Vele tűrök, vele szenvedek || Blogturné klub

Legyen az ember akármekkora könyvmoly, általában alig van a polcán egy-egy novelláskötet. Persze, a klasszikusok még ott vannak, vagy valami...

Legyen az ember akármekkora könyvmoly, általában alig van a polcán egy-egy novelláskötet. Persze, a klasszikusok még ott vannak, vagy valami véletlenszerűen szerzett antológia, de azt hiszem elmondható, hogy az emberek nem nagyon olvasnak manapság novellákat. Többek között én magam sem, ami olyan szempontból igazán nevetséges, hogy írni viszont szinte csak novellákat írtam. Pedig alapvetően egy hálás műfaj, mind íróként, mind olvasóként. A megalkotása is kevesebb idő, mint egy regényé, illetve az elolvasása is, így könnyebben befogadható például buszra várás során, vagy ha egyszerűen az embernek nincs sok ideje együltében maradni. 
Mint már régebbi posztjaimban is írtam, mostanában igyekszem tudatosabban olvasni, azaz egy minimális szinten erőszakosabban rávenni önmagamat, hogy a megszokottaktól eltérő köteteket is levegyek a polcról, vagy elhozzak magammal a könyvesboltból. Nos, így került hozzám Fiala Borcsa novelláskötete is, bár őszintén: nem nagyon kellett hozzá győzködnöm magam. Ahogy az instagrammon is nagyon élvezem a párkapcsolatokról szóló webcomic-okat, úgy az ilyen rövid, szórakoztató, könnyed és kellemes történeteket is. 

Fülszöveg

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk? Hogyan válik a szülői, házastársi kapcsolat mérgezővé? Miért van a pokolhoz vezető út jószándékkal kikövezve? Miért fontos, hogy felismerjük a sorsdöntő pillanatokat, tűnjenek akármilyen jelentéktelennek az adott helyzetben? Hogyan válhat a gyönyörű királylány és a snájdig herceg idővel varangyos békává a másik szemében? És vajon segíthet-e még rajtuk a csók?
Fiala Borcsa ízig-vérig mai „egypercesei” rólunk szólnak, amint párkapcsolatok útvesztőiben bukdácsolunk, kapcsolódni igyekszünk, hogy aztán szenvedjünk a kötelék szorításától. Hősei életközepi válságokban, félrecsúszott házasságokban, friss szerelmekben és bonyolult családi viszonyokban igyekeznek jól-rosszul helytállni, elrejteni gyengeségüket, félelmeiket, olykor megalkuvásaikat. A szerző görbe tükröt tart esendő szereplői elé, de nem hiányzik belőle az empátia és a humor, írásait olvasva így sokszor egyszerre sírunk és nevetünk…
FIALA BORCSA a wmn.hu főszerkesztője, két gyerek édesanyja, író, újságíró. Kíváncsi emberként nagyon sok téma foglalkoztatja a gasztronómiától kezdve a furcsa halotti szertartásokon át a döntési fáradtságig. Írt ifjúsági regényeket és reklámfilm-forgatókönyvet is. A Vele tűrök, vele szenvedek a harmadik, felnőtteknek szóló kötete.

A könyv olvasása során az az érzésem volt, mintha a szerző sorra vette volna az ismerőseit, és mindenkinek egy vicces, kínos, de mindenképpen nosztalgikus sztoriját lejegyzetelte. Mintha összeültek volna sörözni, felröppent volna a téma, azaz a párkapcsolatok, és mindenki csak úgy benyögte volna a maga emlékezetes sztoriját. 
Miután pedig az ilyen sztorizós esték általában kifejezetten jól sikerülnek, és az ember csak úgy várja, hogy ki licitálja túl az előző sztorit, úgy ez a könyv is egyszerűen csak úgy olvastatja magát a rövidke, de csattanós novelláival.
Mind olyan kellemesen ismerős, még akkor is, ha sose történt meg, se velem, se a közeli ismerőseimmel, de igazából simán megtörténhetett volna, és ez egy nagyon erős pontja a kötetnek. 

A novellák igen rövidkék, de a legpozitívabb értelemben. Pont annyira ismerteti a szereplőit, hogy azok rendesen körvonalazódjanak az olvasóban, nem csepegtet lényegtelen információkat, és nem tereli el az ember figyelmét a történésről semmilyen nagyon irodalmi gondolatmenettel. (Lehet nem a legmegfelelőbb novellákat olvastam eddig, de ezek fontos szempontok voltak nálam.) A történetek mind cselekmény-orientáltak, sokszor csak "a férfi" és "a nő" jelenik meg, de ez pont elég, hiszen az ilyen fantomképek mögé még jobban beleláthatjuk ismerőseinket, akikre éppen illenek a körülmények, ezzel még közelebb hozva magunkhoz a sztorit.

Ami különösen tetszett, hogy nem csak a szó legszorosabb értelmében vett párkapcsolati novellák színesítették a kötetet, hanem a legkülönbözőbb aspektusokból megragadva, a párkapcsolat minden időszakára és helyzetére kiterjedve járta körbe a témát a szerző. Szó esik az anyai és feleségi önfeláldozásról, a női-férfi szerepekről, de még az anyós téma is előkerül a novellákba, csak hogy pár nem evidens példáit hozzak. Persze a klasszikusok is megjelennek, mint a megcsalás, a félreértések és a mindennapi házastársi civakodás.

Fiala Borcsától eddig még nem olvastam, így egészen meglepő volt, mennyire dinamikusan és lényegre törően ír. A kifejezésmódja választékos, mégse csicsás és nem él barokkos körmondatokkal és ahogy fentebb is már megfogalmaztam, az egész egyszerűen olyan valós, olyan emberi, mintha csak leülne az olvasóval egy laza beszélgetésre, ahol elmeséli milyen történeteket hallott az ismerőseitől.

Összességében nagyon örülök, hogy olvashattam ezt a kötetet, és mindenképpen ajánlanám a hozzám hasonló Catana Comics és egyéb romantikus webcomic rajongóknak. Ha azokat szeretitek, ezt a könyvet is biztos, hogy fogjátok! 


Nyereményjáték

Fiala Borcsa 38 novellája kegyetlen őszinteséggel mutatja be a párkapcsolatok sokszínűségét. Bloggereink által ti is betekintést kaphattok a kötetbe, ráadásul most meg is nyerhetitek a kiadó által felajánlott példányt!
Játékunk során egy-egy idézetet láthattok az írónő valamelyik megjelent kötetéből. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik könyvből idéztünk, és az adott könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Csak az a baj, hogy mostanában (nem tudom, régebben hogy volt) az emberek nem hisznek el senkinek semmit, amíg azt a saját bőrükön meg nem tapasztalták.”
További állomások:

08. 23. – Fanni’s Library
08. 26. – Ambivalentina
08. 29. – Spirit Bliss Sárga Könyves Út

You Might Also Like

0 komment