7 TEJ- ÉS TOJÁSMENTES GYORSKAJA MEGOLDÁS

Ha az ember intoleranciával nő fel, akkor hamar megtanulja és kitapasztalja, hogyan is lehet megoldani az étkezést egy rohanós napon, hisz ...

Ha az ember intoleranciával nő fel, akkor hamar megtanulja és kitapasztalja, hogyan is lehet megoldani az étkezést egy rohanós napon, hisz a szülőknek általában erre is gondjuk van. Ugyanakkor én és még jó páran, csak tizenéves korunk környékén kerültünk bele a "mentesvilágba", így ez egy igazán nehéz és problémás felfedezési munka, hogy összerakjunk magunknak egy listát, hogy hol és mit ehetünk, ha csak 10 percünk van egy találkozóig és bent ragadtunk a városban vagy, ami még rosszabb, egy totál ismeretlen, esetleg külföldi városban vagyunk.


Egy barátnőmmel beszélgetve, aki csak nemrég csöppent bele ebbe a világba, gondolkodtam el azon, hogy annak idején nekem mennyire iszonyatosan hasznos lett volna egy lista, hogy hol és mit ehetek-ihatok a legnagyobb lelki nyugalommal, ráadásul lehetőleg olcsón. Így el is kezdtem összeírni az én eddigi bevált lehetőségeimet, hátha számotokra is hasznos lesz. 

Előre fontos elmondanom, hogy én tojás- és tejmentesen étkezem, így ezek az ételek mind tojás- és tejmentesek (nem csak laktózmentesek!), viszont glutént, szóját és egyebeket tartalmazhatnak. (Olajos magvakat, mint mandula vagy mogyoró sem tartalmaznak, mert arra is érzékeny vagyok.) 

1. McDonald's és a sima Hamburger, Spicy sertésburger, Chicken McNuggets, Halrudak, Burgonya, Almáspite és McBuri

Ebből a listából azt hiszem mindenki talál magának megfelelő, laktató és olcsó megoldást, szóval szerencsére az ország egyik legnagyobb gyorskaja hálózata jó választás lehet a mifélénknek, ugyanakkor fontos, hogy nem 100%, hogy az elkészítés során nem kerül bele valamennyi a nem kívánt összetevőkből.
A személyzet általában nem tud semmit az allergénekről, így érdemes wifin megnézni a meki weboldalát, mert ott nagyon szépen fel vannak tüntetve a különböző hamburgerek és egyebek összetevői. 


2. Döner kebab vagy gyros, ami minden egyes utcasarkon megtalálható

Tényleg, kis- és nagyvárosokban is, a legtöbb külföldi városban is ott vannak és biztos, hogy 100%-ig tej- és tojásmentesek. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy elfogadjuk, hogy szósz nélkül esszük a kebabunkat, de őszintén szerintem így is piszok finom, főleg, hogy a húsi általában elég szaftos ahhoz, hogy véletlenül se érezzük túl száraznak az ételünket. 

3. Burger King és a sima Hamburger, Chili Burger, Crispy Dog, Classic Dog, Burgonya, és Hagymakarika

Sajnos a Burger Kingben nem sok lehetősége van az embernek, de éhen halni remélhetőleg nem fog. Persze szerencsére lehetőségünk van szószok vagy sajt nélkül kérni egyéb rendelésünket, de rengetegszer elfelejtik (nem csak itt, hanem alapvetően kb mindenhol) így szerintem érdemesebb biztosra menni.
Ha nem vagy benne biztos, hogy mit ehetsz itt, akkor szintén wifin keresztül érdemes letölteni a teljes menüt és kikeresni, hogy az 5, illetve 6-os számok mely neveknél nem szerepelnek.Egyébként általában ez a menü megtalálható az étteremben is a falra vagy a pultra kitéve.


4. Frei Café, ha olcsó és finom kávét keresel tejmentesen

Persze megemlíthetnénk a Costa vagy Starbucks nagynevű brandeket is, de én, mint diák, próbálok azért nem ezreket kidobni egy kávéra, még akkor is, ha egyébként nagyon finom lenne.
Így a Frei Café nálam egyértelműen nyerő, főleg, hogy többféle alternatív tejük is van. 150 Ft pluszt számolnak fel érte, de így is csak 740 Ft max általában egy kávé, ami szerintem teljesen jó ár.
Az, egyetlen, amire lehetőleg figyeljetek, hogy, amikor látjátok, hogy készítik a kávétokat, sasoljátok, hogy biztosan alternatív tejet raknak bele, mert én lassan két napja szenvedek azzal, hogy rendes tejet kaptam, így pedig lassan 5 év után elsőnek látott tehén tejet a gyomrom és nagyon-nagyon nem örült neki. 


5. KFC és a Longer, Hot&Spicy Strips, Hot Wings csípős csirkeszárny, Piccolo saláta és Burgonya

Sajnos itt sem hosszú a lista, viszont a felhasznált mennyiség a különböző allergénekből viszonylag kicsi, így tapasztalataim alapján egy kosár elfogyasztásába nyugodtan be lehet szállni, illetve a Káposztasaláta is nyugodtan fogyasztható. (Ha jól emlékszem csak tojássárgája van benne és az is a lista végén.) 

6. SPAR Pékség

Gondolom már sokan felfedeztétek, hogy szerencsére itt mindig ki vannak írva az allergének, így pár szám gyors megjegyzésével igazán gyorsan körbe lehet szaladni és végignézni, hogy éppen mi van, amit mi, tej- és tojásérzékenyek is ehetünk. Általában nincs túl sok minden, de 2-3 édes péksüti mindig szokott lenni, illetve a pogácsák között is szinte biztos, hogy akad tej- és tojásmentes.


7. BUBU Bubble Tea

Igen, muszáj megemlítenem a kedvenc teázómat, ahol most a nyáron dolgozom is. Egyrészt szerencsére a teák jó része nem tartalmaz biztosan tejet, ami pedig igen, az sokszor kérhető növényi alapúval, így senki nem mered ki semmi jóból.
Ételek is vannak, mint instant tészták, sushik és dimsum/udon, szóval ázsiai stílusú a dolog, de szerencsére tényleg gyors megoldás (pl a ramenek tényleg 5 perc alatt megvannak) és szerencsére viszonylag olcsó is. 

Szóval egyelőre én ezt a listát tudtam fölállítani magamban, remélem nektek is a segítségetekre lesz. Természetesen mindig várom , a TI ötleteiteket is, szóval nyugodtan osszátok meg, ti hogyan oldjátok meg az étkezést a rohanós napokon.♥ Segítsünk egymásnak! 

You Might Also Like

2 komment

  1. Szia!

    A kebabbal sajnos vigyázni kell, én a múltkor rákérdeztem egy török kebabosnál, hogy tejmentes-e a hús és mondták, hogy joghurt van a pácban sajnos.

    Annamari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Óh én ezt nem is tudtam, bár én ilyen mézes pácos husit szoktam kérni. Még régebben, amikor rákérdeztem, akkor azt mondták tiszta husi.
      De akkor mostmár inkább biztosra megyek és rákérdezek.
      Köszönöm szépen, hogy írtál ♥♥♥

      Törlés