Lenni és Margot száz éve || Blogturné Klub

 Kínos bevallani mennyire belenyúltam ebbe a könyvbe. A fülszöveg és bármilyen információ nélkül döntöttem úgy, hogy én ezt a kötetet olvasn...

 Kínos bevallani mennyire belenyúltam ebbe a könyvbe. A fülszöveg és bármilyen információ nélkül döntöttem úgy, hogy én ezt a kötetet olvasni akarom, és erről csakis az átkozott sárgarózsás borító tehet. Pedig már annyiszor megtanítottam magamnak, hogy bizony, nem döntünk úgy, hogy egy könyvet elolvasunk, csak azért, mert szép a borítója. (Egyszer így került a kezembe még kistini koromban egy történet, ami a pedofíliát mutatta be.... Nos, egész jó lecke volt.) 

Viszont vissza Lenni és Margot száz évéhez. Én őszintén eleinte azt hittem, a Lenni egyértelműen férfinév, és valami romantikus-haldoklós sztorira számítottam...Így borzasztóan meglepődtem, amikor megtudtam, hogy bizony, mindkét főhősünk nő, ráadásul mindketten haldokolnak és bár mindketten életük végéhez közelednek, egyikük élt, míg másikuknak erre nem jutott igazán lehetősége. 

Fülszöveg:
„Gyönyörű ​regény: vicces, érzékeny… és tele van élni akarással” – Harper's Bazaar
Elbűvölő, szenvedélyesen életigenlő és lefegyverző humorral megírt regény a Csillagainkban a hiba és Jojo Moyes rajongóinak

Az élet rövid – senki sem tudja ezt jobban a tizenhét éves Lenninél, akinek egy gyógyíthatatlan betegséggel kell szembenéznie. Ő azonban úgy érzi, még rengeteg dolga van itt, a földön. Miután megismerkedik a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margot-val, aki életmentő szívműtétre vár, a nagy korkülönbség ellenére hamarosan szoros barátság szövődik köztük. Ketten együtt elhatározzák, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Ahogy haladnak a munkával, egy teljesen új világ nyílik meg előttük, ahol olyan kalandok várnak rájuk, amelyekről addig álmodni sem mertek.

Elragadóan szellemes, megható, de mindenekelőtt felemelő történetet tart kezében az olvasó – egy történetet, amely az élet egyedülálló ajándékát ünnepli, és hitet tesz a szeretet és a barátság végtelen ereje mellett, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Sztori:
Szeretném előre leszögezni, hogy bár én kifejezetten nem szerettem a Csillagainkban a hibát, sőt Jojo Moyes-ért se igazán rajongok, sőt.... mégis ez a könyv megfogott és annyiszor siratott meg, hogy őszintén úgy hiszem, hogy bekerült a top 5 sírós könyveim közé, amiket valaha olvastam. Ez pedig egész jó teljesítmény. 

Lenni eleinte kicsit idegesítő volt, gyerekesebbnek tűnt a koránál, de ez hamar átalakult egyfajta "Lenninek saját világa van" dologgá, főleg, ha az ember beleveszi, hogy mennyi időt töltött normális gyerekként kórházon kívül. Nos, keveset.


Nagyon tetszett Margot és Lenni barátsága, bár talán Arthur atya és Lenni párbeszédeit izgalmasabbnak tartottam. Tetszett, ahogy Lenni Istenről kérdezett és olyan kérdéseket tett fel egy papnak, amikre sokan kíváncsiak, ám nem sokan merik direktbe feltenni. Rajtuk kívül még meglepően sok karakter jelent meg a könyv lapjain, mint a tetovált betegtologató, aki szintén apró szintfoltot vitt a könyvbe, illetve Új Nővér, akinek a könyv végéig se derült ki a neve, ha jól emlékszem, de mindenesetre nagyon hálás voltam neki, hogy vigyázott Lennire. Furcsa érzés megszeretni egy kitalált beteg gyereket, de ahogy az ember halad előre Lenni és Margot száz évében, egyszerűen megtörténik és az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy egy apró igazságtalanságra, ami főhősünkkel történik, már veszi is elő a százas zsepit, hogy letörölje a kibuggyanó könnyeit. 

Amit a legjobban élveztem a könyvben, azok Margot történetei az életéről. Reménytelenül összevissza, kalandos és izgalmas, ráadásul van benne egy apró LMBTQ+ szál is, aminek őszintén eleinte nem örültem, mert mostanában kicsit úgy érzem, már mindenbe úgy érzik kötelezően bele kell rakni, de a könyv végére ez mégis egy annyira tiszta és szerethető szál lett, hogy úgy érzem példát vehetne erről a Netflix egész társasága, így kell nem túl tolni. 
Ha pedig már a Netflixnél tartunk, nagyon kíváncsi lennék egy sorozatra/filmre ebből a könyvből. Azt hiszem baromi jó alapanyag lenne, főleg Margot élete, aki 83 éve alatt igazán sok változást és történést megélt, ráadásul soknál egész aktív szerepet is vállalt. 

A könyv végefele nagyon tetszett, ahogy minden szál elvarródott, vagy éppen belekapcsolódott önmagába és kerek egészet alkotott. Nem maradt egy megválaszolatlan kérdésem sem a könyvvel kapcsolatban, kivéve talán azt, hogy mégis mi volt Új Nővér valódi neve, dehát ez igazán titok maradhat, szép lassan úgyis elfelejtem. 
Rég olvastam ennyire érzelmileg intenzív könyvet, ami egyébként egyáltalán nem erőlködött azon, hogy érzelmes legyen. Egyszerűen a dolgok történetek, az emberek beszéltek és mindez valahogy pont úgy esett egybe, hogy a kedves írónő és a nem elfelejtendő fordító tökéletesen a várt hatást érte el: Az olvasó megszerette a haldokló főhőst, és mikor könyv befejeződött, sikeresen egy űrt hagyott maga után, egy kicsi, de intenzív űrt. 

Összességében nagyon tetszett a könyv, egyáltalán nem vártam, hogy ilyen jó benyomást fog tenni rám, de mindenképpen csak ajánlani tudom, mindenkinek, aki szerette a Csillagainkban a hibát és mindenkinek, aki nem szerette a Csillagainkban a hibát. Esküszöm, hogy ez egy ezerszer jobb élmény lesz! (És a csillagok itt is fontos szerepet kapnak.) 

Blogturné klub:

Lenni és Margot a nagy korkülönbség ellenére szoros barátságot kötött. Ketten együtt azt határozták el, hogy egy-egy festményben örökítik meg az életük sorsfordító eseményeit – száz év, száz kép, két élet. Munkájukkal pedig nem csak a kórház dolgozóinak, hanem bloggereink szívét is elrabolták. Ha kíváncsiak vagytok Marianne Cronin lenyűgöző történetére, akkor tartsatok velünk és ha nektek kedvez a szerencse, akkor meg is nyerhetitek a kötet egy példányát. 

Lenni és Margot ketten együtt száz évesek. Egy nap úgy határoztak, hogy egy-egy festményben örökítik meg életük fontos és sorsfordító eseményeit. Ebben a játékban követjük a példájukat. Minden állomáson találtok egy-egy  személyes kérdést, nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába írni a válaszotokat rá. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Melyik az a történet, amely mindig megnevettet? Meséld el nekünk!

További állomások:
05.14.: Csak olvass!
05.15.: Könyv és más
05.18: Ambivalentina
05.21.: Fanni's Library
05.24.: Utószó

You Might Also Like

0 komment