Hogyan rendszerezem az életemet? Notion.

 Sziasztok! Nina vagyok és rendszerezés mániás. Évek óta nem tudok létezni a határidőnaplóm nélkül és folyamatosan keresem a jobb, újabb és ...

 Sziasztok! Nina vagyok és rendszerezés mániás. Évek óta nem tudok létezni a határidőnaplóm nélkül és folyamatosan keresem a jobb, újabb és praktikusabb módszert a teendőim, gondolataim, ötleteim rendben tartására.
No, nem mintha annyira hihetetlenül sok lenne, és borzalmasan elfoglalt üzletasszony lennék, de valahogy ez egyfajta hobbim lett, és hatalmas támaszt nyújt a mindennapjaimban, hogy mindig tudom, hogyan osszam be a lehető legjobban az időmet, mire kell igazán koncentrálnom, hogy minden időben készen legyen. Előre szeretném leszögezni, hogy ez a poszt egyáltalán nem szponzorált tartalom.


Azt hiszem egy ilyen bevezető után nem meglepő, hogy a témában nem csak olvasni, de videókat nézni is szoktam, így egy kedvelt youtuberemen keresztül jutottam el a Notion oldalára. Ez pedig az egyik legjobb dolog volt, ami mostanság történt velem, ugyanis megkaptam a híres Bullet Journal egy olyan változatát, ami nekem ezerszer jobban kézre áll, ez pedig nem más, mint az online szerkeszthető BuJo. 

A BuJo alapvetően egy nagyon hasznos és kellemes hobbi, de őszintén, engem folyamatosan csak elkeserített a béna kézírásom, a rajzaim gagyisága és emellett annyi időmet ette meg, hogy úgy éreztem hiába szép (bár az enyém még szép se lett) és hiába lenne praktikus, hisz személyre szabható, de nem, nekem elég akkor a sablonos tesco-s határidónapló. 

A Notion profil segítségével lényegében létrehozhatsz egy apró weboldalt, ahol különböző lapokon más és más teendődet vezetheted, de az egészet te szerkesztheted és színesítheted. Be lehet ágyazni videókat, képeket, idézeteket és a legkülönfélébb egyéb lehetőségeket. (Én még mindig nem tudtam mindent felfedezni egy hónapnyi használat után.) Én személy szerint külön oldalakat vezetek a sulinak, a blognak, illetve a filmeknek és sorozatoknak. A közeljövőben tervezek megalkotni egy rendszerezett költségeket figyelő oldalt, ahol előre meg tudom tervezni a havi kiadásokat, hiszen nemrég külön költöztünk a barátommal a szüleinktől, így pedig nem csak a kiadásos, de egy egész lakásos oldal tervben van, hiszen a takarítás, bevásárlás és minden egyébre hasznos lenne, egy ilyen táblázat. (Azt hiszem nem meglepő ezután a poszt után, ha elmondom, hogy a Friends-ből egyértelműen Monicaval tudtam a legjobban azonosulni.) 


Mint a mellékelt képeken is látható, egy főoldalhoz tartozik a többi aloldal, amiknek szintén lehet aloldala. Így például a sulis részem tovább két részre oszlik. Az egyikben egy beágyazott naptáram van, ahova beírtam a ZH-k, házi feladatok, fontosabb laborok időpontját. A másik egy egyszerű táblázat, ahol az idei tárgyaim nevei, a tárgyat tartó tanszékek nevei (tag-ként) és azok elérhetősége, a tárgyhonlap található. (Ezt még szeretném bővíteni majd, azokkal a linkekkel, ahol az online tananyagokat el tudom érni, mert szerencsére mindent máshova pakolnak fel.)
A sulis "főoldalon" pedig egy két hétre lebontott "to do list" található, ahova folyamatosan írogathatom az éppen aktuális lemaradásaimat és teendőimet. (Igen, a képen is látszódik, hogy van bőven.)

