AZ ÉN TANULÁSI RUTINOM

A legtöbb gimnazistának, egyetemistának vagy éppen általános iskolásnak, egyszóval tanulónak egy idő után kialakul egyfajta saját tanulási ...

A legtöbb gimnazistának, egyetemistának vagy éppen általános iskolásnak, egyszóval tanulónak egy idő után kialakul egyfajta saját tanulási rutinja, ahogy szépen lassan rájön, hogy mit és hogyan érdemes csinálnia, hogy a bődületes mennyiségű tananyag, a lehető legkönnyebben és leggyorsabban a fejébe kerüljön, azaz megtanulja azt. 
Éppen ezért gondoltam, hogy megírom a sajátomat, hátha valamit át tudtok emelni, valamit szimpatikusnak találtok vagy csak inspirálónak arra, hogy másképp csináljátok és ezzel is effektívebbé tegyétek a saját módszereteket. Én személy szerint imádok ilyen cikkeket olvasni, így alig várom, hogy megírjam a sajátomat, így kezdjünk is bele!

Személy szerint ezt a rutint én a vasárnapokra fejlesztettem ki. Ilyenkor szeretek korán kelni és nem titkos célom a tanulással minél hamarabb, tehát lehetőleg dél után nem sokkal végezni.
Nem szoktam sokat enni reggelire, egy szendvics bőven elég, na meg egy óriási bögre zöld tea, amit fel is viszek magammal, hogy nekiállhassak a tanulásnak. Személy szerint nem szeretem a fekete teát és a kávét pedig nem bírja a szervezetem, így maradtam ennél a megoldásnál, na meg ez egészségesebb is, főleg, hogy az ember folyamatosan újra és újra megihat egy bögrével, míg azért a kávéval csínján kell bánni. 

Tanulás előtt még rendet szoktam rakni a szobámban, valahogy csak így tudok nyugodtan leülni és a tanulásra koncentrálni, bár lehet ezzel a pár perces procedúrával, amit szigorúan zenekeresgélés előz meg, úgy érzem, hogy legalább egy picit tudom még halasztani a "borzalmas" tanulással eltöltött perceimet. Miután ezzel kész vagyok, általában a zenét bent hagyom. Nem szokott zavarni, kellemes háttérzaj, bár nem mindegy, hogy milyen zenéről is beszélünk. Itt nemrég összegyűjtöttem, hogy én többnyire mit is szeretek hallgatni. Ezeknél többnyire az a fontos, hogy egy jó hosszú lejátszási lista legyen vagy mix, hogy ne kelljen lehetőleg hozzáérnem a telefonomhoz/tablethez tanulás közben, illetve a lehető legkevesebb vokál legyen benne, mert az emberi hangok is sokszor kizökkentenek.


Szeretem tudni, hogy mégis mennyi minden vár rám aznap, így egy cetlire/post itre fel szoktam írni, hogy milyen dolgozatok, beadandók vagy egyéb tantárgyak szerinti tanulnivalóm van erre a napra. Ezután pedig megnézem, hogy az órarendem szerint mennyi időm van még az egyes dolgokra, mivel kell a legjobban sietnem. Általában mennyiség és sürgősség alapján választom ki az első tárgyat, de mellette örök igazság számomra, hogy mindig a kedvenceimet hagyom utoljára, vagy a nem túl koncentrálósakat. Ilyen számomra a matek vagy az irodalom, míg ha tudom, hogy töriből vagy fizikából is van tanulnivalóm, akkor biztosan azokat veszem legelőre.

Szerintem ezek a módszerek azért szuperek, mert így, hogy látod hol is a vége, folyamatosan tudod motiválni magadat, hogy már csak egy pici van, már csak ezt vagy azt kell megcsinálnod és készen vagy (egy részével). Ráadásul azzal, hogy egyre csak a kedvenc tárgyad felé közeledsz, érzel egyfajta "ajándékot" vagy éppen kiérdemelt jót, ezzel pedig elkerülöd azt, hogy a telefonodért nyúlj vagy egyéb elfoglaltságokat iktatnál be. 

Magáról a tanulás megkönnyítéséről már többször is írtam, így a motiváció megszerzéséről, vagy éppen külön a nyelvtanulás fortélyairól, de a legtöbbek által keresett trükkökről és tippekről is, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a tanulással eltöltött időd

Nektek mi a vasárnapi/tanulós rutinotok? Vettétek már hasznát bármelyik tippemnek? Ti mit javasolnátok nekem? 

You Might Also Like

0 komment