A SOKSZÍVŰ || EGYMÁS SZEMÉBEN KÖNYVKLUB

Az a gondolat, hogy egy kapcsolat nem csak két emberből állhat, igen szokatlan, legalábbis itt Európában nekem biztosan. Éppen ezért elsőre...

Az a gondolat, hogy egy kapcsolat nem csak két emberből állhat, igen szokatlan, legalábbis itt Európában nekem biztosan. Éppen ezért elsőre igazán óvatosan próbáltam körbejárni témát és magáról a könyvről is eleinte nem nagyon tudtam hogyan is vélekedjek....Aztán elkezdtem olvasni és sehogy sem tudtam letenni. Tényleg. Egyszerűen nem ment. A kezemben ragadt, órán meg az ölemben.



Ez már a harmadik hónap, hogy az Egymás Szemében Könyvklub posztját láthatjátok a blogon és el se tudom mondani, ennek mennyire örülök. Egyrészről iszonyatosan jó érzés, hogy a csoportunk így pörög, mindenki időre kész a könyvével és kitartóan írogatunk, másrészt viszont büszkévé is tesz a tény, hogy még én is képes vagyok havonta elolvasni egy olyan könyvet, amit nem teljesen magamtól választottam.
a harmadik körben magyar kortársaktól olvastunk, így került hozzám A sokszívű, aminél kevés szórakoztatóbb és érdekesebb magyar, vagy egyáltalán unblock romantikus történetet olvastam.

Szurovecz Kittivel már évekkel ez előtt összefutottam, amikor még az első regénye, a Gyémántfiú jelent meg. Akkoriban különösebben nem varázsolt el, így hanyagoltam is a köteteit, egészen mostanáig. Niitaa javaslataként választottam őt, na meg A sokszívűt, és mint már mondtam, nem nagyon bántam meg, sőt mondhatni egyáltalán, de nézzük is részletesebben. 

"Annabellának ​két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik… 

Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára – akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik –, úgy érzi, új családra lelt… Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?
A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma. 
Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?
Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen."

Eleinte nem igazán kedveltem Annabella karakterét, de ahogy haladt előre a sztori, ez az érzés egyre jobban elült. Jól megformált karakter, aki nagyon szépen vezetett bele engem, mint olvasót a poliamorok életébe, mindennapos (és esetekben extrább) problémáikba és gondolataiba.
Ami igazán tetszett, hogy a történet Annabella körül nem úgy alakult, mint egy szokásos romantikus regény, bár megjelentek a különböző archetípusokat megszemélyesítő legények, mégis sokkal inkább a lélektani rész volt a középpontban.

Borzasztóan elgondolkodtató könyv és ez nem is csoda egy ilyen kényes témánál. Az ember önkéntelenül is áthelyezi a saját életébe az apró szituációkat miközben olvas. Talán ebben a könyvben éreztem eddig a legjobban mennyire is tudok elfogadó lenni. Ezt pedig úgy értem, hogy én magam mennyire vagyok elfogadó, hol vannak a határaim, mit tudok kényelmesen tolerálni és mi az ami már túl megy ezen és elkezdem soknak érezni.




Talán egy picit itt éreztem enyhe gyengeségeket a kötet kapcsán, hisz olyan szituációkat és szereplőket is felsorakoztat, akik talán "túl sok különlegességet" avagy extra, nem megszokott tulajdonságokat kaptak és ezáltal a könyv erősen veszít a hihető és elgondolkodtató, egyszerűen realista értékéből. Legalábbis én mindenképp így éreztem. 

Ugyanakkor a szereplők általánosságban szuperül lettek megírva és itt ezt úgy értem, hogy legutóbb ennyire emlékezetes és jellegzetes karaktereket talán a Szent Johanna Gimiben láttam, ezzel pedig arra szeretnék utalni, hogy legalább 8 igazán érdekes és tényleg kidolgozott karakterrel operált a történet, és ez bizony nem kevés. 

Összességében, mint azt már fönt is elmondtam, azt hiszem egy kedvencet avathattam ebben az E.Sz. körben, amit csak ajánlani tudok, már ha az ember lánya (vagy éppen fia) vevő a kényesebb és "liberálisabb" témákra. Hiába szórakoztató és romantikus a kötet, mégis elgondolkodtató és nem csak a poliamoria körében, hanem a szerelem, kapcsolatok és szexualitás topikjában is tud bőven újat mondani, amiről érdemes egy apró gondolatfoszlányt minimum ejteni.
Nagyon köszönöm az olvasási lehetőséget az Athenaeum Kiadónak!

You Might Also Like

0 komment