6 TIPP, HOGY SZERESD AZ INSTAFEEDED

A social média manipulál és befolyásol minket. Ezt jól tudjuk és elfogadjuk, próbálunk úgy tenni, mintha nem dőlnénk be neki, mintha mi ki ...

A social média manipulál és befolyásol minket. Ezt jól tudjuk és elfogadjuk, próbálunk úgy tenni, mintha nem dőlnénk be neki, mintha mi ki tudnánk védeni és okosabbak lennénk nála, de ugyan már. Te is pontosan tudod, hogy amikor a sokadik tengerpartos, summerbodys és egyszerűen tökéletes sminkes, ruhás, párkapcsolatos, családos, kisállatos képet látod, egyszerűen elgondolkozol, hogy neked miért nem ilyen az életed. Te miért nem így nézel ki... Miközben őszintén igazából nem is akarsz olyan lenni, de valahogy mégis tetszik. 
Éppen ezért gondolom úgy, hogy ez ellen tenni kell és lehet is, így most szeretném bemutatni az én 6 tippemet arra, hogy ahányszor csak felmész az instára, úgy érezd, hogy ez tényleg szórakoztató kikapcsolódás és van értelme erre áldoznod az idődből. 


1. Töröld a celebeket
De tényleg, attól még, hogy híres, neked nem kell követned és akkor sem, ha pár számát szereted, vagy egyszerűen mutatni akarod a profilodon bámészkodóknak, hogy te bizony szereted vagy éppen egyszerűen csak ismered x-t és y-t. Csak olyan kövess, akinek tényleg érdekel a munkássága, a képei és szereted is. 
Személy szerint én csak azokat hagytam meg, akikről tényleg szeretek hallani, ha látom egy képét, arra valahogy reagálok is, vagy éppen olyan dolgokat oszt meg, amikről szívesen olvasok, valamilyen pluszt ad számomra. Ilyen például a SKAM volt színésze is @imanmeskini, aki különböző információkat oszt meg a vallásáról, az iszlámról. Ezeket általában rövid képsorokban teszi, színesen és élvezetesen. (Például te tudod, hogy mit is jelent igazából az "Allahu akbar"?  Vagy mik a Ramadán szabályai?)

2. Csínján a mémekkel
Bár lehet ebben az egy dologban igazán máshogy vélekedek, mint a többiek, mert igazán kevés meme oldal van, amit tényleg szeretek és nem érzem tőlük totális szennynek az instafeedem. Félreértés ne essék, viccesnek viccesek, de miután a huszadik ugyanolyan fárasztó és rossz poén jön velem szembe, plusz tele van szponzorált tartalmakkal az egész, akkor egy idő után legszívesebben kikövetném az összeset.
Éppen ezért ha az ember lánya egyszer már eljutott arra az elhatározásra, hogy kicsit átnézni, kiket és miket követ, akkor érdemes ezek közül az oldalak közül csak a tényleg számunkra is vicceseket meghagyni, hogy ne vegyék el a helyet mások elől. (A hasonlókból, mint mondjuk a pubity vagy nugget, szerintem bőven elég egyet követni, ha az ember ragaszkodik hozzájuk.) 

3. Kövess webcomic oldalakat
Ha te is olyan fura szerzet vagy, hogy nem különösebben szórakoztatnak a klasszikus mémek, akkor érdemes bekövetni pár ügyes kezű webcomic rajzolót. Személy szerint az én legnagyobb kedvencem @catanacomics és @mrs.frollein képei, amiket valószínűleg már láttatok facebookon vagy pinteresten. Ők többnyire lányokról rajzolnak, illetve sok a párkapcsolatokról szóló rövid képsorozatuk is. De ha valakinek ezek nem jönnének be, akkor rajtuk kívül még őket is követem és szívesen ajánlom:

