MÁS ÁLLAPOTOK || KÖNYVES

Mi van, ha szingli vagy (bár nem reménytelenül) és gyereket szeretnél vállalni? Egyrészt egy humoros és szórakoztató regény, másrészt viszo...

Mi van, ha szingli vagy (bár nem reménytelenül) és gyereket szeretnél vállalni? Egyrészt egy humoros és szórakoztató regény, másrészt viszont egy picit kételkedő Nina. Őszintén, bár a regény tetszett és szívesen olvastam, mégis úgy éreztem, ez nem nekem szól, engem ez nem köt le, de miért?


Mikor elolvastam a fülszöveget, úgy gondoltam, hogy ez az a kortárs magyar regény, amit kikapcsolódásként el akarok olvasni. Személy szerint, próbálok minél minimálisabb mennyiségben ifjúsági és kifejezetten szórakoztató irodalmat fogyasztani, hiszen be kéne érnem magamat a szépirodalom terén, ugyanakkor képtelen vagyok lemondani róla, hisz a sok nehéz olvasmány után kell ez a kikapcsolódás, meg úgy amúgy is, egy-egy zajos és idegtépő nap után annyira feltölt, mikor van időm csak lenni és olvasni.

Éppen ezért találtam ki, hogy a kellemeset a hasznossal összekötve fekszem rá a magyar kortársakra és ebben egyértelműen rengeteget segít a Könyvmolyképző és az általuk kiírt évenkénti pályázat, az Aranymosás, bár ez a mű éppenséggel nem így került a nyomdába, na meg az én kezembe sem. 

Egyedül nem megy?
Mit teszel, ha egy nap szembesülsz a benned ketyegő biológiai vekker sürgetésével, ám reménytelenül szingli vagy?
Léna önálló fiatal nő, családi állapota: független, és ezt nem is hajlandó feladni.
Ám vágyik arra, hogy anya legyen.
Tervéhez a véletlen egy apát is a rendelkezésére bocsát – Iványi professzort, régi, rettegett egyetemi tanárát, aki feleségével gyermektelenül él. Megállapodásuk világos: semmi gyengéd érzelem, semmi személyes. Az érintkezés egyetlen célja a kívánt terhesség.
Vajon mihez kezdenek, ha meglepő, más állapotokban találják magukat?
Mennyit ér a becsület, az adott szó? Hol ér véget az értelem, és hol kezdődik az érzelem?



A történet hihetetlenül intenzív volt, az események úgy jöttek egymás után, mintha valami eszeveszett dominójátszmának lettem volna a szemtanúja. A főszereplő leányzót, akinek számomra sokáig zavaros volt, hogy mi is az igazi neve, E/3-ból, azaz egy külső mesélő által követhetjük végig, ami nekem eleinte borzasztóan furcsa volt és igazából a könyv egészen végéig sem jöttem rá, hogy ki is ez. Néha kiszólt a történetből, néha magáról beszélt és valószínűleg én voltam a figyelmetlen, de nem esett le egyáltalán, hogy ki is lehet a mesélő.
Ez picit összezavart. 
Ugyanakkor Léna karaktere rettentően szerethető volt számomra. Határozott, néha esetlen, mégis szórakoztató és egyáltalán nem tökéletes.
Mégis a karakterfejlődést, a kibontakozást egyáltalán nem nála éreztem, hanem a férfi főszereplőn, Iványi professzoron. Őszinte leszek, számomra iszonyatosan furcsa volt egy ennyire hozzám képes idős férfit szerelmi kapcsolatban elképzelni ennyire közelről és bensőségesen, mint ahogy az a könyvben is előfordult. Ugyanakkor magát a karaktert rendkívül megszerettem és egyszerűen szórakoztató volt a főszereplők párbeszédeit olvasni, már csak azért is, mert a könyvnek egész magas a humorfaktora. 

Ami külön tetszett még, az a magyarsága a könyvnek. Hogy olvasás közben előttem voltak a helyszínek, hogy éreztem benne pestet és nem próbált a könyv szinte semmiféle amerikai álomképpel etetni. Egyszerre volt regényesen izgalmas és kissé lehetetlen, na meg magyar és reális. 

Mindezen pozitívumok ellenére, nem tudom azt mondani, hogy megelégedve tettem le a könyvet. Tetszett a történet, hogy mindig van valami, hogy a karakterek rendkívül szerethetőek, hogy viccesek a párbeszédek, de a befejezés egyáltalán nem tetszett és nem azért, mert úgy éreztem, hogy ez nem az, amit én a végére képzeltem. Pont, hogy számomra túl sok volt. A regény utolsó oldalai, az utolsó apró sztori a rengeteg történés közül szerintem egyáltalán nem kellett volna oda. 



Minden esetre, ha egy kicsit komolyabb, de szórakoztató könyvre vágysz, csak ajánlani tudom! Itt be is szerezheted a könyvet! Vannak hibái, de összességében jó kikapcsolódás volt és egy érdekes felvetést boncolgatott, bár néha picit számomra túlságosan elrugaszkodott a valóságtól.♥  Ti olvastátok már? 

You Might Also Like

1 komment