3 SOROZAT AZ ŐSZRE || AJÁNLÓ

Őszintén, azt hiszem, hogy ajánlókat szeretek a legjobban írni. Ez a leghálásabb, hisz egy általam kedvelt dologról mesélhetek nektek, és pr...

Őszintén, azt hiszem, hogy ajánlókat szeretek a legjobban írni. Ez a leghálásabb, hisz egy általam kedvelt dologról mesélhetek nektek, és próbálhatom meghozni a kedveteket, hogy nézzetek rá erre a dologra, a végére pedig kedveljétek velem együtt, haha. 

Most, hogy itt az ősz, na meg a sulikezdés is, úgy éreztem, hogy muszáj megosztanom veletek a három éppen aktuálisan nagyon kedvelt sorozatomat, hátha valakinek lesz is ideje rá...
(Itt jön a kisbetűs rész: Én, mint páran tudjátok, idén kezdem az egyetemet és már rettentően izgulok, milyen lesz az első félév, mennyi időm lesz a blogra, na meg egyáltalán milyen is lesz egyetemistának lenni.)


 Szóval, ha véletlen nektek akad szabadidőtök, akkor ezeket a sorozatokat szeretném mindenképp ajánlani, bár valószínű, hogy már hallottatok róluk, esetleg láttátok is, hisz már nem mai darabok. 
Bár a címben szerepel egy hármas, ezt sokkal inkább iránymutatásként szeretném felfogni, mintsem darabszámként. Így három "csoportot" fogok megkülönböztetni, amikben több hasonló kisebb sorozatot is szeretnék bemutatni nektek. 
Ha esetleg láttátok már valamelyiket, akkor kíváncsian várom kommentben, hogy nektek hogy tetszett, illetve ha tudtok hasonlót, amit én nem említettem, kérlek, írjátok meg, mert hátha lesz nekem is egy kis szabadidőm.;) (Őszintén, borzasztóan nehezen találok olyan sorozatokat, amik tényleg lekötnek...)

1. Descendants Of The Sun
Elsőnek is szeretnék pár szót ejteni a koreai doramákról, hisz nagyon sokáig szinte csak ezeket néztem, így a tipikus amerikai sorozatokat nagy ívben elkerültem. A Descendants Of The Sun sok dorama rajongóval egyetemben, nekem is egyik nagy kedvencem, most a nyáron néztem meg nagyjából harmadjára és még mindig rettentően szórakoztató.
Mivel a legtöbb doramakedvelő már ismeri, így most inkább az egyébként amerikai/angol sorozatokat előnyben részesítő olvasóimat szeretném megcélozni, hátha nem zavar titeket annyira, a koreai nyelv, haha.

A történet egy doktornő és egy különleges egységben szolgáló katona kapcsolatát követi végig, ami már az elejétől erősen ellentétes: egyikük hivatása az életek megmentése, míg másikuk életeket olt ki. Összeférhet a kettő? Egyáltalán hogy kerülnek egymás mellé?
Bár a sztori Koreában kezdődik, a jelenetek nagy része Urkban háborús övezetében játszódik, ahol a két főszereplő kénytelen együtt dolgozni.

A történet rettentően szórakoztató, erről sokszor a mellékszereplők gondoskodnak, de főszereplőinket sem kell félteni. Én speciel sokszor hangosan is felnevettem. Ugyanakkor nem egyszer fordul igazán drámaira a helyzet, amikor egyszerűen muszáj szorítanod a szereplőknek, hisz egy orvos és egy katona élete tele van kétes helyzetekkel és nem kevés izgalommal.

Ha szeretnétek valami romantikusat, de nem vészesen rózsaszínt és nyálasat nézni, akkor ezt a sorozatot nektek találták ki, hisz a sztori lendületes és izgalmas, a karakterek szerethetőek és szórakoztatóak, és az áhított szerelmi szál is megjelenik. (De még hogy!)
Ha pedig már koreai sorozatokról beszélünk, akkor ezeket is figyelmetekbe ajánlanám: Shut up flower boyband!, W - Two World, Legend of the blue sea


2. SKAM
A norvég sorozat, amiről biztos, hogy már rengetegen hallottatok. Kétszer futottam neki, de másodjára akkora szerelem lett, hogy még a suliban, órák alatt és inkább ezt néztem. (Ilyen szintű függés pedig baromi ritka nálam. A sulis részről pedig csak annyit, hogy mázlim volt, mert pont ekkor lett wifi a suliban, amit eleinte nem védtek le, szerencsére.) 

