TUMBLR || kávémelletti

Anno, amikor még készítettem egy kérdőívet a blogról, szinte toronymagasan az outfit és kávémelletti posztok voltak a kedvenceitek, függetl...

Anno, amikor még készítettem egy kérdőívet a blogról, szinte toronymagasan az outfit és kávémelletti posztok voltak a kedvenceitek, független attól, hogy szinte ez fordult legkevésbé elő a blogon. (Ilyenkor mindig mosolyognom kell, hogy pedig én nagyjából ezzel a két témával indítottam útjára az .amibvalentinát.) 

Már régóta motoszkált a fejemben egy gondolat, hogy mégis miről kéne írnom, mi az, ami mostanság mindenhol szembejön, és igen, rám is hatással volt. Ez nem más, mint a címben is láthattátok, hogy a tumblr. Ez a közösségi oldal kissé felforgatta a fiatalok nagy részének életét, kinek most, kinek még régebben. Én az első blogomat ott, 2012-ben indítottam, a rengeteg kpop-os tartalom miatt, illetve, mint ahogy szinte mindenki, egy barátnőm, akinek már volt tumblrje, hatására. 
Azóta igen sok víz lefolyt a Dunán, és én egyre csak azt vettem észre, hogy ez az oldal divat lett, mindenki csatlakozik, megjelent a tumblr feeling és mindenki mindenhova kiposztolja a saját mikroblogjának URL címét.
Mint tudjátok, én kifejezetten nem szeretem az ilyen "tömeg" dolgokat, így eleinte szimpla felháborodásomat szerettem volna így virtuálisan papírra vetni, de aztán végiggondolva a dolgot, inkább arra jutottam, hogy először is körbekérdezek, ki hogy látja ezt. Így született az ötlet, hogy pár csoportban közzétegyek egy kérdőívet, ezúttal nem a blogomról, hanem a tumblr-ről. Őszintén lesokkolódva álltam az ezután történtek előtt. Nagyjából pár óra leforgása alatt 500-nál is több kitöltés, válasz érkezett, így azt hiszem egy egészen valós adatokkal dolgozhatok. 
Szóval most szeretném összefoglalni a magam véleményét, illetve a tieiteket is, hogy mégis miért jó ez a tumblr, mire jó és így tovább. Tartsatok velem~ 



Először is szeretném az egészet egy egyszerű ténnyel indítani, a tumbrt a női nem uralja, legalábbis Magyarországon biztosan, hisz eddig nem érte el a húszast a férfi kitöltők száma, bár az is lehet, hogy a fiúk csak egyszerűen ennyire nem szeretnek kérdőíveket kitölteni. Ezen kívül pedig elég világosan látszik, hogy tényleg a tinik menedéke ez az oldal, hisz a 15-18 évesek használják a leginkább, majd pedig az ez alattiak. Felnőttek kifejezetten elenyésző mennyiségben -itt se jött össze a húszas-, és itt szeretném megjegyezni, hogy a én egész sok idősebb arcot is megismertem a tumblr-ös facebook-os csoportokban, de mind alig használták magát az oldalt, inkább a társaság miatt voltak tagok. c:

Én, ugye már mondtam, hogy 2012-ben kezdtem használni, ekkor alig találtam magyar lapokat, bár egy kisebb közösség már akkor is kialakult, viszont ahogy a felmérés is mutatja, a legnagyobb hullám 2014-ben történet, a kitöltők legnagyobb része elsöprően ekkor csatlakozott, és ha a életkorokat nézzük, akkor ez egészen könnyen érthető. 

Valahogy sokáig én is úgy érzetem, hogy ez az oldal nem egészen olyan, mint egy facebook, egy instagram, valahogy személyesebb. Mai napig nem szívesen mutatom meg akárkinek, pedig kifejezetten büszke vagyok az én pici zugomra az interneten. Viszont amikor összefutottam régebben egy másik felhasználóval, akkor mindenképp linket cseréltünk, olyan volt, mintha a közös titkunk lenne az egész. Akik tumblr-ről ismernek, azok teljesen mások, nekik is ott a maguk lapja és ezért valami fátyolszerű bizalom lengi körül az egészet, legalábbis régebben így tűnt, és ahogy a kitöltők válaszait olvastam a csatlakozásuk miértjére, úgy látszik mások is így gondolják, ráadásul a mai napig. Itt viszont szeretném elmondani, hogy az interneten lehetetlen szinte elbújni, bármikor bárki rád találhat, így találd meg azt a határt, ahol el tudod választani a ténylegesen totális magánéletedet, és az önmagadat képekben is szövegekben bemutató mikroblogodat, avagy a lelked egy darabját, ha művészien szeretnék fogalmazni. 

Szinte mindenki egy menedékhelyként tekint a tumblr-jére, ahol kiadhatja az érzelmeit, így igen sokan sorolták a lapjuk stílusát igazából randomba, hisz mindig az adott hangulatukhoz megfelelő képeket és szövegeket rebloggolnak.
Én személy szerint kifejezetten figyelek, hogy szép összkép legyen mindig, igazából kifejezetten hasonló képeket rakok ki, amik leginkább fekete-fehér és kékes-szürkés árnyalatokban mozognak. Nagyon sokak szerint szomorú a tumblröm, a sok esős és borongó kép miatt, de ettől függetlenül egy pozitív dolog, számomra legalábbis biztosan. Viszont általánosságban nem dominálnak a kifejezetten az egész magyar tumblr-ös közösségben a vidám, napsütéses lapok. Én valahogy úgy látom, hogy ezek a rózsaszín ködös dolgok a weheartit-ot használók között elterjedtek, mintha övék lenne a nappal, a tumblr-ösöké pedig az éjszaka.:)

Persze lassan úgy beszélek erről a jelenségről, mintha aki tumbr-t használ más lenne, pedig erről szó sincs. Nagyon sok blogon, beszélgetésben hallottam már a tumblr feelingről, a tumblr stílusról, ami valljuk be, elég viccesen hangzik, már csak azért is, mert egy-egy tumblr lap, mint a föntiekből is kiderült, egy-egy embert takar, önmagát mutatja (állítólag) így mégis, hogy lehetne több ezer ember képekben és szövegekben való bemutatkozása stílus?
A kérdőívet kitöltők is nagyrészt nagy szemekkel állhatott ezen kérdés előtt, legalábbis a válaszokból ítélve, végül pedig teljesen máshogy értelmezték, aminek én személy szerint kifejezetten örülök, hisz nagyon reméltem, hogy valaki nem kezdi el részletezni, hogy a tattoo choker, szerdán feketét viselés és az Arctic Monkey hallgatása teszik tumblr-össé az embert.

Szóval összességében nekem nagyon pozitív volt elolvasni a válaszokat, úgy néz ki minden rendben van a magyar tumblr-ös közösséggel, legalábbis én csak túlságosan ki voltam hegyezve ezekre az apró tüskékre. A tumblr egy mikroblog, önkifejezésre alkalmas és ajánlott is használni. Azt hiszem valahogy lett benne egy plusz, amitől másabb, mint a többi közösségi oldal, ez tény. Talán pont ezért, mert az ember önmagát adhatja, elfogadóbb a dolog és könnyebben épül ki egy remek közösség.
Kívülről sokan csak a feketébe burkolózott depressziós arcokat látják, de én úgy gondolom még mindig ezerszer jobb, hogy csak a vagdosós képeket reblogolja és ott sírja ki magát, mint a valós életben, ugyanakkor tény, hogy felütötte a fejét egy afféle divatdepresszió, amit könnyen a tumblr fogalmához tud passzintani az ember, de ez igazából egy erősen más téma, amiről talán majd máskor. :) Viszont amit az egészből ki szerettem volna hozni, az az, hogy nincs olyan, hogy tumblr feeling, tumblr minta, tumblr stílus. Ez is csak egy közösség oldal, ahova bárki regisztrálhat, bármit megoszthat, többnyire szövegek és képek formájában. Igen, kicsit más, de az összes más, a tumblr sem különösebben különlegesebb, mint az instagram, twitter, facebook és társaik.