4. Barátod, vagy csak ismerősöd?
Ne legyél leselkedő vénasszony és ne kövess olyanokat, akikkel nem is vagy jó kapcsolatban. Ebbe a kategóriába tartoznak azok is, akikkel egyszer futottál össze egy házibulin, anno általánosban egyel feletted járt, vagy valakinek a tesója, akivel amúgy sem beszéltél soha. Egyszóval mindenki, akinek a képeit csak úgy megszokásból látod, de igazából semmi, de semmi közöd hozzájuk, és a képeit sem lájkolod. Egyrészt felesleges információkkal árasztod el a feeded, másrészt pedig nagyobb az esélye annak, hogy megszólal benned az az apró és gonosz hangocska (igen, a féltékenységről beszélek), hogy ez is meg az is milyen mázlista, milyen szép helyeken jár, milyen jót eszik épp valahol és milyen szép/helyes a párja, na meg így tovább. Legyél őszinte magaddal: Kell ez neked? Ugye, hogy nem.
(Jaj mamám, kezdek úgy fogalmazni, mintha valami béna női magazin szerkesztője lennék.) 
Az én törlési taktikám, az, hogy végig gondolom, ha most összefutnánk, köszönnénk-e egymásnak. Ha nem, akkor minek lássam, hogy mi történik vele, lényegében egy idegen számomra...

5. Töltsd ki a holtidődet valami hasznossal
Rengeteg olyan instaoldal jött létre az elmúlt években, amik szórakoztató módon adhatnak új ismereteket. Ilyen például a @holegyekma, ami különböző éttermekről posztol, általában egy rövid véleménnyel és persze képekkel kiegészítve, hogy ők mit ettek ott. Ilyen instaoldalakból több is akad, érdemes szétnézni. 
Emellett ténylegesen edukálóbb célzattal is akadnak bőven profilok. Még kint Erdélyben ismertem meg egy lányt, aki mesélt a saját kezdeményezésükről: pár fogorvosissal együtt összefogtak és csináltak egy profilt a helyes szájápolásról. Ez a @dentinfo_. Iszonyatosan jó rajzolt illusztrációs képekkel mutatják be, hogy például hogyan válasszunk megfelelő fogkefét, vagy mennyit várjunk étkezés után a fogmosással. De érdekességeket is megosztanak a témában. 
Ezek mellett persze rengeteg más téma is megjelenik instán: több oldal is lett dedikálva nyelvtanulásra, történelmi ismeretekre, vagy irodalmi rövidekre. Mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, amivel az ilyen holtidőben is észrevétlenül edukálhatja magát.

6. Kövess alkotókat
Rengeteg tehetséges alkotó osztja meg a tevékenységét az instagram felületén. Fotósok, írók, tetoválók, művészek és persze mi, bloggerek is. Nekünk alkotóknak ez az egyik legjobb lehetőségünk megosztani veletek a munkáinkat, illetve értesíteni arról, hogy a saját felületünkön új tartalmakat találhattok. Így, ha valakinek a tevékenységével naprakész szeretnél lenni, a legjobb, amit tehetsz, ha követed az insta oldalát. Emellett pedig, persze lehet gyönyörködni a különböző képekben. (A bookstagram még mindig az egyik személyes kedvenc gyönyörködő szigetem az insta nagy tengerében.) 
Illetve ne feledkezzünk meg a kisvállalkozókról sem, nekem például az egyik kedvencem a @vilagoklangja, akik tematikus szójaviasz illatgyertyákat gyártanak. De rengeteg ilyen kisebb projektre lehet rátalálni instán, amiről máshonnan nem is nagyon lehet hallani.

Remélem hasznotokra válik ez a pár gondolat, illetve, ha már amúgy is tervezgettetek valami kis rendrakást eszközölni instán, akkor ez a poszt elég motivációt ad, hogy tényleg belevágjatok. Az ember mentális egészsége sok apróságon múlik, így egy kevés odafigyeléssel sokat tudunk dobni a mindennapjaink hangulatán. Ti hogy használjátok az instát? Mennyire érzitek rákattanva magatokat? Jutott eszetekbe valamilyen tipp, amit kihagytam a felsoroltak közül? Osszátok meg velem kommentben! 

You Might Also Like

2 komment

  1. Nagyon tetszettek a tippjeid, szerintem hasznukat fogom venni!

    És nagyon örülök, hogy más SKAM, ill. Iman Meskini-fanokkal is találkozom itt a bloggeren :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha hasznosnak találtad a posztom!❤︎
      Jaj, bőven vagyunk SKAM rajongók, én is egy másik blogon olvastam először a sorozatról.:))

      Törlés