A ​hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv || Blogturné klub

Mióta lement a turné a másik Downton Abbey szakácskönyvvel, tűkön ülve vártam, hogy végre ez a rövidebb kötet is sorra kerüljön, hiszen az e...

Mióta lement a turné a másik Downton Abbey szakácskönyvvel, tűkön ülve vártam, hogy végre ez a rövidebb kötet is sorra kerüljön, hiszen az előző könyvvel ellentétben itt a desszertekre helyezték a hangsúlyt, ami nekem egyértelműen a gyengém, nézzétek csak vissza az eddigi gasztroposztokat...Haha. 

Fülszöveg:

Szeretettel ​meghívunk egy…
…ínycsiklandozó ötórai teára

Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.
Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.
Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.
A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.
A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

Én és a könyv:

Őszintén, már az előző kötet szépségétől is elolvadtam, de valahogy ez a mostani kompaktabb kisebb kötet jobban elvarázsolt. Mind kinézetre, mind tartalmilag. Számomra régiesen hat ez az arannyal díszített szövet kötés, így azt hiszem jól megragadta a hangulatot, és szinte el se hiszem, hogy egy könyv borítójával kezdem a bejegyzést, vagy egyáltalán egy mondatnál többet szólok róla. Nem szeretem a borítójuk alapján megítélni a könyveket, de itt egyszerűen nem tudok elmenni amellett, hogy mennyire csodás körítést kapott ez a rengeteg süti és keksz recept. 

A kötet elején egy történelmi és kultúrális eligazítással kezdünk, ahol a szerző elmeséli, hogyan is alakult ki a legendás és világ szinten ismert angol ötórai tea fogalma, illetve a teák terén is megismerkedünk a korban legfogyasztottabb darabokkal. A rövid bevezető után pedig nem is marad más hátra, mint a rengeteg édesebbnél édesebb recept leírása. 

Minden szakácskönyv turnéján az a szokás, hogy a véleményező bloggerek elkészítenek egy ételt a kötet ajánlatai közül, így ez most sem volt másképp. Az én választottam, nem kevés gondolkozás és lapozgatás után, a Csurgatott citromtora névvel ellátott édesség lett. Összetevőiben igen egyszerű, ugyanakkor elég speciális sütőformát igényelt a recept, ami nekem nem volt, így jóval vékonyabb és szélsesebb lett a torta, mint kellett volna. Így kicsit elcsúsztam a torta pontos elkészítésével, ráadásul nekem meglepően hígnak tűnt a massza sütés előtt, ami így sütés után is számomra szembetűnő, kicsit gumis lett az állaga, pedig pontosan azokat a mennyiségeket tettem bele, amik a receptben írva voltak. Ugyanakkor az állagát eltekintve, rettentően finom és kellemes édes-savanykás ízvilága van, már el is fogyott a torta fele egyetlen este alatt, így azt hiszem, hogy enyhébb javítgatások mellett, de stabilan felkerül a bevált receptek közé. 

A választást egyébként az is nehezítette, hogy ahogy a testvérkötetben is, itt sem volt minden egyes recept mellé fotó is rendezve, illetve ha volt is, többszőr voltak ezek a képek a sorozatból kiragadva úgy, hogy több ételt is megjelenítettek, így nem volt egyélrteműen észrevehető, a recept melyik süti elkészítését próbálja bemutatni. 

Az egyes receptek felépítése megint csak a másik Downton Abbey szakácskönyvre hasonlított. Itt is négy részből állt össze: egy rövid leírás a recept történelmi és kultúrális hátteréről, első lejegyzséről, majd az összetevők listája, az elkészítés menete és legvégü pedig egy rövid idézet a sorozatból, ami ehhez az ételhez köthető. Sok helyen pedig természetesen mindezt egy fotó és követte az elkészült desszertről. (Be kell valjam, hogy eddig nem tudtam, hogy rajongok a porcelán étkészletekért, de az itteni képek ráébresztettek, hogy minden vágyam két díszes csésze és egy tálaló.) 

Összességében nagyon boldoggá tesz, hogy ez az apró babakék kötet helyet kaphatott a polcomon, így is, hogy még nem láttam végig a sorozatot. A receptek így is bőven érdekesek tudnak lenni bárki számára, aki kicsit is vonzódik az angol teasütemények felé vagy csak egyszerűen a finom és különleges desszertekért. Mindenképpen megéri beszerezni, egy díszdarab a szakácskönyvek között. 

Nyereményjáték:

Visszatérünk Downton Abbeybe, és a hivatalos szakácskönyvük után rátérünk az ötórai teához kínált édes süteményekre és sós falatokra!
Tartsatok bloggereinkkel, és éljétek át velük Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát! Ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


További állomások:

19 - Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment