Amikor a hercegnő menti meg önmagát || Blogturné Klub

 Sokat gondolkoztam, hogy turnézzak-e ezzel a könyvvel. Mint sokan mások, én is szeretem a jó verseket, és nem rettent vissza a modernebb fe...

 Sokat gondolkoztam, hogy turnézzak-e ezzel a könyvvel. Mint sokan mások, én is szeretem a jó verseket, és nem rettent vissza a modernebb felfogás sem, ami alapján egy vers nem attól jó, hogy rímel és bármiféle logikus, szabályszerű szerkezettel rendelkezik. Gondolok itt az anno hatalmas népszerűségnek örvendő Polaroidokra Simon Mártontól, vagy Rupi Kaur lassacskán ikonikusnak számító Tej és méz kötetére. Ha már akkoriban könyves blogot írtam volna, nem tudom írtam volna-e róluk, pedig mindkét kötet ott díszeleg a polcomon, és bár mind tudjuk, hogy ez nem jelenti, hogy a kedves tulajdonos olvasta is a köteteket, így ezt is leszögezném, hogy olvastam őket, éppen ezért nem tudom írtam-e volna róluk. 

Fülszöveg:
történet
egy hercegnőről
aki királykisasszonnyá
aki királynővé változott.

A Goodreads Choice Award 2016-os győztese,
az amikor a hercegnő menti meg önmagát
verseskötet az alkalmazkodóképességről.
Arról, hogy mi írhatjuk a saját sorsunkat.

Amanda Lovelace kötete négy szakaszra oszlik:
a hercegnő, a királykisasszony, a királynő, illetve te.
Az első három szakaszból összeáll a szerző élete,
az utolsó pedig afféle feljegyzésként szolgál az olvasó számára.
Ez a megható könyv a szeretetet, a veszteséget, a gyászt,
a gyógyulást, a sorsunk irányítását
és az inspirációt dolgozza fel.

Ugyanakkor ebben a kötetben, az Amikor a hercegnő menti meg önmagát-ban találtam pár olyan témát, amiről beszélni akarok. Egyrészt, hogy miért kéne elolvasnia minden fiatalabb lánynak, másrészt, hogy miért lenne jobb, ha az ember csak idősebb korában venné kézbe ezt a könyvet.


Amanda Lovelace verseit mesei elemeket használva meséli el az olvasónak, hogy is erősödött meg, hogyan állt fel egy-egy nehezebb helyzetből, és hogyan vált azzá, aki önmagát menti meg. Ebben a felépítésben az a szép, hogy a kötet elején, ha valaki kicsit is ráismer a saját nyomorára a szomorkásabb, kiábrándult versekben, akkor úgy hiszem, hogy nagyon erős hatással tud lenni a könyv a további részében az olvasóra. Ez persze jó, mert ki ne akarná legyűrni a saját démonjait és végre behegedve látni a sebeit. Ugyanakkor számomra egy idő után ez túl sok volt. Olyan irányokat feszegetett számomra, ami már nekem, és itt hangsúlyoznám, hogy ez csakis az én véleményem, egyszerűen nem fért bele. Ez több témakörben is jelentkezett, egyrészt nekem kicsit túl feminista lett a végére, ami érdekes, mivel nem tartom magam túl konzervatívnak, és olyan nő lévén, aki a műszaki világba próbál bejutni épp, sokszor találkozom a ténnyel, hogy nőnek lenni nem ugyanolyan és sokszor rosszabb, mint férfinak. Ugyanakkor nem is az a járható út, amit a könyvben olvastam, legalábbis szerintem. Főleg, ha fiatalabbak kezébe kerül a könyv, túl radikális, túl mérges az a hang és mód, ahogy a könyv kommunikál. Túlságosan is befolyásolható életkorban szerintem veszélyes lehet ilyet olvasni, ha az ember nem tudja megfelelő módon kezelni, vagy nem tudja megbeszélni a gondolatait mással.
Másrészt pedig a vallás kérdését is feszegette néhol, ami nekem szintén olyan volt, hogy jó-jó le lehet ilyet írni, de egy ilyen kötetben, ami a fiatal nők mentális egészségét célozza meg, talán mégse kéne. 


De közbe mégse rossz a könyv, több versecskét el is mentettem magamnak, hiszen egy-egy még az én lelkecskémre is hatott. Az egyik kedvencem azt hiszem az "óda a striáimhoz". Jó volt ilyen témáról olvasni, valamilyen minimális szinten úgy is érzem, hogy segített lelkiekben is, de én mindenképp azt mondanám, hogy csak úgy érdemes olvasni, ha az ember csak egy kedves kis könyvként gondol rá, és nem veszi túl komolyan. 
Egyrészt elviheti az embert nem kívánt irányokba, másrészt meg sokszor túlságosan is hatásvadász, amibe, ha véletlen belelbolondulna az ember lánya, nos igazán nevetségessé válna, legalábbis szerintem. 

Mindenesetre egy érdekes olvasmány, kifejezetten ajánlom az idősebb korosztálynak. Nézzétek meg mi lett a régi tumblr lányokból! De ne felejtsétek, hogy nem szabad ezeket túl komolyan venni, mert egy olyan szélmalomharcba keverhetnek, ami teljesen felesleges, hiszen igazából senki nem vív senkivel.

Blogturné Klub:

Rupi Kaur után már egy másik ismert amerikai költőnőtől, Amanda Lovelacetől is olvashatunk verseket a Könyvmolyképzőnél! A Kauréhoz hasonló stílusú kötettel, az Amikor a hercegnő menti meg önmagáttal Lovelace még a Goodreads Choice Award-ot is elnyerte 2016-ban. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy a véleményünkre, és részt vennél a turné végi nyereményjátékban!

Ahhoz, hogy részt vehessetek a sorsolásban, nincs más dolgotok, mint rájönni, a versrészletek melyik magyar kortárs költőhöz tartoznak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Ki ne fuss az időből – mondogatták,
nem lesz nyelvvizsgád, házad, gyereked,
lekésed az utolsó buszt, a legnagyobb szerelmet,
nem lehetsz balett-táncos, nem lehetsz fiatal anya,
öreg anya se lehetsz, nem szaladhatsz
mezítláb ennyi ember közt át az életeden, …
Állomáslista:
04.26. Readinspo
04.28. Csak olvass!
04.30. Olvasónapló
05.02. Readinspo extra
05.04. Hagyjatok! Olvasok!
05.06. Fanni’s Library
05.08. Ambivalentina

You Might Also Like

0 komment