A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv || Blogturné klub
14:31Mióta lement a turné a másik Downton Abbey szakácskönyvvel, tűkön ülve vártam, hogy végre ez a rövidebb kötet is sorra kerüljön, hiszen az előző könyvvel ellentétben itt a desszertekre helyezték a hangsúlyt, ami nekem egyértelműen a gyengém, nézzétek csak vissza az eddigi gasztroposztokat...Haha.
Fülszöveg:
Külön fejezetet kaptak:
A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.
Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.
A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.
A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.
Én és a könyv:
Őszintén, már az előző kötet szépségétől is elolvadtam, de valahogy ez a mostani kompaktabb kisebb kötet jobban elvarázsolt. Mind kinézetre, mind tartalmilag. Számomra régiesen hat ez az arannyal díszített szövet kötés, így azt hiszem jól megragadta a hangulatot, és szinte el se hiszem, hogy egy könyv borítójával kezdem a bejegyzést, vagy egyáltalán egy mondatnál többet szólok róla. Nem szeretem a borítójuk alapján megítélni a könyveket, de itt egyszerűen nem tudok elmenni amellett, hogy mennyire csodás körítést kapott ez a rengeteg süti és keksz recept.
A kötet elején egy történelmi és kultúrális eligazítással kezdünk, ahol a szerző elmeséli, hogyan is alakult ki a legendás és világ szinten ismert angol ötórai tea fogalma, illetve a teák terén is megismerkedünk a korban legfogyasztottabb darabokkal. A rövid bevezető után pedig nem is marad más hátra, mint a rengeteg édesebbnél édesebb recept leírása.
A választást egyébként az is nehezítette, hogy ahogy a testvérkötetben is, itt sem volt minden egyes recept mellé fotó is rendezve, illetve ha volt is, többszőr voltak ezek a képek a sorozatból kiragadva úgy, hogy több ételt is megjelenítettek, így nem volt egyélrteműen észrevehető, a recept melyik süti elkészítését próbálja bemutatni.
Az egyes receptek felépítése megint csak a másik Downton Abbey szakácskönyvre hasonlított. Itt is négy részből állt össze: egy rövid leírás a recept történelmi és kultúrális hátteréről, első lejegyzséről, majd az összetevők listája, az elkészítés menete és legvégü pedig egy rövid idézet a sorozatból, ami ehhez az ételhez köthető. Sok helyen pedig természetesen mindezt egy fotó és követte az elkészült desszertről. (Be kell valjam, hogy eddig nem tudtam, hogy rajongok a porcelán étkészletekért, de az itteni képek ráébresztettek, hogy minden vágyam két díszes csésze és egy tálaló.)
Összességében nagyon boldoggá tesz, hogy ez az apró babakék kötet helyet kaphatott a polcomon, így is, hogy még nem láttam végig a sorozatot. A receptek így is bőven érdekesek tudnak lenni bárki számára, aki kicsit is vonzódik az angol teasütemények felé vagy csak egyszerűen a finom és különleges desszertekért. Mindenképpen megéri beszerezni, egy díszdarab a szakácskönyvek között.
Nyereményjáték:
További állomások:
0 komment