Ti hogy álltok a tumblr-rel? Használjátok, szeretitek?
Egyébként véglegesen majdnem 800-an töltötték ki a kérdőívet. c: 

You Might Also Like

16 komment

  1. Én még régebben olvastam egy tumblis csoportban egy kommentet, szó szerint ez volt, hogy "a tumblis lányoknak kibaszott jó stílusuk van" (bocsánat a csúnya szóért). Ez nagyon megragadt a fejemben, akkor kezdtem el aktívan tumblizni, hogy segítsen kialakítani a stílusomat. És tényleg bejött, de nem értettem, hogyan. Most a cikkedet olvasva rájöttem: mivel "önkifejezésre alkalmas" a szavaiddal élve, "előhozta" belőlem önmagamat. És pontosan ezt szerettem volna, de magamtól nem tudtam volna megcsinálni. Szóval szerintem a tumblis lányoknak azért van jó stílusuk, mert önmagukat adják.
    Egyébként szerintem van tumblr stílus, csak egyszerűen nem lehet jól körülírni. Ahogy te fogalmaztad, mintha a We heart it lenne a nappal, a tumbli pedig az éjszaka. Ha ránézek egy képre, egyből el tudnám dönteni, hogy ezt tumblira vagy we heart itre tenném fel. Több osztálytársam mondta már, hogy olyan "tumblisak" a képeim (fotózok). Szóval igen, én nem jelenteném ki, hogy nincs ilyen stílus. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén ebbe én így konkrétan bele se gondoltam, de most, hogy itt végigvezetted nekem, egyszerűen tényleg van benne valami.
      Ugyanakkor én meg hallottam egy olyan beszélgetést, amiben meg egy fiatal hölgyemény megosztotta velem a legjobb tippjét: "Olyan képeket kell posztolni, amiben szex van, arra soka reblog", szóval azért mégiscsak létezik ez a felvett tumblr stílus, az utálunk mindenkit, de ez igazából nem a tumblré, hanem a felhasználók által kifejlesztett akármi.
      Ugyanakkor tényleg akik magukat adják, hisz nincs két ugyanolyan tumblr, azok így megtalálják önmagukat, a stílusukat. :)
      A borongós képekkel lehetne azt hiszem alegjobban jellemezni a tumblrt, na meg a bármilyen fekete-fehérekkel. Egyébként megmutathatnád a képeidet, kifejezetten érdekelnének, ha gondolod. ^-^

      Törlés
    2. Nem értem az olyanokat, akik csak azért tumbliznak, hogy legyen reblog meg sok-sok követő, de hát ilyen felfogású emberek mindig is lesznek. :')
      Nekem a tumbliról legelőször a pale képek jutnak eszembe, meg a fekete. Ilyen képek terén én biztosan használnám ezt a bizonyos "tumblr stílusú" jelzőt, de egyébként egyes emberekről is simán levágnám, hogy tumbliznak.
      Hát, nem tudom, egyelőre csak telefonnal fotózok, de ha tényleg érdekel ez a mobil minőség, küldhetek párat. :')

      Törlés
    3. Én sem, és ahogy mondod, sajnos vagy nem sajnos, mindig is lesznek, nincs mit tenni. c:
      Igen igen, a pale képek... na meg az elvont képek... egy időben mindenki ilyen "elvont" tumblr-ökért ácsingózott a csoportokban, pedig senkinek fogalma se volt, hogy mégis miről van szó, de az elvont egy idő után egyenlő lett a tumblr-rel... :/ És igen, az utca emberein is látszik, hogy ki tumblrözik, bár az is, hogy ki divatból és ki az akinek tényleg egy fontos dolog és menedék.
      Érdekelne így is. ^-^ Az emailemre dobnál párat? c:

      Törlés
    4. Egyik volt osztálytársamon például nagyon meglátszik. A külsejében és sajnos a jellemében is... :')
      Küldtem párat :)

      Törlés
  2. Hát, meglepődtem, amikor azt írtad, hogy sok ember fekete-fehér képeket rebloggol a blogjára, s bele gondolva tényleg, így van, alig találok színeset. Bár én magam mindig színes gifeket és képeket szoktam használni, s szokásommá vált, hogy szivecskézem és reblogolom mindegyik posztot, ami megtetszik. (: De élőben is inkább a színek felé húz a szívem, s persze a mosoly felé. <3 Tetszett ez a posztod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy, ahogy mondtam is, a tumblr az éjszakáé. Persze kivétel erősíti a szabályt! ;)
      Nekem az a bevált szokásom, hogy ami illik a tumblr-ömhöz azt rebloggolom, de ami ezen kívül tetszik, azt szivecskézem. Rossz szokás, de imádom mindig végül visszanézni magát a lapomat, hogy milyen az összhatás és képes vagyok inkább szivecskéni és törölni képeket azért, hogy minden tökéletesen passzoljon. :'D
      Örülök, hogy tetszett. c:

      Törlés
  3. Ha a tumblr az éjszaka, akkor én igencsak színes éjszaka vagyok. :) Megnéztem a fiókomat és a kezdetektől kezdve minden ordítóan színes és csillogós-villogós. :)9
    Elgondolkoztam most rajta, de valószínűleg azért regisztráltam 2012-ben, hogy kiéljem magamat azokban a dolgokban, amit nyíltan nem mertem felvállalni. Ilyen volt pl. a lolicuccok, meglepő ruhák iránti rajongás vagy az animék - csak mert a tesómat megfertőztem vele, többet nem akartam ezzel foglalkozni, hogy ne hasonlíthassanak össze minket. El kellett mennem pár conra a munkám miatt, hogy rádöbbenjek, nem kellene visszafognom magamat, csak mert abbahagytam a tanulást és felnőtt vagyok. Azóta sokkal bátrabban posztolom azt, ami érdekel, legyen az bármilyen - a külsőségre figyelek a legkevésbé, csak arra, hogy egy helyen legyenek az általam szeretett dolgok. És a legjobb, hogy ennek hatására nemsokára megjön az első loliruhám, 23 évesen remélem nem öregedtem ki még belőle. :) Mindemellett marketingszempontból van egy portfolió-fiókom is, ott az ékszereimről szoktam ízléses válogatásokat kitenni, a külföldi fiatalokat itt a legkönnyebb elérni.
    Pinterestet használsz? Én azt is szeretem, bár azt mondják, az a háziasszonyok tumblr-je - kicsit gyakrabban használom, a munkámhoz hasznosabb, mondjuk ott jobban moderálom az egyes tartalmakat. A tumblr-ön szabadabban el tudom engedni magamat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ha maradunk az éjszaka hasonlatnál, ne feledkezzünk meg a csillagokról és a holdról, ami mint tudjuk elég fényes, bár színesnek nem éppen lehet mondani. c:
      Mindegy is, a lényeg, hogy természetesen ezt nem kell komolyan venni, és csak döntő többségével ez a megszokott/divat/elterjedt a tumblr-ön.
      Igen, használom a pinterestet is, de sokkal inkább célratörőbben, nem művészeti célokra, ha szabad így fogalmaznom. :)
      Igen, tapasztaltam, hogy az idősebb bloggerek kedvence ez az oldal, szóval tényleg van a dologban valami, de valahol érthető is, hisz tényleges "inspirációval" tud szolgálni. Én haj ötleteket, öltözködési dolgokat meg rajzokat szoktam ott nézegetni. c: Meg persze a DIY se maradhat ki.