A szerkesztés menete a következő: Kiindulhatsz egy template, azaz sablonból, vagy elkezdheted magadnak a nulláról. Ha a nulláról kezded, csak bele kell kattintanod a semmibe és egy "/" jelet beütni és már dobálja is fel a lehetőségeket. Létrehozhatsz táblázatot, naptárat, címsorokat, pipálható "teendő" mezőket, és még ezer mást, tényleg teljesen személyre szabhatod. Ha pedig nem tetszik a hirtelen kialakult elrendezés, bármikor variálhatod, mert mindenhol működik nagyjából a "drag and drop" módszer, szóval a sötétszürke sávban is nyugodtan tudod dobálni egymás alá-fölé és egymásba a különböző oldalakat, ezzel alá- vagy fölérendeltségi viszonyt létrehozva. 
Ennek az egyetlen hátránya, hogy így viszont borzasztóan könnyen tudod véletlenül szerkeszteni az oldalaidat, amikor nem is lenne cél, így érdemes a biztosan kész oldalakat lelakatolni, a jobb felső három pontocska segítségével. Ezt a címsávban egyébként mutatja is, ha zárolt a szerkesztés.


Mivel nagyon szeretek listákat gyártani, így elkezdtem itt felírogatni, hogy éppen milyen sorozatot nézek, mit szeretnék majd nézni, vagy mit fejeztem be. (Újabban sajnos az olvasás nem az erősségem, mivel mindig úgy érzem "túl fáradt vagyok már" hozzá, sajnos, de ezen igyekszem javítani...)
Ezeket a listákat az imdb-s linkek segítségével csináltam meg, illetve a Notion könyvjelző gyűjtő lehetőségével. Egészen jól működik, bár sajnos képekkel együtt nem fér ki szépen egy oldalra, így a látottak csak címmel vannak feltüntetve. 
Ezután jött az ötletem, hogy ezt zenékkel is meg lehetne csinálni, de sajnos összeesik az oldal, ha 2-3 playlistet vagy youtube videót egy oldalra pakolok, így ezt nem ajánlanám senkinek. 
Illetve még egy apró hibát vettem észre, ami felhasználóként nem kényelmes, hogy a naptárban, ha egy nagyobb mennyiségű teendőt veszek fel, akkor amikor új hónapra lapozok, kicsit hosszabb idő amíg betöltenek, így simán azt gondoltam már párszor, hogy elveszett, pedig nem, csak hosszabb idő amíg betölt. De ezeken kívül nagyon jól működik az oldal és borzasztóan sok segítséget nyújt nekem a mindennapokban.


A Notion alapvetően ingyenesen használható, viszont, sok extrát nyújt a Pro verziója, ami nem túl drága, viszont még jobb, ha az ember ingyen tudja ezeket a plusz funkciókat használni. Erre is van lehetőség: Mivel az elmúlt évben online folyt az oktatás, így szinte biztosra veszem, hogy a legtöbb korombelinek lett valahogyan "iskolai email címe", nálunk ez a @edu.bme.hu végződést jelenti. Ha neked is van, akkor mindenképp ezzel regisztrálj a Notion oldalára, mivel így teljesen ingyen használhatod a Pro verziót. 

Ti ismertétek ez előtt a Notion-t? Mit gondoltok, ez után belevágtok? Szerintetek milyen oldal lenne még hasznos? :) 

You Might Also Like

4 komment

  1. Honnan tudtad, hogy pontosan egy ilyenre van szükségem? *o*

    VálaszTörlés
  2. Korábban már olvastam a bejegyzésed, de csak most jutottam el odáig, hogy ténylegesen lecsekkoljam ezt az online tervezőt - de hűha! Annyi funkciója van, azt sem tudom, mivel kezdjem! Nagyon hasznosnak találom eddig, köszönöm az ajánlást! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj örülök, hogy kipróbáltad és tetszik! Én youtubeon szoktam nézni különböző megvalósítási ötleteket, általában leírásba linkelik is a sablont, amit ott készítettek. Érdemes megnézni!♥

      Törlés