A ​Hivatalos Downton Abbey Szakácskönyv || Blogturné Klub

Szeretek főzni. Amióta egyedül élek, azóta pedig végképp egy nagyon különleges elfoglaltság a számomra, bár sokszor egyszerűen csak teherkén...

Szeretek főzni. Amióta egyedül élek, azóta pedig végképp egy nagyon különleges elfoglaltság a számomra, bár sokszor egyszerűen csak teherként élem meg. Mégis, az elmúlt időszakban egy erősen terápiás jelleget kapott ez az elfoglaltság, és teljesen rákattantam. Youtube-on és Pinteresten is egyre csak gyűjtöm a recepteket és nem riadok vissza a kissé egzotikusabb vagy elsőre furcsán hangzó fogásoktól sem. Amikor szembe jött a Downton Abbey sorozat alapján készült szakácskönyv, rögtön tudtam, hogy engem annak ellenére is érdekel, hogy nem láttam az egészet. Igen, ezt be kell vallanom, hogy bár nekikezdtem még a félév elején, de egyszerűen a tanulás mellett nem jutott rá időm, így már a szakácskönyvvel a kezemben kezdek neki újra. 



Fülszöveg:
A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.

Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.

A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.

A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.

A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.

Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.

Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!

Én és a könyv:
Ilyen szempontból persze kissé spoileres a kötet, hiszen a receptek leírásában gyakran utal vissza konkrét részekre, azokon belül is történésekre, de természetesen az alap felvetéssel ez nem megy szembe, miszerint olyan emberek veszik a kezükbe ezt a szakácskönyvet, akik látták és szerették a sorozatot. (Én csak a kivétel vagyok, aki erősíti a szabályt.) 

A könyv már a borító alapján is egyszerűen egy kincs. A gyönyörű borító egy még gyönyörűbb belsőt rejt. Egyszerűen nagyon esztétikus és kifinomult az egész kötet tördelése és szerkesztése. Hihetetlenül minőségi érzetet ad, ha pedig az ember veszi a fáradtságot és bele is olvas, egyértelműen konstatálja, hogy ez nem egy összedobott receptgyűjtemény, amire csak ráhúzták egy sorozat brand-jét, hogy el lehessen adni. A könyv írója, Annie Gray nem csak a sorozatban kifejezetten szerepet játszó ételeket mutatja be, hanem a sorozat történelmi hátterét gasztronómiai szempontokból is. Rögtön a legelején gyors történelmi áttekintést kapunk, melyben jószerivel említi az étkezési szokásokat, és azok változásait, legyen szó fogások mennyiségéről és sorrendjéről, menütervezésről vagy hozzávalók változatosságáról. 

Minden egyes receptnél is találunk egy kis történelmi visszatekintést, ami az adott ételt mutatja be. Ezek sokszor olyan információk, mint hogy mikor és melyik szakácskönyvben jegyezték fel legelőször, hol és kik között volt divatos, illetve az idő elteltével mi változott a receptben. Ezek mind nagyon érdekesek voltak és mindig volt egy kis utalás a sorozatra is benne, karakterekre vagy akár konkrét jelenetekre. Sok receptnél található szerzői megjegyzés arról, hogyan tudjuk még különlegesebbé tenni a fogásunkat, mit mire lehet kicserélni, vagy éppen mire figyeljünk különösképpen.

A legtöbb recept mellé jár kép is. Ezek sokszor tényleg a sorozat képkockái közül lettek kiragadva, ezért kicsit nehezebben kivehetőek, ugyanakkor mivel igen különleges és nem mindennapi fogásokról van szó a könyvben, így ahol nincs kép, ott szinte nem is tudom, hogy mit is főznék. Ez engem nagyon zavart, hisz a szakácskönyves turnéknál mindig ki is próbálunk egy receptet, ezzel élesben is tesztelve a kötetet, és én biztosan nem választok olyat, amiről nincs kép, hiszen nem tudom elképzelni egy ismeretlen 20. századi angol fogás kinézetét.

Az én választottam egyébként az uborkaleves lett, mert annyira megfogott, hogy egy szinte elképzelhetetlen koncepció. Salátalevessel már találkoztam, elsőre az is furcsán hangzott, de végül egészen megszerettem, így az uborkaleves felé már egészen nyitottan álltam. Itt a kötet szerzője meg is jegyezte, hogy érdekesség, hogy az uborkát anno sokkal több rétűen használtál, gyakran megfőzték, mint például ebben a meleg levesben, míg ma már maximum gasztro kuriózumként hidegen tálalják csak leves formájában. 
Őszintén, meglepően rettentően finom lett a leves, ráadásul a hozzávalók tekintetében egy határozottan gyorsan és olcsón elkészíthető darab, így biztos vagyok benne, hogy el fogom még többszőr is készíteni, mert egy egyetemista költségvetésébe is teljesen belefér. 

A legtöbb receptnek sajnos az az egy problémája van, hogy mindig tartalmaz 1-2 különleges, de lényeges hozzávalót, aminek az elhagyása vagy cseréje már egyáltalán nem azt az eredményt hozná, amire igyekezne rávezetni a recept. Ez viszont igazából egy ilyen speciális könyv esetében rendben is van, hiszen nem elvárható, hogy mindenünk legyen otthon, amit a 20. század brit konyhaművészete megkíván, de fontos tudni, hogy itt először ki kell nézni a receptet, majd pedig bevásárolni, nem pedig csak otthon felütni a kötetet és keresni "gyorsan valami finomat". 

Összességében egy újabb kis gyöngyszemmel bővült a polcom, és az uborkaleves sikerén felbuzdulva, egyrészt mindenképp folytatom a sorozatot, másrészt pedig főzök még valamit a receptek közül, például egy cornwall-i pitét, mert már egyszer jártam arrafele és a 21. századi változat határozottan ízlett. 

Nyereményjáték:
A Downton Abbey és az angol konyha rajongóinak örömére a 21. Század Kiadó elhozta nekünk a hivatalos szakácskönyvet, mely Annie Gray ételtörténész kutatómunkájának gyümölcse. Fedezzétek fel velünk ezt a gyönyörű szakácskönyvet! Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából.

Összekevertük a sorozat szereplőinek nevének betűit, lássuk, ki tudjátok-e bogozni. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
smhota roarbw
További állomások:
06.26. Ambivalentina
06.28. Könyv és más
06.30. Booktastic Boglinc

You Might Also Like

0 komment