A kisemmizett angyal || Blogturné Klub

A kisemmizett angyal a harmadik könyv, amit az írónőtől olvastam és ismét meggyőzött, hogy bizony érdemes követni a munkásságát. A téma, amit bevállalt, merész, felkavaró és nehéz: A gyermek prostitúcióról hitelesen írni, ráadásul az egészet belevinni a Budapesti mindennapokba és a magyar valóságba nagyon nem könnyű, és bár megvannak a maga hibái a kötetnek, mégis: Alig bírtam letenni és Panna és Mia mellett a harmadik lelki ikernek éreztem magam. 


Fülszöveg:
A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül. 
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?

Karakterek:
Ha valami piszkosul erősre sikeredett, akkor az a két főszereplő, Mia és Panna karaktere.
Egyikük, Mia, Nyíregyháza mellől egy kis faluból került Pestre és tisztában volt azzal, ami rá vár: eladja a testét. Cserébe pénzhez tud jutni, így nem kell éheznie és gondoskodni tud családjáról: beteg anyjáról és kistestvéreiről. 
Elsőre furcsa volt a tájszólása, pedig a családim szabolcsi, így viszonylag sokat hallom... De egészen gyorsan megszoktam és őszintén, meg is szerettem Mia karakterét. Fájdalmas volt realizálni, mennyire nincs kiábrándultság vagy reményvesztettség a hangjában: igazából nem is volt benne remény sose és nem is volt miből kiábrándulnia.

Panna a másik véglet: nagyvárosi lány, értelmiségi szülők gyereke, akik épp válnak, így tipikus kamaszként haragszik az egész világra, de leginkább az anyjára, így a frissen megismert és ultra menő pasijához menekül... Aztán persze kezdődnek a bonyodalmak. 
Eleinte Panna idegesített, a későbbiekben pedig a kezdeti butusságához képest, számomra túl hirtelen lett okos. 
A belső monológjaiban is volt egy olyan furcsa érzésem, hogy "ebben a helyzetben senki nem gondol ilyeneket", de persze honnan tudnám, szerencsére még nem voltam emberrablók áldozata (és nagyon remélem, hogy nem is leszek).

Viszont nagyon tetszett egy pillanata: Amikor realizálta, hogy senki nem fogja meghallani őt, mert ha hallják is a segítség kiáltásait, senki nem fog jönni. Az emberek önkéntlenül is elkerülik az ilyen szituációkat. Ha elesik egy homeless az utcán, senki se segíti föl, de sokszor ha csak egy nem megfelelő higiéniával és öltözékkel rendelkező emberrel esik meg ugyanez, akkor sem kap segítséget. 
Szándékosan vakok vagyunk az ilyen esetekben, ami persze kívülről nézve szomorú, de őszintén: Te se mész oda felsegíteni és igazából én sem.

Sztori:
A sztori, bár elsőre elég egyértelműnek tünhet, mégis fordulatos és természetesen izgalmas, erről pedig leginkább a prológus gondoskodik.  Olyan, mint az a tipikus puzzle darab, ami sehogy se akar beleilleni a kirakósban, csak a végén találod meg azt a kimaradt lukat, ahova végig passzolt. Csak ebben az esetben végig várod, hogy mikor jön az a jelenet és hogy kerültök oda... Végül pedig mi lesz a kimenetele a dolognak. 


Szóval határozottan egy teli találat, ahogy a felépítése is a történetnek, hisz sokkal több, mint egy emberrablás, majd pedig az ominózus szökés.
Itt persze muszáj megállnom. SPOILER!
Számomra egyszerűen hihetetlen volt, hogy ennyire könnyen megoldották, főleg miután kiderült, hogy a benzinkútnál lebuktak és menekülniük kellett. Ezután vége a fejezetnek és a következőben pedig már Pannáéknál vagyunk. Nekem nagyon hiányzott ez a rész, hogy hogyan jutottak haza, hogy hogy nem találtak rá Oszkárék (az emberrablók). SPOILER VÉGE!

Egyébként érdekes volt, a könyv közepe fele volt egy olyan érzésem, hogy itt akár vége is lehetne, szóval én simán tagoltam volna első és második részre a történetet, mert valahogy két nagy egység volt az egészben, illetve a vége...
Nos az epilógus volt az a rész, ami bár kicsit direkt és hihetetlen volt, mégis annyira nagyon kellett oda, legalábbis a megtört szívű olvasóknak mindenképp.
Mivel maga a történet pont azt mutatja be, hogy milyen könnyű egyetlen rossz döntéssel belekerülni ebbe az óriási és valós gödörbe, főleg a fiatal lányoknak, így néha kissé úgy éreztem, hogy épp egy személyre szabott horrort olvasok, de e mellett ott voltak azok a könyörtelen és durva részek, ahol egyszerűen nem bírtam tovább olvasni, le kellett tennem a könyvet és sétálnom egy picit, mert az egészet egyben egyszerűen lehetetlen felfogni és befogadni. Túl sok és embertelen, miközben akár igaz is lehet. (Gondolok itt például az intézetben rendezett "foglalkozásra".)
Összességében csak ajánlani tudom a könyvet. Minden korosztálynak érdekes és izgalmas lehet, de leginkább elgondolkodtató. Olyan témát és olyan helyzeteket vet fel, amik sokunk számára ismerősek lehetnek, mint a szándékos vakság, amit már említettem, vagy az előítéletek, sztereotípiák, életutak és sorsok.... Örülök, hogy olvashattam csak ajánlani tudom: Mindenki számára megér egy próbát.
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 328
ISBN: 9789632938448
Megrendelési link: KATT

Nyereményjáték:
Az Athenaeum Kiadó jóvoltából újabb Szurovecz Kitti könyvet tarthatunk a kezünkben, amely komoly témát boncolgat: a hazai prostitúció alvilágába kalauzol két fiatal lány, Panna és Mia történetén keresztül. Tartsatok velünk a turné öt állomásán, és ismerjétek meg Szurovecz Kitti felkavaró, mégis lenyűgöző regényét – s játsszatok velünk, hogy megnyerhessétek a könyv, a kiadó által felajánlott egy példányát!

Szurovecz Kitti ezúttal is hatalmas hangsúlyt fektetett a témaválasztásra, arra, hogy A kisemmizett angyal tudjon újat mondani, és elgondolkodtasson olyan dolgokon, amelyekről nem szokás beszélni. A turné során minden állomáson találtok majd egy idézetet: a feladatotok az lenne, hogy írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mi a címe a könyvnek, amelyből származik, valamint milyen tabutémát boncolgat az adott mű. A helyesen válaszolók között a regény egy példánya kerül kisorsolásra.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

„Mi van, ha a világ olyan kirakójáték, amibe nem illünk? Ha csak úgy maradhatunk fent, ha megcsonkítjuk magunkat, lenyirbáljuk az éleket, addig csiszolgatjuk magunkat, amíg nem találunk egy helyet?”

a Rafflecopter giveaway
További állomások:
10. 21. Szembetűnő
10. 23. Ambivalentina
Ar-themes Logo

Ar-themes

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése