MI VAN VELED KHIPHOP? || KPOP

Azt hiszem egyre nagyobb a köre azoknak a kpoppereknek, akiknek a szíve sokkal inkább az erőteljesebb, karakteresebb hiphop és rap számok f...

Azt hiszem egyre nagyobb a köre azoknak a kpoppereknek, akiknek a szíve sokkal inkább az erőteljesebb, karakteresebb hiphop és rap számok felé húz a kpop-berkeken belül. Nem tagadom, én sem vagyok kivétel és éppen ezért fog megszületni ez a bejegyzés, amiben végre kiadhatom magamból ezt az apró gondolatot, hogy mégis mi történt az elmúlt időszakban ezzel az irányzattal. 


Abban mindenképp megegyezhetünk, hogy csak az elmúlt 2-3 évben sikerült igazán teret hódítania a különböző rappereknek, hiszen addig nagyon-nagyon elenyésző volt az igazán sikeres solo előadóknak a száma. Erre persze rásegített a Show Me The Money megjelenése, na meg a nyugati popkultúra formálódása. Nagyjából a BTS megszületése környékén történt, hogy ténylegesen elengedhetetlen és szerves része lett nyugaton egy popszámnak, hogy 4-5 sor "kemény rap" is megszólaljon benne...

Sokaknak itt fura lehet, hogy kiemelem a BTS-t, hiszen mára már szinte egyáltalán nem lehet őket ezzel a stílussal azonosítani, de a debüt albumuk, majd az azt követő is totálisan és teljesen ezekre az alapkövekre építkezett és nem titok, hogy egy picit ők is részei voltak a stílus fellendítésének.
Miután persze az ügynökségek látták, hogy ez jó és működik, boldog boldogtalanra elkezdték ráerőltetni ezt a stílust, így pedig született egy rakat fura klip és hangzásvilág.


De ahogy minden divatnak, ennek is le kellett csengenie és jött utána ez a pale, elvont tumblr világkultusz, aminek a kpop is áldozata lett, de előtte még sikerült elstartolnia a Show Me The Moneynak (na meg egy Unpretty Rapstarnak is) és így bár kisebb alágként, de megmaradt és viszonylag sikeresen és boldogan tengeti a napjait a mai napig. (Persze ezek az idők előtt is létezett a műfaj, különösen a korai kétezres években, illetve itt is inkább az a bizonyos SMTM 3 van megemlítve, mintsem az egész show.)

Ugyanakkor ennek az egy alágnak is, még szép, hogy van több mellékága és itt én leginkább a solo előadókat és a csapatokat szeretném elkülöníteni. A csapatokból egy albumig kilépő rapperek meg megint egy másik téma. Az Epik Highról pedig már ne is beszéljünk. 
A legnagyobb különbség, hogy míg a bandák erősen szabályozottak, addig a solo előadók valamivel szabadabbak szinte minden téren. Nem kell másokhoz alkalmazkodniuk és az életüket is ők szabályozzák. Maguknak írják a szövegüket, a saját tapasztalataik alapján, így valahogy életszagúbb lesz az egész klip, szám, album, mint egy-egy csapat ugyanilyen alkotása, még akkor is, ha ők is (többnyire) maguknak írták a számaikat. Éppen ezért tartom úgy, hogy a rapperek előadóművészek, míg a csapatok és idolok egy showműsor szereplői. Ez nem degradálás az idolok számára, hiszen kétség kívül sok energia és munka van mindkét "faj" mögött és mindkettő igen tehetséges is, de szerintem fontos látni a különbségeket. 

Éppen ezért értem meg teljes mértékben, hogy a rapperek kinézik az idolokat, akik megpróbálkoznak a solo karrierrel, vagy jelentkeznek a Show Me The Money-ba. Persze, mint rajongó én is rettentően örülök, amikor egyik kedvencemtől végre valami ütősebbet, hiphopposabbat hallhatok, de az mégse ugyanaz, mégis egy picit erőltetett.


