Tippek kezdő írópalántáknak

Most egy kicsit kénytelen vagyok elrugaszkodni a szokásos divat és beauty cuccok témájától, hisz nem csak erre az egyre szakosodott az oldal...

Most egy kicsit kénytelen vagyok elrugaszkodni a szokásos divat és beauty cuccok témájától, hisz nem csak erre az egyre szakosodott az oldal, illetve én sem.:) Ma az írásról hoztam egy kis összegzést, melyet igaz, még régebben írtam össze, de úgy érzem hasznos, főleg itt blogspoton, ahol ezernyi fanfict és kezdő írópalánta rakosgatja ki a műveit.:) Remélem tudok segíteni! Szóval, jó olvasást:


Nem gondolom, hogy túl nagy szakértője lennék ennek a művészetnek, de úgy érzem, több éves tapasztalat beszél belőlem, így megengedhetem magamnak az a luxust, hogy papoljak erről a népnek. Ez enyhén egoistán hangozhatott, így szeretnék még egyszer nekikezdeni. Tehát ebben a posztban, pár hasznos vagy szerintem szívlelendő tanácsot osztanék meg a kezdő írópalántákkal. (Igazából én is az vagyok, de ebbe most ne menjünk bele.)
Pinterest
Szóval, elsőre mindenki egy nagy történetben gondolkodik, a nagy többség egy szerelmes/romantikus tinikönyvben, vagy egy hihetetlen fantasy világ megfestésében. Fontosnak gondolom, hogy ne kezdjük úgy az egészet, hogy -ha akár ez egy fanfiction is- ez egy mestermű lesz, és egyből a boltokban lehet majd kapni, tehát kiadják, vagy egyből több ezer ember fogja epekedve várni a következő részt. (Fanfiction esetében.)
Eleinte jobb, ha csak magunknak írunk, vagy csak egy szűk rétegnek. (Haha, én mesemondóként kezdtem pályafutásom, úgy, hogy öcsémnek meséltem fejből minden este.) Közben pedig érdemes minél többet olvasni, mivel csak így tud bővülni a szókincsed. (Nem, a sok filmtől és sorozattól nem leszel műveltebb, mivel ott nagyon egyszerű kifejezések tömkelege vár, és szinte csak párbeszédek, -mondjuk még jó, hogy- de egy történet akkor lesz igazán jó, ha megjelennek előttünk a szereplők és az őket körülvevő környezet. Ez minden egyes alkotási formára igaz, és itt meg is érkeztünk egy számomra különösen fontos ponthoz. Nem csak regény létezik. Írhatsz rövid kis elgondolkodtató, vagy éppen csak hangulat festő novellákat, anekdotákat vagy verset. Emellett ott van a mese is, de szerintem ez egy olyan ág, ami nem feltétlen érdekli a nagyközönséget. (De ha igen, akkor írjatok és szívesen szólok pár szót a dologról,persze tapasztalataimon belül.)

Novellákat írni sokkal egyszerűbb, és ajánlottabb is. Hiszen, ott tényleg megvan a bevezetés, tárgyalás, befejezés hármasa, ami egy biztos váz tud lenni, a későbbi előrehaladásban. Illetve egy rövid szövegről van szó, így eléggé biztos, hogy egy kész és kidolgozott kéziratot tarthatsz nemsokára magad előtt, míg a regénynél, általában három, négy fejezet után alább hagy a lelkesedés, és szép lassan egy elfelejtett kis papír köteg lesz az asztalod egyik szélén -avagy egy kis fájl egy elfejtett mappában- és az ilyenekkel sehova se lehet fejlődni.

Hogyan tudnád fejleszteni írási készségeidet? Sok gyakorlással, tehát jó sok kis szöveggel, személy leírással, táj leírással, párbeszédekkel. Nem kell rögtön megírnod egy Harry Potter kaliberű regényt. Elég ha kis részletekkel vagy novellákkal próbálkozol. (Persze neki kezdhetsz egy regénynek, de nagyon kicsi az esély rá, hogy lesz is belőle valami. De ha mégis, akkor minden elismerésem.) Ha kicsit jobban sikerült belerázódnod a dolgokba, akkor ezt a lapot, ajánlanám, itt nagyon sok érdekes leírást találhattok, illetve rengeteg gyakorlati feladatot és versenyt: Pennát a kézbe!

Az írás nem magányos folyamat, több könyvet is dupla szerző írt, tehát két ember, vagy több. Illetve több tollforgató tudja segíteni egymás munkáját, nem csak vélemény nyilvánítással és eszmék cseréjével, hanem konkrét gyakorlatokkal. Elméletileg Magyarországon több ilyen írói klub is alakult, én csak egyről tudok, méghozzá a Penna írósuliról, melyet Abody Rita írónő vezet, több kiemelkedő sikerrel! Több részlet itt.

Tőle láttam több ilyen csoportos gyakorlatot, amik igazán érdekesek, vidámak és építő jellegűek.

1.) Asszociációs játék:
Üljetek körbe le, és vegyetek az öletekbe egy-egy füzetet, kezetekbe meg egy tollat. Valaki mondjon egy szót. Írjátok le, majd a jobbra mellette ülő is mondjon egy fogalmat, de azt ami rögtön eszébe jutott az elhangzott szóról. (Példa: Béla volt az első ember és azt mondta, hogy delfin, jobbra mellette ült Helga, és neki a delfinekről az úszás jut eszébe, ezért ezt mondta, ezután jobbra Helga mellett Irén ült, neki az úszásról a szabadság jut eszébe, ezért ezt mondta... és így tovább.Tehát a füzetben/papírlapon ezt fogjátok olvasni: delfin, úszás, szabadság stb.)
Ha már egy jó adag szó összegyűlt álljatok meg, és válasszatok ki 3-3 szót fejenként, lehet szimpátia  vagy un szimpátia alapján is. Majd olvassátok ezeket föl egymásnak, és döntsétek el, hogy az az ember a három szava közül melyikkel írjon. (Ez az egy szó lesz az irományod címe. Ha két embernek a 3-3 szavában van megegyező, érdemes azt választani, mert érdekes, hogy ugyan abból a címből mennyire más történet alakulhat ki.) Ezután álljatok neki írni, és ha mindenki elkészült olvassátok fel egymásnak.:)

2.)Hajtogatott bohóc:
Kisebb korodban biztos játszottál már olyat, hogy egy papírlapra megrajzoltál egy fejet, majd az lehajtva, hogy a szomszéd ne lássa tovább adtad a lapot, ő pedig rárajzolt egy testet, lehajtotta tovább adta.. és a végén egy nagyon vicces és furcsa alak jelent meg előttetek, mikor szétnyitottátok a papírt. Nos, ugyanezt el lehet követni egy történettel is. Üljetek körbe és vegyetek elő mindannyian egy-egy lapot. Firkantsatok rá egy címet, hajtsátok le és adjátok tovább, így papírlapok körbe körbe mennek majd. A cím lesz az egyetlen amit senki se lát, mivel a következő ember elkezdi a maga történetét, viszont mikor tovább adja, és lehajtja a papírt, az utolsó 1-2 kifejezésnek látszania kell. Így megy ez végig, majd mikor vissza ér hozzátok a saját lapotok, akkor nyissátok szét, és derüljetek egy jót eszetlen történeteteken. Persze az a csodálatos, amikor részben, vagy teljesen összefügg az egész történet. (Volt már rá példa.)

3.) Értelmezd a rajzot:
Mindenki vegyen a kezébe tollat és papírt, és véletlenszerűen rajzoljon rá, ami éppen eszébe jut. Ha kész akkor hajtsátok picire össze, dobjátok az összeset egy sapkába és húzzatok. A húzott művet próbáld meg értelmezni, és írni róla egy történetet. Ha készen vagytok olvassátok fel egymásnak.

Hogyan írjunk? Az ilyen kérdésre nehéz válaszolni, hisz van aki a szabadban szeret, papíron, van aki laptopját püfölve, zenét hallgatva. Egy biztos, ha egyszer eldöntjük, hogy neki állunk zárjunk ki minden mást! Tehát, ha éppen kisöcsénkre kell vigyázni a Balaton parton ne álljunk neki, hisz ez az észlény bármikor fejest ugorhat a sekély vízbe.  Ha pedig gépen szeretnék a billentyűket koptatni, ajánlatos lekapcsolódni az internetről, vagy mindenhonnan kijelentkezni (facebook,skype,tumblr,twitter,msn(?),instagram). Hisz ezek mind elvonják a figyelmünket az írásról. Én személy szerint nagyon szeretek közben zenét hallgatni, de csak külföldit, mert a magyar szövegtől összezavarodok. A legjobb általában csak az aláfestő dallam, ahol szinte semmi szöveg nincs. A zene nem csak egy kellemes hangulatot ad, hanem gondoskodik arról is, hogy az ihlet folyamatosan velünk legyen, és ez az egyik legfontosabb része az egésznek.

Kell egy apró rúgás ami az egészet elindítja, olyasmi az ihlet mind a dominó sor első eleme, ha az eldől, az egész automatikusan folytatódik, egyik után a másik alapon. No de mi van akkor, ha ez az első mozgató rugó hiányzik? Tapasztalataim szerint ilyenkor a legjobb, ha hagyjuk, hogy ránk találjon az az apró ötlet, de mégis ki szeret ölbe tett kézzel ülni, és várni, hogy egyszer csak lepottyanjon az érett tökéletes alma a fáról, pont elénk?

Szóval, hogyan is tudunk ihletet gyűjteni?

- Zene hallgatásával
Ezt fentebb már részleteztem, de azért ide is muszáj beírnom, hogy teljes legyen az összegzés
- Túrázás, sétálás
Akármilyen furcsa is, annyival, hogy kiviszed a kutyát sétálni, elmész futni, vagy csak jársz egyet a közeli parkban rengeteg ihletet tudsz gyüjteni, csak járj nyitott szemmel
- Képek
Több "inspirációs" blog is létezik mostanság, azokat is érdemes lehet nézegetni, -bár tapasztalataim alapján semmit se érnek- inkább érdemes fölmenni a következő lapokra: weheartit, tumblr, deviantart, flickr. A legegyszerűbb és legjobb, ha lemented és csoportokba rendezed a képeket. Így mikor írás közben elakadsz, internet kapcsolat nélkül is rá tudsz nézni képeidre, és ki tudja, lehet, hogy csak egy utca képe hiányzott a folytatásból.
- Idézetek
Akármennyire is utálom, és nem értek egyet ezekkel a rövid gondolatokkal, akkor is van, hogy hasznosak tudnak lenni. Tudjátok vannak ezek a facebook-os oldalak, ahol napi bölcsességeket szoktak tizenéves kislányok megosztani. Néha előfordul, hogy egyet-egyet tovább gondolva egy konkrét sztori kikerekedik. Bár ez inkább olyan totális mentőöv szerű.
- Beszélgetések
Az egyik kedvenc írásom -ami ritka, mert általában a sajátjaimat mind utálom, mint szinte az összes amatőr író általánosságban- egy beszélgetésen alapult, melyben kissé összekaptunk osztálytársammal.
Igazából részben teljes hülyeség amiket feljebb leírtam, mivel az ihlet végig ott van előttünk, bármi lehet, csak észre kell vennünk. Tehát járj nyitott szemmel, bármerre is jársz!

Fontos illetve további linkek:
Nagyon sok jó ötlet, és praktika egy magyar lány tollából, kifejezetten ajánlom.
Nem mindegyik ponttal értek egyet, de a felkiáltó jelről szóló rész igazán szívlelendő.
Sok jó tanács.
Kissé száraz szöveg, de hasznos.
Gyakorlati feladatok, és versenyek.

Remélem tudtam segíteni, és nem csak a közhelyeket bővítettem.:) Ha bármi kérdés felmerült, lehet kommentálni alul, vagy a chatben. De így összegzésképp a legvégén megjegyezném, hogy minden csak gyakorlás kérdése, mert írni bárki tud. Ez tanítható.:) 

You Might Also Like

4 komment

  1. Köszi ;)
    Ha nem is inspirálódtam túl, mégis hatalmas feltöltődés volt ez a cikk. Már régóta szeretnék csak úgy írni. Bármit. Már sok oldalon olvastam mindenfélét, de ez most igazán....olyan..kedves volt! :) Köszönöm!
    Zsuzsula

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, hogy elolvastad, remélem azért segített valamennyit. :) Sok sikert az íráshoz! ;)

      Törlés
  2. Szia:)
    Nem szeretnék bunkónak tűnni, csak érdeklődök. Te keresel valamennyit a blogolással? Nagyon imádom a blogod szerintem te vagy az egyik legjobb bloggerina:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Nem, egyáltalán nem keresek semennyit, ez csak hobbi. c:
      Köszönöm szépen, feldobtad a napomat ♥

      Törlés