Kőgazdag barátnő || Blogturné Klub

Még a nyáron olvastam a sorozat első részét, a Kőgazadag ázsiaiakat és szerencsére nem is kellett sokat várnom, hogy kezembe vegyem a folyt...

Még a nyáron olvastam a sorozat első részét, a Kőgazadag ázsiaiakat és szerencsére nem is kellett sokat várnom, hogy kezembe vegyem a folytatást, a téli megjelenések között már ott is volt a második kötet, a Kőgazdag barátnő, az első rész babarózsaszín borítójához illő babakék csomagolásban.
Eleinte picit haboztam, nem tudtam mire is számíthatok a folyatásban, de a lehető legpozitívabban csalódtam, továbbra is egy kínai luxus szappanopera, de a lehető legjobb változatból.

Fülszöveg:
Alamak! ​A Kőgazdag ázsiaiak története folytatódik a Kőgazdag barátnő történetében. Néhány év eltelt ugyan, de az események mozgatórugói ugyanazok: pénz, hírnév, pletyka. És persze a hagyományok. Úgy tűnik, a szerelmesek, Nick és Rachel végre révbe érnek és legyőzik a családi ármánykodást, de Eleanor még korántsem fogyott ki az ötletekből, hogyan távolíthatná el az amerikai lányt imádott fia mellől. A tét óriási: ki örökli az igazi nagy vagyont, a Young család ősi birtokát, a varázslatos Tyersall Parkot, amely minden hatalom és gazdagság szimbóluma? Megengedi-e a család, hogy a nagymama Rachel miatt kizárja kedvenc unokáját a végrendeletéből? Meginog-e Nick a nyomás alatt, és ismét sikerül-e eltávolítani egymástól a két fiatalt? Vagy talán Rachel múltjából bukkan fel újra valaki, aki épp kapóra jön az ellendrukkereknek? Korábbi ismerőseink, Astrid Teo, Kitty Pong és Araminta Khoo házassága is érdekesen alakul.

És mindeközben csillognak a gyémántok, száguldanak a sportkocsik és megállíthatatlanul röpködnek a milliók…


Szereplők:
Az első ötven oldal után, egyszer csak elcsodálkoztam: úgy faltam az oldalakat, mintha az egyik legizgalmasabb kalandregényem lenne a kezemben, és ez kitartott egészen a kötet legvégéig. Hogy hogyan? Azt hiszem egész sok indokot találtam, de mindegyik leginkább a szereplőkhöz és még inkább a főszereplőkhöz köthető:
Rachel Csu bár továbbra is az egész középpontjában volt, de csak, mint naiv megfigyelő kislány vett rész a könyv legnagyobb részében, így csak nagyon ritkán idegesített fel, és a kötet további részében érdekesebb és karakteresebb szereplők sorsát követhettem végig.
Egyszerűen nem tudok kibékülni ezzel a lánnyal. Annyira semmilyen, ráadásul szép lassan bele is olvad a kőgazdagok világába és így az olvasó elég hamar elveszíti azt az érzetét, hogy ő lenne a szeplőtlen és karakteres szegény lány.
A második részt kétségkívül Astrid és Kitty Pong viszi el a hátán, legalábbis ami a régi szereplőket illeti. Illetve kiszakadunk a szingapúri elitből (így Eleanor Youngtól is könnyes búcsút veszünk, haha) és kicsit jobban belelátunk az anyaországi kínaiak "kínagazdag" életébe. Itt olyan szereplők kerülnek a képbe, akik bár rendkívül érdekesek, de sajnos nem beszélhetek róluk, mert igen nagy spoiler lenne, szóval maradjunk a két lánynál.


Astridék élete igen nagy fordulatot vesz, férje hirtelen hatalmas sikereket ér el az IT szférában, ami eleinte a házasságuk megmenekülésének biztos pontjának tűnik, de szép lassan egészen új problémákba ütköznek. Közben pedig feltűnik Astrid volt kérője is, egy egészen meglepő, nem szappanoperás módon. (Tényleg, nekem rettentően tetszett kettejük története.)
Magam sem tudom miért szimpatizálok Astriddal ennyire. Talán ő próbál a leginkább egyensúlyozni az őrült gazdag és a hétköznapi egyszerű és egyenes élet között, miközben megvan az a különlegessége, mint Nicknek is, hogy egyszerűen nincs elszállva magától. Ez pedig az egyszerű olvasónak nyilván remekül esik. 