A norvég tini dráma műfajilag és felépítésileg már amúgy is közel állt hozzám, hisz anno a brit Skins sorozat nagy kedvencem volt, még a blogon is írtam róla. A kettő pedig nagyon sokban hasonlít egymásra. Adott egy nagyjából egységes baráti társaság, legalábbis mindenki kapcsolódik valahogy a másikhoz és mindenkinek megvan az a bizonyos egy nagy problémája. A karakterek nyilván el vannak túlozva, de csak így lehet ténylegesen bemutatni a tipikus tiniproblémákat, amit viszont a sorozat meg is tesz egészen jól. 

A fő különbség a Skins és a Skam között, hogy míg az elsőben minden szereplő kapott egy-egy epizódot az évadból, addig a másodikban minden egyes sorozat főként egy konkrét karakterről szólt. Összesen négy évad készült el, nem is terveznek többet csinálni, és mindegyik egy nagyobb témát jár körül. Van közöttük szokványosabb, mint az önkeresés, szerelem, de nehezebb és tabubb dolgok is feljönnek, mint a homoszexualitás vagy a vallás. (Jelen esetben az iszlám, ami szerintem külön rettentő érdekes, hisz nagyon eltorzult képünk van róla Európában.) 

Szóval ha szeretitek a tipikus, gimis, problémás tinis sorozatokat, akkor mind a két fent említett, azaz a Skins és a Skam is jó választás, ráadásul a másodikból rengeteg alternatív változat jelent meg, így németül, franciául, de még spanyolul is (meg még jó pár más nyelven) nézhetitek, ráadásul más-más karakterekkel. (Teljes remakeről beszélünk.)
Illetve nemrég lett vége az HBO GO-n is egy hasonló sorozatnak, Zendaya főszereplésével, ez pedig nem más, mint az Euphoria. Nekem ez is egészen tetszett, bár eleinte nem fogott meg, de határozottan ebbe a csoportba tartozik ő is. 


3. Chilling Adventures of Sabrina
Az utolsó ajánlottam több szempontból is más, mint az eddigiek. Egyrészt, viszonylag új, 2018-ban jelent meg az első évad, és már a második is elérhető. Másrészt, még nem láttam végig, mégis ajánlom.
Nem, sajnos nem habarodtam ennyire bele a történetbe, viszont, ha már az őszre ajánlok sorozatokat, akkor ez egy kihagyhatatlan darab, mert olyan őszies-halloweenes hangulata van, hogy szinte egyértelműen erre találták ki. (A sorozatot nézve megjött a kedvem az őszi ruhákhoz, kabátokhoz és a kuckózós hideg estékhez.)

A történet eléggé egyértelműen Sabrináról szól, aki félig boszorkány, félig pedig halandó. Így egyszerre kell megküzdenie a szokásos tiniproblémákkal, na meg a kezdő kisboszorkák rögös útjával. A helyszínt egészen könnyű belőni, ha valaki látta a Riverdale című sorozatot, hisz Sabrina pont egy mellette lévő városkában lakik, ami így rögtön meg is alapozza a hangulatot és színvilágot. (Sokszor utalnak is rá a sorozatban, illetve szintén képregény a sztori alapja.)

Ha valaki szereti a tinidrámákat, de nem ódzkodik a természetfelettitől, na meg a horrorelemektől sem, akkor biztosan jó választás. Bár nem hinném, hogy említenem kell, hisz mind a három hasonló sorozat igazán ismert, de csak hogy tartsuk a kezdeti sablont, a következőket tudom még ajánlani, ha Sabrina történetét már kivégeztétek: Riverdale, American Horror Story, Legacies.


Remélem találtatok valami néznivalót ebből az egészen hosszas listából! Ne feledjétek, ha van valamilyen nagy kedvencetek, mindenképp osszátok meg velem kommentben, mert nagyon kíváncsi vagyok rájuk! ♥

You Might Also Like

3 komment

  1. Uuuu a SKAM nekem is nagyon nagy kedvencem! *-*
    A Sabrinát valószínűleg elkezdem az ajánlásodra, kíváncsi vagyok, mi újat tudnak mutatni a Riverdalehez képest.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj örülök, hogy nem vagyok egyedül a skam-imádatommal!
      Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni Sabrina, nagyon más, mint a Riverdale, de mégis sokszor egyeznek a dolgok....

      Törlés
  2. Szia! A Sabrina bejött, a SKAM-ról hallottam, de még nem próbálkoztam meg vele, viszont a DoTS-nek szerintem túl nagy volt a hype-ja, pedig annyira nem is jó sorozat. Nem egy dél-koreai sorozatot láttam és hiába a sok akciójelenet, meg a szerelem (a való életben is - mondjuk azóta már elváltak), valahogy nekem nem tudott túlemelkedni a random koreai szériákon. Akkor már inkább az Arthdal Chronicles, mert ott két karaktert alakít vagy a The Innocent Man, ami leginkább tetszett tőle. Vannak jobb sorozatai.

    VálaszTörlés