Váltóláz || Blogturné

A fülszöveg elolvása előtt, már rávetettem magamat a könyvre. Bőven elég volt Tibi (Sorok között) hívószavait hallani, mint LMBT regény, tr...

A fülszöveg elolvása előtt, már rávetettem magamat a könyvre. Bőven elég volt Tibi (Sorok között) hívószavait hallani, mint LMBT regény, transznemű főhős és én már ugrottam is. Úgy látszik idén tényleg beindul az LMBT irodalom itthon is, ráadásul megint csak azokat a sorokat tudom ismételni, mint a Cameron Post rossz nevelése értékelésemnél, hogy végre nem csak a könnyedebb témákba merülünk bele.

Hisz akárki akármit mond, a meleg srác, mint legjobb barát, szinte már klisé az ifjúsági irodalomban, illetve hatalmas százalékban vezetnek a szexi meleg srácokról szóló törtténetek, míg a leszbikusokról az irodalom területén nem sok kötet terjed, hát még a transzneműekről. (Gyorsan utána is kerestem molyon, de tényleg alig van magyar nyelvű találat.)

Szóval kíváncsian vártam, mit fog mutatni a Váltóláz, hogyan közelíti meg a témát és hogyan építi fel. Azt hiszem egy egészen új módot láthattam, vagyis pontosabban olvashattam, ami meglepett, megérintett és olyan kérdéseket vetett fel, amik a könyv olvasása óta velem vannak, és én ennek borzasztóan örülök. 


Fülszöveg:
Egy áruház parkolójában egy nő ül az autójában, a sminkjét mossa le. Leveszi a parókáját, kibújik selyemruhájából, a bokájára görgeti a harisnyáját. Minden egyes mozdulattal mintha kitépne magából valamit.
Laurent sportöltözékében hazaindulni készül. Solange-zsal, a feleségével a gimnázium óta ismerik egymást, azóta tart közöttük a meghitt összhang. Az élete, az életük akkor fordul ki a sarkaiból, amikor egy háromnapos egyedüllétet kihasználva Laurent először öltözik női ruhába az otthonukban.
Másnap Solange egy hajtűt talál a földön egy szőke hajszállal…
Léonor de Récondo egy férfitestbe zárt nő látványos és gyötrelmes átalakulásán vezet végig bennünket mesteri kézzel. Mivé lesz egy párkapcsolat, egy család, amikor a védelmező hamis látszat átadja a helyét a meztelen igazságnak?
Áttetszően tiszta stílusban megírt, érzékeny és felkavaró regény a nemi identitás nagy misztériumáról, a belső igazság kereséséről, az önmagunkká válás bátorságáról.

Én és a könyv:
Laurent, az apuka szemszögéből olvashatjuk végig a történetet. Egy apuka, két gyerekkel, egy szerető feleséggel, mondhatni a tökéletesen átlagos és boldog élettel, amit mégse érez az övének.
Elsőre nehezen tudtam azonosulni a karakterével és bevalom, a végére sem sikerült, de azt hiszem ez nem is egy olyan történet, ainek ez lenne a célja. Sokkal inkább az elgondolkodtatás, hogy napokig benned legyen még az emléke. 

Furcsa volt úgy találkozni a nemváltás témájával, hogy a szóban forgó szereplő nem egy fiatal, éppen kiteljesedő karakter, hanem egy már "kiépített" élettel rendelkező családapa. Ez pedig rengeteg új konfliktust hoz be a képletbe, hisz sokkal erősebb az az "ez már nem rólad szól" érzés, tekintve, hogy a szerető családapa szerepébe már javában belebújt Laurent.

A történet előrehaladtával nem csak Laurent gondolatait, de felesége és gyermekei gondolatait is megismerhetjük, már amennyire egy kétszáz oldal alatti kötetecske ezt meg tudja tenni.
Érdekes volt a különböző reakciókat végigkövetni, és igazán úgy érzem, hogy egy annyira érzékeny témáról beszélünk, hogy szinte csodának tartom, hogy pont a Könyvmolyképző kiadó vette a bátorságot és megjelentette magyar nyelven is. (Ez egyébként szerintem egy zseniális gondolat volt a részükről.) 

Hogy őszinte legyek, az én értelmezésemben az igazi hangsúly ezeken az elfogadási próbálkozásokon és reakciókon volt. Próbálok nem spoilerezni, de mind a három családtag a maga módján dolgozta fel Laurent kitárulkozását, természetesen kaptunk klisésebb és várhatóbb gondolatokat is, mégis úgy éreztem olyan igazi ez a könyv. Nem köntörfalazott, nem próbálta színezni, de még talán negatívan torzítani se, amivel plusz együttérzést válthatott volna ki az olvasóból. Tényszerű volt és ez egészen erőssé tette, habár maga a fogalmazás és írásmód igazán modern és szokatlan volt. 

Az elbeszélés többnyire E/3-ban zajlott, de néha-néha az egyes főszereplők fejébe is belebújhattunk, illetve nagyon rövid részek sokaságából állt össze a teljes kötet, ami szintén picit szokatlan volt és nem túl kényelmes. Dehát úgy látszik ez az írónő sajátossága. 

Összességében egy különös és új élménnyel gazdagodtam ennek a könyvnek köszönhetően. Kényes téma, mégis úgy érzem érdemes belelapozni, elolvasni, hisz érdekes és fontos kérdéseket vet fel, amikre mindenkinek magának kell válaszokat találnia. 

Nyereményjáték:
Váltóláz címmel egy újabb érzékeny és gyönyörű regény érkezik a Könyvmolyképző Kiadótól. Ismerjétek meg a Blogturné Klub tagjaival együtt a transznemű Laurent történetét, és az útját, hogy végre önmaga lehessen. Három szerencsés meg is nyerheti a könyv egy példányát a játék során.

A kötet főhőse, Laurent mindig is érezte, hogy ő egy férfi testébe zárt nő - a történet pedig megmutatja az utat, hogy önmaga lehessen.
Szerencsére a témával nem csak könyvek, hanem filmek is foglalkoznak, hogy minél több ember megértse, milyen nehéz is ilyenkor önmagunkká válni. 
Minden állomáson találtok egy képet az adott filmből (vagy sorozatból), a feladatok pedig, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a film/sorozat címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



További állomások: 
03.08. - Sorok Között
03.10. - Cbooks
03.12. - Könyv és más
03.14. - Ambivalentína

You Might Also Like

0 komment