Kitty Pong pedig a másik véglet. Az újgazdag lány, aki megpróbál beletanulni a hongkongi elit életébe. A könyvet olvasva akarva-akaratlanul szurkoltam Kitty karakterének, pedig tényleg egy nagyon egyszerű, sőt buta és befolyásolható leányzóról van szó, mégis az írónak sikerült izgalmasra és érdekesre megírni a részeit, ráadásul a könyv végéig ott volt a nagy kérdés, hogy hova is tűnt a férje, akit az első részből még a legnagyobb partiállatnak ismerhettünk meg. 

Amit viszont megfigyeltem, hogy már megint volt egy karakter, akit egész végig a jók oldalára sorolhatott az olvasó, majd az utolsó oldalakon kiderült, hogy mégse annyira jóindulatú, mint azt hittük. Azt hiszem ez az író különös stílusjegye lehet, hisz a legelső kötetben is volt egy ilyen karakter, aki a vége fele nagy meglepetést okozott. 

Sztori: 
A szálak tovább futottak, néha keresztezték egymást, néha össze is gubancolódtak, de maradtunk a jó öreg szappanopera kliséknél. Volt itt minden: mérgezés, rokonságok felfedezése, titkos esküvő és titkok titkok hátán.
Mert hát hogyan is lehetne ez másképp egy ilyen kaliberű regénynél, de ami a legszebb az egészben, hogy én ezt végig élveztem. Kikapcsolt, szórakoztatott és új ismereteket is adott, már amennyire egy ilyen kötet tud. Mégis, a rengeteg szerzői kommentárral és kiegészítéssel egy picit mégjobban beleláthat az ember az egyébként fikcionális karakterek kínagazdag életébe.
Sajnos itt muszáj megjegyeznem, hogy néha egészen meglepő volt, hogy mit magyarázott meg a szerkesztő (és nem a szerző) és mi az, ami egyértelműnek vett. De lehet csak én térek el nagyon az átlagtól...
Személy szerint rendszeresen megéheztem a könyvet olvasva, egyszerűen túl részletesen vannak elmagyarázva a különböző fogások és desszertek. Főleg a desszertek. (Említettem már, hogy borzasztóan édesszájú vagyok?)
Mégis ezek az apró dolgok nagyon sokat segítenek abban, hogy az ember tényleg picit jobban belekóstolhasson (haha) egy teljesen más kultúrába. Mert egy dolog, hogy egy nagyon vékonyka elit réteg mutatkozik be a könyv lapjain, de ráadásul a föld másik oldaláról, így két külön aspektusból is igencsak mások, mint a kedves olvasó.
Összességében ez a második rész kifejezetten tetszett. Pörgős volt, izgalmas és egészen kiszámíthatatlan. Alig várom, hogy olvashassam az utolsó kötetet is, remélem minél hamarabb jelenik meg a kiadó gondozásában. 

Kiadó: Kossuth
ISBN: 9789630993289 
Sorozat: Kőgazdag Ázsiaiak #2
Fordította: Németh Dorottya

Nyereményjáték:
Folytatódik a trilógia, amely bemutatja nekünk, hogyan élnek az ázsiai gazdagok. A Kossuth Kiadó jóvoltából visszatérnek és tovább dőzsölnek a Kőgazdag ázsiaiak szereplői, újabb intrikákkal és problémákkal szembesülnek. Ha a blogturné klub bloggereivel tartasz bepillanthatsz ebbe az egzotikus világba és megnyerheted a kiadó által felajánlott két könyv egyikét.
Mivel a kőgazdagok szinte folyamatosan esznek, játékunkban ázsiai ételeket keresünk. Minden bloggernél találtok egy étel leírását, a kaja nevét kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába. Segítségül az étkek betűit elrejtettük a bejegyzésben is.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Vietnámi erős, aromás elsősorban marhahúsleves, amelyben rengeteg a rizstészta és a különböző erőteljes fűszer, ami az ízét adja: csillagánizs, bazsalikom, koriander és lime.
a Rafflecopter giveaway

További állomások:
12.15 Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment