Fülig beléd zúgtam 2 || Blogturné Klub

 Az első kötet olvasása után, nem volt kérdés számomra, hogy szeretném folytatni a képregényt, sőt, rettentően vártam, hogy megjelenjen magy...

 Az első kötet olvasása után, nem volt kérdés számomra, hogy szeretném folytatni a képregényt, sőt, rettentően vártam, hogy megjelenjen magyarul is. Közbe végignéztem a sorozatot is, ami őszintén úgy gondolom, hogy a Netflix egyik legjobb gyártmánya az évben, persze jó alapanyagból könnyű jót alkotni. (Ugyanakkor a tapasztalatok alapján nagyon könnyű elrontani is, főleg az ilyen kényesebb témákat, ahol fiatalok között jelenítenek meg homoszexuális kapcsolatot. Sokszor nem a megfelelő hatást érik el, azaz a szociális érzékenyítést, hanem egyszerűen az átlagos néző számára túl sok lesz, hiteltelennek tűnik. Ezt hihetetlenül jól kikerülte a sorozat, élmény volt nézni, és én személy szerint úgy éreztem, hogy tökéletesen bemutatta, hogy a szerelem az bármilyen nemű és rasszú emberek között is ugyanolyan szép és természetes. Erre a következtetésre pedig nagy szükség van.) 

Fülszöveg:

Nick

Azért átjössz holnap?? 😀
Mert lenne egy ötletem
Mit szólnál egy igazi randihoz?

Omg… hát PERSZE
Mit csináljunk? 🙂

Lehet meglepetés??

Omg oké! Nagyon izgulok alkjdfldsg

Én és a könyv:

A sztori rögtön az előző rész végétől folytatódik, tehát az ominózus első csók után, de még ugyanazon az éjszakán. Az első rész során végigkísérhettük a két fiút, ahogy egymásra találtak, legalábbis barátilag, illetve, ahogy Charlie felismerte, hogy számára ez több barátságnál. A második rész pedig Nick érzelmi világára fekteti a hangsúlyt, hiszen a fiú számára erősen megkérdőjeleződik az önmagáról eddig felépített képe. Mindenképpen kategorizálni szeretné magát, hiszen ezt látuk mindenhol, nevet és címkét kell aggatni mindenre, hogy a világ érthető és rendezett legyen, legalábbis annak tűnjön a szemünkben. Ugyanakkor, ha az ember nem mozdul ki az ismert dobozból és nem hajlandó újabb és újabb szemüvegeket felpróbálni, akkor könynen előfordulhat, hogy nem találja meg a megfelelő címkét, a megfelelő felfogást, amivel kisimíthatja a lelképben keletkezett gyűrődést, és tovább haladhat teljes önképpel a világ felfedezésében. 

Erre a problémára rettentő jól és kedvesen világít rá ez a rész, ráadásul, ami a legfontosabb: nem szájbarágósan. Nick keresi identitását, viszont az általa ismert világban, csak heterok és melegek léteznek. Eddig azt hitte hetero, viszont megjelent Charlie az életében, aki mindent felforgatott akarva és akaratlanul, így Nick megkérdőjelezi önmagát: lehet, hogy meleg? Dehát a lányok is tetszenek neki...Ebben a részben  végigkísérhetjük Nick vívódását, mind önmagának a keresésével, mind pedig az előbújás gondolatával. 

Ezek mind olyan problémák, amik általánosíthatóak, mindenkivel megtörténnek, akár az LMBTQ+ közösség tagja, akár nem. Fiatalon keressük önmagunkat, próbáljuk megtalálni a helyünket a világban, ezáltal pedig a megfelelő barátokat is, akik azért szeretnek minket, amilyenek vagyunk, nem érezzük, hogy meg kéne játszanunk magunkat előttük. Ezt pedig Nick is megtapasztalja, hiszen a rögbi csapat tagjaként és általánosan menő srácként a gimiben, eddig olyan fiú havaerokkal vette körbe magát, akikkel jól lehet ökörködni, és akik eddig nem feltűnő módon, pont azért fogadták el őt, mert a számukra megszokott barát ideált testesítette meg. Ugyanakkor ez nyilván változni kezd, ahogy egyre többet mutatkozik Charlieval. Nagyon szerettem, hogy ezt ennyire emberien mutatta be az írónő, és nem ragadtatta el magát teljesen az ameriaki tinidrámás klisékkel. Így Nick örlődése és vívódása egy teljesen érthető, és szerethető folyamat lett az olvasó szemében.

Mindezt pedig gyönyörűen és édesen megkomponálva. Nagyon szeretem Alice Oseman rajzstílusát és mesélési technikáját. Annyira kedvesen és ártatlanul tudja bemutatni az első nagy tiniszerelmet, hogy az egyszerűen elvarázsolja az olvasót, és röpíti egészen az utolsó oldalig, ahol a lélekmelengető és aranyos történet hirtelen megszakad, és az olvasó egyszer csak rájön, hogy megint beláthatatlan ideig várnia kell, hogy folytathassa Nick és Charlie történetét. 

Nincs új a nap alatt, így itt sincsenek hatalmas csavarok, sem pedig trükkös gigászi történések, ez egy egyszerű romantikus történet, két tini szerelméről és a barátaik mindennapjairól, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezt nem lehetne újszerűen és jól cisnálni: Alice Oseman rajzai szerintem pont kellően részletesek és egyediek, ráadásul a magyar piacon teljesen egyedülálló ez a romantikus nyugati képregényforma, viszont azt hiszem a Heartstopper sikerén felbuzdulva, nemsokára nálunk is előfordulhat, hogy több cím is megjelenik ebből a körből. Én személy szerint alig várom! Hát még a következő részeket... hiszen az első két kötet lefedi az első évad történéseit, de hogy mi történik mindezek után, azt egyelőre csak az angol képregényből deríthetjük ki. Remélem, ez minél hamarabb változik. 

Összességében csak ajánlani tudom ezt a képregényt azoknak, akik kedvelik a vörös pöttyös könyveket, a romantikus történeteket, és szívesen olvasnának valami nagyon szívmelengető és kedves limonádé sztorit így a nyári melegben. 

You Might Also Like

0 komment