      Törlés
  4. Én már 2011 óta használom, és akkoriban szerintem sokkal jellemzőbb volt rám az a tipikus tumblr stílus, bármilyen nehéz is azt pontosan megfogalmazni. :D Aztán nem is tudom, mi történt, szép lassan megváltozott az oldalam és most már sokkal felnőttesebbnek érzem. Tényleg érdekes látni, hogy fejlődtem és alakultam át az évek során, no meg persze öregedtem. :'D
    Egyébként visszanéztem az elfeledett weheartit profilomra is, de nekem elég hasonlónak tűnnek. Furcsa, én soha nem gondoltam át, hogy akkor melyik kép hova illene, mind a két helyre ugyanolyan stílusú képeket osztottam meg, de épp ezért hagytam abba a weheartit használatát. Nem láttam értelmét két külön oldalon ugyanazt csinálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor egy évvel megelőztél. c: Én személy szerint imádom visszanézegetni a régi posztjaimat, akár tumblrön, akár a régi blogjaimon, viszont most, hogy mondod, nem is emlékszem, we heart it-en milyen képeket osztottam meg.
      Na visszakerestem és kifejezetten hasonlóakat, csak ott még a fangirl énem dominált, akárhogy is nézem, mégis csak 12-13 éves lehettem. :'D

      Törlés
  5. Úgy bírom, hogy már vagy hónapok óta ott vár a piszkozatok között egy hasonló bejegyzésem, csak nem mertek kitenni, mert nem igazán voltam képes normálisan szavakba önteni a mondanivalómat, erre te makulátlanul át tudtad adni az embereknek a lényeget. :)) Én 2013 májusa óta tumblrözök, e mellett be szoktam lesni we heart itre is, de hogy miért maradtam ott mindkét felületen, a mai napig sem tudom. Talán így vezetem le a feszültséget, vagy csak egyszerűen fangirlködésnek? ... Hmm.
    Lényeg a lényeg, nagyn jó lett a bejegyzés! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, remélem nem haragszol! :'D Én az ilyeneknél mindig annyira kellemetlenül érzem magam.
      Egyébként megértem, mármint véleményt mondani nyíltan elég bátor dolog úgy amúgy is, hát még a neten kinyilatkoztatni valamit (amivel a nagy többség nem feltétlenül ért egyet). c:
      Én mostanság kezdtem el néha-néha visszanézni we heart itra, de az az igazság, hogy amióta tumblrözök, nincs nagyon szükségem rá. c:
      Nagyon köszönöm ^-^

      Törlés
    2. Hülye lennék, ha haragudnék, mert nekem nagy szívügyem a tumblr, és sokszor felhúztam magam azokon az embereken, akik csak a divatbloggerek hadát látják, és szekálják az egész társaságot, attól függetlenül, hogy miket is osztanak meg... Szóval ebben a szellemben kezdtem megírni a bejegyzést, és kissé paprikásra sikerült. Gyakorlaatilag mindenkit kiosztottam, és nem nagyon vagyok rá büszke, ezért csücsül még mindig a piszkozatok között. :D
      We heart itre meg azért mentem vissza főleg, mert a barátaim egyik fele inkább ott mozog, de én mindkettővel meg vagyok elégedve.

      Törlés
    3. Jaj akkor örülök. :) Velem is sokszor előfordul ez, bár leginkább öltözködés terén, főleg a "trendek" miatt, de ilyenkor inkább már csak magamnak írom meg ezeket, majd törlöm is.
      Én vagyok olyan pofátlan, hogy tumblr-ön nem nagyon követem vissza az ismerőseimet, amennyiben nem hasonlít az enyémre. Mármint ez nem facebook, így ha számomra teljesen idegen képek kerülnek a dashomra, akkor az kifejezetten zavar :'D

      Törlés
    4. Juuuuj, mondjuk ebben egyetértek, de viszonylag kevés ismerősömnek van tumblr-je, és akinek meg van, annak nagyjából megegyezik az ízlése az enyémmel, szóval no para. Random embereket viszont könyörtelenül kikövetek, ha időközben kiderül, hogy semmi közös pontja sincs az én ízlésemmel.

      Törlés