindenmentes természetesen nem egyenlő az ízek, a zamatok, az egészséges összetevők hiányával. Ellenkezőleg, a sok „mentes” címke között az ételek tartalmasságán van a hangsúly, teljes értékű, tápláló alapanyagok ajánlásával.
Szerzője – a korábbi egészségtelen életmódot felszámolva – maga is végigment ezen az úton, és ma már egy sokkal teljesebb, minőségibb életet él. A személyes példán alapuló könyve mindazoknak szól, akik végre örömmel, kockázatok nélkül szeretnének alkotni a konyhában, és akik szeretnének egészségesen, táplálékérzékenység okozta problémák nélkül, aktív életet élni.

Én és a könyv:
Az egyik első dolog, ami feltűnt, hogy a könyv elején olyan "alap" recepteket találhatunk, amik a későbbiekben az összetettebb ételek elkészítésénél hozzávalókként szolgálhatnak. Ilyen például a házi rizstej vagy kesukrém receptje. (Az utóbbit választottam kipróbálásra is, bár nem egy nagy ördöngösség, de egy másik recept kapcsán pont szükségem volt rá, és ha így nézzük, már ezzel bizonyította a kötet a hasznosságát.)

Elsőre volt pár recept, ami kicsit bizarrul hangzott, mégis a legtöbbnél akaratlanul is elmosolyodtam, hogy ezt bizony nagyon ki kéne próbálni. (Csak lenne már végre rá időm!)
Ennek az elérésében egyébként rengeteget segítenek a képek. Gyönyörűek és borzasztó igényesek a fotók és illusztrációk az egész könyvben. Egyszerűen meghozza a főzéshez vagy éppen sütéshez a kedvet.

Ami az ilyen könyvek buktatója lehet, csak úgy, mint az egyéb speciális recepteket tartalmazó köteteteké, mint mondjuk az ázsiai ízekkel operáló daraboké, az a hozzávalók gyakorisága, beszerezhetősége.
Amennyire észrevettem, ez teljesen rendben van, bár ahol fontos szerepe lenne a lisztnek, ott általában sok különböző lisztalternatíva keverékére lenne szükség, amit mondjuk én személy szerint szívesen kihagynék, hisz szerencsére nem vagyok gluténos. Persze kérdés, hogy fehér liszttel is működne-e a recept.

Összességében egy tényleg igényes és hasznos receptkönyvet kaptunk Nórától. Úgy érzem, tényleg ott a helye a "mentesen étkezők" polcán, hisz a legalapabb receptektől kezdve, a legjobban hiányozni tudó darabokig, minden megtalálható benne. (Alig várom, hogy kipróbáljam a créme brulée receptjét!)

Kiadó: BOOOK Kiadó
Kiadási év: 2016
Kötés típusa: Keménytáblás
ISBN: 978-615-5417-18-4
Oldalszám: 160

Nyereményjáték:
Manapság egyre többen kénytelenek áttérni különböző diétákra egészségügyi okokból, de sokan csak az egészséges életmódra hivatkozva vetik bele magukat a “mindenmentes” ételek kavalkádjába.
Ebben a folyamatban nagy segítségünkre lehet Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes receptkönyve, melynek a címe már ismerős lehet, hisz Nóra blogja ugyanezen a néven fut, és aki kicsit is belekóstolt már a témába, biztos, hogy rátalált már egyszer-kétszer.
Most a Blogturné Klub tagjai is próbára teszik Nóra receptjeit. Ha te is érdeklődsz a vegán, mindenmentes és egyéb diétás receptek iránt, tarts velünk és játssz a nyereménykönyvért!

A mindenmentes receptek összetevői néha igazán meglepőek, mégis van pár állandó darab közöttük. Most minden egyes állomáson egy-egy leírást fogtok találni, ami alapján rá kell jönnötök arra a bizonyos hozzávalóra, amit utána a rafflecopter doboz megfelelő sorába be is kell írnotok. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Népiesen bagolyborsónak is nevezik.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
03/19 - Ambivalentina
03/21 - A Szofisztikált Macska
03/23 - Spirit Bliss Sárga könyves út

You Might Also Like

0 komment