.amikor megcsap a keleti hullám || KPOP

*az oldal elérte a 4000 össz megtekintést húhú \^3^/* Alapvetően ugye, mint mindig most is a tökéletesen lényeges, de a poszt szempont...

*az oldal elérte a 4000 össz megtekintést húhú \^3^/*

Alapvetően ugye, mint mindig most is a tökéletesen lényeges, de a poszt szempontjából lényegtelen információkkal kezdeném a bejegyzést. Az Aldiban, most le vannak akciózva a fitness cuccok. Anyuval mi is beruháztunk egy súlyzó készletre, illetve egy labdára.:)

Azt hiszem nem mondok új információt azzal, hogy igencsak érdeklődő tekintettel figyelem mi zajlik keleten. Hisz míg nyugat az ölünkbe folyik, addig talán keletet keresni kell. Bár a Kpop talán egyre inkább belopja magát a köztudatba. Ez nem egy olyan poszt lesz amiben száraz tényként közlöm mi ez, miért jó, mert arra ott van már számtalan más blogon leledző bejegyzés, no meg legfőképpen a Wikipédia.

Szóval igen, ambivalens énem a rock, indie és alternatív  zenék mellett boldogan megtűri a kpopot, vagyis talán a khiphopot (bár ezt senki se mondja ki, de mégis én ezt az "irányzatot" részesítem előnyben). Igaz, valahol ez egy média fogás (mint bárhol máshol a pop-ipar), de mégis talán egy alternatív verziója a mindenki által ismerteknek, gondolok itt a disney "csillagokra" és az alapvetően csapból ömlő számokra. 

Most tisztázzuk gyorsan, hogy a kpop a koreai poppot takarja, természetesen Dél-Koreából. Sokféle elképzelés, történet és anyag van arról, hogy hogyan is alakult ki ez a zenei ágazat, de talán ez a legegyszerűbb és elfogadhatóbb, miszerint a koreaiaknak tetszett az amerikaiak zenéje, de 1. többnyire zavarta őket, hogy nem értik a szövegeket, 2. nagyon nehezen lehetett koncerteket leszervezni. Ezekből kifolyólag  megcsinálták a maguk zenéjét, mely nagyban hasonlít az amerikaiakéra, mégis az övék, koreaiul szól (keverve angollal) és elérhető számukra. Így kialakult ez a külön zenei műfaj, szubkultúra, mely idolegyüttesekre épít, melyek mint tudjuk a legtöbb pénzt tudják hozni a konyhára. 

Miért? Mert a történelemben előforduló bármely fiú- vagy lánybandát ha megnézzük, egyszerűen szembetűnik, hogy egy biztos szimpatikusabb lesz, mint a többi és így meg is van a kedvencük (a kpopban őt nevezzük biasnak). Ha pedig megvan a kedvenc, akkor már csak napok kérdése, hogy szimpátiánk átcsapjon minimális rajongásba, majd tinilányokat megszégyenítő fanságba. Sőt, igazából ezt nekik találták ki, méghozzá igen jól. Mert míg Amerikában "csak" azt halljuk, kinél találtak füvet, ki verekedett össze kivel és milyen balhék vannak, addig a kpop idolok kezét az ügynökségük olyan erősen szorítja, hogy még randizni is nagyon nagyon ritkán látjuk őket. ((Hisz a kis- illetve nagylányok, hogy álmodozhatnának nyugodtan, ha tudják, hogy drága idoluknak barátnője van?))


Mit ad a rajongóinak ez a műfaj? Rengeteg rengeteg zenét és élő felvételt. Ezt úgy kell elképzelni, hogy igen ritkán adnak ki a bandák rendes nagy lemezeket. mindig csak 4-6 számot tartalmazó albumokat (persze van kivétel), mert ez egy showműsor. A legfőbb számoknak klippeket csinálnak (ebbe a média-ágazatba képesek milliókat ölni) és persze koreográfia is tartozik a dalokhoz, melyeket a heti műsorokban be is mutatnak.


Amikor a kpopperek azt állítják ez a szubkultúra beszippant, akkor kétség kívül igazuk van, hisz körül ölel és mindenhol egyszer csak jelen lesz az életedben. A zene, a nyelv, a ruházkodás, a szokások, a szabadidő. Minden. Észre se veszed, de a polcodon fog pihenni valamely kedvenc bandád lemeze, pedig ma már nem divat CD-t venni, minimum egy bandanás kendőt beszerzel, hogy ezzel is kimutasd mondjuk a BTS iránt való rajongásod és azonosulásod. A telefonododon ofc idolos képek lesznek és a kedvenc kpop számaid is helyet kapnak. Facebookon minimum 2-3 csoportban benne leszel, melyek az adott banda magyar fancsoportjai és végezetül telírod a füzeted sarkát a banda nevekkel, az idolok neveivel, dalok címével és a fan nevekkel. Mert minden banda rajongóinak megvan a maguk neve. Black Jack, Army, Baby, VIP etc etc...:) 
Persze, a fönt említettek általánosságban értendőek, nem mindenkivel lesz/van/volt így, csak ahogy én észrevettem a nagy többséggel. 

Korea messze van. Akkor a magyarok is úgy jártak, mint a koreaiak Amerikával szemben? Eddig így volt, de a tavalyi évben 2 nagy banda is ellátogatott kis hazánkba és ahogy én hallottam fergeteges koncertet tartottak. Szóval jönnek, nincs miért aggódni.

Napokig tudnék talán beszélni erről a témáról és nehogy aggódni merjetek, mivel nem terveztem mindent ebben az egy posztban lerendezni. Jövök még! Haha. Szóval végezetül itt van az én "kedvences listám". Hallgassátok meg ha gondoljátok.:) 
Ezek mind hülyék. Így érthető azt hiszem ez a rajongás értük.:)


Ti ismertétek eddig a kpoppot? Szeretitek?

You Might Also Like

8 komment

  1. Szia. Egy valamibe kötnék bele, te is beleestél abba a hibába, amibe sokan. A listádban, amelyben leírtad a kedvenc számaidat, van egy pár, ami nem k-pop, hanem k-hiphop. Lehet,hogy ez nem tűnik nagy dolognak, de igenis nagyon különbözik a két műfaj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tudom, viszont föntebb jeleztem, hogy én inkább k-hiphopot hallgatok, viszont sehol se láttam még külön megjelenítve ezt a műfajt és a wikipédia is, csak a kpop által felölelt ágazatként említi (bár ez ugye nem feltétlen hiteles forrás) c:
      Szóval igazad van, de azért talán nekem is.:)

      Törlés
    2. Persze, neked is igazad van, nem is azért mondtam, hogy megbántsalak, vagy okoskodjak. Mellesleg, nagyon szeretem a blogod, rendszeresen olvasom. :D

      Törlés
    3. Rendben, akkor nincs harag ugye? :D
      Amúgy örülök ha tetszik ^^ és most nézem, hogy megint url-t változtattál? ^^" Akkor átlinkellek :))

      Törlés
    4. Tetszik? Imádom. :D Oh, én nagyon sokszor, bár igyekszem megtartani ami most van. Köszönöm. :3

      Törlés