10 ÉRDEKES TÉNY KANADÁRÓL, MONTREALRÓL || KÁVÉMELLETTI

Sikeresen hazaértem Kanadából. Őszintén szólva hihetetlen milyen gyorsan eltelt ez az egy hónap. Most picit úgy érzem magam, mint aki feléb...

Sikeresen hazaértem Kanadából. Őszintén szólva hihetetlen milyen gyorsan eltelt ez az egy hónap. Most picit úgy érzem magam, mint aki felébredt egy iszonyatosan izgalmas és mesés álomból, bár lehet ebben közrejátszik az is, hogy az időeltolódás miatt alig aludtam és jelenleg hulla vagyok. 
Viszont! Összegyűjtöttem nektek pár érdekességet és furcsaságot, amiket én vettem észre odakint leginkább csak Montrealra vonatkozóakat, így lehet, hogy csak nekem, vagy csak a magyar embereknek furcsa, de talán így jobb is, hisz a mindenféle történelmi és földrajzi fun facteket el tudjátok olvasni máshol is.


1. Étteremben mindig kapsz egy pohár vizet.... Amennyiben nem jönnek rá, hogy turista vagy. Sok helyen ilyenkor kisebb értékű vendég leszel egyszerűen és nem hogy ezt a pohár vizet is sajnálják tőled, de egyéb apróságokat is el-elfelejtenek, hisz úgysem számítasz.

1.1. Nehéz megmondani, hogy igazán ki turista és ki itteni lakos, hiszen rengeteg különböző országból költöznek ide emberek, akik ebből kifolyólag különböző nyelveket beszélnek. Így itt nem játszik az a felvetés, hogy aki nem angolt vagy franciát beszél, az turista.

2. Vannak ilyen hatalmas kertes ház blokkok, ahol minden ház ugyanolyan és minden kertben van egy kör alakú medence. (Szigorúan kör alakú). Felülről, azaz a repülőről egészen viccesen néz ki.


3. A wc-k alacsonyak és az ülőke patkó alakú, na meg szinte mindenhol, azaz étterem, bevásárlóközpont, repülőtér, stb. automatikusan működik. Eleinte elég ijesztő volt számomra.


3.1. A wc-k előtt szinte mindig van ivókút. Már biztos láttátok amerikai filmekben ezeket a mini "szökőkutakat". Sok itteni diák nem is visz például palackot a suliba magával, mert ha megszomjazik, csak leszalad a legközelebbi ivókúthoz és meg is oldotta a problémáját. Egyébként nem csak wcknél, de parkokban is rengeteg van, na meg a plázákban és lényegében mindenhol. 

4. Itt az emberek inkább franciák és ha muszáj, beszélnek angolul is. Mert hát ez ugye francia Kanada, azaz Quebec tartomány. Montrealban még egész szépen beszélik az angolt, de ha az ember elindul keletre egy erősebb és furcsább akcentusokkal találkozhat. 

5. A zebra csak két vonal és a legtöbb helyen a gyalogosoknak nincs zöld lámpa, helyette egy visszaszámláló, ami általában 20-ról indul. Azaz ennyi másodpercnyi időd van átérni. Őszintén, szerintem ez igazán hasznos, mert 2-3 körül már nem rohangálnak át az emberek, hanem egyszerűen megállnak és megvárják a következő "zöldet". Az is igaz, hogy itthon ezt most már egész jól megoldották több helyen villogással.

6.  Egész divatos ilyen reggeliző éttermekbe járni. Ezek olyan helyek, amik tényleg csak reggelire meg talán egy icipicit ebédre szakosodtak. Van itt minden, amit egy amerikai vagy éppen francia reggelihez el lehet képzelni: amerikai palacsinta, omlett, buggyantott tojás, mogyoróvajas kenyér és még sorolhatnám. 



7. Van egy összesen 32 km-es út a föld alatt, ami igazából egy föld alatti város: rengeteg üzlet, metró állomás, éttermek, posta meg minden van itt és az embernek nem is kel feljönnie az utcára, mindent elintézhet odalent, ami ugye télen a mínuszokban borzasztóan praktikus. 

8. Minden óriási. Mármint tényleg, az autók, az épületek és a tejes dobozok is. Komolyan nem ismerik az átlag gyümölcslé dobozok és tejes dobozok méretét.

9. Az emeletes házakban nincsen 13. szint. Ez ugye fizikailag lehetetlen, de mondjuk adott egy 17 emeletes ház, akkor azt 18 emeletesnek fogják hívni, mert a 13. szintet átnevezik 14. szintnek. Ugye micsoda remek megoldás? Mindezt csak egy babona miatt.

10. Nincsenek nagyon könyves boltok. Én ettől erősen lesokkoltam, de az a helyzet, hogy annyira elterjedt az online vásárlás, hogy a könyvesboltok nagy része bezárt és már csak online árusítanak könyveket. Egyszerűen kényelmesebb és praktikusabb, de számomra mégis baromi fura. 

Remélem tetszett nektek ez a pár furcsaság és érdekesnek találtátok. Ha még jut eszembe egyéb, mindenképp bővítem a bejegyzést! ♥ Ha van bármi kérdésetek Kanadával vagy az utazással kapcsolatban, akkor nyugodtan írjátok meg kommentben. c: 

You Might Also Like

4 komment

  1. Ez nagyon jó lett, még több ilyet kérünk Kanadáról! :D

    VálaszTörlés
  2. Halihó!
    Már a földalatti városról hallottam. Mindenki mondja, hogy nagyon praktikus, de nekem inkább tűnik furcsának és "ijesztőnek". Jövőbeli nagy álmom, hogy Kanadába költözhessek, viszont így, hogy alig vannak könyvesboltok erősen meg kell fontolnom. :D
    Nagyon jó bejegyzés volt, remélem lesz még beszámoló.

    VálaszTörlés
  3. Hű, hát én díjaznám a Kanadás dolgokat, mert tervezek majd menni ki oda (dolgozni, esetleg lakni) szóval engem minden érdekel ami ezzel kapcsolatos, jó is, rossz is ^^

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes volt! :) Jót mosolyogtam!

    VálaszTörlés