Végül pedig ott van a személyes kedvencem, az Epik High, akik 2001 óta csapatként, kpopon belül kitartóan rappelnek és olyan old school hiphopot csinálnak, hogy öröm hallgatni. Látszik rajtuk a fejlődés, a néhai divatozás, de mégis egy független csapat, akik bár félig-meddig idolok lettek, mégis szabadon élnek a családjukkal, miközben azt csinálják, amit szeretnek; zenélnek. A tökéletes aranyközépút. 

Szóval nem, nem áldozott le ennek a műfajnak még, sőt. Egy kicsit máshogy, de mégis úgy tűnik, mintha kezdene visszatérni, egészen más előadókkal és csapatokkal. Például itt van rögtön az SF9 debüt száma, csak hogy a friss húst nézzük. Hallgassátok!


Mindenki meglátásait és gondolatait pedig várom kommentben. :) 

You Might Also Like

4 komment

  1. Szia Nina! :)
    Igazából a chatbe szerettem volna neked írni először, de ismerve magam tudtam, hogy úgyis sokat szövegelnék és elfogynának a karakterek. Szóval, idepofátlankodtam a bejegyzésed alá. :3 először is, teljes mértékben egyetértek a gondolataiddal, és borzasztóan örülök, hogy megszületett ez a cikk. Én is nagy rajongója vagyok a khiphop-nak, úgyhogy igazán jól esett a lelkemnek a posztod. Egyébként, csakugyan a BTS által kaptam rá a hiphopra és mélyedtem bele jobban.. tényleg nagy hatással volt másokra a debütálásuk, és megismertettek az emberekkel egy fantasztikus műfajt, még akkor is, ha nem teljesen nevezhettük a zenei stílusukat hiphopnak. Kicsit sajnálom, hogy letértek erről a műfajról, az őszintét megmondva.. de hát az új dolgok sem olyan rosszak, azért :D
    Az SF9 nevezetű formációról még nem hallottam, de azonnal belehallgatok a dalukba, amint elküldtem neked a hozzászólásomat *-*

    Üdvözlettel: egy viszonylag veteránnak mondható, csendes olvasód ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Jaj nagyon-nagyon örülök, hogy írtál, annak meg még jobban, hogy a véleményünk is egyezik. Az utolsó soraidat pedig nagyon köszönöm ♥ Nyugodtan kommentelhetsz többet, hisz látod nem harapok és tényleg nagyon köszönöm, hogy olvasol ^-^

      Törlés
    2. Szia! Véletlenül tévedtem ide és mivel khiphop-kpop témakört érint az írásod, mindenképpen el kellett olvasnom, mert magyar berkekben még mindig kevés ilyen bejegyzés születik. Egyetértek azokkal a dolgokkal, amiket írtál, kivétel az "Éppen ezért tartom úgy, hogy a rapperek előadóművészek, míg a csapatok és idolok egy showműsor szereplői." Persze, ez a te szubjektív véleményed, ezzel nem is akarok vitatkozni, de én például találok a kpop berkein belül olyan csapatokat vagy idolokat, akik jó előadóművészek és tényleg próbálnak tartalmas és őszinte dolgokat alkotni, nem csak a "show" résszel törődni. Olyanok is vannak, akiken látom, hogy te jó Isten, mekkora tehetség és miket tudna alkotni, ha nem nem lenne gúzsba kötve (több minden és mindenki által). Lehet, hogy te is tudnál ilyeneket mondani. Őket azért nem sorolnám a showműsor kategóriába, mert értékelem a próbálkozásaikat, még ha olyan függetlenek soha nem is lesznek mint a rapperek. :)

      Törlés
    3. Szia! Örülök, hogy idetévedtél, annak meg méginkább, hogy megosztottad a gondolataidat.
      Tudom, hogy a bejegyzésemben, kissé erősen fogalmaztam, de természetesen egyetértek veled (is).
      Néha látszik egy-egy felvételen, ahogy lehullik egyik-másik idolról a maszk, vagy csak ott van Bang Yongguk, aki zenélni akart és ez volt a legbiztosabb megoldás számára, de szerintem a mai napig inkább művész, mintsem idol és mindig is ki fog lógni az egész bandából, na meg a teljes szakmából.:)

      Törlés